login |

Before We Die: a 2. évad

2020. 07. 22. 15:50 - Írta: gromit

Szólj hozzá | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

A Before We Die (eredetiben: Innan vi dör) rázós anya-fia kapcsolattal megspékelt, bűnbandába beépülős svéd sorozat 2. évada nagyon erősen épít az elsőre. Új nézőknek mindenképpen azt tanácsolnám, hogy kezdjék a legelején (lásd pilotkritika, évados összegzés). Visszaolvasva, milyen jól ráéreztem, merre indulhat el a folytatás (eléggé adta magát).

A 2. évad ráállt a korrupt zsarus vonalra, miközben megtartotta a korábban megismert karaktereket és a sorozat főbb jellemzőit. A fókusz ugyan változott, de a nyomozási stratégia továbbra is beépített emberre alapul. A siker persze nagyban múlik azon, hogy ama bizonyos ember eleve mennyire megbízható, és mennyire bírja a nyomást, az állandó veszélyt, hogy bármikor lebukhat.

A nyitány megint nagyon messziről indít, kicsit hosszadalmasan és körülményesen jutunk el az évadot meghatározó alapfelálláshoz. Mondanám, hogy érdemes türelemmel lenni, a 2×02-ből világosabb lesz, miről is fog szólni, de az évadot végignézve nem tudom ugyanolyan lelkesedéssel ajánlani – kicsit csalódtam benne. Most nem éreztem úgy, hogy a menetközben felfedezett gyenge pontokat a teljes szezon ismeretében át lehetne értékelni, most nehezebb megbocsátani a hibákat.

A cselekmény továbbra is fordulatos, a feszültségkeltéshez is értenek, a hangulat is megvan, az új karakterek között is akadnak jók, pl. a Mimicáék oldalán feltűnő fiatal lány termete ellenére (vagy talán épp azért) kifejezetten félelmetes. Játékidőt tekintve rövidebb ez az évad, de nem sikerült elég gördülékenyre. Hiába történt rengeteg sok minden, mégis nagyon hosszúnak érződtek a majd 60 perces részek.

A legnagyobb gondom, hogy ezt az egész korrupt rendőrök lefülelése dolgot lehetett volna sokkal jobban, hihetőbben csinálni. Persze ne akarjam a Line of Duty-hoz mérni, de volt olyan fordulat, amin hangosan felnevettem. Alapvetően nem komikus elem lenne, hanem csak szappanoperás cselekményszövést idéz.

A Before We Die 2. évadát annak tudom ajánlani, akinek bejött az első és hajlandó felülni a hullámvasútra, és elég jól bírja hitetlenkedés nélkül. A nagyon sok szereplős játszma hagy még lehetőséget folytatásra, de egyelőre nem látom jelét további berendelésnek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz