login |

Little Fires Everywhere: az 1. évad

2020. 07. 13. 15:50 - Írta: winnie

24 hozzászólás | kategória: kritika,

Az idei év egyik legnagyobb csalódása az újoncok terén? Nálam magasan a Little Fires Everywhere a Hulu-tól. Most, hogy végre itthon is elérhetővé vált (az Amazon Prime-on – magyar specifikáció nélkül, sajnos), én is belevágtam Celeste Ng sokat dicsért regényének, a Kis tüzek mindenütt című könyvnek az adaptációjába, amitől, ahogy sokan írták, eléggé eltértek történetek, de még karakterek terén is, konkrétan még a lezárás is teljesen más.

Ami nem biztos, hogy baj. Ng sem bánta, illetve konkrétan akarta is, hogy az adaptáció önálló legyen, álljon meg a saját lábán, hogy a készítő, Liz Tigelaar tegye magáévá a történetét, és alakítsa úgy, ahogy az számára és az írószobája számára a legtöbb és legmélyebb mesélnivalót adja. De szerintem nekik sem az volt a céljuk, hogy egy melodrámától duzzadó, nem túl érdekes sztorit tárjanak elénk. (A pilotkritikánkat már olvashattátok.)

Tudom, hogy adott a könyv, és az is így kezdődik, de ez az a széria, ahol muszáj szégyenletes csali flashforwarddal, jelen esetben egy lángokban álló házzal kezdeni. Oké, nem mondom céltalannak, mert annak fényében másképp fogjuk nézni a történetet, hogy tudjuk mi fog történni idővel (és még azt is sejteni véljük, hogy ki gyújtogatott, mert ugye nem baleset történt), de ettől még csaliról van szó, ugyanis ha nem így kezdene a pilot, akkor 3 részen át a világon semmi nem tartana a sorozat előtt minket.

Jó, történések híján a karakterek ilyesmire mindig képesek (főleg, ha jól megírtak), de az frusztráló lehet, hogy a felvezetés, az alapozás majdnem két órás, és addig nem is nagyon tudjuk, hogy lesz-e a történetnek fő csapásvonala. Jelentem: lesz. Leírni persze komoly spoiler lenne (bár, ha tudja az ember előre, akkor könnyebb meghozni a döntést a sorozat nézéséről…), de a türelem ezúttal tényleg rózsát terem, a gond csak az, hogy addigra számomra teljesen reménytelenné vált az, hogy a Little Fires Everywhere hullámhosszára hangolódhassak.

És meglepetésemre ennek leginkább Kerry Washington volt az oka. Fő szál ide vagy oda, azért a sorozat mégiscsak Reese Witherspoon Big Little Lies-klón, négygyerekes mintaanyukájáról, valamint Washington egyedülálló művészanyujáról szól, aki előbbi nagyon takaros környékére költözik – és a kettejük közötti barátságról, valamint az idővel kirobbanó elég komoly konfliktusról. (Valahogy már a legelején fura volt ez a kapcsolat Elena gyanakvásáról a parkolóban alvó Mia kapcsán, ami után kvázi hozzá vágott egy házat – én már ezen is nehezen tudtam túllépni, a “miért?” és a “hogyan?” kérdések miatt.)

Ez a kapcsolat, illetve a szemben állás viszi előre az egész első szezont, azonban nekem minden finomság és kétértelműség hiányzott belőle. Amellett, hogy furcsa volt, hogy ennyire főgonosszá tették Witherspoon eleinte nagyon szimpatikus, mindent tökéletesen végrehajtani igyekvő figuráját, az ellenpólusát egyszerűen képtelen voltam megkedvelni. És nem azért, mert Mia-ban nem lett volna semmi kedvelhető, hanem azért, ahogy Washington játszotta.

Egyszerűen a folytonos fintorgás, méla undor, sírás közeli állapot, vagy gőzöm sincs, mi, ami az arcára kiült, abszolút kedvelhetetlenné tette számomra a figuráját. Ez totál apróságnak tűnhet, de egyszerűen nem értettem az okát, és így esély nem volt idővel rá, hogy megkedveljem, hogy törődjek a sorsával, és ezt egyes tetteivel, valamint azzal, ahogy olykor viszonyult a lányához, sem segítette elő.

Igen, a felszín egy dolog, ez mindkét karakternél kiderül, főleg akkor, amikor az 5-6. részben az előtörténetüket is felfedik, mindennek megvan az oka, de ha addigra elvesztik a nézőt, akkor mit sem ér ekkor már a bizonyítvány-magyarázás. Én másképp közelítettem volna a színész, illetve a készítők oldaláról.

Persze ez egyéni dolog, mint ahogy az is, hogy olyasmin képes vagyok bosszankodni a sorozat nézése közben, hogy miért nem képes Mia lemosni a kocsiját, vagy hogy az elénk tolt metaforák és egyéb áthallások miért tűnnek annyira szájbarágósnak. Pedig elég sok témát megcsócsálnak ebben a kertvárosi mikrokozmoszban, abszolút helye lenne egy ilyen sorozatnak a jelenlegi kínálatban.

Szó se róla, a szezon vége kemény, ütős, gyomros, és utána visszatekintve megannyi tanulsággal is szolgálhat a történet, bizonyos dolgok kapcsán képes felnyitni az ember szemét, de az odáig vezető utat igazán jobban rendbe lehetett volna rakni. Nyilván jól van elkészítve a sorozat, a közreműködők nagy része jó munkát végzett, de csak a jó szándék nem elég, így nem tudom nem hatalmas csalódásként elkönyvelni ezt a sorozatot.

24 hozzászólás Ne habozz!

Dawnie - 2020. 04. 22. 20:59

Most néztem meg az utolsó részt és azt kell mondjam, nagyon jó sorozatot láttam, amit még biztos, hogy egyszer visszanézek.

Spoiler lehet:

“jóanyaság”, nem kívánt gyermek nevelése, béranyaság, örökbefogadás – számomra inkább ezek a hívószavak, melyekről nem leegyszerűsítően szólt.

Sunny - 2020. 04. 27. 01:41

A vege felé reese-t agyon vertem volna. Pláne a kep levagos jelenet után meg az elötte való veszekedésével a karacsonyi fotonal, iszont ott mar Bill-re is beragtam nem artott volna kinyitni a szajat mert mar az tulzas volt.

piszkosfred - 2020. 06. 04. 01:08

Most fejeztem be, az ev masik kellemes meglepetese.

Szerintem ez borzasztoan jol sikerult, kicsit lassan indul (de igazabol itt sem unalmas), a vegere pedig rendesen beindulnak az esemenyek.

A konyvet nem olvastam, de lehet, hogy el fogom, a szineszek zsenialiask, szerintem kell nemi erettseg ehhez, de akit elriasztott a pilotkritika adjon neki egy eselyt, kellemesen csalodhat.

Ugy latszik mostanaban a tarsadalomkritika divatos, itt hibatlanul megoldottak, anelkul, hogy az kenyelmetlen vagy akar szajbaragos lenne.

Eros 8,5/10

adam - 2020. 07. 13. 16:12

Az egyik legjobb újonc volt idén szerintem is.

Dorka - 2020. 07. 13. 16:39

szerintem meg baromi jó volt, erős alakításokkal😉de hát ízlések és pofonok….

tghcs - 2020. 07. 13. 17:06

Winnie, szinte szóról szóra leírtad, amit a sorozatról gondolok.

Ugyanez volt a problémám, hogy elviekben Mia lett volna a “pozitív” figura, de kb végig jobban utáltam mint Elenát.
Tényleg nagyon furcsa volt, hogy a végén őt valóban mennyire utálatossá tették, az Izzie-vel való kapcsolata és aztán már az egész családjával való viszonyai által, pedig annyira utáltam Kerry Washingtont hogy már csak ezért is szerettem volna kedvelni Reese Witherspoont.

Hiszen sokkal nehezebbb végignézni egy sorozatot, amiben mindkét főszereplőt utálom…

Viszont amikor a múltjukat mutatták, a fiatal Mia már ezerszer kedvelhetőbb volt, nyilván a színésznő miatt, itt lehetett érezni a készítői szándékot egyedül, hogy ő mégiscsak pozitív karakter lenne.

Szóval nekem is hatalmas csalódás volt a sori, mert nagyon vártam és nagyon nem azt kaptam amire számítottam.

A Scandalt nem néztem, pedig szerepelt a terveim között egy dara ebben a nyári pangásban, de ezek után nem tudom elképzelni, hogy ezt a színésznőt bármiben is kedvelni tudnám.

Neel - 2020. 07. 13. 17:10

Én sem szimpatizáltam K. W.-nal, de mint sorozat nekem tetszett, kifejezetten ajánlom. Olvastam a könyvet is a megjelenésekor, nekem nem voltak zavaróak az eltérések. A tinédzser szereplők castingja is kifejezetten jó, a két főszereplő pedig nagyot alakít – szimpátia ide vagy oda. Szerintem ez egy jól sikerült könyvadaptáció.

Dóra - 2020. 07. 13. 17:19

Nekem is nagyon tetszett! Imádom ezt a színésznőt és a mondanivaló is elgondolkodtató.

danonino1984 - 2020. 07. 13. 17:29

Jó volt ez. :)

Deny - 2020. 07. 13. 17:43

Nekem nagyon tetszett. Egy ismerősöm mondta egyszer, hogy nem bírja Kerry Washingtont, mert s fogával játszik :D És tényleg, itt nagyon észrevehető volt, az a bizonyos fintor, amit említesz.

Reese itt is brillírozott, de a gyerekek is rendben voltak. Nálam egy erős 7.5/10.

Los Alamusz - 2020. 07. 13. 17:51

Tegnap fejeztem be a konyvet, konkretan ugyanaz a baja: a harmadaig “alapozunk”, mindenkirol meg a cipomeretet is megtudjuk. De annyira, hogy tojre azt hittem meg ekkor, hogy a gyerekelhelyezes lesz a fo konfliktus es nem csak egy kis resze…. vegul egeszben inkabb tetszett a konyv, mint nem, es erteni velem, mit latott benne Whiterspoon, hogy sorozatositotta, de a jritikatok utan nem hiszem, higy vafyom ra… :-)))

Judit - 2020. 07. 13. 17:58

A könyvet nem tudtam letenni, annyira jó volt. A sorozatot nem tudtam végig nézni…

NadBer - 2020. 07. 13. 18:01

Szerintem is nagyon gyenge volt. Nézhető de gyenge. Kerry Washington pofavágásaitól rosszul voltam. Mintha csak egyféle arckifejezése lenne. De Reese zseniális volt mint mindig. Eléggé kezdik őt is beskatulyázni.

L.A. - 2020. 07. 13. 18:14

A könyv nagyon erős, letehetetlen, a sorozatot csak tisztességből néztem végig. Az a ripacskodás,amit Kerry Washington csinált szánalmas volt, plusz az egész karaktert megutáltatták miatta. A könyv mondanivalója, számomra egyáltalán nem az volt, mint, amit itt a végén lenyomtak a torkunkon.

Szandra - 2020. 07. 13. 19:05

Némileg egyet kell hogy értsek. Onnantól, hogy egy sorozatba pakolták Witherspoont, K. Washington-t és még egy Joshua Jacksont is adtak mellé, engem kb. megvettek kilóra. Hatalmas elvárásaim voltak, szerettem is egyébként, de mégsem annyira, hogy hanyatt essek tőle. K.W-nal pl. a Scandal-ban is úgy voltam, hogy legalább két évad volt, mire megbékéltem vele. Aztán a végére meg az egyik kedvenc sorozatom lett. Szöszi meg zseniális, bármit is csinál. Nekem 7/10. Lehet, hogy nekimegyek a könyvnek is.

Barbi - 2020. 07. 13. 21:31

A könyvet nem olvastam, de lehet azért bepróbálom, ennyire csak nem lehet elbaltázott. A sorozat rém rossz volt, végignéztem ugyan, de nem nagyon tudom miért. Kár érte. Lehetett volna érdekesebb is.

Abraka dabra - 2020. 07. 13. 21:39

Nekem összességében tetszett.
Nem mondom, hogy nem értek egyet a kritikával, de ennek ellenére engem mégiscsak lekötött, hétről hétre követtem és a vége eléggé meghökkentő volt, ami után kicsit más színben láttam már az egész sorozatot.

dzsiaj - 2020. 07. 13. 21:45

“Ng sem bánta, illetve konkrétan akarta is, hogy az adaptáció önálló legyen, álljon meg a saját lábán, hogy a készítő, Liz Tigelaar tegye magáévá a történetét, és alakítsa úgy, ahogy az számára és az írószobája számára a legtöbb és legmélyebb mesélnivalót adja.”

Vagy inkább benne volt a szerződésében, hogy a jogdíjakért járó zseton mellett szépeket nyilatkozzon :) Valahogy nincs előttem, ahogy egy regényíró konkrétan akarja, hogy a többéves kemény munkájának gyümölcsét Hollywood ott változtassa meg, ahol csak jólesik. Aztán persze simán lehet, hogy nincs igazam :)

Bookworm - 2020. 07. 13. 21:54

Nagyon vártam a sorozatot, a könyvet is olvastam, de sajnos erősen közepes lett. 6/10. Reese szokás szerint nagyon jó volt, de Kerry alakítása nekem sem tetszett, pont azért, amit Winnie írt. Valahogy nem éreztem a drámaiságot, pedig komoly témákat feszegetett, de csak felszínesen és helyenként szappanoperás volt.

winnie - 2020. 07. 13. 23:15

dzsiaj: jogos. azt mondta, hogy nem bánta, így a pontos. főleg, hogy én szoktam pont a kommunikáció vs a valóság kérdéskörön lovagolni:)

Kisanna - 2020. 07. 14. 13:34

A pilot kritikához is írtam már, én nagyon vártam ezt a feldolgozást. A könyv kicsit semmilyen volt, gondoltam ezzel a színészi gárdaval valami jó fog ebből kisülni. Hát nem. Minden szerep rettenetesen túl volt játszva, Miától Konkrétan ki tudtam volna szaladni a világból, ez a folyamatos vicsorgása…. A zenék is rettenetesen erőltetettek voltak, olyan volt az egész, Mintha valami született feleségek paródiát néztem volna. Nagy kár érte.

Miklós - 2020. 07. 15. 08:54

Eddig ez az év legjobb sorozata.

csermely - 2020. 08. 18. 08:46

Most végeztem vele, és teljesen egyet értek a kritikával. Zavar, hogy ha ennyire szájbarágósan adnak elő valamit. Az összes drámát műnek éreztem, még amikor a kislány kimondja, hogy mama, az is erőltetett volt.
Egy rész tetszett, amikor a vége felé Joshua Jackson elküldi a fenébe a feleségét, ahogy elmegy mellette, leül az asztalhoz és rágyújt, sztem abban minden benne volt.

Snoopyzit30 - 2020. 12. 28. 15:23

“a folytonos fintorgás, méla undor, sírás közeli állapot, vagy gőzöm sincs, mi, ami az arcára kiült” – valóban Kerry Washington így formálta meg a karaktert, ami egy idő után kicsit idegesítő volt, de csak akkor ha ennek nem volt meg a helye az adott jelenetben. Egy gyerekét egyedül nevelő anya, aki állandóan költözött a kicsi gyerekével.. hát nem lehetett könnyű. Plusz az ahogy a szülei kvázi kitagadták, a testvére meghalt, a szerelme meghalt… stb.

Nagyon komolyan feszegette a sorozat a rasszizmus témáját is, szerintem ez is nagyon pozitív volt.

Ez a sorozat nekem jobban bejött, mint a Big Little Lies. Ott sokkal több túlzás volt, folyton azt éreztem, hogy jó módjukban már nem tudják mit csináljanak. Itt a gyerekek oldaláról is sok mindent megmutattak. “Perfect life is a perfect lie.” Valami ilyesmivel reklámozták anno a BLL-t, de ez itt is jól megmutatkozott a gazdagok oldaláról főleg.

A könyvet nem olvastam, és hibái is biztos vannak a sorozatnak, nem ez lett a legjobb sorozat, de én csalódásnak sem nevezném.

7/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz