login |

Alexa & Katie: a 3. évad – írta Mom

2020. 07. 09. 19:34 - Írta: vendegblogger

1 hozzászólás | kategória: kritika,

A 2000-es évek második felében sok sorozatot követtem Disney Channel és Nickelodeon kínálatából. Az Alexa & Katie nagyjából ebből a receptből főzött, az eredmény mégis sokkal emészthetőbb lett. A korosztályt már réges-rég kinőttem, de nosztalgiából bepróbáltam párat a Netflixes ifjúsági darabok közül, és nálam ez ragadt meg nézősnek.

Mivel a pilot óta nem született írás a sorozatról először általánosságban írnék róla pár gondolatot, aztán néhány sort külön az utolsó 8 epizódról, a kettészedett záró szezon második feléről. Konkrét spoilerekre nem kell számítani, de azért pár fontosabb történetszálat meg fogok említeni.

Bár az alap felütés, a rák önmagában adott egy komolyabb tónust, de nem csak erről van szó, hiszen az Alexa és Katie tényleg sorra veszi a tini szerelmek, barátságok, iskolai beilleszkedés, útkeresés, pénzügyi nehézségek, családi problémák, továbbtanulás témáit, azaz kábé mindent, ami egy ilyen sorozatban alapvető, mégis nagyon normálisan, értelmesen teszi mindezt.

A tovább mögött folytatom, komolyabb spoilerek nélkül.

A komolyságához például olyan történetszálakkal járulnak még hozzá, mint hogy Katie-éknek nincs pénzük, ezért a lány elhatározza, hogy dolgozni kezd, hogy a vágyott dolgokat abból fizesse. Ez nem egy epizódnyi történet, hiszen az ilyen gondok általában nem orvosolhatók néhány nap munkával, hanem három éven keresztül folyamatosan része maradt a sorozatnak a kávéházi munkája.

De ott van szintén Katie-nél az előző évadban kiderült szorongása, és a pánikrohamok, amik miatt ugyan úgy terápiára jár, mint Alexa a rák kapcsán. Ide sorolnám Alexa második barátját is, aki szintén rákkal küzd. Tehát arra nem lehet panaszunk, hogy nem mertek komolyabb témákhoz nyúlni. Ugyanakkor nem is rugaszkodtak el a célközönségtől, és ezt, mint pozitívumot írom.

A rákot egyébként végig visszatérő karakterként kezelik, de nem mesterséges konfliktus-generálásra használják. Egyszerűen tudomásul veszik, hogy ez bizony a túlélőknek és családjuknak az életük része marad. Befolyásolja a döntéseiket, a korlátaikat, és az egész világnézetüket.

Persze vannak szélsőségesen buta, vagy éppen papírmasé karakterek, felületesen elhessegetett konfliktusok, a gyerekkarakterek néha nagyon gyerekesek, a felnőttek pedig valamiért még inkább hajlamosak rá.

Na meg helyenként túlcsordul az idill, és valljuk be, ezt már mind láttuk is ezerszer, mégis azt tudom mondani, hogy a minőség tekintetében hatalmas a különbség: ugyanazt a korú közönséget célozza meg, mint a már említett két csatorna akkori darabjai, hasonló felnövéskori problémákat is sorra vesz, mégis valódibb, sokkal kevésbé harsány és bugyuta.

A két címszereplő kapcsolata pedig egyértelműen a sorozat szíve-lelke. Szerencsére a casting nagyon betalált a lányoknál. Itt nem a főszereplő-sidekick felállásról van szó: valóban két egyenrangú karakterről szól a sorozat, hiába csak Alexa lesz rákos, mégis annak összes hatását megmutatják Katie-re nézve is. A kettejük barátsága pedig olyan ideális, amilyenre kamaszként szinte mindenki vágyott.

A négy „évad” (én maradok ennél a szónál, de értsétek úgy, hogy part) a középiskola négy évét dolgozza fel, a végén pedig a lányok főiskolára mennek. A valóságban a Netflix darabolós technikája miatt négy felvonásban, három év alatt jött ki az összes rész, ami 39 darab egyenként 25 perces epizódot jelent. Egy hétvégi családi darára például tökéletes lehet. Ha lennének gyerekeim, ilyen sorozat elé szívesen ültetném le őket, és közben az én agysejtjeim is életben maradnának.

Végül térjünk rá az utolsó felvonásra, ami a legkevésbé tetszett a négy közül. A családtagoknak mindig is voltak B-sztoriszálaik, de úgy éreztem, hogy kicsit még több szerepet kaptak a végére. Kivéve talán Alexa bátyját, aki viszont már csak biodíszletként funkcionált, vele már látványosan nem tudtak mit kezdeni.

Ehhez viszont az kellett, hogy a lányok természetes közegében, az iskolában jóval kevesebb esemény történjen. Maga a cselekmény is bakugrásokkal haladt előre, így közben az iskolástársak, és az iskola is csak egy-két jelenetnyi időt kapott, az elhaladt mérföldkövekről a narráció tudósított.

Az utolsó 10 rész fő témája nyilván a továbbtanulás köré épült. Azon belül is arra, hogy ugyan arra a főiskolára mennek-e mindketten. Ezt alaposan kibontották, több oldalról árnyalták, viszont más témára nem nagyon jutott idő, ami miatt nem is annyira tudtam élvezni, mint az első három évadot. Egyébként Katie idegesítő kollégája, az egyik anyuka rendezvényszervező munkája, a másik anyuka iskolai tanácsadói munkája és új barátja voltak még terítéken az utolsó etapban.

Zárásképpen pedig kaptuk a megható búcsúkat, ahogy a lányok elindultak otthonról, de még egy utolsó röpke jelenetre előre ugrottunk az időben, amikor hálaadásra első alkalommal hazajönnek és elfoglalják szokásos helyüket a két ház közötti fa tetején.

Összességében azt gondolom, hogy a célközönségnek mindenképpen bepróbálásra ajánlott, de valószínűleg inkább a lányoknak fog többet nyújtani. Ahogy írtam, családi mozizáshoz is teljesen el tudom képzelni, feldob pár témát, amiről aztán lehet beszélgetni is, de nem lehúzós, depressziós hangulatot hagy maga után.

Ami pedig az idősebb korosztályt illeti: aki hozzám hasonlóan valamikor beletartozott a célközönségbe, de már kinőtt belőle, viszont néha szívesen nosztalgiázik, csak éppen fél újranézni azokat a sorozatokat, amiken felnőtt, mert tudja, vagy sejti, hogy az idő nem tett jót nekik, az adjon egy esélyt az Alexa & Katie-nek. Én nem bántam meg, hogy adtam, és szívesen adtam volna neki még többet is, ha nem sújt le rá a kaszás.

1 hozzászólás Ne habozz!

Tibi - 2020. 07. 10. 21:00

Teljesen egyetértek a szavaiddal. Lucast a végén én is biodíszletnek éreztem, a zenélős szállal se nagyon kezdtek semmit :( És igen, nagyon rohantak az utolsó részekben, érezhető volt, hogy a készítők hosszabb játékidőben gondolkodtak, és most sűríteniük kellett.

Hiányozni fog a sorozat, de a lezárását szerettem, sok boldog pillanatot adott, remélem én is, hogy sokan esélyt adnak majd a sorozatnak :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz