login |

Nancy Drew: vége az 1. évadnak – írta Cleda

2020. 07. 03. 20:00 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

I know what it feels like now. To have a secret that you don’t want anybody to know, because if they find out it’ll change everything.

A CW idei természetfeletti jelenségekkel megspékelt nyomozós újonca két rész híján sok más sorozathoz hasonlóan kényszerű lezárást kapott májusban, de bátran ki merem jelenteni, hogy a Nancy Drew több egyszerű Riverdale-utánérzésnél, hiba lenne ezzel népszerűsíteni, mint ahogy a Riverdale sem szabad, hogy elrettentsen nézőket a bepróbálásától.

Annyit elöljáróban leszögeznék, hogy Nancy Drew-franchise-ról semmit nem tudok, csak a főhős nevéről hallottam elvétve, és arról, hogy nyomoz. Azonban nem is kell mélyen beleásni magunkat ebbe a világba, hiszen szinte bármit fel lehet építeni egy ilyen karakter köré.

Az alapszituáció adott: egy hangulatos kisváros tele rejtélyekkel és megmagyarázhatatlan dolgokkal, egy nem szokványos gyilkosság, ahol mindenki gyanúsított, és persze semmi sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Az eredetileg 20 részesre tervezett évad számára nem kecsegtetett semmi jóval a járvány, így a finálé nem tudott maradandót alkotni, értelemszerűen nem kaptunk lezárást és megoldásokat – de szerencsére már jó ideje be lett rendelve a 2. évad.

A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Hamar kiderül, hogy mindenkinek rengeteg a titkolnivalója, minden részben egyre több dologra derül fény. Eleinte Nancy-nek csak magát és a barátait, de később még az apját is tisztáznia kell gyilkosság alól, mindezt úgy, hogy nem is tudja biztosan, kiben bízhat. Mindenki gyanúba keveredik, ahogy Nancy egyre mélyebbre ássa magát.

Közben Nancy-t kísérti Lucy Sable szelleme is, néha jól ráhozza a frászt (meg nézőkre is), néha pedig segít neki a nyomozásban. A nyomozós hangulatot szerintem jól eltalálták, bár a jumpscare-ek egy idő után kicsit elcsépeltté és kiszámíthatóvá válnak.

— Please, let this go.
— You know me better than that.

Egy idő után persze kezdenek összeállni a dolgok. Ryan Hudson mélyen kötődik mindkét tragédiához, ugyanis a néhai felesége előtt Lucyval titkos viszonyt folytatott a szigorú szülei miatt. Lucyról kiderül, hogy a halála estéjén született meg a gyermeke, és nem gyilkosság áldozata volt, hanem öngyilkos lett. Ezzel védte meg a gyermekét Ryan mérgező családjától.

Kellemes meglepetésnek bizonyul, hogy ez a gyermek maga Nancy, nem véletlenül kísérti Lucy. Ez persze teljesen felborít mindent, amit eddig biztosnak hitt, beleértve a kapcsolatát a fogadott és az igazi apjával egyaránt.

A kisvárosban tevékenykedő két befolyásos család, a Marvinok és Hudsonék bonyolult múltját és mai napig tartó viszályait is beleszövik a cselekménybe, valamint a rendőrségen belüli problémák is nehezítik a helyzetet, a korrupcióról nem is beszélve. Kellő mennyiségű szerep jut a természetfeletti jelenségeknek, legyen szó átkokról, szellemidézésről vagy limbóban járkálásról, sokszor csak így jutnak egyről a kettőre. Persze nem maradnak ki a temetők, az ijesztő házak és az elmegyógyintézetek sem, olyan kötelező horror alapanyagként.

Arra is időt szánnak, hogy ne csak Nancyt, hanem a nyomozást segítő barátait is jobban megismerjük: Nick személyes múltja Ryan halott feleségével, Bess kétségbeesett próbálkozásai, hogy végre valahová tartozhasson, George titkos viszonya Ryannel és az ebből fakadó önbizalomhiánya. Acet egy kicsit felszínesnek tartom, mindenhol ott van érzelmi támasznak, de semmi érdemlegeset nem kezdenek vele. A szerelmi szálakat soknak tartom, mindenkit össze akarnak hozni valakivel (még a Nancy apját is a néhai anyja legjobb barátnőjével), de hát mégiscsak egy tinidrámáról beszélünk.

Who let her go confront a murderer by herself?

Tiffany gyilkosát jóval a finálé előtt felfedik, de annyira semmilyen karakterről van szó, hogy még csak a nevét sem tudtam megjegyezni, csakhogy ő Lucy testvére. Lényeg a lényeg, igazából véletlenül mérgezi meg Tiffany Hudsont, mert Ryan volt a célpontja, szimplán azért, mert igazságot akart szolgáltatni a testvérének, nem tudván a testvére öngyilkosságáról.

Lucy anyja is feltűnik még az évad során, de látszik rajta, hogy teljesen tönkrement a lánya halála után, inkább csak a személyiségét övező hangulatot használják ki, minthogy hasznos információkkal szolgálhasson. A finálé előtti részben pedig megint meghal valaki, ezúttal Nancy új gazdag és öntudatos pasija, Owen Marvin. Hamar kiderül, hogy nem egy átok, hanem egy gyilkos végzett vele.

Owen gyilkosát a fináléban némi nyomozgatás után megtalálják, nem meglepően nem több gyilkos szaladgál a városban, ugyanúgy Lucy testvére öli meg őt is, ezúttal már Nancyre pályázva, mivel a lány kis híján a halálát okozza. A fickót gyorsan letartóztatják (bár Nancy fejében megfordul, hogy hagyja-e őt meghalni, de nyilván nem), utána lelkiznek egyet a főszereplők a bűntudatról, aztán mindenki külön-külön látja magát meghalni, ilyen foreshadowing címszó alatt, hiszen az átok még mindig él.

Így a finálé cliffhanger nélkül ért véget, ami az összképet számomra kicsit a negatív irányba mozgatta el. Negatívumként még meg kell említenem a gyilkost, akinek a motivációi talán helytállnak, de mégis olyan klisés volt, egyszerűen nem ütött nagyot. Ilyenkor úgy érzem, hogy egy sorozat veszít a kreativitásából, márpedig itt bőven lenne szükség erre.

Mindenesetre hétről hétre le tudott kötni, úgyhogy a finálétól és a gyilkostól eltekintve 7/10.

3 hozzászólás Ne habozz!

Tyberius - 2020. 07. 04. 21:43

Utolsó két három részt pörgetve néztem. Nekem onnan, hogy kiderül a Lucy-Nancy kapcsolat, eléggé lejtmenetté vált a sorozat. Nem is emiatt a fordulat miatt, ez még tetszett, hanem ahogy a karakter reakcióit innen írták. Eleve míg egy oldalról kedvelhető a karakter, másik oldalról baromi idegesítő volt, hogy míg ő mindenki előtt titkolózott, ha valaki előtte tette azt, akkor ott már világ vége volt. Nálam az ilyen karakterépítés baromira visszataszító. Egyébként sokáig kellemes volt a sorozat, de valszeg nem térek vissza rá jövőre…

Robertsa - 2020. 07. 04. 23:28

Én már amikor meghallottam hogy sorozat készül a Nancy Drew-ból nagyon megörültem mert a könyveket nagyon bírtam. A sorozat nekem nagyon tetszett egészen a 16. Részig és sajnos nekem is azt kell mondanom hogy az utolsó két részt tényleg elszúrták(mondjuk nem is csodálom mert jött a vírus és valamit nagyon gyorsan ki kellett talalniuk) de én maradok a következő évadig is. Nekem nagyon a szívemhez nőtt ez a sorozat.

motch - 2020. 07. 06. 13:52

Én nem is tudom miért de azt hittem hogy a sorozat 12 részes lesz, és ahogy haladtunk előre csak kapkodtam a fejem hogy micsoda rejtélyek micsoda csavarok így egy-két résszel a vége előtt aztán jött a koppanás és rájöttem hogy 20 részes az egész. kb a 14 résznél már nagyon éreztem hogy ez sok mindig jött valami új néha totál érdektelen dolog és én már el is felejtettem hogy mi volt az alapsztori hogy aztán az utolsó két részben gyorsan felgöngyölítsenek mindent és vége. És itt is megvan az ami a legtöbb nyomozós/tini sorozatokban megvan hogy ezek a gyerekek elvileg barátok meg minden de úgy titkolóznak egymás előtt mintha államtitkokat őriznének pedig az összes balhé 90%-át elkerülették volna ha egyszerűen leülnek és beszélgetnek. De összeségében nem volt rossz de 12 rész bőven elég lett volna viszont a folytatásra nem fogo visszatérni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz