login |

Roswell, New Mexico: vége a 2. évadnak – írta Zsuzsi

2020. 07. 16. 20:00 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

Nálam egy sorozatnak mindig fokmérője, hogy érzem-e a késztetést, hogy kövessem hetente az újabb részeket, vagy sem. Nyilván ez a széria nem lehet olyan, mint mondjuk a Game of Thrones, hogy az izgalomtól lerágjam a körmömet a következő részig, vagy napokig gondolkodjak a történéseken, de mégis valamiért még mindig benne van a kosárban.

Aranyos, romantikus, a fő szál természetfeletti és van benne némi akció, így kicsit más, mint a hasonló komolytalanságok, amik nem kötnek le. Persze ez nem jelenti azt, hogy működnie is kellene a koncepciónak, vagy hogy másnál is működni fog.

Nem szabad annál komolyabban venni, mint ami, és az mindenképp használ neki, hogy a készítők sem erőltetik, hogy ez legyen az évtized drámája.

Ebben a szezonban kicsit kibontották a földönkívüliség mibenlétét, végre a hármas tagjai az erejükkel és származásukkal voltak elfoglalva. Haladtunk, válaszokat kerestünk és kaptunk is, mindeközben megismertük a szereplők korábbi életét és családját.

A második évadra összességében 5.5/10-et adnék, és az a plusz fél azért van, mert nagyon jót tett a történetnek, hogy foglalkoztunk kicsit a múlttal. És biztosan maradok a folytatásra is, viszont most a tovább mögött folytatom egy kicsit bővebben, némi spoilerrel, és persze a szokásomhoz híven a kendőzetlen igazsággal, mert azért a fenti pontszám hűen tükrözi, hogy ostobaság még van bőven.

Eleinte tartottam attól, hogy a flashbackek nem a megfelelő irányba viszik a sztorit, de kifejezetten jót tettek neki, sőt jobban vártam ezeket a részleteket, mint a jelenben játszódóakat.

Megismertük a három földönkívüli gyermek édesanyját, az érkezésük körülményeit, és végre fény derült arra, hogy Max mégis más, mint a többiek. Mindkét nő új szerelmet talált itt a Földön, de sajnos pár hónap után az addigi idilli életük nem úgy alakult, ahogy szerették volna. Max, Isobel és Guerin még nem végeztek a történet teljes rekonstruálásával, de rajta vannak az ügyön.

Maria és édesanyja különleges képességei is értelmet nyertek, így az ő múltjukról is lehullt a lepel. De nem ők voltak az egyetlen családtagok, akik egymásra találtak, vagy egyáltalán felbukkantak. Itt volt Jenna nővére, akinek titokzatos eltűnésére is fény derült. Aztán Rosa és a folyamatos probléma a drogokkal és tudatmódosítókkal, illetve a lányok anyja is felbukkant, hogy megbosszulja a szeretőjét ért sérelmeket.

Kyle is új szerelemre talált, persze nem volt egyszerű, hiszen a lány halálos beteg volt, és az apja a kórház új igazgatója, és ezek a szokásos “nem várt” bonyodalmakat hozták.

Liz apja révén, akinek a bevándorlási hivatallal gyűlt meg a baja minden előzmény nélkül, megismertük Liz exvőlegényét, Diegót, aki természetesen gyógyszeripari mogul megfelelő kapcsolatokkal. Kiegyensúlyozott, szexi, gazdag, magas, izmos, minden amit csak egy nő akarhat, nyilvánvalóan olyan pasi, akit bárki elhagyna, hogy a lepukkant városkájában a határ mellett dolgozzon pincérnőként két diplomával és egy testileg és idegileg is labilis földönkívüli szerelmével.

Sajnos az évad leggyengébb része a fő konfliktus volt a katonasággal és a különleges genetikai alapon működő fegyverrel, ami majd kiírtja a földönkívülieket. Rémesen gagyi volt az egész, tele logikátlannak tűnő, értelmetlen döntésekkel. Azon gondolkodtam, hogy enélkül is működött volna a történet. Fura volt, mert egyébként miért pusztítanák el őket, ha bizonyítottan fogva tudják tartani az idegeneket, sőt képességeiket és sejtjeiket is használni tudják. De ezt hozzácsapom a többi megmagyarázhatatlan “fordulathoz”. Végülis érezhette a stáb is, hogy nem igazán erős ez a sztori, mert még az évadzáró előtt pont került a végére Jesse Manes-szel együtt.

Tudjátok jól, hogy nem Liz a kedvenc karakterem, és ezen nem is sikerült változtatni. Azt hiszem, ebben az évadban is ő volt a sereghajtó a színészi alakítások terén, persze a szájába adott mondatokért és az ostoba döntéseiért nem a csajszi felelős, de ezek sem segítettek azon, hogy csak egy picit is jobban megkedveljem. Az egész évad az önfeláldozásáról szólt, és arról, hogy nélküle a testvére és az apja, valamint Max is elveszne, és mindenkinek szüksége van rá, erre fogta magát és lelépett. Mondjuk, nem hiányozna, ha nem jönne vissza.

Azért meg lehet győzni engem is, mert Isobelnek sikerült. Abszolút bejött az ő történetének alakulása, és bár a kezdeti gyerektémától a hideg is kirázott, de végül az erejére ráébredő, küzdeni akaró és a világ iránt érdeklődő nő szerepe nagyon jól állt neki. Titkon reménykedem, hogy a legidősebb Manes fiúval esetleg egymásra találnak.

A legszimpatikusabb szereplő még mindig Alex, aki bár néha nagyon ügyefogyott, ha a helyzet úgy kívánja, az egyik legjobban kidolgozott karakter, és a leginkább elfogadható értékrenddel rendelkezik. Nem tudtam, hogy énekel is a színész, de az utolsó részben előadott dal minden lány szívét megmelengethette, még ha szürreális látvány is volt egy csapat alkoholista cowboy előtt előadva.

Azt hiszem, hogy az évad egyik legemlékezetesebb pillanata is hozzá, Guerinhez és Mariához köthető. Mondhatni megdöbbentett, hogy bevállalták a hármast, de azt hiszem kellett a lezáráshoz mindenkinek, még ha az utolsó rész alapján nem is úgy lesz vége a szerelmi háromszögnek, ahogy vártam.

Végül, de nem utolsó sorban Max. Nem fogok köntörfalazni, ő és az ő állandó szenvedése elég idegesítő. Folyamatosan azt tolták az arcunkba, hogy nagyon erős, a legerősebb a három közül, és féken kell tartani az erejét, amit nem is használ, nehogy ártson bárkinek is. Egy ilyen hatalommal kábé mindent és mindenkit el lehet intézni, ezért nagyon nem tetszett, hogy kiherélték, és most a gyenge szíve miatt nem használhatja az erejét, és folyamatosan életveszélyben van.

De végre idén kezdtek vele is valamit, és nem az állandó Liz után sóvárgás volt a palettán, valamint viszonylag hamar túljutottunk a “ne, meg kell halnom, mert olyan erős vagyok, hogy mindent elpusztítok, így nem élhetek, mert mindenki veszélyben van miattam!”-témán is.

Remélem, – most hogy Liz nála is kikerült a képből – a harmadik évadban kicsit többet foglalkozunk majd vele és a benne lakozó sötétséggel, azzal hogy ki is ő valójában, hogy miért kellett őt elhozni az otthonából, hogy miért csak 50 évvel a földet érésük után volt biztonságos felébreszteni, és hogy ki az ott bezárva a barlangban… “Howdy… partner!

6 hozzászólás Ne habozz!

kis_zsú - 2020. 07. 16. 22:28

Max-re kíváncsi vagyok, hogy ki is valójában. Isobell kezd elviselhetővé válni, már nem olyan idegesítő, viszont Rosa nekem nagyon az volt (pedig a Légióban nem volt gáz a csaj). A múlt idéző jeleneteknek én is örültem, főleg azért, mert az eredeti sorozat Max-je is játszott benne, vagyis Jason Behr. Régen nagyon bele voltam zúgva, de még mindig nagyon jól néz ki. Remélem a követlező évad(ok)ban is fog szerepelni. :) Várom a kõvetkezõ évadot, hogy tõbb minden derüljõn ki a földönkívüliekről, és bízom benne, hogy Max a teljes erejét újra megcsillogtatja, és láthatunk tőle látványos erőhasználatokat.

hamupipacs - 2020. 07. 16. 23:04

Igen, én is vártam a heti részt.
Nekem azért összemosódott, hogy kinek ki a kedves mamája így vissza-vissza kellett tekernem.
Isobel mimikája bicskanyitogató volt az elöző évadban, most nagyon sokat javult. Meg a története is sokkal érdekesebb lett.
Olybá tűnik, hogy Max gonosz oldalának a megmutatásához nincs szükség a romantikus vágyakozására Liz után. Ezért Lizt eltűntették a képből. Vagy majd a következő évad felénél megjenik, mint felmentő sereg, aggódó exbarátnő.

kis_zsú - 2020. 07. 17. 10:21

Szerintem tuti visszajõn Liz.
Amúgy szerintem h.lyeség volt ez a Maria-s családi vonal, képesség. Nekem nem tetszett. Eredeti sorozat egészen más volt, sokkal hangulatosabb. Kíváncsi vagyok, hogy Tess karakterér is behozzák-e majd.

winnie - 2020. 07. 17. 10:23

reggel megírtam hírben is, ez elég nagy jelentőségű:

Távozik a sorozattól a Roswell, New Mexico showrunnerje, Carina Adly MacKenzie. Az okok kreatív és egyéb jellegűek lehetnek. Ez a The Hollywood Reporter-cikk belemegy bizonyos stábon belüli feszültségekbe, amiket az író cáfolt, legalábbis csak jókat mondott azokról, akikkel dolgozott. Így lehet, hogy inkább a csatornával kapcsolatosak a gondok, és nem is biztos, hogy a sorozat kreatív iránya kapcsán, mert június végén elég komoly ellentétet szült az, hogy az angol ITV vágottan adott egy epizódot, ráadásul pont egy meleg szerelmes jelenetet vágtak ki, miközben egy sokkal húzósabb, heteró jelenet benne maradt, így minden bizonnyal nem a korhatár volt az ok. (Az ITV csak szimpla gyakorlatra hivatkozott, ami előfordul, de állítják, hogy nem tartalmi cenzúra volt.)

a stábon belüli feszültségek kapcsán:

For two-plus years, MacKenzie had co-run Roswell with Christopher Hollier (The Originals, Once Upon a Time) but was the show’s sole creator and its chief creative voice. During her time on the show, she is said to have fostered a working environment that was rife with tension. Among the issues, according to insiders, is that MacKenzie would spend an unusual amount of time on the set in New Mexico, away from the show’s Los Angeles-based writers room — a move that was said to frustrate some of the writers.

Showrunners typically spend the bulk of their time during the writing process in the room (or at least they did pre-COVID), and though Hollier was technically in charge in MacKenzie’s absence, some point to the fact that MacKenzie did a lot of rewriting and often turned scripts in late as proof the show may have been run more smoothly were she around in person more. Sources note that the situation improved some in the second season when the writers room was given more lead time before production started.

There was also said to be friction at times between MacKenzie and some of the actors, including series star Jeanine Mason. Multiple sources say that Warner Bros. HR looked into the matter last year. The results of that probe, on which MacKenzie, Mason and Warner Bros. all declined to comment, are not clear, but what is known is that MacKenzie was able to continue running the show.

Zsuzsi - 2020. 07. 17. 18:39

Azta. Ez elég komoly hír. Kíváncsi vagyok, hogy milyen hatással lesz a harmadik évadra.

Delit - 2020. 07. 22. 09:48

Az egész sorozatot már az 1. évad pár része után kaszálni akartam, olyan bugyuta a történet, és annyira gagyik a színészek.
Viszont Tyler Blackburn és Michael Vlamis kettőse itt tartott. A részekből csak annyit nézek meg, hogy a történetet értsem, a nagyrészét viszont áttekerem. De hihetetlen, mennyire jól működik a két színész együtt, illetve ha nincsenek együtt egy jelenetben, akkor is ők viszik a hátukon az egész sorozatot.
Simán néznék valami spin-offot ami csak kettejükről szól, a többiekre nagyon nem vagyok kíváncsi.
Viszont én is kíváncsi vagyok, mit fog okozni a showrunner távozása, mindketten kötődnek hozzá.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz