login |

The Twilight Zone: kezdett a 2. évad

2020. 07. 22. 21:15 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: antológia, kritika,

World maintenance ends in 20 minutes.

Filóztam, hogy rögtön évados kritikával fogok indítani, de szerintem időbe fog telni, míg végére érek a CBS All Access scifis epizodikus antológiájának, legalábbis a második évadjának. És bár a részek bármilyen sorrendben nézhetőek, én nem színész vagy sztori alapján választottam ki az első kettőt, hanem a hivatalos sorrendet tartva. És remélem, nem az a helyzet, mint tavaly, hogy a nekem jobban tetsző részekkel indítottak. Mert eddig erről a szezonról is abszolút pozitív a véleményem a kezdését követően.

Az első évad startja nagyon bejött, de a teljes szezon tekintetében már enyhén szólva is csak visszafogott volt a lelkesedésem. Nem volt rossz, egyszerűen csak jobban hullámzott a színvonal, mint amire számítottam. Pedig a lényeg egy cseppet sem változott, a megvalósítás sem, és az sem, hogy továbbra is Alkonyzónásak a történetek.

Mivel címek, de akár karakternevek alapján is esélytelen lenne a részekre utalnom, így maradnak a főszereplők. Az első részben Jimmi Simpson kap bőséges lehetőséget színészkedésre (szavak nélküli játékra, illetve játék nélküli beszélgetésre), miután egy idegen ember hangja szólal meg a fejében egy őt igencsak hidegen hagyó randi közben, míg a második részben a karrierista Morena Baccarin veszi észre döbbenve, hogy valami furcsa “tárgy” ereszkedett a világára.

Lehet, hogy klasszikus, scifis toposznak számító, de ettől még számomra érdekes kérdéseket rágtak meg a részekben, főleg az emberi lét értelmére, illetve az akaratra vonatkozóan, még ha kicsit el is maszatolva azok élét annak érdekében, hogy kiemeljék a folytonosan erőltetett névleges Alkonyzónás kapcsolódást

Mind a két rész bejött mind koncepció, mind pedig felvetett gondolatok tekintetében, más kérdés, hogy nem fogok csodálkozni, ha valaki az egyikre kiszámítható, míg a másikra a kevésbé érdekes megvalósítás bélyeget rakja rá, még akkor sem, ha ezekkel a tényezőkkel nem volt gondom, hiszen a szinte az elejétől a végéig képernyőn lévő főszereplőket számomra elég jól eladták a színészek – még akkor is, ha egyikük igen szimpatikus volt, míg a másik már közel sem az.

Nyilván egy epizodikus antológiáról nem sok több konkrétumot tudok írni két epizód alapján (főleg, hogy az egyik alig több, mint fél óra), de ha valaki már túl van a szezonon, legalább tud ajánlani, hogy milyen irányban érdemes próbálkozni a részekkel.

(Külön érdekesség, hogy ilyenkor kivételesen az IMDb sem haszontalan, hiszen látni, mik a leginkább értékelt epizódok, s ott a 2×01 és a 2×03 van leginkább kiemelve, a 2×04 és főleg a 2×10 pedig lepontozva. Természetesen nem az érték számít (nem csak azért, mert kizárt, hogy minden rész közepesnél jobb legyen), hanem az egymáshoz való viszonya a pontoknak, hiszen lepontozás és lepontozás között is van különbség, ld. míg a 2×04 pontjai eléggé középre húznak, addig a 2×10-é az alsó szélső érték irányba, ami értelemszerűen arra utal, hogy valamely tematikus eleme pár néző érzékeny pontjára tapintott rá, ami egyesekből automatikus 1/10-et vált ki. )

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz