login |

Pilot-mustra: Crossing Swords – 1×01

2020. 07. 22. 19:18 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: animáció, kritika, pilot-mustra,

– That’s our most famous local hooker, HPV Annie!
– She spread HPV?
– No, she cured it. She whored her way to a biochemistry doctorate. Of course she had HPV, you idiot!

Annak ellenére, hogy az animációs műfaj nem a kenyerem, a Hulu új sorozatát azért vártam valamennyire. Egyrészt azért, mert nem rajzolt, hanem stop motion, amit mindig is jobban tudtam értékelni, másrészt mert a Robot Chicken gárdája szállította, harmadrészt mert fantasy-s az alapja, negyedrészt mert 18+-os, ötödrészt pedig azért, mert az egészet fakockákból és egyéb játékokból, tárgyakból hozták össze.

Az elég gyors második évados berendelésből arra következtetnék, hogy a nézőknek be is jött, amit láttak, én viszont meglepően kevés dolgot tudtam értékelni benne az animációs stílus viccességén kívül.

CROSSING SWORDS – 1×01 – x/10

A középkori fantasy környezetben játszódó történet egy testvérei által gyakran szívatott srácról szól, aki úgy érzi, hogy jelleme akkor teljesedhet ki igazán, ha lovag lesz a királyi várban. Persze ehhez alulról kell kezdenie, és az is lehet, hogy ha tudta volna előre, milyen viszonyok uralkodnak az udvarban, akkor inkább más pályát választ.

– Ladies and gentlemen, who’s ready for the main event?
– I can’t hear you!
– He can’t hear us!
– The king’s gone deaf!
– We have no leader!
– We’ll be invaded!

Lehet, hogy röhejesen fog hangozni, de a legnagyobb bajom a Crossing Swords-szel az volt, hogy szinte teljesen hiányoztak belőle a karakterek. Ez később (remélem) változni fog, de hogy Patrick (Nicholas Hoult a hangja, aki szokatlan módon még executive produceri rangot is kapott) egy fikarcnyit sem érdekelt jobban a végén, mint az elején, amikor azt sem tudtam, hogy ő lesz a főhős, az biztos. Nyilván volt egy dinamikája a(z elég bunkó) testvéreivel, de ennyi, nem több.

Ennek pedig az a hátránya, hogy így a humor sem annyira a karakterekből fakad. Persze a lényeg az, hogy legyen humor, de valójában engem a sárkányos történet sem igazán hatott meg, sokkal jobban szórakoztattak bizonyos IRL-dolgok, mint például az animációs stílus (a kéz nélküli karakterek önmagukban rém aranyosak), vagy hogy milyen tárgyakat használtak fel a történetmeséléshez.

Nyilván a “18+-os” tartalom is mókás annak köszönhetően, hogy mindezt fakockákkal adják elő (ennél ártalmatlanabbul nem is nagyon lehetne), de számomra valahogy ez is erőltetettnek tűnt helyenként, igaz, máskor pedig zseniálisnak a váratlansága miatt – itt tényleg mindenre (fakocka-meztelenség!) fel kell készülni. Egyedül talán a szofisztikáltságra nem, mert inkább éretlen vulgárhumort kapunk, amihez ugyan kell fantázia, de nem hiszem, hogy az efféle zseniális írásként lenne számon tartva.

Joosting’s when two dudes run full steam at each other with their dicks out.

Nyilván abszolút rétegdarabról van szó, de szerintem elég hamar belövik a stílust vele, és a néző akár pár perc után is tudni fogja, hogy neki való-e a széria. Legalábbis pozitív vélemény esetében. Ha nem annyira van oda az első jelenetekért, azért idővel a humor elvetemültségére való rácsodálkozás még a Crossing Swords mellé állíthatja.

(Azért nem kapott osztályzatot a pilot, mert alapból nem tudom értékelni az animációk 95%-át, egy 1/10-et kiemelnem pedig értelmetlen lenne, hiszen itt végképp nem az számít, hogy engem mennyire kötött le, hanem az lehet a fontos, hogy milyen is lett a sorozat. Természetesen, ha tudok értékelni egy animációs pilotot (ld. BoJack Horseman, Archer, Duncanville), akkor mindig jelzem.)

2 hozzászólás Ne habozz!

FrankLuck - 2020. 07. 23. 08:11

Nekem bejött, a humor pont kellően elvetemült, a sztoriszálak általában működnek (három részt láttam eddig), a fakocka meg (nekem) újdonság. Őszintén szólva egy 22 részes évad megnézését háromszor meggondolnám, de 10 rész azért le fog csúszni.

walaki - 2020. 07. 27. 01:28

Érdekes, nekem csak úgy csúszott, abba se tudtam hagyni. A felszínen túl (a fakocka karakterek tényleg szenzációsak) és a pár vulgáris poénon túl elég mély társadalomkritika is van benne, és elég sok az utalás is. Ezek miatt nagyon megszerettem, nekem jöhetne belőle nemcsak 22 rész, de még 22 évad is simán :-)

De valóban erősen rétegsorozat, nem ajánlanám mindenkinek. Hogy valamihez mégis kössem, ha a Rick és Morty bejön, akkor valószínűleg ez is be fog. (Bár nincs sok hasonlóság a kettő között, de a RM-ban is mélyebb poénok és társadalomkritika van vulgárisakkal nyakonöntve.)

SPOILER
A középkori Woodstock fesztiválon majd megszakadtam, akárcsak a királyok titkos társaságán, aminek oszlopos tagja a fáraó és a matrackirály is :-) Ez mekkora szabadkőművesfricska már! :-D Az meg, amikor felmásznak a varázsbabra, na nee… képtelenség nem röhögni az egészen!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz