login |

The Walking Dead-könyvek magyarul

2020. 06. 30. 17:25 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: könyv,

Nemcsak sorozat és képregény formájában létezik a The Walking Dead, hanem könyvesben is, 2011 és 2017 között 8 regény jelent meg, amikről gőzöm sincs, hogy milyenek – és itt nem csak minőségre gondolok, hanem arra is, hogy mit adnak hozzá a TWD világához, kik szerepelnek benne, stb. Szóval hozzátok fordulnék.

2013-ban A kormányzó színre lép kapcsán játszottunk is veletek, de utána nem nagyon írtunk Jay Bonansinga könyveiről, amik közül az első négyet Robert Kirkman-nel jegyezte, a többit pedig egyedül, cserébe a cím kapta meg a Robert Kirkman’s-előtagot a The Walking Dead-nél. Pedig írhattunk volna, hiszen voltak magyar megjelenések The Walking Dead – Élőhalottak cím alatt.

Az első 4 kötet: A kormányzó színre lép (Rise of the Governor), A Woodburybe vezető út (The Road to Woodbury) és A kormányzó bukása I-II. (The Fall of the Governor Part 1 és Part 2) a Kormányzó története a kezdetektől, egészen a börtönös sztoriig.

A második adag újabb Woodbury-s történeteket hoz Lilly Caul karakterének főszereplésével, a címek: Alászállás (Descent), Invázió (Invasion), Keress és pusztíts! (Search and Destroy) és a záró kötet, a Return to Woodbury, ami Visszatérés Woodburybe címen tavaly jött ki. (2019-ben egyébként Amerikában megjelent a The Walking Dead: Typhoon, amit Wesley Chu írt, és ami talán egy új sorozat kezdése, a történet pedig Kínában játszódik.)

A Delta Vision által kiadott könyvek első négy kötete 2990 forintos fogyasztói árral bír, a következő kettő 3490 forintossal, míg hetedik ára 3990 forint. Szokás szerint a tovább mögé bekopiznám a könyvek hivatalos tartalmait, hátha valakinek felkeltik a figyelmét.

A kormányzó színre lép

Egy gimnáziumi futballpályán fejetlen emberi felsőtestek hevernek szétszóródva. Egy ravatalozót sietve beszögeltek kívülről – bentről hallható a nemrégiben feltámadott, szabadulni akarók élőholtak karmolászásának rémisztő, távoli zaja. Philip buzgón keres valami elköthető járművet, de a legtöbb autó kiégett vázként az árokban ül, vagy két-három defektes gumival áll az út szélén.

Az autópályán – amely a baljukon nagyjából száz méterre láthatóvá válik egy hegygerinc mentén – csak úgy hemzsegnek a halottak. Időről időre egy-egy személy tántorgó, szakadt maradványa megtöri a felkelő nap halvány sugarait, mire a csapat vezére mindenkit felszólít, hogy rohadt gyorsan bukjon le, és maradjon kussban. Sikerül azonban elég nagy utat megtenniük még annak ellenére is, hogy folyton fák és roncsok mögé kell rejtőzniük a közelben tévelygő lények elől.Más túlélővel nem találkoznak.

A Walking Dead (Élőhalottak) univerzumában nemigen akad sötétebb, vészjóslóbb alak a Kormányzónál, aki torz igazságérzete által vezérelve, despotaként uralja Woodbury falakkal körülkerített városát, a készleteikért habozás nélkül mészároltat le másokat, a foglyait arra kényszeríti, hogy zombikkal küzdjenek meg az arénában, és saját kezűleg csapja le az ellene szegülők végtagjait.

Bizonyosan az ő története a Walking Dead képregény- és tévésorozat legellentmondásosabb, legtöbb vitát kiváltó része. Könyvünkben az érdeklődők választ kaphatnak arra, hogyan vált a Kormányzó ilyen emberré, és mi az, ami ilyen szélsőséges tettekre sarkallja.

A Woodburybe vezető út

A zombikór borzalmai figyelmeztetés nélkül sújtanak le Atlanta külterületeire; élők és halottak mészárolják egymást. A tömeges elvándorlás egyik résztvevőjeként Lilly Caul szervezetlen közösségek és sebtében felállított menedékek egész során át küzd az életben maradásért. A kóborlók azonban egyre csak sokasodnak. Vérszomjuk láttán a halálra rémült Lilly irgalmas szamaritánusok oltalmában bízva eljut Georgia állam egykor Woodburyként ismert településének fallal körbevont lakónegyedébe.

Kezdetben a város tökéletes mentsvárnak mutatkozik. A bujdosóknak élelem fejében munkát kínálnak, tető van mindenki feje fölött, a védfal pedig napról napra erősödik, és mind nagyobb területet ölel körül. Mindemellett a helyzet legjelentősebb előnye, hogy a helység titokzatos, önjelölt vezetője, Philip Blake sikeresen rendet tart az emberek között. Ugyanakkor idővel felmerül Lillyben a gyanú, hogy mégsem minden az, aminek tűnik… az önmagát újabban Kormányzóként emlegető Blake ugyanis nyugtalanító nézetekkel rendelkezik a törvényt és a rendet illetően.

Végül a nő egy csapatnyi lázadóval karöltve felnyitja Pandóra vészt és pusztulást rejtő szelencéjét, amikor kétségbe vonják a Kormányzó uralmát… Az út Woodbury felé pedig a pokol országútjává változik Robert Kirkman és Jay Bonansinga The Walking Dead: A Kormányzó színre lép című bestsellerének izgalmas folytatásában.

A kormányzó bukása I.

A WALKING DEAD eredeti regénysorozata, amely Robert Kirk­man ikonikus univerzumában játszódik, A Kormányzó bukásával folytatódik. Az Eisner-díjas képregény szerzője, és az AMC nagysikerű televíziós sorozatának kizárólagos producere, Kirkman, valamint társzerzője, a Stoker-díj döntőjébe jutott és nemzetközileg elismert író, Jay Bonansinga a harmadik, lélegzetelállító regényhez érkezik ebben a gazdagon szőtt, letehetetlen történetben, amelynek a nyitó darabja a Walking Dead: A Kormányzó színre lép.

A Kormányzó színre lépben Philip Blake, a főgonosz a szerény kezdeteket maga mögött hagyva egyenesen a zombi világvége szívéig hatol, és egy Woodbury nevezetű kisváros önjelölt vezetőjévé lép elő. A folytatás, A Woodburybe vezető út azt mutatja be, hogy miként kerül Lilly Caul, egy ártatlan utazó a Kormányzó torz, erőszakos diktatúrájának rémisztő vonzásába Woodbury egyre szűkülő határain belül.

És most, A Kormányzó bukásában Philip Blake szerteágazó története az akciók és a rémségek briliáns kavalkádjává válik. A képregényből megismert ikonok, köztük Rick, Glenn és Michonne, végre feltűnnek ezen a lidércnyomásos színpadon, és a Walking Dead sorozat rajongói egészen új fényben fogják látni őket.

A kormányzó bukása II.

A WALKING DEAD eredeti regénysorozata, amely Robert Kirkman ikonikus univerzumában játszódik, A Kormányzó bukása második részével éri el csúcspontját. Az Eisner-díjas képregény szerzője, és az AMC nagysikerű televíziós sorozatának kizárólagos producere, Kirkman, valamint társzerzője, a Stoker-díj döntőjébe jutott és nemzetközileg elismert író, Jay Bonansinga a negyedik, lélegzetelállító regényhez érkezik ebben a gazdagon szőtt, letehetetlen történetben.

A Kormányzó színre lépben Philip Blake, a főgonosz a szerény kezdeteket maga mögött hagyva egyenesen a zombi világvége szívéig hatol, és egy Woodbury nevezetű kisváros önjelölt vezetőjévé lép elő. A folytatás, A Woodburybe vezető út azt mutatja be, hogy miként kerül Lilly Caul, egy ártatlan utazó a Kormányzó torz, erőszakos diktatúrájának rémisztő vonzásába Woodbury egyre szűkülő határain belül.

A Kormányzó bukásának első részében mind a képregényből, mind a tévésorozatból ismert klasszikus szereplők, köztük Rick, Glenn és Michonne, végre feltűnnek a Walking Dead regénysorozatban, és ráébrednek, hogy a Kormányzó mennyire veszélyes ellenfél.

Most pedig, egy sor szívdobogtató esemény után, a Kormányzó és Rick ismét szembekerül, és közülük csak egy marad talpon…

Alászállás

Sötét múltjának hamvaiból kiemelkedve a georgiai Woodbury a biztonság szigete lesz a járkáló holtak fertője közepette – a város újjáépül egykori zsarnoki vezére, Philip Blake, más néven a Kormányzó uralma után.
Az eszelős Blake öröksége ott kísért a fallal körülvett kis település minden zugában, ám Lilly Caul és túlélőkből álló, maroknyi, szedett-vedett csapata elszánt, és kész arra, hogy maguk mögött tudják a traumákkal terhes múltat… annak dacára, hogy egy hatalmas horda közeledik feléjük.
A csillapíthatatlan éhségtől űzött, és egyenesen Woodbury ellen zúduló roppant zombisereg lesz az első igazi próbatételük. Lilly és társai nem hajlandóak harc nélkül feladni, és egy káprázatos ellentámadás révén az ostromlott városlakóknak sikerül egyelőre megmenekülniük, egyesítve erőiket a vadonból frissen érkezett titokzatos vallási szektával.
A Jeremiah nevezetű, rejtélyes prédikátor vezette szakadár egyházi csoportot mintha az ég küldte volna Woodburybe, szinte tökéletesen beleillik a Lilly megálmodta demokratikus, családszerető jövőbe. A két frakció egybeolvad, a város virágzik, és a járvány kitörése óta most először tűnik minden reménytelinek.
Ám a dolgok – főként a járkáló holtak világában –, gyakran nem azok, mint aminek tűnnek. Jeremiah és hívei sötét titkot rejtegetnek, aminek bizonyítékai szép lassan kezdenek előkerülni.

Invázió

A letarolt Woodbury romjait maguk mögött hagyva, két szedett-vedett túlélőcsapat néz szembe egymással – és mindkettő ütközőpályára állt a másikkal.
A föld alatt, a régi alagutak és bányászaknák labirintusában Lilly Caul és idősekből, kriplikből, gyerekekből álló színes társasága küzd azért, hogy új életet alakítson ki. Ám Lilly szívében és lelkében titkolt becsvágy tüze lobog. Vissza akarja szerezni szeretett Woodburyjét a járkálók dögvészes karmai közül, és az útjában csak egyvalaki áll, aki jelenleg Georgia elpusztított vidékét rója…
A georgiai tájban, a szinte minden irányból érkező járkálók egyre nagyobb áradata közepén, az elmebeteg Jeremiah Garlitz tiszteletes újabb sereget állít egy ördögi, titkos fegyvert felhasználva. Lilly és csapata megsemmisítését tervezi – azokét, akik elpusztították szektaszerű egyházát –, és most először megvannak az eszközei arra, hogy külön bejáratú poklot zúdítson az alagutakban élőkre.
Az emberek két csoportja közti végső összecsapásban bevetésre kerül egy soha meg nem álmodott fegyver – amit az élőholtak szörnyűséges hordájából kovácsoltak, amit egy eszelős fejlesztett tökélyre, és amit ártatlanok vérében edzettek.
Jay Bonansinga a nagysikerű The Walking Dead televíziós sorozat alkotójával együtt tárja az olvasók elé a rémisztő és teljesen eredeti regénysorozat következő darabját, ahol a halottak légiói életre kelve hasítják ki maguknak birodalmukat a tévé képernyőjétől a könyvek lapjaiig.

Keress és pusztíts!

Ugyan mi alakulhat rosszul?

Egy pillanatra úgy fest, hogy Lilly és túlélőkből álló maroknyi csapata reménykedhet egy szebb jövőben. Más kisvárosokkal szövetkezve nekilátnak, hogy kijavítsák a Woodbury és Atlanta közti vasútvonalat. A biztonságosabb közlekedés a kereskedelem, haladás és demokrácia új, poszt-apokaliptikus korát hozná el.

Azonban nem is sejtik, hogy az otthonukban éri őket az újabb csapás.

A semmiből egy brutális, új frakció csap le Woodburyre, míg Lilly és a többiek a vasúti pályát javítják. A torlaszokat felgyújtják, a felnőtteket legyilkolják, a gyerekeket pedig elrabolják. De miért? Miért éri az ártatlan túlélőket ez az előzmény nélküli, váratlan támadás?

Lilly Caul és szedett-vedett mentőcsapata hamarosan vérfagyasztó választ kap ezekre a kérdésekre, és mást is megtudnak, mikor elkeseredett rohamot indítanak az elrabolt gyerekek kimentésére. Komor útjukat lidércnyomásos csapdák és felfoghatatlan tömegben rajzó élőholtakkal való találkozások nehezítik.

És mint mindig, most is kiderül, hogy a Walking Dead világában a járkálók jelentik a legkisebb gondot. Emberi ellenfelei olyasmit tartogatnak a számára, ami Lillyt élete legnagyobb kihívása elé állítja.

Visszatérés Woodburybe

Kockára tesz mindent…
Négy éve dacol az apokalipszissel. Olyasmiket tett, amire legvadabb lázálmaiban sem gondolt, hogy tenni fog. De életben maradt. Mostanra Atlanta járvány sújtotta városába tette át székhelyét, ami biztonságos menedéket nyújt az embereinek, távol a járkálóktól nyüzsgő utcáktól: a béke és az otthon szigete ez.

De Lilly Caulnak hiányzik valami…
Még mindig egykori otthonáról álmodik – a Woodbury néven ismert sajátos kisvárosról –, ami legalább annyi bánat, mint öröm helyszíne. Lillynek a georgiai Woodbury a jövő, a család, a hétköznapi életbe visszatérés szimbóluma a Földre szabadult pokolban. A város hívása olyan erős, hogy Lilly úgy dönt, mindent kockára tesz, hogy visszatérhessen… hogy visszaszerezze ezt a kis oázist a vadonban.

Minden eséllyel dacolva, emberei minden tiltakozása ellenére, Lilly igaz híveinek szedett-vedett csapata élén útra kel a járkálóktól hemzsegő, kiáradt folyóktól és eszelős gyilkosok bandájától sújtott vidéken, ahol olyan veszélyek várnak rá, amilyeneket még ő sem látott. Útközben felkavaró felfedezést tesz önmagáról. Hajlandó a legsötétebb zugokba is bemerészkedni a túlélés érdekében, ha ezzel megmentheti az embereit. Hajlandó megtenni az egyetlen dolgot, amiről tudja, hogy meg kell tennie: visszatér Woodburybe.

8 hozzászólás Ne habozz!

Quantumleap - 2020. 06. 30. 17:37

Ezek a könyvek nem a sorozathoz kötődnek. A képregény világában játszódnak, bizonyos képregénybeli jelenetek is néhol fel vannak vonultatva más szemszögből.

winnie - 2020. 06. 30. 17:41

így van, nem akartam arra utalni, hogy a sorozathoz van közük.

Quantumleap - 2020. 06. 30. 18:01

Csak mert páran esetleg azt hihetik, ha nincs kihangsúlyozva. Példaul az első könyv borítóján a Kormányzó inkább a sorozatbelihez hasonlít, nem is értem, miért csinálták így. (A képregényben hosszú fekete haja van.)

Key - 2020. 06. 30. 18:55

Én annak idején, amikor megjelent a legelsőt olvastam, de azóta sem vettem rá magam a folytatásra. Majdhogynem semmitmondó, unalomig ismert sablon történet, ráadásul az írói stílust is a meglehetősen gyenge stílusba sorolnám. 10-es skálán kb. gyenge 4-es.

Key - 2020. 06. 30. 18:59

Ha valaki olvasott több részt belőle vagy esetleg az összeset, kíváncsi lennék a véleményére, hogyan változott az elsőhöz képest a színvonal.

Lilith Dark - 2020. 06. 30. 21:16

Az első 4 részt olvastam, de már az összes a polcomon vár, mert majd mindenképpen végig akarom vinni. Nekem bejött, tényleg; lehet, hogy elfogult vagyok (5-ből 4,5 csillag eddig mindegyik részemről, de én a sorit is bírom nagyon), mert láttam a hibáit is, mégis gördülékenyen, esetenként izgulva és szorítva a szereplőknek tudtam olvasni. :)

Nyilván ez full szubjektív, mert a többség nem volt oda érte, de azért az 1. részről az értékelésem:
“Valahogy jókor talált meg ez a könyv, vagy csak alapból nekem való, nem tudom; ám az biztos, hogy nagyon bejött. ;) Gördülékenyen haladtam vele, és izgalmas is volt, többször azon kaptam magam, hogy összeszorult gyomorral drukkolok nekik, pedig a Kormányzót nem is kedvelem amúgy! ;)
A végén a csavarnál leesett állal bámultam ki a fejemből, még csak nem is sejtettem előre, hogy ez lesz, pedig (…) simán kikövetkeztethető lett volna, ha kicsit jobban figyelek! :O
Viszont ahogy itt többen megemlítették, a szöveg hagyott némi kívánnivalót maga után: elírások – pl. gyümölcs helyett csümölcs –, és magában a történetben (vagy a fordításban? nem tudom) voltak bakik, pl. száguldó motoron, úgy, hogy ül mögöttem valaki, szerintem fizikai képtelenség hátrafordulni az ülésben, és fejen döfni a hátul kapaszkodó zombit, plusz jobb lábbal aztán lerúgni – hacsak nem gumiemberből vagyok… o.O
Ettől függetlenül magával ragadott, a hangulata tökéletesen tükrözi a sorozatét, pont megfelelő mértékű a dráma és a pörgés váltakozása, jöhet a következő rész!”

2. rész:
“Még mindig érdekes erről a világról olvasni, és belátni a sorozatban történtek mögé. Egy pillanatig nem hiányzik Rick és csapata, pedig az elején attól tartottam, másokkal nem lesz meg ugyanez a hangulat és izgalom, de mégis. ;)
Jó látni és érteni, hogy hogyan, milyen lelki folyamat vezetett oda, hogy a Kormányzó olyanná váljon, amilyennek a sorozatban meg lehetett ismerni. Ám ez kevés lenne ahhoz, hogy igazán lefoglaljon, így teljes a kép, hogy megismerünk másokat is. Lillyt és Josht kimondottan bírtam, és Bob is szimpatikusabb karakter itt, mint a sorozatban. ;)
Az első könyv egyfajta felvezetése volt az egésznek, ez a rész már nyersebb, kegyetlenebb; kíváncsi leszek, mit mutatnak még.”

3.rész:
“Továbbra is a fél csillag levonás az elütésekért jár, amik kizökkentenek időnként az amúgy izgalmas, bár nem pörgős történetből (bár ezt nem is vártam tőle, a sorozat sem az, és ez pont így jó).
Érdekes volt olvasni, eddig magasan ez a 3. rész a legbrutálisabb; amit a sorozatban sokkal lightosabban oldottak meg, az a könyvben nyersebb, durvább és kíméletlenebb. Sok a különbség, az eltérés a sorozathoz képest, de ez érdekes módon kicsit sem zavart, legalább átláttam azokat a változtatásokat a képregényekhez képest, amit eddig csak kósza netes pletyka képében kaptam hirtelen, felületesen. ;)”

4.rész:
“Kimondottan érdekes volt ebben a világban kalandozni, még az eltérések sem számítottak a sorozathoz képest. Izgalmas volt, a zombik leírása a végére olyan élőképszerű volt, hogy szinte még a szagukat is éreztem. ;) Már a sorozatot sem (csak) a hentelésért szeretem, engem érdekel a lelki része, a dráma; ezt pedig a könyvekben is maradéktalanul megkaptam, anélkül, hogy ez lelassította vagy unalmassá tette volna az egyéb történéseket.
Egyedüli negatívumként még mindig az elütéseket tudom felhozni: a kiadó alaposabb korrektúra/szerkesztés alá vehetné a könyveket, mert bizony elég sok az elírás, betűhiba…”

Nem tudom, ez mennyire segítség, de a semminél talán több. :)

Key - 2020. 06. 30. 21:41

Mindenképpen segítség, köszönöm:).
Érdekes, hogy a fősorozatot minden hibája ellenére a mai napig kedvelem, a Feart is nézem (bár az kevésbé jön be), egy darabig még a képregényekbe is belenézegettem, a könyv valamiért mégsem talált be. Később talán teszek vele még egy próbát.

Mayday - 2020. 07. 01. 09:28

Az én rövid véleményem, hogy baromi jó könyvsorozat, én azonnal beszereztem és kiolvastam minden részt a megjelenés után. Jó karakterek, teljesen tiszta a kapcsolódási pont a fő vonalhoz, jól megírt, számomra az “eteti magát” kategória, egy részen sem tudtam sokáig ülni.
Mindenképpen ajánlom! :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz