login |

Murdoch Mysteries: a 10. évad – írta Shadow

2020. 07. 10. 17:50 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika,

Hosszú szünet után ismét nekiestem ennek a kanadai kosztümös krimisorozatnak, hogy végre naprakész legyek belőle, és gondoltam megosztom a darálás közbeni tapasztalataimat, ha már a Murdoch nyomozó rejtélyei ennyire hanyagolva van a Junkie-n.

A tizedik évad rögtön egy dupla epizóddal indított. A végére egészen összeállt, bár közben voltak aggályaim, hogy ez esetleg nem sikerül. Eva Pearce végleg eltűnt, nem kísérti már Juliát. Kaptunk egy új szereplőt, Watts nyomozót (Daniel Maslany) és két régebbi is visszatért. Emellett bejött két átívelő szál is, és ezek mellett volt idő a heti ügyekre is. Kár, hogy belepréseltek a szezonba egy szerencsétlen, két, sőt, négy ballábas évadzárót. A tovább mögött spoileresen folytatom.

A folytatás története szerint előkelő hölgyek versenyeznek Toronto leggazdagabb házasodni kötelezett férfijáért. A nők közül csak úgy hullanak az áldozatok (szó szerint). Nem túl ötletes, és egy múltbéli szerelmi szálat is beleszőttek, hogy legyen valami a sztoriban . Nálam sikerült összeszednie a 7/10-et. A későbbi részek egyértelműen jobbak lettek.

A negyedik résznél már is megjelent az új szereplőnk, Watts nyomozó, aki a későbbiekben eltűnt nők után kutat, mivel nővérének is nyoma veszett. Jackson szegődik a perecimádó zsaru mellé. Ő eléggé kidolgozott karakter lett. Miután megtalálta nővérét, tartottam is kicsit attól, hogy a következő évadban már nem lesz látható, szerencsére az évadzáró kicsit megnyugtatott, de erről majd később.

Kifejezetten jót tett a sorozatnak a behozatala, ugyanis egy újabb kulcsfontosságú szereplőt rántottak a későbbiekben vissza a szériába (a hetedik évad óta nem láttuk, és úgy tűnt elvarrták a szálat), ami eléggé a kifáradtság jeleit mutatja.

You aren’t pretty, you’re beautiful.

Igen, a 10×10-ben ismét felbukkan James Gillies. És valahonnan még Rolandot is megszerezte. Mi van? De most komolyan. Eva Pearce és James Gillies is távozott végleg, szerintem ha visszahoznák őket, az a kreativitás hiányának lenne a jele. Gillies azonban hozta a szokásos váratlan fordulatait és ő sem lógott meg a Murdoch házaspár elől. (De mint tudjuk, nem is ez volt a konkrét célja.)

A 10×06 után kicsit zavarosan ugyan, de Breckenried felügyelő kis szünetet tartott. A focit használták erre, bár elég hiányos volt nélküle a sorozat.

Ami viszont meglepett, az Terrence Mayers visszatérése. A 9×03 után nem is gondoltam, hogy ilyesmi lehetséges. Ugyan megszokhattuk, hogy évente egyszer tiszteletét teszi a négyes számú őrsön, de elég meglepetten láttam, hogy újra szerepelt.

És nem mellesleg el is kezdték Murdoch-ék a házépítést, ami persze újabb holttestek előbukkanását eredményezte. Elég érdekes volt nézni, ahogy meghatározzák, hogy Julia vagy a gyilkos temette-e el az adott áldozatokat. Ez volt a 10×13 volt, de korábban is szállította a szezon a kifejezetten jó epizódokat, elég csak a 10×07-re vagy a 10×11-re gondolni, így összességében az évadnak túlzás nélkül jár is a 7/10.

De nem szabad kihagyni sajnos a kínos évadzárót ami semmi újat nem mutatott. És ez szó szerint értendő, hiszen nem csak máshol, de öt évaddal korábban, ugyanebben a sorozatban is láthattunk hasonlót. Sőt akkor még jobb is volt a kivitelezés.

Tehát Murdoch-ra ismét rá akarnak kenni egy gyilkosságot és még egy gyenge politikai szálat is belefonnak. Egyszerűen el sem akartam hinni, hogy lehetséges egyáltalán ilyen fantáziátlanság egy sorozatban. Tényleg nem értettem, hogy ha valaki rá akar kenni egy gyilkosságot egy nyomozóra, (ahelyett, hogy csakúgy eltüntetné) akkor komolyan nem veszi észre, hogy Breckenried követi az utcán?

A cliffhangerök sorozata az epizód végén is hagyott maga után kivetnivalót. 2/10-nél többre sajnos tényleg nem tudtam ezt értékelni. Remélem kapunk a 11. évadban mindenre magyarázatot.

Ettől még a sorozatot karakterei és látványvilága miatt nem tudom nem kedvelni. Egyelőre. Számítok rá, hogy a folytatásban, ahogy azt a szériától megszokhattuk, csak jobb lesz a színvonal.

(Zárójelben pedig még egy szomorú hír érhette a Murdoch-ot magyarul nézőket, hiszen Bartucz Attila helyét más vette át Crabtree-ként, méghozzá Kovács Lehel.)

Végül pedig pár easter egg.

És hát az utolsó cliffhanger kiszámíthatósága kapcsán…

4 hozzászólás Ne habozz!

Kati néni - 2020. 07. 10. 20:12

Hú, én ezt régen de szerettem és mindig drukkoltam, hogy Julia hozzámenjen Murdoch-hoz. Aki olyan helyes pasi ;)

abba - 2020. 07. 10. 20:35

Én ezt a sorozatot anyukámmal nézem, ha otthon vagyok, és minden nyilvánvaló szerencsétlensége ellenére (ami, ugye, a hosszan futó nyomozós sorozatok sajátossága), a Murdoch szerintem nagyon jól tartja magát, epizodikus és átívelős szinten is. Watts nyomozó behozása üde színfolt, ráadásul őt jobban ki is bontják a 11.és 12.évadban,van még ott anyag bőven.

Amit én is negatívumként tudnék felhozni, az George hölgybarátnőinek sorsa, egyre csak ismétli magát a sorozat, nem igaz, hogy ne tudnának valami érdekeset írni George-nak.

Azt pedig külön értékelem, hogy a szinkron mennyire résen van, a sorozat most a 13.évadnál tart, és már a 12.évadhoz is van szinkron!

Bodán e vatai maria - 2020. 07. 11. 12:04

Szuper jó én nagyon szeretem köszi a cikket érdekes volt

smat66 - 2020. 09. 29. 11:47

Tényleg jó hogy valaki ír erről a sorozatról!
Mondjuk a kínos évadzáró magasan az összes általam eddig látott rész (13 évad/ 11) legjobbika, beleértve folytatását, a következő évad első részét!
Talán az egész sorozat legakciósabb része, felesleges csacsogás nélkül, amiben az egész 4-es komoly bajban van.
Az, hogy volt már olyan, hogy az egyik főszereplőt vádolták egy dolog, lesz is még benne és miért ne lehetne.

kicsi SPOILER!

Például Watts nyomozó mint gyanúsított, szintén egy kiváló rész, hatalmas alakítással.
Daniel Maslany, Tatiana Maslany testvére tökéletes választás a szerepre, a figura engem egy kicsit Columbo-ra emlékeztet.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz