login |

Tiger King – írta Bandrew12

2020. 07. 05. 15:50 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: doku, kritika,

Márciusban debütált Tigrisvilág magyar címmel a Tiger King: Murder, Mayhem and Madness hosszú című dokusorozat a Netflixen. Chris Smith, a Fyre dokumentumfilm készítője executive producerként megint egy rendkívüli sztori bemutatására vállalkozott, amit már a plakát és az előzetes alapján is sejteni lehetett. A sorozatot Rebecca Chaiklin és Eric Goode rendezte.

A történet központjában egy magamutogató, nagymacska tartó, a hírnévért mindent megtevő oklahomai férfi, bizonyos Joe Exotic, valamint az ő állatvédő nemezise, Carole Baskin áll. A viszályuk eszkalálódása során ismerhetjük meg a környezetükben lévő emberek történeteit, amelyek nagyon sok témakört lefednek.

És innentől muszáj a tovább mögött folytatnom spoilerekkel, mert annyi elvetemült szálat vonultat fel a széria, hogy kár lenne elrontani a meglepetéseket.

A 7 rész során a teljesség igénye nélkül van baleset, szektajelleg, csalás, rejtélyesen eltűnt milliomos, gyújtogatás, fegyvertartás, poligámia, bérgyilkossági kísérlet, internetes csatározás, öngyilkosság és ezek mellett kicsit elnyomva az állatok kizsákmányolása.

Ahogy felsoroltam, nagyjából olyan gyorsan váltakozik a központi téma a sorozatban is, mindig újabb és újabb meghökkentő képsorokkal szögezi a nézőt a képernyő elé.

Számomra a legnagyobb negatívum talán az volt, hogy az állattartás, és a nagymacskák és más vadállatok helyzete nem lett részletesen bemutatva sem a világban, sem az USA-ban.

A sorozat záróképeiben ugyan megemlítik, hogy Carole törekvései ellenére továbbra sincs semmilyen törvény, amely szabályozza a tigrisek tartását, de az is csak a 8. részben hangzott el, hogy a fogságban született tigrisek és egyéb vadonban élő állatok, már sosem kerülhetnek vissza a természetbe.

A karakterek érdekesek a maguk hátborzongató módján. Joe Exotic az a figura, akit elképzelünk a redneck szó hallatán, megspékelve tömérdek magamutogatással. Tigriseket és egyéb veszélyes állatokat tart egy óriás állatkertben, és plusz pénzért tenyészti őket, mikor rájön hogy a kis tigris simogatása mennyire vonzza az embereket, majd az idősebbeket eladva további nagy pénzekre tehet szert. Két férje van (akik az se biztos, hogy melegek), szabadidejében lövöldözik és robbantgat, valamint az ellensége lejáratásán dolgozik.

Carole Baskin a Big Cat Rescue állatmenhely vezetője, noha a szándékai papíron jók, van a karakterében valami kísérteties. Carole-t sokan gyanúsítják azzal, hogy első férje eltűnésében szerepet játszott, de annyi bizonyos, hogy a volt férje pénzéből folytatja a Joe elleni hadjáratát. A sorozat nem mutatja be, hogy menhelye mennyiben más, mint Joe állatkertje, sőt inkább éreztem azt, hogy képmutatónak ábrázolták őt.

Néhány fontosabb szereplő interjúi segítenek abban, hogy teljesebb képet kapjunk. Ezekben szerepel Joe első férje, egy állatkerti dolgozó, akinek egy tigris leharapta a karját, az állatkert vezetője, valamint a Joe-ról szóló reality producere, sőt, Joe kampány menedzsere is.

A sorozat egyik erőssége, hogy nem akar a résztvevői fölött ítélkezni, őket jónak, vagy rossznak mutatni. Inkább megpróbál a maga eszközeivel, kvázi objektívan elmesélni egy történetet annak karaktereivel, miközben egy tökéletes korrajzot is kníál a 21. századi Amerika egy részéről.

Aki követi a médiát, az tudja, hogy mennyire felkapott lett a sorozat részben a jó időzítésnek köszönhetően, részben pedig a meghökkentő események miatt.

Ja, és készült egy plusz rész, amiben Joe McHale kérdezi a sorozat szereplőit, az azóta eltelt időről, a fogadtatásáról és a véleményükről.

2 hozzászólás Ne habozz!

rary - 2020. 07. 05. 18:37

Megnéztem én is a sorozatot. Meghökkentő és sokszor szemöldök felhúzós. Ilyet is látni, túl bizarr és magamutogató. 6/10

gromit - 2020. 07. 06. 17:41

akit érdekel a téma, annak tudom ajánlani Louis Theroux angol dokfilmes 2011-es dokuját:
America’s Most Dangerous Pets

lehet benne látni, milyen volt Joe Exotic és állatkertje pár évvel korábban, de nem csak ő szerepel benne, viszont jobban is koncentrál magára az állattartásra

“Beware of the Tiger” címen is találkoztam már vele mostanában, de amúgy általában nagymacskák és főemlősök tartásáról van benne szó

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz