login |

In The Dark: vége a 2. évadnak

2020. 07. 14. 20:00 - Írta: Necridus

4 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

Nem sok pozitív komment érkezett az In The Dark második évados kibeszélőjéhez, a legtöbbel egyet is kell értsek, ugyanis nincs mese, ez az évad sokkal gyengébb volt az előzőnél. CW, most nem sikerült a második évados csoda megidézése.

A sorozat tavaly a romcom-dramedy címkékkel dolgozott némi krimis stílussal megspékelve, a második évad pedig színtiszta krimi volt – aprócska drámával. Ezzel nem is lenne baj, ha jó krimit hoznak össze, de annyira színtelen, silány sztorit kaptunk, amit még a karakterek megnyerő személyiségével csak-csak lehetett volna kompenzálni… ha megmaradtak volna azon személyiségjegyeik, amikkel ez megoldható lett volna.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

Az évad elején még nagyon lelkesedtem a flashforwardért, bár valószínű, hogy a minőségi kameraállás és rendezés miatt. De sajnos elég hamar elvesztette varázsát ez a szál. Nem igazán érződött építkezésnek, ahogy eljutottunk addig, csak úgy mentek az események, aztán egyszer elértünk addig a pontig, de nem voltak árulkodó jelek, amikkel megindították volna a fantáziánkat, hogy mégis mi történhetett. Csak úgy random ott volt, hogy legyen, és már jött is a következő probléma.

Miután hőseink túl mélyre süllyedtek a drogbizniszben (és titkolóztak Jess előtt, aki ezért a két hete ismert barátnőjével világgá ment), ki akartak szállni, így elővettek egy a teljesen semmiből érkező másik drogbárót, hogy majd rajta keresztül eltüntetik Nia összes termékét.

Dean (na, róla még később…) és Nia csapata azonban rájöttek, hogy mi a terv, Murphy-ék pedig kénytelenek voltak Felix (volt) barátnőjének az öccsére, Benre bízni a szállítást, miközben ők elcsalják a rendőröket. Szóval tényleg odaadták Felix visszatérő zsarolójának és a visszaeső drogfüggőnek az összes drogot. Miért írták ki a karakterek eszét?

Az évadzáró előtt pár résszel már megindult a „feszült” hajsza, a rendőrök folyamatosan Murphy-ék nyomában voltak, a Murphy, Jess, Sterling, Max, Felix és Pretzel alkotta csapat pedig úgy próbált az egész üzletből kimászni, hogy előttük titkolóztak. Még jól is működhetett volna, ahogy ábrázolják, hogyan próbálnak túljárni a zsaruk eszén, de erősen túl lett húzva, több részen keresztül csak vacakoltunk.

Az egész – gyanítom szándékosan – a Scooby-Doo-ra akart hajazni. Ült a menősrác, a szerencsétlen fickó, a szép lány és az alacsony, kevésbé szép a furgonban a kutyával. A raktárban rohanós jelenetek esetében is ilyen érzés volt, mint az az ikonikus jelenet, amikor a sok ajtón keresztül rohangálnak. A Scooby Gang Pretzel Gang tagjai cserébe nem voltak annyira (se) talpraesettek, inkább folyamatosan menekültek, sóhajtoztak, szomorkodtak. Amúgy Pretzel hova lett az évad alatt? Nagyon hanyagolták.

Kaptunk viszont két új szereplőt, akik az évad talán legjobbjai lettek. Dean új társa hozott egy kis humort, lazaságot a kissé már rideggé vált sorozatba, de nem lett túl bohókás, mert nyomozóként is jól helyt állt. Murphy új barátja pedig működő(!) drámát szállított – mármint nem a szerelmi háromszöggel, hanem a látásának folyamatos elvesztésével. Igaz, jöhetett volna több is ebből, hogy tényleg hasson.

Nia pedig többször jelent meg a nagy gonosz képében, mint tavaly. Keménykedett, hogy mindent elintéz, bárki az útjába kerül vagy ellenszegül, kivégzi, aztán Jess simán besétált a kocsmába és lelőtte? Komolyan nincs annyi esze, hogy a bejárat elé is tesz egy-két őrt?

(Sóhajt)…Dean. Elején igazi szemét, még dicsértem is úgy, hogy egyébként nem volt az első évadban túl erős karakter. Aztán viszont csak átlagos nyomozó képében jelent meg az évad hátralévő részében, már előző bűntette szinte el is felejtődött, nem jött ki az igazi, hidegvérű gyilkos énje. Az évadzáróban ismét erőszakosabb lett és Murphy-t kényszerítette, hogy segítsen Chloe-val való kapcsolatán.

Karakterek terén mégis Murphy a legnagyobb csalódás idén. Tavaly egy cinikus, depressziós, tipikus „fuck it all, i don’t even care” figuraként mutatkozott be és kifejezetten erős karakter volt. Most meg már elveszett a “bája”.

Ebből már semmi nincs, itt van nekünk egy vak nő, aki szerelmi háromszögbe került, belekeveredett a drogbizniszbe akarata ellenére, a legjobb barátnőjével sem felhőtlen a kapcsolata. Szóval a vakságát leszámítva egy teljesen átlagos karakterré degradálták, és így sokkal kevésbé szórakoztató – Perry Mattfeld továbbra is remekül adja, amit kell, csak ugye már nem olyan sokat és szerethetőt kell előadni.

A már csak olvasóknak: az évadzáróban Deant Murphy Chloe segítségével csapdába csalta, majd miután rájött, hogy végleg elvesztette lányát, a rendőr öngyilkos lett. A drogot leszállították Josiah-nak, aki cserébe rengeteg pénzzel jutalmazta Felixéket. Murphy és Max (látszólag) szakítottak, Josh pedig rájött, hogy Murphy és Max kapcsolatban álltak, így rögtön össze is rakta, mit is tettek ebben az évadban Murphy-ék. A vak lány felébresztette Jess-t, és elmenekültek, miközben vidámabb zenét játszottak, hogy egy kis könnyed hangulatot adjanak. Az orrunk alá dörgölték, hogy mégis tudnak ilyet?

Az évadzáró befejezését követően nem kapott el az az érzés, hogy ezt azonnal folytatni akarom, mert annyira jó volt ez az epizód. Inkább bólintottam egyet, tudomásul véve, hogy ennek az évadnak is vége, és szinte nulla érzelmet váltott ki belőlem a szezonzáró. Elég drasztikus események történtek, csak a vacak évad, amire építkezett az epizód, megtagadta, hogy élvezhető legyen.

Most már nem merek elköszönni, mert tudom, hogy akkor, ha belefér, megnézem majd a harmadik évad nyitányát, hogy lássam, merre megy a sztori. Ha visszatérnek azok az apróságok, amiket megszerettünk, akkor örömmel fogom folytatni. De tavaly nem erre fizettünk be.

4 hozzászólás Ne habozz!

Tyberius - 2020. 07. 10. 19:26

Hm… Baromi lassan csúszott le az évad, mármint a végére felhoztam magam, de valahol a 4-dik rész környékén már nagyon az elengedésen gondolkodtam. Én nem láttam a Good Girls-t, szóval fogalmam sincs az miről szólt. Nekem leginkább a The Shield-Breaking Bad-Weeds trió rémlett fel, és a flashforward kapcsán pedig a Damages (sidenote: még mindig tartozom magamnak az utolsó évad megnézésével. De imádtam azt a sorozatot.)
Az első évados finálé kapcsán írtam, hogy nagyon nem hiányzik a Nia szál. És ez nem változott. A sorozat a végére nagyon átment darkba, de olyan szinten, ami azért meglepett a CW-től. Ben túladagolása, Murphy kínzása/összeverése, Jess és Nia, a másik drog báró. Totálisan egyet tudok érteni azokkal, akik azt mondják, hogy nem erre a vonatra szálltunk fel.
Az évad elején Dean elengedése egyébként annyira felbaszott, hogy nem is jöttem ide írni. Totálisan értelmetlen volt a szerepeltetése, viszont így megkaptuk Gene-t, aki meg halál jó arc. Én úgy érzem, hogy valahol a fenti szériák (meg akkor az általam nem ismert Good Girls) lehettek a támpontok a készítők előtt, viszont valahol nem elég mély, valahol meg önmagához képest túl brutális volt. Amivel nem lenne bajom, csak nem ezt vártam. Hiányzott a humor és a könnyedség.
Persze valahol a végére akklimatizálódtam az új évadhoz és az új stílushoz, egész szórakoztató is lett, hogy aztán jöjjön az utolsó rész, ami aztán megint nem volt egyszerű.
Egyrészt a fenyegetettség, Dean felbukkanása és ajánlata, Gene is közelebb jutott a dolgok feltárásához. A Murhpy-Dean-Chloe vacsora jól össze lett rakva és igazából ott végre jött ez az utolsó pillanatban azért összejönnek a dolgok. Először azt hittem, hogy Dean megint megússza, mert a trió megszerzi az összes drogot, de nem így lett. Helyette kaptunk egy Shield párhuzamot ismét (legalábbis nekem Dean öngyilkossága baromira azt juttatta eszembe mégha kicsit szoftosabban is), a lejtmenet végre megállt, Josiah megkapta a drogot és még jutalmat is adott, Murphy döntött a két pasi között (és tudtam, hogy vmi foss még lesz, mert túl sok volt még hátra a részből – 2-3 perc), Max elbúcsúzott végleg, minden happy és jó…

Megint ott tartok, mint az előző évad végén. Nem vagyok benne biztos, hogy követni szeretném 4-ük történetét. A zárásból és a cliffből két dolgot tudok kikövetkeztetni. Vagy hirtelen lezárják a szálat, mint Dean esetét az évad elején, vagy ráépítik a 3-dik évadot egy meneküléssel egybekötött road movieba. Ez utóbbi még működhetne is egyébként és vissza tudná hozni a sorozat humoros oldalát kicsit, ha elengedik a darkosabb bűnügyi vonalat.
Viszont az elsőben is látok potenciált, mivel ugyan Josh összerakta a puzzle-t, hogy Nia halott és a csipet-csapat van emögött, de bizonyítéka nagyon nincs. Nia 6 láb mélyen, csak közvetet bizonyítékai vannak arra, hogy mi ment végbe.
Szóval valszeg belenézek az első részbe, hogy lássam merre viszik a sztorit.

winnie - 2020. 07. 14. 20:58

“Én nem láttam a Good Girls-t, szóval fogalmam sincs az miről szólt.”

igazából nekem az ártatlan, sőt, nagyon nem bűnöző típus emberek simlis dolgokba keverednek, majd pedig ahogy ki akarnak mászni, még jobban beszippantja őket a bún világa dolog emlékeztetett rá, de ugye a breaking bad is nagyjából ez. és ugye ott is a bűnöző tartja sakkban őket, neki csinálnak dolgokat, közben sütögetik a pecsenyéjüket, közben a hatóságoktól is félni kell, szorul a hurok, necces szituk, stb. ja, meg a pénzmosós szál. itt nem tudom, mennyi volt meg ezekből.

Thomas - 2020. 07. 15. 00:20

Ez a Scooby-Doo hasonlat hatalmas volt, akkorát röhögtem:) Betehettél volna arról a csapatról is egy képet melléjük :D

Sajnos mindennel egyetértek, amit leírtál. Nia félelmetes szervezete úgy tűnt, hogy 2 tagból állt + az időközben kiszállt Darnell és Sterling, így az ajtó elé már nem jutottak őrök:) Murphy személyisége meg tényleg elveszett, emiatt vesztette el a sorozat is a szerethetőségét.

És tényleg egy tök süsü sorozatra fizettem be anno, ahol a vak, iszákos, beszólogatós csaj Perec nevű kutyájával nyomoz, és ez így is volt jó:) Ez, hogy minden kapálózásuk ellenére ennyire mélyre keveredtek a drogbizniszbe, és semmi másról nem szólt már a sorozat, teljesen lehúzta. Egy ideig minden arról szólt, hogy azért válik egyre reménytelenebbé a helyzetük, hogy Murphy életben tartsa Maxet a börtönben. Aztán a legnagyobb csapás mégis az volt, amikor Max szabadult, mert utána már az ő hülyesége miatt kerültek bele még jobban a szószba.

A mélypont nekem a 2×10 volt, amiben elértük a flashforwardot, és összeverték, megalázták Murphy-t, de legalább Nia is meghalt. Aztán el sem hiszem, hogy egy külön részt szenteltek arra, hogy elföldeljenek két holttestet. Persze nyilván még ezzel sem tudtak kiszállni, és még az eddigieknél is nagyobb bajba kerültek, micsoda meglepetés. Hogy megkoronázzuk az egész évados kálváriát, a fináléban Murphy újra kiszolgáltatott helyzetbe és életveszélybe került, és megint csak Deannel, szóval valamelyest lemásolták az 1. évados zárást, de legalább most már ebből nem fog kimászni. De természetesen még mindig nincsenek kint a vízből, mert most meg Josh miatt kell menekülni, csodás.

Belenézek még azért a folytatásba, hogy lesz-e újabb váltás, vagy marad a bűn világába egyre mélyebbre csúszás a koncepció, de már nagyon vékony jégen táncol nálam a sorozat. Akárcsak az All American, ahol meg a bandaháborús szál kebelezte be teljesen a 2. évadot, de az már más tészta.

Mom - 2020. 07. 15. 18:15

Necridus: köszi, hogy külön kitértél a -már- csak olvasókra :) Azért én is visszanézek a harmadik évados kritikához is, hátha az egekig magasztaljátok majd, de belenézni csak úgy már nem fogok, attól eltántorítottak útközben. És ahogy azt már évad közben is vesézgettük: a legnagyobb hibája az évadnak, hogy elfelejtették, milyen hangulatot/stílust lőttek be az előző szezonban. Kíváncsi lennék a kinti nézők fogadtatására is…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz