login |

Pilot: Épidémie

2020. 07. 01. 19:20 - Írta: human

6 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika, pilot-mustra, ,

A franciakanadai sorozat, ami itthonra A járvány címmel futott be a TV2 kábelcsatornájára, a Prime-ra (még megnézhető ingyen a pilot). A címből ki is található, hogy miről szól: igen, egy járványról. Nem a koronavírusról, de azért mégis durván van időzítve, és talán emiatt többen is próbálják be.

A történet Montrealban játszódik, bár ha a látottak alapján kellett volna tippelnem, azt mondtam volna, hogy egy kisvárosban. A helyi, fertőző betegségekkel foglalkozó központ vezetőjének kell szembenéznie egy kifejezetten fertőző vírussal, ami görényről, vagy rajtuk keresztül másról (ez a több fajt ugrók a legveszélyesebbek, épp áll a világ miattuk) terjed.

A pilot igazából csak lefekteti az alapokat, láthatjuk az első pár beteget, akik influenzaszerű tünetekkel bírnak, mutatják a kis görényeket, és mi tudjuk, hogy terjesztenek valamit, így külön elborzasztó, amikor egy kisgyerek kapja az egyiket. Közben egy idősotthonban szalmonella fertőzés tombol, de valószínűleg ez sem lesz olyan egyszerű.

A vírus mellett még némi magánélet is elfért a kezdésben, a kutatónő épp megtudja, hogy a férje valószínűleg megcsalta. Sőt, még az intézet is bajba kerül, mert pár félmondatot félreért az idősotthon vezetője, ezért egy húsipari céget gyanúsítanak meg először az ételmérgezéssel.

Ez utóbbi amúgy azért érdekes, meg az egész sorozat, mert valójában a kis költségvetés miatt valahogy hihetőbb is az egész. Félreértések, nem ismert színészek, akik közepesen játszanak jó esetben, és így lassan összeáll ez a realista hangulat.

Azért nem akarom túlzottan felemelni, valójában olcsó a sorozat nagyon, meg olyan… túl szakkönyves. Nehéz elmondani, de néha így látni, hogy “ezt az apróságot ki kell emelni, ott ragad a kamera kis időre, mert fontos lesz”, de sokszor megakasztja a ritmust. Kicsit gyakorlatlan az egész.

Amin azért a színészek sem segítenek végtére is. Szóval egyrészről érdekes, hogy nincs nagyon ismert arc, hihetőbb a sztori (bár valaki mindjárt betámad, hogy “hát de Julie Le Breton!”), viszont rajta kívül a többiek között amatőr filmezés hangulat uralkodik néha, például a miniszter és a kutatónő alatti alkalmazott siralmas volt.

Valójában érdekesség miatt tudom ajánlani A járványt, mert bár 6/10-es kategória a pilotja, de mégsem unatkoztam közben, és nincs semmi ehhez hasonló épp. Nem egy Helix, nem is A vírus (The Outbreak), inkább, és ezt most ne úgy értsétek, hogy teljesen ugyanazt hozza, a Fertőzés (Contagion) ugrott be közben.

6 hozzászólás Ne habozz!

Rotter - 2020. 07. 01. 21:38

Nekem tetszik eddig.
Denevér vagy valami más madár adta át a görénynek szerintem.

dexike3 - 2020. 07. 02. 06:28

nekem az őslakos szál tetszett nagyon. az tényleg realista volt, ahogy lecsúsztak abban a nyugati társadalomban.

dexike3 - 2020. 07. 07. 09:43

amúgy egy koronavírus járványról szól (de nem a miénkről). náluk nem Covid, hanem Cova lett a neve.

gajdipajti - 2020. 07. 28. 22:08

Szerintem egészen jól sikerült. Érdemes megnézni.

Berkes Gábor - 2020. 08. 07. 20:14

Mikor jön a 2 évad?

winnie - 2020. 08. 07. 20:21

még nem lehet tudni, hogy lesz-e 2. évad. de ha lesz, akkor nyilván minimum 1 év múlva.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz