login |

Jeffrey Epstein: Filthy Rich – írta Bandrew12

2020. 07. 15. 15:55 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: doku, kritika,

A Netflix május végén mutatta be a Hatalom és perverzió: A Jeffrey Epstein-sztori című dokusorozatát. Ennek a szériának a történéseivel (ellentétben pl. a The Disappearance of Madeleine McCann-nel vagy a Tiger King-gel) nagyrészt tisztában voltam, mert követtem az eseményeket a második hullámtól kezdődően. Ezt azért teszem hozzá, mert számomra a tények ismerete nagyban befolyásolta az elvárásokat és az élményt.

Röviden jellemezve a sorozat végig fenntartotta az érdeklődésem, mégis hiányérzet maradt utána bennem és végül csalódásként jellemezné. Ugyanis én azt vártam, hogy a 4 rész során valamiféle válaszokat kapunk, többek között arra, hogyan lett Epstein gazdag, hogyan lett befolyásos, és hogyan történt az állítólagos öngyilkossága.

A sorozat viszont semmivel nem nyújtott többet, mint amit akkor kapunk, hogyha beírjuk a Google-be Jeffrey Epstein nevét, majd megnyitjuk az első 5-10 találat bármelyikét. Nem tudtunk meg újat, csak négyszer 1 órában vizuálisan elmesélték a kislányok kihasználásáért elítélt pénzember történetét.

Folytatásban részletesebben foglalkozom a történettel, a tovább mögött.

A történetben megismerjük a rejtélyes milliárdost, akinek számos méregdrága ingatlanja van a világ számos helyén, többek között New York-ban, Palm Beach-en, nem beszélve a saját szigetéről. Emellett van 15 autója, 2-3 magánrepülője és számos befolyásos ismerőse köztük színészek, rendezők és politikusok a republikánus (Donald Trump) és a demokrata (Bill Clinton) oldalról egyaránt.

Epstein éli a milliárdosok szokásos életét, amíg a 2000-es évek közepén egy nő feljelentést teszt a rendőrségen, hogy a 14 éves mostohalányát zaklatták Palm Beach-en. A nyomozás során kiderült, az eset nem egyedi, valamint, hogy mindegyik Epstein-hez köthető. A legtöbb esetben, masszázzsal kezdődött, majd bántalmazással és erőszakolással végződött. Epstein 200-300 dollár körüli összeget fizetett a nagyrészt 13-17 éves közötti lányoknak, emellett elmondta, hogy számít rájuk máskor is, és ha az illetőnek van hasonló korú ismerőse, szívesen várja. Így építette ki a saját piramisjátékát.

Számos bizonyíték és sértett/túlélő vallomása ellenére Epstein minimális büntetést kapott, csupán egy vádpontban lett elítélve. A büntetés végrehajtása során saját részlege volt a börtönben, ahonnan heti 6-szor kijárt dolgozni.

Az eset elbírálásában számos különös és példátlan szempont volt. Epsteint segítette az elit ügyvédekből álló csapata. A sértettek viszont úgy érezték, hogy nem kaptak igazságszolgáltatást ezért polgári persorozat is indult.

Az ügy könnyen feledés homályába veszett volna, ha nem indul el Amerikából a #metoo kampány és az össznépi ráébredés, ami jórészt Harvey Weinstein nevéhez köthető, aki szintén barátja volt Epstein-nek. Ekkor már hiába volt pénze, befolyása, hatalma a médiafigyelem ellen, elítélték. A sértettek pontos száma nem ismert, de legalább 100 nőről lehet tudni.

Természetesen mindenki Epstein ellen fordult korábbi baráti körének tagjai közül, és mindenki tagadta a vádakat, amelyek összefüggésbe hozzák őket Epstein ügyeivel. Ghislaine Maxwell (akit július elején letartóztattak), Alexander Acosta, Bill Clinton, Donald Trump és András herceg sem nyilatkozott a dokusorozatban, csupán a feliratból tudható, hogy minden velük kapcsolatos vádat tagadnak, ami ugyan várható volt, mégis csalódást keltő, hiszen az, hogy ez eljutott Európában az részben a hercegi érintettségnek is köszönhető.

A történet azzal zárul, hogy Epstein öngyilkos lesz a cellájában, viszont az ügyet nem zárták le, ezzel lehetővé téve, hogy az áldozatok számára valamilyen formában igazságot szolgáltassanak.

Erőssége a sorozatnak, hogy számos nyomozó, újságíró és túlélő megszólalt. Főleg utóbbiak pillanatai erősek, akik olykor a könnyeikkel küszködve számolnak be az általuk átélt traumáról. Szeretem a Netflixes bűnügyi dokusorozatok szerkesztését is, valamint nagyon tetszett az intró is és úgy általánosságban is ajánlom mindenkinek ezt a szériát (már, ha bírja gyomorral), de igazából azokra fog hatni, akik nem ismerik Epstein történetét.

Joe Berlinger, aki a a Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes-t jegyezte, ezúttal executive produceri szerepben működött közre, míg Lisa Bryant volt a rendező. Jól dolgoztak, bár, mint írtam, a sorozat “csak” jó összefoglaló az eseményekről, annál nem több, bár lehet, hogy nem is akar az lenni. Ritkán érzem ezt Netflixes széria esetében, de most lehet, hogy jobb lett volna 6-8 rész, tartalom lett volna hozzá az biztos.

Remélem, hogy 5-10 év múlva készül olyan alkotás, ami részletesebben mutatja be a jelenséget, esetleg lerántja a leplet az egész hálózatról, melynek sáros tagjai Epstein vallomásának hiányában, halálával egytől egyig megmenekültek. Egyelőre?

5 hozzászólás Ne habozz!

sorozat/gyilkos - 2020. 07. 15. 21:01

Na ki mennyit tenne föl arra, hogy Gilén Maxwell túléli a következő hónapokat??? Szerintem csak akkor lesz öngyilkos, ha nem viszi el egy szívinfarktus, vagy egy stroke.

Részemről két sör az infarktusra, azt rá lehet fogni elektronikus hibára is.

Persze arra is van halvány esély, hogy a nő egy mukkot se szól, és inkább lehúz tizenévet, csak hát a kérdés, hogy ezt az érintett kuncsaftok elhiszik e neki.

Infarktus lesz az.

toxigen - 2020. 07. 15. 21:51

Egy bábú leesett a sakktábláról, a dolgok folynak tovább.

Erről nem tíz, de ötven év múlva sem fog kiderülni semmi konkrétum. Túl magas körök ezek ahhoz.

Eltiron - 2020. 07. 16. 16:33

Nem ajánlom senkinek a sorozatot. Ez nem dokumentum, hanem a legrosszabb fajta bulvár, ami semmit sem segít tisztázni, viszont könyékig vájkál a mocsokban.
Ráadásul eléggé befeketíti a valódi áldozatokat, hogy közülük pont azok szólalnak meg nagyrészt, akik valami módon nyerészkedtek a dolgon, és megpróbálják kihasználni a 15 perc hírnevet. (Igen, tudom, hogy ők is áldozatok).

winnie - 2020. 07. 17. 08:00

nem azok szólalnak meg, akik meg akarnak szólalni? tippre a nagy többség nem akar megszólalni – főleg azért, mert sokszor, ha valaki megszólal, abban nincs sok köszönet, például nyerészkedéssel (dokuért ők nem kaphatnak pénzt, pl.) és 15 perc hírnévvel vádolják. igazából ez afféle lose-lose szituációnak tűnik. Persze lehet, hogy vannak, akik nyilvánosság elé akarnának állni ilyesmivel és nem kapnak szót, csak általánosságban értem a fentit, de látni, hogy a reakciók közül ez az egyik “iskola”.

bandrew12 - 2020. 07. 18. 18:04

Egyetértek winnie-vel. Ebben is lehetett látni András herceget például, akik sokat rontottak saját helyzetükön és megítélésükön. Sokan emiatt nem mondtak sem azóta, sem a sorozat kedvéért se semmit.
Mellesleg szerintem voltak benne jó páran akik nem nyertek úgymond semmit akkoriban és mégis szerepeltek a dokuban.
Biztos sokszor előkerül ez, hogy csak 15 perc hírnév kellett az illetőnek és azért szólalt fel, másrészről meg ha nem szólalnak fel pl Weinstein ellen, akkor Epstein története is a 2. rész közepénél megszakadt volna, némi kis pénzbírság meg enyhe szabadságvesztés mellett és még ennyit se ismerünk meg a gyerekbántalmazó hálózatról.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz