login |

The Good Fight: vége a (félbemaradt) 4. évadnak – írta Zsuzsi

2020. 07. 20. 21:44 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: kritika,

Hét rész. Idén ennyi jutott nekünk a TGF-ből.

Rettentően sajnálom, hogy a vírus közbeszólt, és nem láthattuk, hova akarták volna kifuttatni az egészet. Úgy vélem, ez az évad is zseniális volt, szürreális, kemény, bátor, mégis a való életből dolgozó, ami olyan oldalát mutatta meg a hatalmasok életének, – vagy legalábbis egy verzióját az útnak, ahogy odajuthatnak – amiből csak a végeredményt ismerjük az újságokból.

Persze értek én minden odamondogatást, vagy legalábbis azt hiszem, hogy értem. Nem ismerem Amerika minden botrányát, vagy a közvéleményt felháborító eseményét, de tényleg minden rész megmozgatja a fantáziámat, utánanézek, ráébreszt általam eddig fel nem ismert igazságokra, és keresem a hasonlóságokat a magyar közéletben.

Nagyon érdekes, szórakoztató és izgalmas, egyáltalán nem érzem, hogy elfáradt volna a koncepció, és nagyon tetszik, hogy tudnak önkritikát is gyakorolni, az önirónia sem áll távol a készítőktől. Ugyanakkor felemás érzésem is van, és nem gondolok úgy erre az etapra, mintha kerek egész lenne, nem is kezeltem fináléként a hetedik részt. Az csak egy epizód volt az évad közepéből, és persze kicsit kitérek majd rá, de nem mint évadzáróra.

Konkrétumokkal nem igazán akarok előrukkolni, inkább csak általánosságban beszélnék az évadról, mert azért van mit felemlegetni. A tovább mögött spoileresebben folytatom.

Tehát ebben a szezonban az iroda egy nagyobb cég alvállalkozójaként működik tovább, mivel az elmúlt évadban bukták a Chumhum-ot. Az épületben a felső emelet lesz a multinacionális vállalkozás vezérkarjának főhadiszállása, ahova tényleg csak a bennfentesek járhatnak fel. Látszólag a Reddick, Boseman & Lockhart ügyvédi iroda az maradt, ami volt, és olyan feltételekkel kötöttek üzletet, hogy a szabadságukat és a döntéseiket ne tudják csorbítani, azonban hamar kiderül, hogy ez túl szép volt, hogy igaz legyen.

Mindeközben Diane a “pro bono” részleget kapja meg a fejesektől, és nagyon hamar rátalál egy furcsaságra, ami igazságérzetét azonnal lángra lobbantja, és szinte mindent félredobva veti bele magát annak felgöngyölítésébe. Ez a Memo 618.

Az évadban végig jelen van ez a szál, és rendkívül érdekes minden apró momentum, ami hozzá kapcsolódik. Bicskanyitogató, ahogy a bennfentesek felhasználják ügyes-bajos dolgaik orvoslására, de mindannyian érezzük, hogy ez a metafora nem biztos, hogy messze áll az igazságtól.

Nagyon vártam Julius bíráskodását. Annyira éreztem, hogy szinte az elején már valami kalamajkába keveredik, és nem is kellett csalódnom. Végül az ő története összeért Dianével, de az igazi megoldásra az évad kényszerű rövidsége miatt nem derült fény.

Maya egyáltalán nem hiányzott, néha Marissa jeleneteinél éreztem, hogy sokszor ő volt a katalizátor, de kipótolták Jay-yel vagy Luccával, akik simán megugrották az elvárhatót ebben a szerepben.

Ha már Luccánál tartunk. Sajnos az ő szála már a korábbi évadban sem igazán fogott meg, és úgy érzem, egyre kevésbé van szükség a jelenlétére. Bár az ő részeiben tűnt fel az egyik kedvenc negatív karakterem, David Lee, mégis pazarlásnak éreztem a jeleneit, azt a játékidőt másnál érdekesebben lehetett volna felhasználni. Esetleges távozása egyáltalán nem rázna meg.

Valahogy ugyanígy vagyok Lizzel is, aki persze szükséges, hiszen másként nehezen lehetnének Reddick, Boseman & Lockhart, de jelenléte nélkül is ugyanígy működne a sorozat kémiája. Karaktere némely esetben kifejezetten idegesítő és talán a legelcsépeltebb és közhelyesebb szálakat ő kapja meg. Most ugyan Hugh Dancy karaktere egy kicsit felhúzta, de továbbra sem győzött meg arról, hogy nem lenne jobb neki – és nekünk – az ügyészségen, és csak mint visszalátogató vendégszereplő tűnne fel.

Ott van még Adrian, aki ugyanolyan karizmatikus, kedvelhető ugyanakkor esendő figura, mint az elején volt. Ő nem változik, nem hazudtolja meg magát, és pont emiatt kapja meg élete lehetőségét, kíváncsi vagyok, hogyan változtatja meg az életét és a csapat dinamikáját.

Mindent egybe vetve, nagyon érdekes és értékes sorozatnak tartom, amit pont a furcsaságai emelnek a többiek fölé, ami miatt kuriózumnak tartom, és egyetlen percéről sem akarok lemaradni, mert akkor nem biztos, hogy kontextusában megértem a mondanivalót. Ami különösen tetszik, hogy a magánéleti romantikus szálak is csak eszközök, és nem mennek az igazi dráma rovására.

Az évad szerintem most is 8/10, még így félbe hagyva is.

Két részt emelnék ki nektek, amit mindenképp érdemes megnézni. Az egyik a 4×04, ami a kirúgott ügyvédjelölt színdarabjáról szól, illetve a 4×07, ami egy igen érdekes feldolgozását bontja ki Jeffrey Epstein halálának. Mindkettő kellően megdöbbentő és őrült fikció, de jó értelemben. Megmutatja ennek a sorozatnak sava-borsát, amiért szeretni vagy éppen utálni lehet. Mindenesetre az egészhez csak gratulálni tudok, és nagyon várom a folytatást, ami remélem megfelelően lecsapja a mostani felütéseket.

4 hozzászólás Ne habozz!

heidfeld - 2020. 07. 20. 22:43

Első részt elpazarolták. Utána nagyon jó lett. Erős 7/10.
Még Lucca is fogyasztható lett, pedig Jumbo nem jó színésznő. Liz nélkül is meglennék, de Hugh karakterével oké. Adrian-Mellissa-Jay biztos pont. Kicsit kevés Mellisát kaptunk, de fogjuk a 7 részre.
Még több tárgyalótermet kérhetnék a készítőktől, és még több Julliust!
“Maya egyáltalán nem hiányzott..”
Vagy kettő The Good Fight van – örülnék -, esetleg egy párhuzamos univerzum.. Valószínűleg, másként láttuk. Karaktere egy külön szint hozott, ami nagyon hiányzik!” A jobbat is lehetne jobbá tenni, gyerekek!” Egyik tanárom mondta ezt, még a szakközépben.
Kellemesen megleptek, csonka évaddal. Remélem, következőhöz adják a +3-at!

Shannen - 2020. 07. 21. 12:33

Nem csalódtam idén sem a sorozatban. Megint annyi elszállt ötlettel álltak elö, hogy csak pislogtam.
Igaz, nem volt valódi évadzaró a 4×07, de így is csúcsponton zárt ez a csonka évad.

Ami miatt ugye kifejezetten érdekes a folytatás kérdése az az, hogy többen is távoztak volna az évad végével, és kérdés, hogy öket majd mennyire fogják tudni visszahozni a következö évad elején, hogy lezárják a történeteiket.

Python - 2020. 07. 21. 13:20

Kár, hogy csonka évad lett a járvány miatt, de így is 8/10 megvan. A készítők bátrak, és mindig az aktuális USA -béli politikai/társadalmi problémákra reflektál mindegyik évad. Ezzel sem volt ez másként. Az pedig, hogy most a demokratáknak is görbetükröt mutattak az eddigi republikánus görbetükör helyett, kifejezetten bátor lépés volt a készítők részéről. :)
Kíváncsi vagyok, hogy az 5. évadban menyire fogják elővenni, és menyire PC módon (vagy nem PC módon…) az USA -ban most zajló aktuális folyamatokat.

napocskin - 2020. 07. 21. 16:33

Úgy tudom, Cush Jumbo már nem lesz itt a következő évadnál (legalábbis állandó szereplőként nem), és sajnos Delroy Lindo sem. Nekem személy szerint mindketten hiányozni fognak. El tudnék viselni egy kicsivel több Jayt, például, de biztos vagyok benne, hogy lesznek új szereplők, és reméljük, marad a színvonal. Mondjuk a lényeg, hogy Christine Baranski marad. :-)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz