login |

Floor Is Lava

2020. 07. 02. 15:50 - Írta: Necridus

13 hozzászólás | kategória: kritika, vetélkedő,

A Netflix nemrég sokak gyerekkori kedvenc játékát hozta el egy kicsit másképp, a Wipeout-ra és a Ninja Warriorra hajazó fizikai vetélkedő formájában. Az Amerikában már két hete toplista első Tűzforró talaj egy családi játék, amelyben a szoba egyik végéből a másikba kell eljutni ugrálva, mászva, kapaszkodva, löködve, csúszkálva – csak a talajhoz nem szabad hozzáérni… MERT AZ LÁVA! Vagy, ahogy a magyar cím mondja: “tűzforró”…

Mindeközben persze az agyukat is kell használniuk a versenyzőknek, mert minden pályán van 2-3 olyan kötél/kar/kulcs/gomb, aminek használatával új utakat tudnak kreálni.

A legtöbb epizódban három (tematikus) csapat áll ki három taggal, s ugyanazt a pályát viszik végig. A lényeg: a lehető legtöbb versenyző jusson ki a lehető legrövidebb idő alatt. Elsődlegesen a túlélők száma dönt, de ha döntetlen az eredmény, akkor az idő számít (amit persze közben nem látunk).

Az epizód győztese 10 000 dollárt és egy kupát (egy lávalámpát) vihet haza. A 10 epizódban összesen 5 szoba (nappali, konyha, háló, planetárium, dolgozó) jelenik meg, mindegyik két verzióban: a level 2 értelemszerűen egy fokkal nehezebbre van fazonírozva.

A csapatoknak minden pályán legalább 3 útvonalon van lehetőségük végigmenni, s egy a lényeg, hogy ne essenek a “lávába”, mert akkor nem jönnek többet a felszínre. A láva persze nem valódi, csak síkos, színezett folyadék, de ez nem is igazán érdekes, viszont az már annál inkább, hogy igyekeznek a lávatavat bugyborékolással, kisebb vízrobbanásokkal feldobni. Az akadályok pedig nyilván az adott szobához illenek: a dolgozószobában például bőrfotelek vannak, a konyhában meg bárpultok és pizzasütő.

Relatíve kevés sziget van, amin meg tudnak állni a játékosok. A narrátor/kommentátor (aki sokszor humorosan szólogat be) többször is mondja, milyen távol vannak ezek, mekkorát kell ugrani. Olykor ez nagy kihívást jelenthet (már persze az átlagember játékosoknak, mert egy Ninja Warrior-os versenyző pár másodperc alatt végigugrálna mindenen), főleg, ha az adott sziget szándékosan csúszós, dülöngél vagy forog.

Természetesen a játékosok is igyekeznek fokozni a hangulatot, hisz akárhányszor valaki beleesik a lávába, úgy tesznek, mintha valóban odaveszett volna egyik társuk, a nagy NOOOOOOOO!-kiáltások közben pedig nekünk nem is mutatják, ahogy kihalásszák őket.

Az epizódok amúgy csupán harminc percesek, így a három csapatra fejenként tíz perc jut bemutatkozással együtt. Ez kifejezetten sok, főleg, hogy azért nem tűnik olyan nagynak a pálya. Arról nem is beszélve, hogy a játékosok néha annyira lassúak, hogy könnyen rájuk lehet unni. Főleg, mert mindig csak egy mozog, a másik kettő addig csak drukkol neki.

Ráadásul a tempót még az is csökkenti, hogy szokatlan módon, azt a csapatot, amelyik már nem nyerhet (ha veszítenek két játékost azok után, hogy egy korábbi csapat kettővel jutott célba), egyből “letekerik”, és meg sem mutatják, hogy mentek végig, így a többiekre még több időt kell szánni. Mindez persze érthető, hiszen nézőnek a szórakoztató jelenetek jelentik a lényeget, nem az, hogy ki nyer, nem véletlen, hogy legnagyobb eséseket agyonismétlik maximumra tekerve a hangeffekteket.

A Floor is Lava tehát nem az a vetélkedő, amit feszülten végigizgulunk, mert elég lassan csordogál előre, viszont legalább ötletesek a pályák, humoros a narrátor és az egyik gyerekkori kedvenc játékunkat kelti életre.

13 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2020. 07. 02. 16:06

azt mondtam tegnapelőtt a szinkron általam piszok fájónak tartott hiányára, hogy f**k that, és megmutattam a gyerekeknek. legalább szokják a feliratos mókát, és tényleg megvoltak a magyar hang nélkül, a lényeg úgysem az, csak hozzátesz.

de jól éreztem, hogy ez nagyon gyerekekre van belőve, vagy legalábbis túl családi. és piszok kíváncsi lennék, hogy vajon direkt ilyen, direkt nem lőttek magasabbra, vagy azért, mert ennyire futotta nekik. van ugyanis egy ultimate beastmaster a netflixen, szóval érthető, hogy kell a másik véglet, de lehetett volna egy wipeout/takeshi’s castle féle megoldás is, amit nem csak családi szinten lehet élvezni. de… a számításuk bejött, ritka sikeres a cucc, szóval nem szólok egy szót sem.

a fentit nem negatívan kell érteni, engem nem izgat, hogy különösebben nem kötne le, mert a többi sem kötött le, mindegyik fent említettet repetitívnek tartottam, akkor is, ha poénokra ment rá, akkor is, ha emberi teljesítményekre. szóval, mint fehér foltot kitöltő műsor, ez remek. és nagyon örültem, hogy meg tudtam mutatni otthon, szerintem pár nap alatt kivégzi a fiatalság a szezont.

winnie - 2020. 07. 02. 16:10

saját véleményként azért leírom, hogy bár nyilván jópofa a koncepció a lávával és a szobákkal, az egész furán le van szedálva, és profi műfajismerőként rögtön azt akartam tudni, hogy mik a szabályok. mert az lerí a műsorról, hogy nagyon furán meg van kötve a játékosok keze. egyrészt ugye, amit necridus is említ, hogy nem mozoghatnak egyszerre. csak 3 résznél voltam ott, szóval nem tudom, hogy ez mennyire konstans, mint ahogy a jelek szerint azt sem engedik, hogy mindenki egy irányba menjen, mert ha valaki talál egy kiutat, akkor semmi logika nincs abban, hogy a többiek mást válasszanak. nyilván ezekkel nem kell foglalkozni, de akkor meg ott van az a tényező, hogy a játékosok folyton dumálnak és annak ellenére, hogy végülis időre megy, egy pillanatig nem sietnek. ami jó annyiban, hogy nem stresszes a dolog, de így a versengésnek még az illúziója sincs meg az egészben:)

a lényeg, hogy a wipeout-osoknak és ninja warriorosoknak nagyon nem ajánlom, bármennyire is csábító, nekik ez kevés lehet. maximum elvonási tünetek felületi kezelésére alkalmas, de arra meg ott a holey moley például. viszont lesz célcsoport, ahol nagyon betalálhat, és remélem, lesznek még hasonlók a netflixen.

ThomassLord - 2020. 07. 02. 16:28

Nekem első két rész alapján könnyedsége miatt a régi Játék Határok Nélkül jutott róla eszembe, kisebb díszlettel, és sokkal tét nélkülibb. Nekem nagyon tetszett, ott ragadtam.

winnie - 2020. 07. 02. 17:34

jaja, könnyed, abszolút a szórakozatatásra megy, anélkül, hogy a mai, modern stílusjegyekkel teletömnék, túlhúznák. amolyan goofy fun.

Zsu - 2020. 07. 02. 17:41

Nekem tetszik maga a koncepcio, meg eleve imadom az ilyen jellegu musorokat, ugyhogy nezem, es jonak is talalom, de szamomra inkabb eroltetett a narracio, mint humoros. Nem tudom, hogy ki irja a szoveget, de en levaltanam :D

A masik amivel nem ertek egyet: “Az epizódok amúgy csupán harminc percesek, így a három csapatra fejenként tíz perc jut bemutatkozással együtt. Ez kifejezetten sok, főleg, hogy azért nem tűnik olyan nagynak a pálya. Arról nem is beszélve, hogy a játékosok néha annyira lassúak, hogy könnyen rájuk lehet unni. Főleg, mert mindig csak egy mozog, a másik kettő addig csak drukkol neki.”
Szerintem nem sok az az ido amit egy-egy csapatra forditanak, reszemrol elegnek talalom, sot neha meg kicsit kevesnek is. Nem erzem azt hogy raunnek a csapatra ha lassan halad, nekem az kifejezetten erdekes ahogy gondolkodnak azon, hogy hogyan jussanak at az akadalyokon.

Ami viszont szerintem izgalmasabb lenne, az az, hogyha pontegyezesnel nem mondanak meg az idot elore, hanem a vegen egymas melle allitanak a csapatokat, es ugy mondanak meg nekik es a nezoknek is – ez altalaban igy szokott lenni, nem teljesen ertem, hogy itt miert nem igy van. Raadasul teljesen szarazak es tisztak az eredmenyhirdetesnel, ami nekem szinten kicsit fake-nek hat (nyilvan az is), szerintem viccesebb lenne, ha lavatol azottan allnanak ott es varnak a tobbi csapat erkezeset.

De osszessegeben nagyon tetszik a musor. Szeretnem ha vegre valaki le birna maszni a piramisrol epsegben :D

juhaszvik - 2020. 07. 02. 18:45

Hát… ez lehetett volna több is, de valószínűleg nem akart. A kritikával egyetértek, a legtöbbjét már magamban is megfogalmaztam (erőltetett viselkedés, általában nincs párhuzamos tevékenység, pedig szabály papíron nem tiltja).

Talán már a legelső részben (piramisos), volt egy olyan, hogy minden játékos, aki a kezébe vette, az rácsodálkozott a botra, de az mindenkinek kapásból jött, hogy bele kell dugni a lyukba. Meg úgy általában a teamwork vagy felesleges volt, vagy nem működött.

Nem volt óra, ami elégé hiteltelenné tette az egészet, mivel innentől ki tudja mennyire volt megvágva az egész.

Volt egy rész, aminél egyértelműen beleért a versenyző keze vagy lába a “lávába”, mégsem volt retorzió. Ha valaki ezt otthon játssza, az ugye kiesett.

Amúgy engem zavart a “láva”. Eléggé leegyszerűsítette a játékteret. Ha sima padlóval játsszák, akkor sokkal szobásabbra lehetett volna venni mindent, több elem és midenféle egyéb akadály és segítség kerülhetett volna a pályára, így meg lényegében csak néhány elemből állt az egész.

Az viszont rendben volt, hogy nem ninják játszottak, hanem kicsit hétköznapibb emberek. De ha már így alakult, akkor én szívesebben néztem volna ebből egy olyan koncepciót, mint a winnie által is említett “takeshi’s castle”, és mondjuk fél percenként indult volna valaki, miközben a többiek már nagyban küzdenek a pályával. Sőt, akár vadász-préda stílusban, késleltetett idővel (a vadászok már lehetnének ninja warrior szintű játékosok).

Összességében: gyerekek biztos jobban élvezték volna, nálam néhány ebéd mellett lecsúszott a nagy része.

Zoli - 2020. 07. 02. 18:58

Nekem is nagyon bejött.
Valahol azt olvastam, hogy már a cím alapján el tudod dönteni, hogy teszeni fog-e neked vagy sem, és nem is okozott csalódást.

Én csak egy-két dologot furcsálltam. Nem értettem, hogy miért van, hogy néha két fősek voltak a csapatok vagy néha csak két csapat játszott egymás ellen.
Gondolom akartak bele tenni egy kis variációt, de ez inkább csak összezavart. Úgyanígy béna volt a nehezítés (vagy csapda) a második pályákon, mert a játékosok nem számítottak rá, szóval nem volt rajta különösebb dilemmázás, mindig meghúztak, megnyomtak minden kapcsolót amit találtak.
Ezen kívül a nyereményt is kicsit keveseltem. Mondjuk nem szoktam nézni hasonló műsorokat csak az TAR-t, az meg tudom, hogy egészen más kaliber, de mégis, ha mondjuk játékosonként kapnak 10 ezer dollárt vagy célbajuttatott játékosonként, akkor sokkal jobban tudtam volna szurkolni.

Ezeket az apróságokat leszámítva nagyon élveztem. Remélem lesz még második, harmadik, stb. évad.

winnie - 2020. 07. 02. 19:05

nagyon durva siker, nálunk is top10-es, ás ugye amerikában már két hete első a sorozatok között, szóval nehéz lenne elképzelni, hogy ne folytatnák, nagyon jól fogadta a közönség.

Vazul - 2020. 07. 02. 19:05

Csak az első részt néztük meg, de nekünk ez nagyon gyenge volt, pedig nem szoktunk hasonló stílusú sorozatokat nézni, úgyhogy még az sincs, hogy jobbakat láttunk volna.

A koncepció tetszett és… kábé ennyi a pozitívum. A narrálás nagyon erőltetett, a szabályok nem tiszták (mi sem értettük, hogy miért erőltette mindenki a szobrokon való ugrálást, amikor a másik útvonal könnyebbnek tűnt), ami pedig a versenyzőket illeti, nekem a hármas ikrek voltak egyedül szimpatikusak. Jó volt őket nézni, sajnáltam amikor “meghaltak”, de úgy voltam vele, hogy nekik fogok drukkolni. A műsor végén esett csak le, hogy ez ennyi volt, a követző részben már tök új szereplők lesznek. Szerintem ez így ebben a formában rém gyenge.

dragon1986 - 2020. 07. 04. 02:25

love islandos a narrator ugyan az a személy és gúnyolódó stílus imádom

Thomas - 2020. 07. 05. 00:06

1. rész nem volt rossz, egész jól szórakoztam:) A szabályok tényleg nem egyértelműek, mert bár van, hogy mozognak egyszerre is, általában nem, és tényleg kicsit sem sietnek, ráérősen beszélgetnek. Mintha csak a végén szóltak volna nekik, hogy “ja, amúgy időre megy”:)

A narrátor mindig mondja, hogy felfedezték a botot, stb, mintha nem tudnának ezekről a beépített lehetőségekről, holott mind tudja, hogy a bigyót el lehet dönteni, és halál természetesen dugják bele a botot is a helyére, és csúsztatják el azt a pallót, nekem ez volt a legfurább.

Szóval tényleg nem rossz az egész, de azért lenne még hova fejlődni:) Legyen kicsit versenyszerűbb, lássuk végig az órát, meg lehetőleg ők is, legyen több rejtett lehetőség könnyebbé tenni az utat, amit ők ne tudjanak előre, hanem ott kelljen rájönni, stb. És nem bánnám, ha mondjuk lenne fix 8-10 csapat, és nekik kellene átjutniuk az összes pályán, és csak a végén lenne nyereményosztás, mert ez az epizodikus felépítés nem sarkall arra, hogy feltétlen folytassam:)

Mate4182 - 2020. 07. 10. 23:44

Meglepoen szorakoztato jatek.

Arra a Nickelodeonos gyerekvetelkedore emlekeztet a 90es evekbol, valaki volt olyan kedves hogy egy masik post alatt mar belinkelte nekem, de nem emlekszem melyik post volt, es sose jut eszembe a cime

Plusz pont hogy 3 resz utan kicsit valtoztatnak a felallason, tartottam tole hogy vegig ugyanaz a recept, de szerencsere nem

Jah es NAGYON gyerekbarat

Mate4182 - 2020. 07. 10. 23:44

bocs a duplazasert

Elkepzelesem sincs miert irtam jatekot. Musorra gondoltam

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz