login |

Love, Victor: vége az 1. évadnak

2020. 07. 02. 20:00 - Írta: Necridus

1 hozzászólás | kategória: kritika,

Mivel alig nézek filmeket, nem gondoltam, hogy túlságosan tetszeni fog a Love, Simon, azaz a Kszi, Simon, de végül nagyon bejött. Ilyen előzmények után adott volt, hogy mióta bejelentették a sorozatos spinoffot, vártam a folytatásra.

A tíz, egyenként 30 perces epizódból első évad végül a Disney+ helyett a Hulu-n kötött ki – ennek első részéről human itt írt. És hogy tetszett-e annyira a sorozat, mint a film? Még jobban is! Viszont nálam is lesz egy-két “de”.

A Love, Victor rögtön az elején kijelenti, hogy Simonnak irtó egyszerű dolga volt. Vele szemben az itteni főhős sokkal nehezebb helyzetben találja magát, ami inkább illik a valósághoz. Családja rendkívül vallásos, nem támogatja az azonos neműek kapcsolatát. Victor nem annyira ismeri önmagát és vágyait, szeretné kideríteni, melyik nemhez is vonzódik igazán.

Ezzel pedig nem rögtön ahhoz a ponthoz érünk, hogy el kell mondani a családnak, a barátoknak, illetve meg kell találni a szerelmet, ahogy anno Simonnál is, hanem visszább lépünk egyet, és Victor története arról szól, hogyan eszmélt rá, hogy milyen is valójában. Azaz sokkal bonyolultabb, reálisabb és érdekesebb történetet kaptunk egy komplex személyiségű főhőssel.

Kimondottan jót tett a sorozatnak, hogy nem egy tipikus visszahúzódó, kvázi magányos farkasként állították be Victort. Az iskolában közösségi emberként egyből kosarazni kezdett, ráadásul igen jól kiállt barátaiért, nem félt új kalandokba sem belevágni, szóval nem az a hebegő-habogó vézna srác, akit annyiszor ábrázoltak már, ez a figura jóval összetettebb, szerethetőbb.

Ráadásul mellette a mellékszereplők mindegyike megkapta saját történetét, amik egytől-egyig jól működtek. Olyan problémák jöttek fel a szülőknél, kisebb tesónál vagy a népszerű lánynál, amikkel igenis érdemes foglalkozni, amit látnia kell a fiatal korosztálynak, hogy észbe kapjon, és azon embereknek is, akik gyermeket nevelnek, hogy változtassanak eddigi szokásaikon, ha szükséges.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

Victor egy-két összezörrenés után végül összebarátkozott a szomszédban lakó sráccal, a legszórakoztatóbb figurává alakuló Felix-szel, aki majdnem a bolondos lúzer figura lett, de helyette ízléses mennyiségben küldték rajta keresztül a humort, és az ő története is igen tanulságos volt. Lake-kel való kapcsolatát először titkolták, hogy a népszerű lányról ne derüljön ki, hogy egy lúzerrel randizik. A srác azonban inkább saját magát választotta, és szakított a szerelmével, mintsem folyamatosan bujkálnia kelljen, csak mert a lánynak fontosabb a hírneve, mint a párja.

Kettejük története talán klisésen zárult, mert a csaj az egész iskola előtt felvállalta a szerelmét, és összejöttek. Igaz, eleinte valójában Andrew-ért, a suli menő srácáért volt oda, de hamar ráeszmélt, hogy fontosabb saját boldogsága, mint a plátói szerelme, aki végül közel sem olyan tökéletes, mint gondolta. Andrew eleinte egy igazi tuskó, az a tipikus focis dzsekit viselő nagydarab, de idővel kiderül, hogy ő neki is van egy másik, sokkal szimpatikusabb oldala.

Ez az oldala Mia mellett jött elő, aki Victor barátnője. Ő a suli legszebb lányaként híresült el, aki a sorozat elején összejött az újfiúval. Sejthettük, miről szól a sorozat, főleg, hogy Benjit meglátva Victor rendszeresen elolvadt, így tudni lehetett, hogy nem lesz tökéletes kettejük kapcsolata az utolsó pillanatig. Pedig egyszerűen remek párost alkottak Victorral.

Sikerült elérniük, hogy annak ellenére, hogy Victor valójában Benjitől szédeleg a suliban és a kávézóban, Miával olyan szép kapcsolatot kaptak, hogy nem tudtunk nem drukkolni nekik. Ő kapott még ezen túl is egy saját szálat, ahol az apja új barátnőjével való kapcsolatára fókuszáltak.

Fontosabb karakterek még a szülők, akik történetében végül a megcsalás és az agresszió is előjön, és minden mesebeli folytatást kihajítva előjöttek egy relatíve újszerű megoldással: nem oldottak meg mindent egyik pillanatról a másikra (rengetegszer volt túlfeszült a helyzet, nem csak mondvacsinált probléma volt kettejük között). Próbáltak úgy tenni, mintha nem történt volna semmi, de nem lehet, így szünetet tartanak.

Ez pedig sem az önmagát megismerő Victornak, sem a nagyon játékos kisöccsének, Adriannek, sem pedig a középső testvérnek, Pilarnak nem könnyíti meg a dolgát. Igaz, Adrian egészen háttérbe szorult, nála nem volt igazán komoly dráma, de Pilar esetében igen. Nála megmutatták, milyen lehet egy új suliban kikötni barátok nélkül, miközben még a családjára sem igazán számíthat.

Az utolsó főszereplő pedig Benji, a suli nyíltan meleg sráca, aki Victor munkatársa is lesz. Ahogy Miánál említettem, nehezen lehet Mia és Victor ellen drukkolni, ugyanakkor Benji és Victor párosa is rettentően jól alakult. Tény, hogy jobban kidolgozott volt a lánnyal a főszereplő kapcsolata, de a sráccal sokkal hatásosabb, erősebb jelenetei voltak, csak gondoljunk vissza a Call Me Maybe-re való táncolgatásukra és a ruhapróbás jelenetre.

Nem volt meglepő, hogy végül Victor megcsókolta a Derekkel járó Benjit, akik később szakítottak, és végül Victor és Benji egymás mellett kötött ki. Szép és jó, de szívtelen. Mia, aki tényleg szerette Victort, soha semmi rosszat nem tett ellene, nem érdemelte meg, hogy egyik pillanatban azt lássa, hogy a pasija mással csókolózik. Victor pedig nem lehetett volna ennyire ostoba, hogy a buli előtti padon nyíltan ott van Benjivel, miközben a barátnője az épületben van. Úgy, hogy eddig nem tudta magának sem bevallani, hogy meleg.

Ahhoz, hogy ezt elismerje, kellett azon rész, amikor Simonhoz ment New Yorkba. Már az első epizódban Victor üzent Simonnak, aki egyfajta narrátorként volt jelen a sorozatban, Victor folyamatosan tanácsokat kért, elmesélte, hogy érez, és szinte mentorként szolgált a film főhőse.

Victor New Yorkba ment végül, hogy meglátogassa, de Simon akkor nem a városban volt, így a filmben is Keiynan Lonsdale által megformált “Blue”-val, vagyis Brammel és lakótársaival töltötte a hétvégét. Ők azok, akik rávilágítottak Simonnál, hogyan is fogadja el önmagát. Simon pedig végül megjelent, és Victornak adta az ikonikussá váló farmerdzsekit.

Ami feltűnt, hogy a csókokon kívül nem igazán mutattak többet. Nyilván nem olyan jelenetekre gondolok, mint mondjuk amit a Shameless tud néha nyújtani, de azért valósabb lett volna, ha több is alakul egyes karakterek közt. Mia és Victor esetében ez okés, mert a főszereplő nem vonzódott ilyen téren a lányhoz, de például Benjiék esetében sem történt semmi a képernyőn, Felix és Lake pedig egyszerűen fura volt, hogy már hosszabb ideje eltünedeznek egészen sok időre, és végig csak csőröznek. Hiányzott a tinédzserkori vágyak ábrázolása, túl óvatos akart lenni ezen szempontból, de persze ez lehet, hogy a Disney+-hatás.

Talán óvatosság az is, hogy Victort homoszexuálisnak írták meg. Én – bár ez lehet, csak azért, mert Miával remek párost alkottak – reméltem, hogy végül a biszexualitás jön elő, amivel nem csak több lehetőséget nyerhettek volna, de egészen “innovatív” lépés is lett volna. Ráadásul szembement volna a berögzült “hetero vagy homo” szemlélettel, rávilágíthatott volna a hasonló cipőben járóknál arra, hogy nem feltétlen binárisan kellene kategorizálni, és azzal sincs probléma, ha egyik skatulyába sem tudja magát igazán beleilleszteni az ember. Vagy lehet, hogy a második évad fog erről szólni?

Az évadzáróban tehát Benji és Victor összejönnek, Mia szíve pedig összetört. Andrew vigasztalja, de nem használja ki a helyzetet. Pilar végre számíthat bátyjára. Lake és Felix pedig hivatalosan is összejöttek. Miután Pilar gyanút fog, kisajtolja Victorból, hogy magyarázza el, mi is történik, mire hazaérve azt a hírt kapják, hogy szüleik egy időre külön szeretnének költözni. Victor erőt vesz magán, s elmondja a családjának, hogy meleg. 

Már korábban is volt olyan jelenet, amikor szembement a családjával. Az egyik legérdekesebb rész volt, amikor meghívta családi szülinapjára Benjit és párját is, majd a nagypapa kiborult, hogy látta a fiúkat csókolózni. Végül a rész végén (amiben szembeállították a vallásos, konzervatívabb szemléletet a manapság dívó, elfogadó gondolkodásmóddal) Victor kiállt a barátaiért.

Lezáratlan szálak lezáratlan szálak hátán tehát, így a befejezés utáni vágy miatt követelhetjük is a második évadot. Azonban tényleg szükségünk van erre? Az első évad egyik legjobbja az volt, hogy Victor saját magát kereste, próbálta megismerni magát, ezen pedig túllendültünk. Reméljük, hogy a második szezont követően – ha lesz -, nem fogjuk azt mondani majd, hogy nem volt szükség rá.

Én mindenesetre megadom a sorozatnak a 8/10-et, nem véletlen, hogy egy délután alatt ledaráltam. A Love, Victor azon sorozatok közé tartozik, amik jól fogják meg az LGBTQ+ témát, nem görcsölnek rá, így a végeredmény egy szerethető, könnyedebb tinidráma lett tehetséges színészgárdával. Akik Victorhoz hasonló cipőben járnak, azoknak még mindenképp kötelező a sorozat (a főcímdal remekül passzol), a többieknek pedig, preferenciáktól függetlenül, igencsak ajánlott.

1 hozzászólás Ne habozz!

Pippa - 2020. 07. 02. 20:20

Imádtam a Love, Simon-t, így alap volt, hogy megnézem a sorozatot.

Örültem, hogy a Victor picit más lett. Az számomra is pozitív volt, hogy nem skatulyázták be a karaktert ilyenre vagy olyanra, hanem kaptuk egy tök normális gimis srácot. Még az is bejött, ahogy kereste a saját identitását, a legtöbb meleg srác amúgy tipikusan az első barátnő után döbben rá, kb pont így arra, hogy a fiúkhoz vonzódik. (Mondjuk a valóságban azért depresszívebb ez a felismerés a legtöbb esetben, nekem a legjobb barátom meleg, és Ő sokkal mélyebben élte ezt meg, talán ez a sorozat egyik “hibája” – mondjuk ennek ellenére én nem rovom fel ezt).

Benji és Victor között láthatóan volt kémia, nagyon jó kis páros, nagyon drukkoltam nekik. Ilyenkor mindig lecsekkolom a színészeket instán, és abból úgy jött le, amúgy is tök jó kapcsolatban vannak, nem tudom nekem ez valahogy sokkal szerethetőbbé tesz egy sorozatot. :D Hülye egy fétis . A 13 reasons why-t is azért szerettem ennyire, olyanok voltak, mint egy nagy család. :D

Miát viszont nem kedveltem. Se a színésznőt, se a karaktert, még különösebben jó csajnak sem tartottam, alig vártam, hogy otthagyja Victor. :D

A többiek jól működtek, a szülők néha már idegesítőek voltak.

Remélem lesz 2. évad.

Ja és hatalmas plusz, hogy Nick és Keiynan bevállaltak egy részt. (Az előző kritika alatt olvastam, hogy sokakat zavart a levelezésük, engem egyáltalán nem, sőt a hozzászólások miatt, többre is számítottam)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz