login |

Pilot: Brave New World

2020. 07. 15. 21:20 - Írta: human

23 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Azért a Szép új világgal a Peacock is tartogatott egy nagyot durranó újoncot a mai indulására. Annyira nem voltam rápörögve még az előzetes környékén, de valójában telitalálat sci-finek tűnik a modern világunkba (is).

Hiába na, a jó sci-fik már csak ilyenek, működnek sok évvel a születésük után is, és Huxley itt adaptált regénye nem véletlenül klasszikus. Bár engem sosem kapott el igazán valahogy, de el kell ismernem az erényeit.

Majd lesz évadkritika, ez most tényleg az első részről szól. Itt még az a történet, hogy a jövőben, a Világállamban nincs magánélet, nincs család, nincs monogámia a modern Londonban. Ezek rossz érzelmeket szülnek. Helyette van államilag adagolt drog, és mindenki boldog. Legalábbis a felszínen.

A kezdő rész több szálat is bedurrant egyszerre. Egyrészt a modern városban van egy Alfa+ férfi (a görög ábécé pár betűjével jelölik a “kasztokat”), aki azért felelős, hogy tényleg ne legyen monogámia meg ilyesmi, hiszen az erős személyi kapcsolatok, amik amúgy az igazi boldogsághoz szükségesek, a “saját szigetek” megbontják a közösséget összetartó szálat.

Az előbbi világban élő emberek pedig nyaralni járnak a Vad Tájakra (Savagelands), oda ahol a fenti privacy-drog szabályok előtti világot lehet megcsodálni, igazi vadak által elő adva. Kicsit Westworldösen, vagyis vidámpark szerűen, élő előadásokkal, csak épp borzasztó kórházakat, Fekete péntekes vásárlórohamot és hasonlókat lehet megnézni, szórakozni rajta, és borzadni, hova süllyedne vissza a világ a rendszer nélkül. Na viszont az ott élő vadak is forronganak.

A végeredmény pedig nem csak a mindent megfigyelésének kritikája lesz valahol, de persze nem marad ki, hiszen a regény nagyjából az 1984 társdarabja, hanem az emberségről szól inkább, arról, hogy hol a határvonal. És itt kacsint ki a modern korunkra is, a lájk és ezzel dopaminvadászattal (a posztot ne feledjétek, hogy jól aludhassak!), az “Érezd magad mindig boldognak!”-hozzáállással bizony most is olyan aktuális, mint az 1932-es megjelenésekor volt, bár akkor természetesen mindenki szarul érezte magát a gazdasági válságban.

Érdekes ahogy a művészet oldaláról is megközelítik a kérdést, hogy míg a szereplők sem érzik teljesnek az életüket, sem a Vadak földjén, sem a csúcstechnika városban, addig látszik az is, hogy a drog által kontrollált érzelmek világában már zenét sem csinálnak, legalábbis igazit, az is egy régi kor relikviája. Ez a Radiohead kedvelő fejemnek külön csúcspontot hozó zenehasználattal van aláhúzva, mivel előtte csak az örömök vadászatáról szóltak dalok.

(mi cenzúráztuk, a sorozat TV-MA besorolású)

Nyilván a megvalósítás mellett sem mehetek el, látszólag nem spóroltak. Már persze tévés szinten. Semmi gagyiság nem szúrta a szemem, ami annak nézett ki, az direkt volt olyan, hiszen vadvilági díszlet (a díszleten belül), a high tech város meg a történethez illően kellően üres volt.

A színészekkel sem lőttek mellé. A Solo filmből ismerős Alden Ehrenreich is villanthat, de egyelőre inkább az Alfa-Béta férfi-nő duót hozó Jessica Brown Findlay és Harry Lloyd volt erősebb. De már most látszik, hogy a szálak egy helyre vezetnek.

Részemről sima 8/10 volt a pilot úgy, hogy a disztópikus jövőkép miatt érdekelt, de nem igazán vártam. Jöhetne a következő rész, de inkább valami mást nézek, amit jobban vártam, de erről majd holnap.

She looks like the real thing
She tastes like the real thing
My fake plastic love

23 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2020. 07. 15. 21:27

ez is kvázi dupla pilot, két részt kell megnézni, hogy kiderüljön, miről fog szólni. mármint ezt nem humannek írom, hanem azoknak, akik csekkolják és nem látják még, hogy merre fog menni.kicsit csalódás is volt az 1×01 befejezése, mert vártam valami nagyot, de egyébként sima

az 1×01 8/10, majd reggel írok még róla bővebben is kommentben (meg jövök vagy sok részes vagy évadkritikával), azonnal indítottam a folytatást. (ami egyébként inkább csak 6/10 lett egészen addig, míg meg nem történt a vége.) igazából lehetett volna magasabb is, csak a savagalandes sztori csak alapozott, az annyira nem volt érdekes, vagyis akkor még nem lehetett tudni, hogy min megy az izmozás.

ja, még jó, hogy nem írtál arról, hogy megint egy gyilkosság és egy nyomozás köré húzzák fel a sztorit:) mert egyébként nem hiszem, bár tényleg érdekli a főmuftikat, hogy mi történt.

bob - 2020. 07. 15. 21:46

Engem a trailer nem kapott el, sőt, még fel is voltam háborodva, hogy megint el fognak rontani egy nekem kedves regényt.
Mesterkéltnek tűntek a “nagy” belassított snittek és pont olyanok amiket a gagyi sorozatokban/filmekben szoktak ellőni.

Persze a regény igazi témája komplexebb, mint hogy be lehessen mutatni pár képkockával (ugye pont csak a felszínt láthatjuk).

Az biztos hogy a felszín elég plasztikus, kilúgozott, remélem alá tud majd merülni a sztori.

A trailer alapján nem adom.
Az ajánlásod miatt mégis bepróbálom.
Köszi az írást.

bvr - 2020. 07. 15. 23:30

Köszi az ismertetőt, hogy lesz ilyen sorozat az valahogy teljesen elkerülte a figyelmemet. Régen ez az egyik kedvenc sci-fi könyvem volt, ezt az adaptációt nézni fogom!

Hellhound - 2020. 07. 15. 23:52

Milyen véletlen, pont tavasszal olvastam mint kötelező olvasmányt. Meg kell mondjam, a modern irományok annyira nem fognak meg, nagyon lehangolóak tudnak lenni. De hát gondolom ez is a céljuk. Viszont az egyértelmű, hogy sok igazság van benne. A könyv ismerete alapján kiváncsi vagyok hogy a bejefezésnél mennyire ragaszkodnak majd az eredetihez, mert azért már 2 rész után is látom a változtatásokat.

Flanker - 2020. 07. 15. 23:55

Nekem a regény akkor ütött a legnagyobbat amikor a legvégén megnéztem mikor írták..

adamlyon - 2020. 07. 16. 00:49

Flanker
ugyan a (disz)utópia nem 20. századi találmány, de pl. a Brave New World-nél még korábbi az orosz Jevgenyij Zamjatyin: Mi c. regénye (1921). Ezt csak azért mondom, mert szerintem ez az 1984 meg Brave New World (egyik) alfája is. Ha azok tetszettek, akkor ez is ütni fog :)

bvr - 2020. 07. 16. 01:29

Megnéztem a pilotot (mármint akkor ahogy winnie írta, ezek szerint csak egy “fél-pilotot” mert az első két rész számítana egynek, de most csak ennyire volt időm) Mindenképp nézem majd holnap tovább.
Azért az nem kicsit volt fura hogy rögtön az elején olyan nevek mint Lenina meg Marx, mikor a könyvben ugye Ford az emblematikus név, hiszen fogyasztói társadalom. Na de a későbbiekben kiderül hogy jó átértelmezést sikerült-e összehozni, a kíváncsiságomat mindenesetre felkeltették.
(mondjuk meta-szinten az is elég komoly kortünet lenne ha Shakespeare szerepét meg zenére kellene cserélni hogy a készítők szerint a ma nézője is megértse :)) Persze ez csak beugrott miközben néztem, mindenesetre volt valami amit egyelőre csak a szereplő hallott, mi nem)

winnie - 2020. 07. 16. 04:57

nem hiszem, hogy a megértés miatt van, egyszerűen csak aktualizálták, mint például a parkot is, meg egyéb dolgokat.

Vödör - 2020. 07. 16. 08:07

adamlyon, a Mi, Szep uj vilag, 1984 harmashoz oda lehetne meg rakni Karin Boye Kallocain cimu regenyet 1940-bol, abban sok hasonlo otlet van.

Kati néni - 2020. 07. 16. 08:56

Waaah, engem ez nagyon érdekel, vajon hol lesz majd nálunk, Németországban látható? Itt nem lehet nemlegálisan, mert jön róla a sok ezer eurós számla.

Aron - 2020. 07. 16. 09:23

@bvr Lenina es Marx pontosan a könyvben szereplő nevei a karaktereknek.

Olvasó - 2020. 07. 16. 09:37

Nah ezt a sorozatot Kína ha megvenné, azokat a jeleneteket erősen cenzúrázná, de a többi ázsiai ország is.

bvr - 2020. 07. 16. 09:54

@Aron: akkor ez az én hibám, de nem emlékeztem rá :) Régen olvastam már, most pedig meghallva olyan furcsának tűnt. Na ha végeztem a sorozattal, újra előveszem majd a könyvet is!

Bookworm - 2020. 07. 16. 10:21

Mindenképpen fogom nézni a sorozatot, csak előtte még gyorsan újraolvasom a könyvet. Ez olyan jó kis darálós sorozatnak tűnik :)
@Kati néni: a Peacock nevű új streaming szolgáltatón lehet nézni legálisan, nem tudom, hogy Németországban elérhető-e, mert itthon nem.

walaki - 2020. 07. 16. 13:40

Ha már disztópiáknál tartunk, akkor semmiképp se felejtsük ki Szatmári Hiába c. regényét. Nemcsak azért, mert az egyik legnagyobb (méltatlanul mellőzött) magyar sci-fi iró, hanem mert pont ugyanaz a témája, mint a Szép Új Világnak.

A sorozatról: aki a regény feldolgozását várja, az csalódni fog. Az első pár rész egész könyvhű, aztán NAGYON eltérnek tőle. Mind mondanivalóban, mint eseményekben, mind karakterekben stb. Szerintem nem is lett volna szabad ezt a nevet adni a sorozatnak, szvsz.

De! Ettől még a sorozat jó. Ha sikerült elengedni, hogy az alaphelyszíntől eltekintve semmi köze a könyvhöz, akkor egy igazán érdekes és élvezetes sztorit kapunk. Azt kifejezetten említésre méltó, hogy jól modernizálták (telerakták korunk technikai vívmányival, meg olyanokkal, amik a közeljövőben kifejlesztésre kerülnek nagy valószínűséggel.)

Plusz az eye-candy faktor valahol az egekben. Az, hogy a főhősnő Lenina valami eszméletlen gyönyörű, azt már megszokhattuk az ilyen sorozatokban. Na de itt még a mellékszereplők és ráadásul még a statiszták 99%-a is simán 10/10-es bige. Elképzelésem sincs, honnan szedtek össze ennyi jó nőt. CGI lenne ez is, mint a háttér…?

A színészek jól játszanak, néhányan pedig kifejezetten nagyot alakítanak. Spoiler nélkül annyit, hogy aki a Ravasz az agyban is játszott, na az a színész mindenképp kimagaslik az alakításával. Arra is odafigyeltek, hogy New Londonba főleg angol színészek kerültek (vagy ha nem, akkor brit akcentust erőltettek magukra), míg a rezervátumbeliek mind amerikaiak.

Nem lehet nem szeretni ezt a sorozatot. Aki a sci-fit és a társadalomkritikát keresi, az is megtalálja benne, aki a szerelmi háromszögekért van oda, az sem fog csalódni, és aki meg csak az eye-candy miatt nézné, annak vizuális orgazmus. Telitalálat szerintem!

walaki - 2020. 07. 16. 13:44

Jajj, de szégyellem, elírtam a nevét, Szathmári
https://moly.hu/konyvek/szathmari-sandor-hiaba

winnie - 2020. 07. 16. 13:50

walaki: ha nem ezt a cimet adjak, nagyon porul jarnak:) (meg sokkal kevesebb köznél is emliteni kell, itt meg a technkai dolgok boven jelen vannak) eleve ugye tovabb akarjak gondolni az alapfelteveseket olyankor, ha tobb evadra terveznek egy rovidebb sztorival. de a lenyeg, hogy a jogok nem a tortenet szoves iranyat jelentik, hanem a helyszint, a figurakat inkabb.

de itt egyebkent az a kulcs, hog milyen regota tervezik a sorozatot, 5 ev es 3 csatorna nem semmi, latni a kreditbe, hogy a keszito/showrunner mellett az elozo iteraciot keszito duo neve is szerepel, mint developer, szoval eleg nagy lehet az elteres a kiindulasi ponthoz kepest. (a snowpiercer volt pont meg hasonlo, sok ev munka, es ott is mar reg nem az eredetileg tervezett alapfelallas es sztori kerult kepernyore, hanem egy uj ember uj otlete.)

walaki - 2020. 07. 16. 14:12

Persze, értem én, hogy marketing szempontjából miért fontos a név, arra akartam csak utalni vele, hogy _nagyon nagyon_ eltérnek a könyvtől. Nemcsak abban, hogy a könyvben nem szereplő, konkrét technológiákat és karaktereket emelnek be, meg tették az egészet Mátrixossá, hanem az egész főszál, sőt még a mondanivaló is tök más (mondjuk a mondanivalóban van átfedés, de a sorozat messze túlmegy a könyvön).

De mint mondtam, ha ezt sikerül elengedni, és úgy tekintünk rá, mint egy független sztorira, akkor nagyon jó és élvezetes. Mindenképp csak ajánlani tudom!

Qedrák - 2020. 07. 16. 18:06

Én a könyv miatt néztem bele, nekem egyelőre nem az esetem a sorozat, de tovább nézem, hátha el tudok vonatkoztatni attól, hogy könyvfeldolgozásról van szó. Ez nekem köztudottan nehezen szokott menni. :)

Alice - 2020. 07. 16. 23:51

Megpróbáljuk. Ha nem jön be, majd kivárjuk az Alapítványt….utópiákból fullon vagyunk.

bvr - 2020. 07. 18. 17:08

Végignéztem, összességében nem volt rossz, bár ugyanígy bajaim is voltak vele. Valamint többször kimondottan unalmasnak találtam, de mivel elég nagy volt a tempó, így mindig történt valami fejlemény ami kimozdította számomra a holtpontokról. Más szempontból ennek a tempónak meg az is volt a hátránya, hogy a központi három karakter személyiségei és egymással való kapcsolatrendszere is olyan gyorsan változott mint valami felgyorsított szappanoperában. És ugyanezt érzem a világépítéssel kapcsolatban is, hogy azzal hogy egyre újabb fordulatok meg kiderülések, így ha most a legvégén össze akarnám rakni a legelejétől, gyanús hogy nem lenne koherens a kép. Túl eklektikusnak tűnt, túl sokféle jelenség került bele szatírikus formában. (egyébként más kommentekhez hasonlóan, nekem se hiányzik hogy ezt Szép új világnak hívják, lehetne ugyan “inspired by” de akkor meg persze sokmidnen más is felmerülhetne. De végülis mindegy, ezen túl lehet persze lépni. Mindenesetre bár a könyvet nagyon rég olvastam (újra fogom olvasni), emlékeim szerint az egy koherens gondolatot vitt végig. De lehet hogy csak megszépültek az emlékek) Meg talán jobb lett volna egy mini-széria, segített volna a készítőknek is fókuszálni. Mindegy, lényeg a lényeg, összességében nálam pozitív a kép.

bvr - 2020. 07. 18. 17:15

Valamint amit winnie írt a 4 rész utáni posztban
“ettől még nagyon idiótának tűnik a kinti, “valós”, drogmentes, lepukkant világra való rácsodálkozása a benti karaktereknek”
én is egyetértek, a sorozatot nézve egyáltalán nem tűnt ez szervesnek és megalapozottnak.

walaki - 2020. 07. 18. 17:59

@Alice: ha arra gondolsz, hogy azért várod az Alapítványt, mert ott talán azt kapod, amit a könyvtől, akkor ne tedd. Ott beismerten átírtak mindent, csak a fő szál és a karakterek azonosak. De gyébként igazad van, valamiért sok mostanság a disztópia, aminek örülök :-) És igen, nagyon várós az Alapítvány!

@bvr: pontosan így érzem én is a könyvvel kapcsolatban. De ugye, hogy nem rossz ez a sztori se? Nekem kifejezetten tetszett, és nem zavart, hogy itt-ott nagyon Mátrixosra meg Equilibriumosra sikeredett (ami mondjuk nem csoda, mert az Equilibrium is egy Szép Új Világ feldolgozás, inkább a látványra meg a képi világra értem a hasonlóságot.)

Az, hogy rácsodálkoznak a Savage Lands-re. Hát, lehet hogy nem volt megalapozott, de szerintem inkább pont hogy ezzel akartak alapozni. Könyvet olvasóként nekem totál egyértelmű volt a célja, és nem is volt furcsa, hisz azt hivatott szemléltetni, mekkora idióták a New London-iak. Kiváncsi lennék, hogy aki nem olvasta a könyvet, annak mi jött át belőle.
(Egyébként sajnálatos módon ez nem különbözik csöppet sem attól, amikor manapság indiánrezevátumokban IRL mutogatják magukat indián színészek túristáknak :-( )

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz