login |

Superstore: vége az 5. évadnak

2020. 07. 17. 17:50 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

– Do you surf?
– No, I’ve never been to the beach. But I’ve seen people surfing. Like, in pictures.
– Oh! Radical.

Ha van országos sorozat, ahol sajnálatos volt, hogy nem kaptuk meg a valódi finálét, akkor az az NBC veterán szupermarketes komédiája, a Superstore, mely végre elérhetővé vált legálisan is itthon – ugyan magyar felirat nélkül, de felkerült az Amazon Prime Video-ra.

Ugye az 5×22 jelentette volna America Ferrara, azaz Amy búcsúját a sorozatból, aminek most meg is ágyaztak, de így, hogy nem kerülhetett sor rá, egy frankó érzelmi töltet hiúsult meg, pedig egy zárást simán megdobhatott volna, sőt, maximálisra hozhatott volna. Így viszont mit kaptunk?

I can’t believe that Brett gets to be the Easter Bunny. I was begging to do it, but corporate said that anyone who asks more than three times can’t ’cause of pedophile stuff.

Nem sokat. Egy nemfinálét. Egy viszonylag korrekt részt, amit az biztos, hogy élvezett, aki rajong minden karakterért, én viszont inkább csak közepesre, vagy annál kicsit jobbra hoznék ki. Nyilván Amy szála remek volt, a Superstore mindig is jól és a kellő humorral kezelte a kényesebb kérdéseket, mint itt a tokenséget. És Jonah bénázása/aggódása is rendben volt. A gond csak az, hogy a mellékkarakterek mindig ott vannak, velük is törődnek.

Nagyon nagy fegyvertény, hogy a Superstore, mint anno a The Office, kiemelte előtérbe a háttérkaraktereket. És még odáig sem merészkednék el, hogy azt mondjam, hogy nem működnek, hiszen a maga módján mind tud csillogni. Mind tud – de nem mindig. Mondjuk Mateo és Cheyenne nem is háttérből kiemelt karakter, hanem a kezdetektől fogva előtérben lévő kiegészítő figura, de a mostani részben nagyon nem tartottam érdekesnek a lelkizésüket, amire folyton visszatértek az érdekesebb történések közepette.

Velük szemben ott volt Sandra, aki milyen jó szálat kapott már! Ráadásul Glenn-nel, aki, mint tudjuk, bármelyik karaktert képes felhúzni. A vége, a “Mom, stop!” szerintem az összes országos finálé egyik legszuperebb mondata volt.

Lehet, hogy már közel sem annyira komédia, mintsem romantikus a sorozat, legalábbis az biztos, hogy sokkal jobban mosolygós, mint röhögős, de a boltos aspektus még mindig elég átérezhetővé teszi, hiszen mindnyájunknak vannak ilyen irányú tapasztalatai, és ezért is szeretem sokkal jobban azt, amikor a történetek a bolthoz kötődnek.

Az évad egyébként is egy nagy próbatétel volt, hiszen ez volt az első szezon anélkül, hogy a készítő Justin Spitzer lett volna a kormányrúdnál, a sorozat új showrunneröket kapott. És nem tűnt úgy, mintha nagy változásokat hozott volna a csere, aki a felszín alá néz nagyítóval, az azért láthatott finomhangolásokat, amikre lehet, hogy eltérően reagáltunk, de azért nagyjából konzisztens a Superstore. Nem is csoda, hogy lesz 6. évadja.

2 hozzászólás Ne habozz!

Mom - 2020. 07. 17. 20:35

Azt nem mondanám, hogy csalódás volt az évad, de az elején még jobban rá voltam hangolódva, mint a végére. Amy és Jonah például jóval kevesebb közös sztoriszálat kapott, mint amennyiben reménykedtem. De ez nyilván egyéni preferencia.
Az is lehet, hogy öt év alatt kicsit ráuntam a sorozatra? Az biztos, hogy amikor megtudtam, hogy America Ferrara, aki számomra a racionalitást jelentette a sorozatban, kiszáll, akkor elég hamar meghoztam a döntést, hogy vele együtt én is távozom az évad végével. Ettől az elhatározástól pedig nem térítettek el a fennmaradó részek sem.
Minden esetre szép emlékekkel és jó szájízzel hagyom magam mögött ezt az öt évet.

FrankLuck - 2020. 07. 21. 06:15

Dee, lehetett érezni a váltást (legalábbis én éreztem, hogy ‘nagyon más’, csak nem tudtam, hogy mi/miért). Maradok a következő évadra is, de nem emiatt az évad miatt. Régebben voltak többször visszanézős jelenetek, abszolút a Brooklyn Nine-Nine szintjén volt a Superstore, ebben az évadban viszont több rész/szál is érdektelen volt – pl. dolgozók vs corporate, de nekem Amy sem fog hiányozni, nem tett jót a karakternek a főnökség, ez a megfelelési kényszer szerintem karakteridegen és inkább idegesítő, mint vicces jeleneteket eredményezett.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz