login |

Exatlon Hungary: a 2. évad

2020. 06. 30. 15:50 - Írta: Desmond Wallace

8 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika, reality,

Rövid leszek: ez a műsor érdekes, de brutálisan hosszú. Engem napi műsorral ritkán lehet leültetni a képernyő elé, de az Exatlonnak már tavaly is sikerült, és idén is vártam a 2. évadot. Teljes képet mégsem tudok alkotni a látottakról, mivel február-március magasságában meguntam a dolgot (túl sok volt a feltöltés), de a végjátékra visszatértem.

Szóval az Exatlon Hungary egy érdekes és izgalmas sport-reality lenne, amelyben valóban a sportteljesítmény a lényeg. Természetesen van mellé körítés, hiszen az adott játéknap előtti és utáni eseményeket is láthatják a nézők. Ezek a részek engem cseppet sem érdekeltek, így többnyire csak a napi futamokat néztem, a körítést nem igazán. Az izgatott, hogy hogyan teljesít a két csapat az adott akadálypályán, nem pedig az, hogy most éppen milyen konfliktus van a tagok között, ami amúgy főleg a Kihívókra volt jellemző.

A szezon kapcsán nagy pozitívum, hogy a játék változatos volt. A sok pálya ugyan egy idő után ismétlődött, de az ügyességi játékokon mindig variáltak, így nem volt két egyforma nap, csak hónapokon keresztül már kicsit elvész az újdonság varázsa. Nézőként persze az se mindegy, hogy vannak-e szimpatikus arcok a játékosok között, én szerencsére tudtam kinek szurkolni.

Megjegyzésre érdemes az is, hogy a tavalyi évadhoz képest voltak apróbb módosítások, de a bevált recepten komolyabban nem változtattak.  Idén már volt női és férfi győztes is, a tábor kicsit kevésbé volt spártai, mint egy éve, illetve itt volt még Gelencsér Timi is, aki a futamok után rendszeresen megkérdezte a játékosokat, hogy örülnek-e a futamgyőzelemnek. Jó, most egy picit gonoszkodtam, de ezek a “roppant lényeges kérdések” is csak növelték a műsoridőt, de az is tény, hogy ő mindig szép látványt nyújt a képernyőn. Arról nem is beszélve, hogy riporterként is sokat fejlődött az évad elejéhez képest.

Palik Lacit sokan szokták kritizálni az “ordibálása” miatt, de az Exatlonban sokkal visszafogottabb, mint anno a Forma-1-es futamok alatt volt. Ráadásul még az első évadhoz képest is visszavett egy kicsit, így én abszolút nem fogom kritizálni a műsorvezetését. Pont passzol hozzá ez a formátum.

A versennyel kapcsolatban, talán nem meglepő, hogy az utolsó adások, az egyéni játékok voltak talán a legizgalmasabbak az egész évadban. Naponta fogyatkozott a versenyzők száma, a finálékban pedig nem férhetett kétség a győztesek személyéhez.

Poziívumok ide vagy oda, 5 hónapon át napi bruttó 150 perc túl sok. Legalábbis nekem, mert azt láthattuk az adatokon, hogy a tévénézők nem fogytak el közben. Pontozni nem fogom, az évadot, de nagyjából azt a szintet hozta, mint egy éve, csak most még hosszabb volt a küzdelem. Ha két-három hónap alatt lezongoráznának egy szezont, napi másfél óránál pedig nem lenne hosszabb a műsor, akkor biztos, hogy még magasabbra tudnám értékelni a magyar Exatlont.

8 hozzászólás Ne habozz!

elektro - 2020. 06. 30. 22:09

Szerintem volt egy jelentős változtatás a tavalyihoz képest. A kieséses párbajoknál nem cserélgették az ügyességi feladatokat, így jelentősen kedveztek a gyengébb játékosoknak. Zsolt kiesésében enyhe befolyásolást érzékelek. A fentebb említett párbaj könnyítése miatt senki se volt igazán biztonságban. A befolyásolást a Zsolt párbajra küldésébe érzek, mert ez korábban Szandi ellen adta volna. Nem tűnt úgy, hogy annyira ostobák lettek volna a bajnokok (igaz kamerába egyetlen elszólásuk se volt Szandiról, így mind két eset fent állhat). Mert a sok marhaságot amit össze hordott a saját fényezésére pikk-pakk azonnal meglehetett volna cáfolni. A csapat bomlasztó hatását se érezték volna? Mindkettő annyira valószerűtlennek hatott és ezek után jut eszükbe a Zsolt küldése. Inkább érzem úgy hogy a szerkesztők vezették rá őket erre az ötletre.
Az egyéni döntő tényleg sokkal jobb lett, mint tavaly. Mert itt már állóképesség is kellett az ügyesség mellett. Így az erőviszonyok is változtak. Viszont az ügyességi feladatokat elsumákoltak a döntőben is. Szerintem egy nyertesnek jó álló képességgel és sok oldalúnak kell lenni különböző ügyességi feladatokban. Ez utóbbi nem került tesztelésre.

Rannon - 2020. 07. 01. 09:35

Engem sok adásból elveszített. Az már brutális volt amit a reklámokkal műveltek egy idő után. Tudom, hogy abból élnek, de annyira sok volt, hogy szinte élvezhetetlenné tették a műsort. Kicsit az volt az érzésem, hogy a karantén miatti uborkaszezon miatt, úgy érezték, hogy bármit megtehetnek, így a nézők képébe tolhatták a reklámok közötti Exatlont.
Azért voltak apróbb botrányok is benne, ami azok táborát erősítette, hogy sok előre megjátszott dolog volt.
Az is elvett az élvezeti értékből, hogy már egy héttel a vége előtt kitudódott a nyertesek személye. (csakúgy mint tavaly..)
Ami viszont pozitívum volt, hogy a végjáték azért korrektebb volt a tavalyi pofátlan döntő után, ahol szerencsétlen Patrikot keményen megszívatták.

Samu - 2020. 07. 01. 10:23

Abszolút egyetértek a kritikával + a hossz tényleg az elmebeteg mennyiségű reklámmal is fell lett turbózva. De, ha a nézettséget ez nem rombolta, nem valószínű, hogy a harmadik évadra változna a helyzet :-(
Mindent egybevetve, még mindig az egyik legnézhetőbb kertévés hazai produkció.

winnie - 2020. 07. 01. 10:29

a reklámok mennyisége adott, azokból nem tudnak többet adni, nem adhatnak többet. nyilván nem láttam, de lekérhetek egy adott napi bontást, ahol másodpercre pontosan jegyzik, hogy mettől meddig van adás és meddig rekámszünet. ami a reklámos illúziót keltheti esetleg, az az önpromó, visszajátszások, ismétlések esetleg, amikkel lehet duzzasztani a játékidőt.

alapvetően egy ilyen, sok hónapos együttélés, kvázi ad hoc műsorkészítést kívánó stílusnál mindig lesznek nézeteltérések, balhék, ezeket nem kell előre megjátszani, mert jönnek maguktól a stressz és az elzártság miatt, plusz itt fontos az is, hogy amikor történnek a dolgok a helyszínen, még nem tudhatják, hogy mi hogy lesz összerakva, és ha valóban késéssel mennek a dolgok, akkor azt sem, hogy mondjuk az előző napi anyag miképp lett fogadva, tehát egyébként sem lehet semmit tervezni.

ilyenkor, szerintem, az a legjobb készítői módszer, ha hagyják, hadd menjenek az események.

Desmond Wallace - 2020. 07. 01. 12:11

Az elején kevesebb volt a reklámszünet, az első hetekben akár egy órán keresztül sem szakították meg reklámmal a műsort. Később viszont gyakoriak lettek a reklámszünetek, ezért is tűnhetett úgy, hogy több a reklám.

Utolsó adás:
nettó 126 perc
bruttó 162 perc (19:29-22:11)

Rannon - 2020. 07. 01. 19:26

Igen én is az elejéhez képest írtam a reklámokat.. Egyébként, nem a konfliktusokra, nézeteltérésekre gondoltam, hanem pl. arra, hogy azzal vádolták a készítőket, hogy adtak az egyik csapatnak gyakorolni eszközöket, amik a következő nap (vagy napokban) ügyességiben szerepeltek (azt hiszem, volt róla screenshot is).
Illetve már egy idő után lehetett tudni, melyik csapatnak, melyik ügyességi “fekszik” jobban, így a készítők azért bele tudnak nyúlni a dolgokba.
Nyilván a drámázások, a műsor részét képezik, és sokszor előtérbe is helyezték, ezzel nincs problémám.

Desmond Wallace - 2020. 07. 01. 21:20

“Az is elvett az élvezeti értékből, hogy már egy héttel a vége előtt kitudódott a nyertesek személye. (csakúgy mint tavaly..)”

Én nem tudtam róla. Szerencsére.

Rannon - 2020. 07. 01. 22:57

” Én nem tudtam róla. Szerencsére. ”
Mexikói Exatlonista írt gratuláló üzenetet (talán twittert).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz