login |

Pilot: The Head

2020. 07. 19. 21:30 - Írta: human

15 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Na végre! Még nem tudjuk, hogy mikor érkezik majd a sokak által várt sorozat a magyar HBO-ra, de mindenképp bele akartam nézni, viszont az angol magyaron kívül más egyelőre nem megy.

A lényeg, hogy végre megnéztem az HBO Asia által gyártott spanyol sorozatot, ami már csak a helyszíne miatt is kötelező esélyt érdemelt nálam, hiszen egy antarktiszi kutatóállomáson játszódik. És igen, a The Thing megnézése hagyomány az ottani legénységnél, ahogy nálam is előkerül pár évente, hiszen az egyik legnagyobb kedvencem.

Bár az egész pilotot a hangulat adja el, azért elmondom az alapokat. A helyszín tehát egy kutatóállomás a jeges táj közepén. Épp érkezik a fél évnyi sötétség ideje, amikor is az állomás nagyja lelép, és csak 10-en maradnak ott folytatni a munkát. Azonban a sötétség vége előtt 3 héttel minden kapcsolat megszakad velük.

Az első napsugarakkal érkezik vissza az állomás vezetője a helyszínre, aki a feleségét is hátrahagyta kutatgatni – ha jól veszem ki a globális felmelegedés ellenszerén dolgoznak, egy CO2-t fogyasztó baktériumon. És hogy mit találnak? Dulakodás nyomait, véres tenyérnyomokat, golyó ütötte lyukakat, és egy túlélőt, akinek a visszaemlékezéseiből fog összeállni, hogy mi a fene is történt ott.

A pilotból nem derül ki, semmi konkrét. Mivel a The Thinggel viccelődtek, így nekem az a tippem, hogy nem természetfelettiről van itt szó, csak a jól bevált romlott emberiségről. A kikérdezéses flashback szerkezet miatt az egész krimi-thrilleres hatású inkább, bár vannak horror elemei is. És engem teljesen elkaptak, mert tényleg, mi a fene történt ott a 6 hónap sötétségben?

Említettem, de muszáj lesz újra, a jeges puszták, a “nincs hova menekülni”-helyzet, na meg a bezártság hangulata üt az első részben. Ehhez hozzájárulhat, hogy a kutatóállomás belsejét tényleg felhúzták, szóval nem érezni “random szobáknak” a helyszínt, hanem tényleg egységes épületnek tűnik, ahol valami borzasztó történt.

Bevetnek persze minden trükköt, ami a zsánerre jellemző, nincs olyan igazi meglepetésnek mondható készítői bravúr benne, viszont így is hatásos a végeredmény. Szépen lassan bontakozik ki a történet, már a véres kéznyom teasel minket a folytatásra, és a pilot végére befut az első durva lépcsőfok is.

A szereplőgárdára csak a korrektet tudom rásütni. Vannak ismerős arcok, és a fontosabb karaktereknek ránézésre nagyon jól választottak. Igazából akik nem tűntek erősnek, nos… Na de majd meglátjátok, bár nyilván a flashbackben nekik is van szerepük.

Nem is tudom megmondani, valahogy a túlságosan bevált recept alkalmazása miatt inkabb 7/10 felé lőném, nem olyan volt a pilot, hogy rögtön világgá akartam kürtölni a minőségét, de közben meg tényleg elkapott, és nagyon érdekel, hogy mi a fene is történt.

15 hozzászólás Ne habozz!

bvr - 2020. 07. 20. 02:58

Amikor kijött a trailer én is kíváncsian vártam, és a pilotot megnézve maradni fogok, meglátjuk milyen lesz a végeredmény.
(amúgy én nem voltam különösebb The Thing rajongó, viszont az ilyen elzárt jeges tájakon játszodó filmekbe/sorozatokba mindig lelkesen kezdek bele, elég hálás kiinduló atmoszférát ad a helyszín)

human - 2020. 07. 20. 03:23

Arctic film megvolt? bár az túlélős, nem ilyen, mint ez.

bvr - 2020. 07. 20. 03:57

Tényleg, azt végül meg sem néztem (ha jól emlékszem akkoriban volt Mads Mikkelsennek az az abszurd bérgyilkosos filmje is és azután ezt a másikat végül nem néztem már meg. De jó is hogy szóba hoztad, majd pótolom!)

dexike3 - 2020. 07. 20. 07:54

nekem kicsit a Vakító fehérség jut eszembe erről a koncepcióról, csak talán jobban kibontva.

bvr - 2020. 07. 20. 10:26

@dexike3: nekem is eszembe jutott, egyrészt hogy akár olyasmi is lehet a koncepció, másrészt kontrasztként is hogy abban elég keményre hangszerelték a sarkvidéki hangulatot, hóviharok, nulla látótávolság, csak kötelek mentén lehetett kint kúszni-mászni, rögtön komoly fagyási sérülések, itt meg (egyelőre legalábbis) még azért vidámabb volt a helyzet a 300as klubbal :)

medway - 2020. 07. 20. 13:50

Nekem nem jött át a sarkvidéki hangulat, ha kicsit jobban ráfeküdtek volna a stúdióban a “sarkvidékre” talán hihetőbb lett volna a képi világ, lehet itt mindenféle hideg fényekkel és műhóval bohóckodni, de mikor a -1000 fokban nem látom a szereplők lehelletét beszéd közben, mindig kicsit elmosolyodok.

winnie - 2020. 07. 20. 14:31

Nálam pont fordítva szokott lenni, az zökkent ki, amikor CGI-leheletek szállnak:) Mármint ami nincs, az kevésbé zavar, mint ami van, de döcög.

Snoopyzit30 - 2020. 07. 20. 21:56

Bocsi, de már az első bekezdést sem sikerült értelmeznem. Most akkor hol lehet megnézni tulajdonképpen?
Mit jelent hogy az angolon és a magyaron kívül más nem megy?
Le vagyok lassulva, köszi a választ.

FrankLuck - 2020. 07. 22. 20:03

Nem rossz, nem rossz, de azért a pilot közben többször eszembe jutott, hogy iszonyú lassú. Ami tulajdonképpen nem igaz, mert sokmindent megtudtunk az 50 perc alatt, de sok jelenetet nagyon túlhúztak, sokkal feszesebbre kellett volna vágni.

FrankLuck - 2020. 07. 22. 22:20

(bocs a dupláért)
Azt még kihagytam, hogy a hasonló alapfelállás miatt az első gondolatom az volt, hogy lehetne akár a Rig 45 második évada is – de épp most látom, hogy annak meg tényleg van 2. évada?? Totál kimaradt nekem.

FrankLuck - 2020. 07. 26. 11:10

–SPOILER 2. rész—

Én aztán nem vagyok az a típus, aki aktívan figyel a logikátlanságokra, de istenem, durván ostoba dolgok történnek itt.
1) Semmiképpen nem lehet Maggie-t faggatni a rendőrök érkezéséig. Jó-jó. A következő percben na mi történik?
2) Amikor Nils kizárja őket, Heather visszajut, majd pedig nem a másik két bejáratot nyitja ki (amerre a többiek mentek), hanem megy a főbejárathoz, lebirkózza a kb. 100 kilós Nilst, stb.

Na jó, azt hiszem elolvasom a tartalmát és elfelejtjük egymást.

szocika - 2020. 07. 26. 11:49

+30 fokban üdítő egy olyan sorozat ami -30 fokban játszódik.
Tényleg a RIG45-re hasonlít, csak itt a sarkvidéken játszódik, nem egy fúrótornyon.

Egyébként mikor előkerül a múlt, akkor már simán lehet tudni, hogy ki a gyilkos és miért gyilkol.

7/10 kb, krimi rajongóknak tetszeni fog.

Thunder - 2020. 07. 26. 22:18

igen, egyetértek az előttem szólóval, hogy Whiteout utórézés – de fékezett habzású változatban, jó csaj nélkül (ez hiba:)

Egy ilyen helyszínen sztem is elengedhetetlen, hogy érzékeltessék a vad és kegyetlen hideget és környezetet, magyarul ha nincs lehellet, pirosra fagyott pofika egy fél órás kintlét után, az kamaradráma érzést ad a dolognak és kicsit súlytalanná teszi. Mindamellett egyszernézős, de jó kis szórakozás volt – főleg így nyáron nézve :)

Ami nagy pacsi, a The thing nézése az elején, mint kabala, mikor megkezdték a téli szezont az ott maradók :)

Apropó, amit viszont nem értettem teljesen, ha már HBO Asia és HULU Japan, akkor hogy-hogy egy japo kisrac alkotta a sarga vonalat és dominalta helyette skandinav, angol es spanyol irany. Casa de la papeles professzorral, aki itt ugye elegge mas karakter jatszott es vicces volt igy latni, kis entellektuel szerep utan.

bobjay - 2020. 07. 27. 16:09

Nekem is a Whiteout jutott eszembe a nézése közben, de abban legalább igyekeztek bemutatni a csontig hatoló hideget (pl. kabát nélkül meddig bírod odakint). Itt viszont úgy járkáltak ki a –15 °C és –32 °C közé eső hidegebb időszakban, mintha a családi nyaralóban töltenék a telet valahol a hegyekben. Megnézettem volna a stábbal néhány dokumentumfilmet, melyekben azt is elmondják, hogy milyen melegen kell felöltözniük, mennyi idő után jelentkeznek az arcon a fagyás nyomai, illetve azt, hogy a hidegebb időszakban szinte lehetetlen odakint a beszélgetés. Természetesen tudom, hogy ez nem egy dokumentumfilm és nem kell figyelembe venniük a készítőknek azt, hogy milyen fagy lehet valójában odakint, de egy ilyen sorozatnak pontosan az volna a lényege, hogy bemutassák a nézőknek a kilátástalanságot, meg a fagyos halált, ami odakint várhat a kutatókra abban az időben.

korum - 2020. 08. 11. 00:07

Leslie L. Lawrence is írhatta volna, kis csapat, kezdenek sorban meghalni, kiderülnek dolgok, és semmi sem az, aminek látszik… csak LLL hiányzott :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz