login |

NOS4A2: kezdett a 2. évad

2020. 06. 30. 21:30 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Tudom, hogy már lement a 2×02 is, de én egyelőre csak az évadnyitó alapján írnám ezt a kibeszélőt, amiben nem hiszem, hogy sok mindent fogunk kibeszélni, hiszen nem olyan népszerű itthon az AMC horrorsorozata (ráadásul most világpremiert sem kapunk itthon) – arról pár napja írtam, hogy én miért szerettem az első szezont (ami nézhető magyarul az Amazon Prime-on).

Pár véleményt azért már írtatok a kezdésről, ami 8 évet ugrott az időben (a könyvesek nagy örömére? – az S1 ott ért véget, ahol a könyv kezdődött), és azok nem voltak túl pozitívak, így, ha nem bíztam volna végsőkig a készítőkben, akkor kissé félve kezdhettem volna neki az idei részeknek, de nem tettem, és szerencsére alaptalan is lett volna az aggodalmam, ugyanis a 2×01 minden fronton bejött.

Ennek pedig nyilván részben az az oka, amit írtam a fent linkelt kritikában, hogy “feltétel nélkül imádtam a szezont”. Itt, a cold open után nekem az is bőven elég volt, ahogy megláttuk a felnőtt Vic-et (már ez is ütött, de egy időugrás már csak ilyen), amire utána rá is dupláztak két olyan húzással, amit élvezetes volt nézni, de erről már csak a tovább mögött írok, spoilerekkel.

Természetesen “csak” arra gondolok, hogy megmutatták Vic gyerekét és férjét (aki nem más volt, mint a motoros srác, aki a fináléban felvette a lányt az úton), és ez elég nagy status quo-váltás az S1-hez képest. Carmody már akkor is jó arcnak tűnt, de meg nem fordult a fejemben, hogy vissza fog térni, mondjuk időugrásra sem számítottam. Jó volt őt újra látni (még a szakállas öreg is feltűnt) – ha cinikus lennék, hozzátenném, hogy vajon meddig fog életben maradni.

Mert hiába intézte el Vic Charlie Manx-et, hiába halt meg a kómás lét után, hiába mondták be a halálhírét és hiába győződött meg a lány személyesen is az elhunytáról, (a joviálisból elég hamar gázálarcosba átváltó) Bing megtalálta a Wraith-et, a Wraith motort kapott – Manx pedig életre kelt. És kezdődhet is a 2. évad?

Igen, elismerem, hogy nem volt eseménydús a rész, de a NOS4A2 mindig is inkább a családi dráma vonalán mozgott, márpedig az itt is megvolt, én legalábbis tiszta roncs lettem a hullámvasút miatt. Abszolút megvolt az érzelmi kapcsolódás részemről, így elég magasan indít nálam a szezon.

Ugye olyan szépen indult az egész a szervizes csendélettel, de Charlie Manx említése valamit elpattintott Vic-ben, és láthattuk, hogy mennyire megszállottja lett a témának, ügyet sem vetve a környezetére, és azt is, hogy (a vér nem válik vízzé-alapon?) ő is az italhoz nyúlt. Hát, ha már a kezdés is ilyen, ha már most is a szívem szakad meg miatta, akkor mi lesz a szezon végén?

Láthattunk még egy pillanatnyi boldogságot Maggie életében is (nála inkább sejtettem, hogy ki mellett köt ki), ami múló lesz, gondolom, és nem csak a második jelenet miatt, amit kapott, amikor ismét Scrabble-özött.

Mindkettejüket tehát visszaszippantotta a természetfölötti, az inscape-ek világa, mindketten megtalálták a knife-jukat, mindketten már érezhetik annak az árát, hogy erre kényszerültek – kíváncsi leszek, hogy vajon behoznak-e melléjük más másokat is, vagy ismét együtt veszik fel a harcot a másik oldallal.

Összességében abszolút bejött a rész, pont azért, amiért a The Walking Dead – 10×06, vagy más több évet előre ugró sorozatepizód, mert annyi minden újdonság és felfedeznivaló volt benne, nagyon érdekes volt látni a változásokat, és a tágra nyílt szemű csodálkozós énemmel szembe bedobták ezt a Vic-et, aki iszik és megijeszti a családját, leépíti magát…, ebből is látszik, hogy milyen traumát okozott neki tizenévesen Manx. És az is most vált egyértelművé, hogy miért volt annyira fontos az első szezon, mert kellett ennyi ahhoz, hogy a karakter viselkedése komolyabb érzelmeket váltson ki.

Most pedig a tét sokkal nagyobb. Szóval lesz itt nemulass!

You tell Father Christmas, I’m coming for him.

6 hozzászólás Ne habozz!

FP Jones - 2020. 06. 21. 14:03

ez a 2×01 eléggé semmitmondó volt. nem nagyon történt benne semmi

casi - 2020. 07. 01. 09:06

Nem tudom, én ezt a két csajt már az első évadban is nehezen néztem, de Vic most még rátett egy lapáttal. Az első évadot is Zachary Quinto miatt néztem, remélem hamarosan visszajön különben kasza lesz.

monti - 2020. 08. 01. 11:44

ezt a picsogást! teljesen retardált értelmifogyatékosok lettek a karakterek, főleg a főhősnőnk, de a párja is semmitmondoan életképtelen figura, már csak a érdekelavége miatt nézem

smudy1 - 2020. 08. 18. 12:40

Egyetértek. Egy katasztrófa lett a színészi játék, a rendezés, minden. Súlytalan, üres szájtépés, nyúlik mint a rétestészta. Az akció jelenetekben meg annyi az izgalom, mint egy tál lepkében…

winnie - 2020. 08. 25. 14:19

a színészek szerintem továbbra is elég jók, főleg, amikor beszélgetnek, az érzelmes családi jelenetek nagyon működnek, egy hullámhosszon vannak.

viszont a szezon tényleg elég gyenge. a 2×05 kifejezetten mélypont volt, de a 2×06 sem lett sokkal jobb sajnos. ha végig érek (még nem biztos), fogok írni is róla.

Batka - 2021. 07. 20. 11:10

A rettentő sok logikai bullshit után, már a második részben kaszáltam…

A Wraith amúgy sem egy olyan autó, amiből kismillió példány futkorászik az utakon, de szerzek bele egy motort, csak úgy… Talán ez volt a legfájóbb…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz