login |

Pilot: The 100-spinoff / The 100 – 7×08: Anaconda

2020. 07. 09. 15:50 - Írta: Necridus

17 hozzászólás | kategória: 2020/21, kritika, pilot-mustra, ,

Adhattatak volna neki címet. A készítő Jason Rothenberg egyébként azt nyilatkozta, ha berendelik a sorozatot, jó eséllyel a The 100: Second Dawn címet kapja.

A The 100 idén az utolsó szezonjával tért vissza, ami elég megosztó véleményeket kapott eddig. Egyre inkább azoknak a hardcore rajongóknak készülnek a részek, akik minden részletre emlékeznek és vissza tudják idézni minden epizód fontosabb jeleneteit. Lehet, hogy jobb is, hogy pár hét múlva végleg leköszön a CW leghosszabb ideig tartó sci-fije?

Bárhogy is, úgy tűnik, magától a történettől még nem kell teljesen elköszönnünk, ugyanis készülőben van az előzménysorozata. Legalábbis még nem temette el a csatorna annak ellenére, hogy a jövő évi tervek közt nem szerepel a spinoff.

A The 100 ugye 97 évvel a Földön történő nukleáris támadás után kezdődött, amikor 100 fiatalt leküldtek az űrből a bolygóra, hogy megnézzék, lakható-e már. A cím nélküli előzménysorozat az robbanással indít, majd a túlélők küzdelmét mutatja be egy új társadalom kiépítésének érdekében. Szóóóóóóval lényegében ugyanaz a téma, mint az anyasorozatnál? (kicsit bővebben egyébként itt olvashattok a tervekről)

Nyilván valamennyire eltér, elvégre nem az egy évszázaddal későbbi csoportról van szó, akik már az űrben nevelkedtek és úgy kerültek a Földre, hanem rögtön a katasztrófa után (2 évvel) vesszük fel a fonalat. Ez persze azzal is jár, hogy teljesen más főszereplőkkel is lesz dolgunk. Volt egy-két ismerős arc a pilotban, akikkel már találkozhattunk az anyasorozatban, de jó eséllyel belőlük ennyit akartak mutatni egyelőre az új sorozatban.

A tovább mögött folytatom.

A történet középpontjában Callie Cadogan áll, akinek apja, Bill Cadogan a Second Dawn szekta vezetője. Egyik napról a másikra megváltozik az élete a robbanástól, és az apja néhány száz/ezer emberrel együtt egy bunkerbe tereli, hogy ott élhessék túl az atomtámadást. Két évvel később pedig megjelenik az űrből Becca Franko, aki a kor egyik legsikeresebb tudósa. Leveszi a sisakját, és bármiféle sérülés nélkül életben marad a radioaktív légkörben.

Callie eléggé The 100-osra lett megírva: van egy forgatókönyv, ami szerint túl lehet élni, de ő lázad, a saját feje után megy, mindig ellenszegül, és a saját kezébe veszi az irányítást. Működhet néhány nézőnél ez a figura, nálam inkább már túl sokszor látott, tipikus lázadó tinihadvezér, aki minden tinisorozatban jelen van, és kissé hihetetlen, de egyedül fogja megmenteni majd az emberiséget (most mintha Clarke-ról írtam volna).

Az apja régóta tanulmányoz egy űrből származó… kör alakú… csigaszerű izét (na jó, ezt nehéz úgy leírni, hogy ne használjuk a The 100-os tudást. Szóval az anomáliakövekként ismert teleportáló szerkezetet), amiben az emberiség jövőjét látja. Lánya – persze, hogy… – ellenszegül, ő pedig kapva Becca Flame nevű találmányán, aminek segítségével nem eshet bántódása a radioaktivitás miatt, beadja egy halom tininek, majd felköltözik a felszínre, hogy egy új társadalmat építsen ki velük.

Becca, a kő, a nightbloodság olyanok, amikhez ismerni kéne az eredeti sorozatot, így azt mondanám, hogy ez így nem teljesen új nézőknek való. Cserébe elég jól elmagyarázták őket, és Becca űrlakhelyén kívül szinte mindent ismertettek, ami elengedhetetlen volt az epizódhoz. A többi pedig misztikumként jól működik. Bár esélyes, hogy nem fogják újra a szánkba rágni, mi az a Second Dawn és bemutatni a lány életét, mert azt az anyasorozatban már megtették. Új nézőként mondjuk izgalmas lehet ezen világ felfedezése, hogy mégis mi ez az A.L.I.E. nevű mesterséges intelligencia, miért fekete Becca vére. Régi nézőként pedig klassz volt újraélni ezeket. Nálam a Triku és a Commander téma volt mindig is a favorit.

Ha már Trikru. Van egy lázadó kiscsajunk, aki pár évesen hablatyolt valamit, ami a későbbi Trigedasleng lesz? A nagy harcos, rakétatámadást túlélő harcosklán egy kisgyerek fantáziáján alapul. Meh… De ne rohanjunk ennyire előre, mert most még csak azt láttuk, ahogy Callie elmenekül új népével a bunkerből, a Föld felszínén pedig egy új életet kezd, ezzel Becca után a második Commander (friss nézőknek: olyan, akiben benne van a Flame, a mesterséges intelligencia) és a Grounders alapítója lesz.

A családja emiatt tovább oszlik, mert anyja támogatja, amiért meg is fizet, apja viszont ellenzi, testvére pedig vakon követi apját, hogy megkapja annak szeretetét. Míg apja elvezeti népét a portálon keresztül (tudjuk hova), testvére felesküszik, hogy visszaszerzi a mesterséges intelligenciát Callietől.

Az alapsztori jó. Főleg The 100 nézőként. Ebben van mit mesélni, főleg, hogy nem a bunkerben játszódik majd, hanem a felszínen, így jöhet egy új, ismeretlen világ feltárása. Amivel viszont vannak fenntartásaim, az a karakterek és a színészi játék tere. Becca és Callie anyjának megformálói voltak, akik igazán szórakoztattak a játékukkal (és pont velük nem kell a későbbiekben számolni), cserébe a főszereplőnk nem igazán tudott lenyűgözni. Elég semmilyen a játéka.

Ami a karakterek illeti, reméltem, hogy legalább Becca marad és nem az lesz, ami az anyasorozatban is, hogy egy semmiből érkező, hatalom nélküli, tapasztalatlan és képzetlen tinilány hirtelen az egész világot megváltja. 

El tudnék képzelni egy minisorozat jellegű The 100-szériát is, ami ezzel az új társadalommal foglalkozik, de nem csak egy-két karakterre koncentrál, hanem minden epizód más ember(ek)re, akik különböző bajba keverednek az új világban.

Ha lesz belőle sorozat, ott leszek az első pár résznél, hogy meggyőzzön, mert egyébként élvezetes backdoor pilotot láttunk, sima 7/10, és van benne potenciál, csak nem tudtam egyelőre olyat találni, aki szerethető figura, és nem intézték el rögtön.

17 hozzászólás Ne habozz!

walaki - 2020. 07. 09. 16:32

Szerintem elírtátok véletlenül, ez a 7×08 nem?

Egyébként jó írás, hasonló véleményen vagyok magam is! Az szerintem nem gond, hogy egy rész alapján még nincs kivel azonosulni, majd alakul!

Szaby59 - 2020. 07. 09. 16:49

Nagyon remélem, hogy berendelik, mert tetszett. A főszereplő csaj egyelőre nekem se jön be, de ez később még változhat.

Amúgy Jason Rothenberg egy interjúban megerősítette, hogy Callie a Flamekeeper lesz nem Commander.

Kol - 2020. 07. 09. 18:17

Nekem nagyon bejött, nagyon remélem, hogy lesz belőle sorozat, bőven van benne potenciál!

FP Jones - 2020. 07. 09. 19:47

Ez baromi jó.. engem az anyasorozatban is mindig ez a része érdekelt. Ennek meg külön sori, nagyon jó lenne

Zsuzsi - 2020. 07. 10. 01:43

En is nagyon remelem hogy berendelik :) a foszereplo csaj tenyleg semmilyen:) de nekem Clarke se a kedvencem :) (hajra O ;) ) mivel kb meg senkit nem lattunk a szereplok kozul ezert en nagy remenyeket fuzok hozza.. bar az igaz hogy napokat kerestem ki is volt Bill 😂 amikor kijon a berendeles datuma lehet ujranezem elotte :)
Szerintem amugy nagyon jo ez az evad.. :)

gunslinger - 2020. 07. 10. 02:05

Jó lett, nagy on szépen illeszkedik a sztoriba.
Necridussal nem értek egyet Trigedasleng ügyben. Végre kapunk egy elfogadható magyarázatot. Az első évad óta nem tudtam feldolgozni, hogy hogyan torzulhat el 100 év alatt érthetetlenre az angol. Az csak 3-4 generáció. Ez olyan mintha nem értenénk Adyt vagy Petőfit. Így legalább van egy kis értelme. Bár a 100 év akkor is kevés egy ilyen vad, harcostársadalom kialakulásához.
Amúgy Calliope anyja nem halt meg, kár temetni. Felvette a védőruhát és a pár perce távozó lánya után megy.

Csilla0422 - 2020. 07. 10. 12:44

Szerintem nagyon jó rész volt. Örülnék, ha berendelnék a sorozatot.

Sok kérdésemre választ is kaptam. A válaszokkal elégedett is vagyok.

Szó se volt róla, hogy Callie lett a második Commander. Azt viszont teljesen egyértelmű, hogy ő lett az első Fleimkappa.

Nagyon bejött Callie fangirlsége Bekka irányában. Meg is magyarázta a latin megjelenését a sorozatban.

Erica Cerra most is fantasztikus volt. Nagyon szeretném ha Becca Franko main karakter lenne.

rigojozsef - 2020. 07. 10. 14:24

Én is abban reménykedtem, hogy Beccát megkaphatjuk főszereplőnek (Erica Cerra nálam ALIE-ként hátborzongatóan jó volt, de Beccaként is imádtam), de hát sajnos ezek után hiába, ha lesz belőle sorozat, ha nem. A téma érdekes lenne és lenne benne potenciál, de az eddig látott szereplők valahogy mégsem győztek meg…

Ja és a kritikában egy helyen Flame szerepel a Nightblood helyett (nyilván nem nem a Flame-et kapják meg több százan :))

sadnic - 2020. 07. 10. 15:23

Én annyira nem temetném még Becca karakterét. Simán el tudom képzelni, hogy visszahozzák amikor a Flame az új Commander-be kerül. Még van lehetőségük csűrni csavarni és azt mondani a nézőknek, hogy oké most így működik a Flame, hogy látod az előző “gazdáját” és majd 97 év múlva máshogy fog.

cherockee - 2020. 07. 10. 18:40

Nekem is tetszett, engem is jobban érdekelt az eredeti sorozatban is az, hogy hogy jutottak ide, előző évadokban bármi utalás volt, pl. a Second Dawn-ra, azonnal kattant nálam valami, remélem, hogy lesz belőle sorozat, a shepherd-öt játszó színészt kiszúrtam, hogy nem egy random választás volt, nem olvastam a cikkeket, de már akkor láttam, hogy van itt azért egy háttérben levő gondolatmenet.

cherockee - 2020. 07. 11. 16:32

Utólag gondolkodtam, és nem tudom elképzelni, hogy érdekes lenne számomra a sorozat. A shepherd történetét, hogy mi van a vasgömbökkel, hogy jutottak oda, érinteniük kell a jelenlegi sorozat hátralevő részeiben, az meg nem érdekel, hogy hogy szerezte meg és másolta le a chip-et a lányától, hogy a kutatóhajósoknak is legyen agycsippje, mert kb. ennyi.

Egyébként a lány karaktere nekem is unalmas volt, sőt, tudva, hogy a hippi demokrata alapítja meg a tríkrú diktatúráját, hát érdekes bukástörténet lenne, de nem annyira.

Mom - 2020. 07. 12. 17:37

“Egyre inkább azoknak a hardcore rajongóknak készülnek a részek, akik minden részletre emlékeznek és vissza tudják idézni minden epizód fontosabb jeleneteit.”

Egyre inkább úgy érzem, hogy azoknál a fontosabb jeleneteknél ki kellett volna írni, hogy EZT jegyezd meg! Hardcore rajongó biztosan nem vagyok, de minden részét láttam a sorozatnak. De már jó ideje csak kapkodom a fejem, hogy ezekről mikor esett vajon szó…

Nekem pl a Sheperd személye sem tiszta, amire itt a kommentek célozgatnak. Mi ennek a jelentősége, hogy ki az? Gondolom arra lesz magyarázat, hogy hogy lehet még életben (talán pont a féreglyuk lesz az), de ezen kívül mit jelent az, hogy “nem random”, meg miért kellett “napokig keresni”, hogy ki is volt Bill? Szerepelt már korábbi évadokban, vagy mi?

Hogy egy laikus ebből mennyit fogott fel a világról, azt nem tudom, lehet, hogy amúgy kedvcsináló volt, de bennem több kérdést hagyott, mint amennyit megválaszolt, és így az utolsó részekre én már inkább magyarázatokat szeretnék, nem újabb csavarokat, meg rejtélyeket.

cherockee - 2020. 07. 12. 17:43

@Mom:

Egyetértünk, én nem tudom, hogy a 7. évadban már volt-e magyarázat arra, hogy mi ez a háború amitől a tanítványok félnek, meg kik azok a kik a vasgömböket csinálták, mi ez az egész, pár részre a végétől engem is inkább zárás érdekelne.

Egyébként Bill-ről annyit lehetett előzőleg tudni, hogy a bunkerben, ahol túléltek talán atomviharokat, ahol Octavia véres viadalokat rendezett, és az emberek egymást ették, ott volt talán egy videó a Second Dawn-ról, egy gyűlésükről, és ott látszott (de inkább csak hallatszott) a vezetőjük, akit felismertem sok más sorozatból, ezért sejtettem, hogy nem csak ennyi lesz a szerepe, hogy 3 mondatot mond.

Mom - 2020. 07. 12. 18:02

cherokee: á, köszi, legalább már tudom mihez kötni.
Most nyilván csak a magam nevében beszélek, mert lehet, hogy csak nekem ennyire nehéz ilyen apró széletekre visszemlékeznem, de ezek az easter eggek, meg átkötött szálak évek távlatából sajnos nem működnek. Még a bunkerre sem kapcsoltam, pedig ott aztán jó sok rész játszódott. Egyedül Becca volt, akinél képben voltam.
De ha a Sheperd meg a hívei közvetlenül a Földről jöttek a féreglyukon át akkor mi közük a másik bolygóhoz, amire meg űrhajó ment? Újabb wtf..
Én már csak válaszokat akarok, meg egy összefoglaló videót utólag, hogy mégis mit néztem hét éven át :D :D

cherockee - 2020. 07. 12. 18:13

@Mom:

nekem is tényleg csak a színész miatt volt meg, és talán mert elkezdett érdekelni, hogy mi lehetett az a second dawn…ez a rész meg is válaszolta, tovább nem is látom nagyon értelmét magyarázni

egyébként pont amit írsz, azt kéne elmondaniuk még a hátralevő részekben DE akkor mi értelme lesz a prequel sorozatnak? félek.

gunslinger - 2020. 07. 15. 12:45

Érdekes, nekem a Second Dawn volt az egyik kegjobban megmaradt részlet a sorozat folyamán. Mikor a 4. évadban a nagy atomvihar elől keresnek megoldást, Jaha talál egy videót erről a világvége kultuszról. De senki nem akar hinni neki, mert eljátszotta a hitelét a City of Light prófétájaként. Az évad során találnak egy bunkert, ami tele van csontokkal. Ez volt a kamu óvóhely, amibe az alacsonyabb szintű szektatagok lettek irányítva. Az igazi óvóhelyet csak a 12-es szintűek kaphatták meg. Ez volt az, ahová végül elbújtak hőseink is Bloodreina vezetésével. Ez akkor tök részletesen ki volt fejtve. Ez volt az egyik kedvenc sztorim. :)

kardigán - 2020. 08. 07. 14:53

a trigedasleng egy botegyszerű nyelv, abszolút realisztikus, hogy tízévesen elkezd ezzel foglalkozni, és az alakul ki belőle, amit a sorozatban látunk (azt nem mondták, hogy tízéves korára kész volt, callie egy cuki nerd, nyilván a következő tíz évében még foglalkozott ezzel)

nekem kicsit fura volt ebben a kritikában, hogy nem írtad le, hogy callie _miért_ ellenkezik az apjával. így olyan, mintha random kamaszos lázadás lenne, ami csak azért van, mert hülye kamasz, és ne lenne baromi jó oka rá. bill egyértelműen rettenetes alak, szoft szociopata és kimondottan fasisztoid.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz