login |

Chicago Med: vége az 5. évadnak – írta infinity

2020. 07. 20. 20:00 - Írta: vendegblogger

Szólj hozzá | kategória: 2019/20 finálék, kritika,


A Chicago-trilógia sikere még mindig töretlen, így a rajongóknak felüdülést jelentő hír lehetett, hogy az összes CHI-sorozatnál berendeltek plusz 3 évadot, így egy darabig nem kell aggódnunk azok sorsa felől.

Mint ahogyan azt tudjuk, a franchise tagjaira is valamelyest lesújtott a járványügyi helyzet és erre tekintettel a csatorna döntésének megfelelően hamarabb köszöntek el a nézőktől.

Ha visszaemlékezünk, a szezonkezdést, meg kell hagyni, nagyon odatették a készítők, viszont a két búcsúzó karakter hiánya okán számomra kérdéses volt, lesz-e bármi negatív hatása a sorozatra nézve; illetve milyen szálak kerülnek előtérbe történeti szempontból.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Az évad eleji kezdésben bemutatott lendület, valamint az esetek megrázó egyedisége szerencsésen megmaradt az évad során, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a színvonal egyenletesen erősnek titulálható.
Emellett természetesen a karakterek drámai vonala is mindvégig jelen volt, viszont azokban nem mindig volt meg az egyensúly vagy éppen a következetesség. Érezhető volt tehát, hogy az írók jobban összerakták az aktuális eseteket, mindezek ellenére viszont törekedtek a jól bevált recept tálalására is, vagyis egyensúlyban tartották ezt a két elemet, ami a sorozat összetartója.

Számomra egyértelműen a franchise aktuális fénypontja a hármas crossover volt a 4. részben. Kitűnően felépített és nagyszerűen összerakott epizódokat láthattunk, tehát nagy dicséret illeti a készítőket, mert parádés színvonal övezte körül az imént említetteket.

A távozók révén lehetőséget, illetve valamivel több szerepet kaptak a korábbi évadokban is jelenlévő szereplők, ami jót tett a sorozatnak, hiszen nemcsak a heti esetekben feltűnő vérfrissítés tesz jót a szériának.

Mindenképpen pozitívum számomra, hogy lezárták a Will és Natalie-féle románcot. Az évad elején még úgy tűnt Will újra akarja kezdeni, de megromlott kapcsolatuknak is köszönhetően – a balesetre hivatkozva túlgondoskodó és lekezelő volt a nővel, elvette az eseteit… – belátta, hogy életében lezárult egy korszak és ideje elengedni a múltat.

Mindenképpen kellemes meglepetésnek tekinthető, hogy a szezon második felében új szereplőként behozták a Jessy Schram által alakított függőséggel küzdő Dr. Hannah Asher karakterét, aki Will-lel került közeli kapcsolatba. Ez jót tett ez a sorozatnak; remélem a színésznő továbbra is erősíti jelenlétével/alakításával a szériát.

Az idei évadban is előkerült az, hogy Will megint az engedélyének elveszítésével játszik. Ez csak pár rész erejéig jelentett kockázatot, amikor Hannah-val kölcsönösen fenyegették egymást, hogy jelentik az illegalitást. Dr. Halstead véleményem szerint túl messzire ment azzal, hogy a parkolóban drogkereső kutyákkal buktatta le Dr. Asher-t. Ennek ellenére összességében úgy tűnik, hosszabb távú lesz ez a kapcsolat.

Natalie és Phillip szálát viszonylag könnyen lezárták, meglepő módon nem lett semmilyen következménye annak, hogy a férfi átvágta a nőt; és az őszi fináléban a nézők elé tárt sokkoló történések sem érintették (lelépett), mert a papírok aláírásának következményeivel a kórházi dolgozóknak, valamint Phillip testvérének kellett szembenéznie.

Dr. Manning-nél az első néhány részben látható volt a baleset utóhatása, – érdekes esetei voltak, vakmerőbb is lett – viszont emlékezete csak az őszi fináléban tért vissza. Természetesen itt számítani lehetett az ilyen helyzetekben megszokott vallomásra, amit itt is megléptek. Az írók mégis belátták, hogy ennyi év szenvedés után ideje elengedni ezt a párost, ami szerintem egy remek döntés volt.

Az évad hátralévő részeiben Dr. Marcel-hez próbálták közelebb hozni a karaktert, amihez a szezon végéhez közeledve, nagyban hozzájárult az elrablásuk, egyre jobban megismerkedtek a közös eseteket illetően, valamint, az hogy a nő tisztázta a fináléban Crockett nevét a felmerült gyilkossági eset kapcsán. A következő szezonban biztosan kiderül, terveznek-e közös jövőt a két karakter számára.

Dr. Marcel-ről nem derült ki sok minden. A színész az egész évad során jól hozta a neki szánt karakter jellemző vonásait, ennek ellenére mégsem tűnt ennyire egyszerűnek a figura megismerése. A készítők elmondták, hogy szándékosan tartottak minket a sötétben, csak apró morzsákat hintettek el, hogy majd a finálé körül dobják le a bombát, bizonyítva ezzel az eddig elképzeltek ellenkezőjét.

Maggie rákos betegségének szála érdekesen volt felépítve, könnyen rendeződött, hiszen hatott a kezelés és a szerelmi életében is sikeres. Ben-nel való megismerkedése után, mintha nem is foglalkozott volna azzal, hogy beteg. Persze jelen volt az évad során, csak úgy tűnt egyes részekben, mintha megfeledkeztek volna az egészről.

Felvetődött a gondolataimban, hogy ha Maggie-nek ilyen könnyen és egyszerűen tudtak írni egy epic love-ot, akkor egyes karakterek sorsát miért húzzák a végtelenségig?! Elsa-nak jutott a viszonzatlan szerelem a szezonban, mert látható volt, hogy Will-lel szimpatizál, csakhogy a férfinak mindig más kell.

Az April-Ethan párosnak sem volt egyszerű az élete. Ebben a kapcsolatban is volt már minden, amit most nem részleteznék. Annyi biztos, hogy a készítők terveznek a párossal a jövőre nézve is. Nem tudom, hogy ennek örülünk, vagy sem?!

Ami meglepő volt számomra, hogy Dr. Charles-nak visszajött az exe és kiderült, hogy van egy tizenéves lánya. Lehet, hogy én nem figyeltem eléggé, de ez a tény egyáltalán nem rémlett. Erre tekintettel a felesége elvesztése után is van remény arra, hogy a munkája mellett – hacsak 1-2 rész erejéig is -, színes és bizonyos értelemben izgalmas magánéleti szálat is kap majd a karakter.

Ebben a szezonban is voltak érdekes és különcnek titulálható esetek például a vámpíros, a klinikán elcserélt embriók, kataton gyerek, vagy amikor a beteg a követői döntése alapján cselekedett, és még sorolhatnánk… Jól összerakott epizódokat láthattunk, a megfelelő részenkénti katarzissal ellátva. A hidegrázós és megható pillanatok is egyaránt jellemzőek nemcsak a szezonra, hanem a szériára egyaránt.

Megkockáztatom, hogy nem jelentett nagyobb problémát a korai vagy éppen a nem tervezett befejezés sem, annak okán, hogy sok olyan részt lehetne felsorolni, ami beillene évadzárónak.

Összegezve tehát, az 5×20 zárásnak is kiváló volt, mert megtalálható benne minden olyan elem, ami egy év befejezéséhez szükséges. Abszolút meg vagyok elégedve a szezonnal, érdekes, figyelemfelkeltő, valamint szórakoztató és pörgős volt. Remélem, továbbra is hasonlóan menetel a Chicago Med.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz