login |

Az Alapítvány és a plakát

2020. 07. 17. 13:15 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: kampány,

Úgy tűnik, névelő nélkül fog futni a Foundation, az Isaac Asimov-féle Alapítvány-könyvek alapján készülő AppleTv+-sorozat, amihez az első előzetest már láttuk. Az “alapján” kihangsúlyoznám, mert az esetek 90%-ban, amikor tévésorozatos könyves adaptációt kapunk, akkor nem egy az egyben történőről van szó. Itt pedig ugye egy egyenes átirat eléggé lehetetlen lenne.

6 hozzászólás Ne habozz!

kekizs - 2020. 07. 17. 13:36

Miert lenne lehetetlen?
Antalogiakent kellene csinalni. Foleg streamingen ez azert nem olyan bonyi

cherockee - 2020. 07. 17. 14:17

@kekizs:

Egyrészt egyetértek, lehetne antológia, nagyon epizódikus, másrészt szerintem nem tudna akkora méreteket elérni nézettségben, főhős, kötődésre alkalmas karakterek nélkül (a könyvben fejezetek között több évtized is eltelhet, gyakorlatilag állandóan cserélődnek a szereplők). Én nem bánom, hogy átalakították, kérdés, hogy mennyire működik majd vagy örök élet, vagy iszonyatos tömörödés nélkül (nem egy emberöltő alatt lezajló folyamatokról van szó benne, közel se).

wice - 2020. 07. 17. 14:44

kekizs: Azért “lehetetlen”, mert a klasszikus trilógiában a sztori nagy része kb. annyi, hogy emberek beszélgetnek különböző helyeken.

ayren - 2020. 07. 17. 18:07

Bármennyire is el fog térni az alapul szolgáló műtől, én kíváncsian várom ezt a sorozatot. Kamaszkorom (ami jó régen volt) nagy sci-fi élménye. És ebben az esetben szerintem kívánatos is az erőteljes eltérés, mert cselekményben, tempóban stb. egy ’40-es, ’50-es években íródott mű rettentően poros, unalmas tud lenni mai szemmel. Még a sorozat második, fiatalabbik fele is több tíz éves.

MiMi - 2020. 07. 20. 02:04

kíváncsi leszek, hogy az eredeti trilógiát veszik alapul, vagy pedig az “extended universe”-t, amiben össze van kapcsolva Asimov robotos világágával is. Erről még nem nagyon hallani. Ha a kiterjesztett változatot választják, akkor ugye már a legelejétől érdemes behozni a “plusz” dolgokat (robotok…). Szerintem talán érdemesebb lenne ez az extended véltozat, ebben több a cselekmény, viszont majd 20000 évet fog át, nem is tudom hány évad kéne hozzá, meg milyen zseniális készítők, hogy átadják az egész grandiózusságát.

Elnar - 2021. 02. 19. 20:28

Na most értem az ötödik kötet végére, mert régi restanciám volt Asimov, és ezt mindenképp el akartam olvasni a sorozat előtt.

Háááát, az első kötet 3/4-énél már erősen gondolkodtam, hogy hogy lesz ebből bármi megfilmesítés… ahogy Wice is írta, leginkább párbeszédekből áll. És ez kitartott a harmadik kötet végéig.
A 4-5. kötet sokkal inkább cselekedet központú, állandó szereplőkkel ezért jobban megfilmesíthető.

@cherockee
Szerintem Seldonra lehetne felhúzni a fő szálat, mondjuk a teljes első évadot csak neki szánva, közel hozva a karaktert, és végig központban tartva mondjuk a Terminuson megjelenéseit megsűrítve kicsit.
De úgy látom, az Apple felült a SJW vonatra, és a fekete nővé alakított Hardin lesz a főszereplő. (mintha nem lenne tele a sorozat erős női karakterekkel, kezdve a Darellekkel, befejezve Bliss-szel)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz