login |

Pilot-mustra: United We Fall – 1×01-02

2020. 07. 21. 19:45 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: 2019/20, kritika, pilot-mustra,

– Are we bad parents?
– Probably.

Az ABC a 2019/20-as szezonban tervezte bemutatni ezt az új komédiát, azonban nyárra tolódott a premierje. Az ember azt gondolná, hogy minőségi probléma van velük, vagy hogy halálra ítélték őket, de előbbire több ellenpéldát is láttunk, utóbbi kapcsán meg el kell fogadni, hogy vannak ilyen hányatott sorsú szériák, amiknek nem jut végül hely, de olykor pont emiatt élnek túl és kapnak további szezonokat, hiszen nem kell túl erős számokat sem produkálniuk.

Komolyabb koncepciója nincs a sorozatnak, egy családról szól, de ez is csak azt mutatja, hogy komédiák, főleg többkamerás (azaz élő közönség előtt felvett) komédiák esetében nem kell különösebb történet vagy eredetiség ahhoz, hogy a végeredmény élvezetes legyen, elég pár vicces karakter, akik között jó a dinamika.

UNITED WE FALL – 1×01 – 5,5/10
UNITED WE FALL – 1×02 – 7/10

Szóval a pilotkritikák esetében a számszerű értékelés után az első bekezdésben szoktam a sztoriról írni, de mint fent is jeleztem, ez nem egyszerű – inkább a karaktereket sorolnám fel: van egy családunk, apu, anyu és két kislány, velük él az apai ági nagyi, és olykor beugrik hozzájuk az anyai ági nagybácsi.

Azért megnézem, hogy berendelésnél milyen történettel próbálták eladni a United We Fall-t…, és végülis jogos, megajánlom nekik a pontot, hiszen tényleg egy összetartó, egymást szerető házaspárról van szó, akik a velük szembe kerülőkkel egységfrontot alkotva veszik fel a “harcot”, legyen szó a már említett rokonokról, vagy éppen a környezetükben lévő nem hozzátartozókról, akik nyaggatják őket.

A folyamatos konfrontációkról és azok kezeléséről szóló komédia (amiben érzelmi viharok, kiabálások és önös érdekből elkövetett gyereknegligáció is van) csak úgy fog működni, ha ezeket a szülőket sikerül szimpatikussá tenni, és azt hiszem, hogy a feladattal Will Sasso és Christina Vidal (akinek a tesója, Lisa a The Baker and The Beauty-ban nyomta) maximálisan megbirkózott.

– Last night, Casper was so upset, he couldn’t even eat his vegetables.
– Yeah…, that sounds unrelated.

Ha vannak szülők, akik esendőek és hibákkal telik, akkor ők, vagyis a karaktereik azok, ráadásul úgy azok, hogy baromira átérezzük nézőként azt, ahogy látják a világot, aminek középpontjában a gyerekeik vannak. Nyilván nem egy Breeders-szerű megközelítésre kell számítani, de tényleg imponáló, ahogy a szülők egy országos sorozatban ki mernek mondani olyan dolgokat, amiket gondolunk, de óvatosságból sosem hagyná el a szánkat.

That bitch!

Ha szülők, akkor persze a gyerekek ronthatják az összképet, hiszen nehéz nekik sztorikat adni, ha pedig muszájból szerepeltetik őket, akkor annak sosincs jó vége, de itt ezt az akadályt is megugorják azzal, hogy valójában nonfaktorok, kvázi tárgyként kezelik őket: egyrészt nem sok vizet zavarnak (bár szinte minden sztori velük kapcsolatos), másrészt csak akkor dobják be őket, amikor tényleg jut nekik valami vicces mondat.

A végeredmény pedig kellemes káosz, ahogy írtam fent, olykor kiabálás, és tényleg kifejezetten jól sikerült pillanatok, és manapság már ez is elég ahhoz, hogy bőven nézhetővé tegyen egy országos szitkomot. Azt pedig a One Day At a Time-rajongóknak mondom, hogy a sorozat ideiglenes tetszhalotti állapotának köszönhetően az ODAAT showrunnerjei, Gloria Calderón-Kellett és Mike Royce az itteni írógárdában benne voltak, sőt, az 1×02-t ők is írták. (Sőt, Calderón-Kellett szerepelt is benne – fura módon rögtön tudtam, hogy ő az, pedig talán azt sem tudtam, hogy néz ki. Bár lehet, hogy hírt írtam róla és az ragadt meg bennem.)

– What happened?
– Lulu bit Casper.
– So… Casper is a child? Someone chose to name their child… Casper?

A pilot még csak kifejezetten korrekt kategóriába került nálam (az 5-6 körüli osztályzat ezt jelenti), de a vele együtt leadott második rész abszolút megnyert. Talán minőségben akkora eltérés nem volt a kettő között, de az, hogy addigra megismertem a karaktereket, és tudtam, hogy mire számíthatok tőlük, sokkal élvezetesebbé tette a látottakat. Van egy olyan érzésem, hogy ha 22 részes évaddal jött volna ősszel a United We Fall, akkor 2019/20-ban ez lett volna A Nézős Többkamerás komédiám.

5 hozzászólás Ne habozz!

goodjohnwin - 2020. 07. 22. 15:14

Remélem, Will Sasso reflektorfényt kap végre, ha ez a sorozat eldöcög pár évadot, megérdemelné.

FrankLuck - 2020. 07. 23. 07:01

Will Sasso nálam nem pozitív pont, de meglepően jól viseltem. Valahogy működik, senki és semmi sem ‘túl sok’, nem világmegváltó, de szórakoztató a pilot (a második részt még nem láttam).

winnie - 2020. 07. 23. 07:40

engem teljesen hidegen hagyott sasso, és nagyon kellemes meglepetés volt itt.

winnie - 2020. 07. 24. 06:54

ez részről részre egyre jobb lesz – 1×03 – 8/10

winnie - 2020. 08. 03. 15:06

1×04: ahogy középpontba került a gyerek, úgy esett a minőség. szerencsére kihozták aranyosba, de addig nem volt vicces.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz