login |

The Rookie: vége a 2. évadnak

2020. 07. 23. 19:30 - Írta: human

8 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

De még hogy! Mármint egyrészt többnyire izgalmas volt a szinte dupla finálé, másrészt pedig olyan cliffhanger jött, hogy teljesen kíváncsi lettem a folytatása.

A The Rookie amúgy teljesen olyasmi sorozatnak tűnik, amibe így szinte “bármikor” vissza lehet kapcsolódni. Kimaradunk pár magánéleti fordulatból, de láthatóan úgy van felépítve, hogy gyorsan át lehessen látni mindent. Egy alkalmi nézőnek max. két rész alatt minden világos lesz, még az is, amiből esetleg kimaradt. Mondhatni külön is nézhető.

Mielőtt belevágnék, muszáj jeleznem, hogy nem tudom a jelenlegi kinti helyzet miképp hat majd a sorozatra (itt írtunk róla, mi várható), mivel úgy tűnik eléggé álomvilágot mutat ezzel a hosszú kiképzéssel, meg hős rendőrös felépítéssel. Meglátjuk hova kanyarodnak a folytatásban, amit ugye már berendelt a csatorna.

És akkor a konkrét részekre térek a tovább mögött.

A fő ügy egy autós üldözés volt, ami rendőrgyilkosságba torkollott, és innen kiderült, hogy valaki segíti a gyanúsított bűnöző családot a rendőrség kötelékéből. Azért nem Infernal Affairs lett belőle, és eléggé kiszámítható fordulatokat hozott sajnos. Nyilván az lett volna a meglepetés, ha nem Harold “WALT!!!” Perrineau karaktere a fő sáros.

Viszont valamennyire fasza megoldás volt, hogy a 19. rész volt a rendes zsarus rész, ahol követik a nyomokat, zajlik a rosszfiúk elkapása. Erre a fináléban fordult a kocka, és bemutatták, hogy a mocskos zsaru oldaláról is a történteket. Nyilván a finálé cliffjéhez is kellett, és visszás volt az első 10 perc, annyi ismétlés volt benne a már látottakból. Viszont mégis működött.

Igazság szerint az országos sorozatoknál az szokott sokszor zavarni, hogy milyen hülyének néznek minket a sok ismételgetéssel, de a 2×19-ben ezt nem éreztem, a finálénál meg az utolsó 10 perc feledtette, hogy átvettünk mindent, amit előtte láttam nem sokkal. Nyilván nem daráló nézőkre vannak tervezve ezek a részek, csak valahogy elegánsabban is megoldhatták volna.

Például ha kábeles sorozat lenne, akkor kevesebb főszereplő lenne, és több idejük lett volna Nathan Fillion karakterére, kicsit durvábban ábrázolva az árulást, meg… na jó, akkor a The Shield-et néznénk?

De ez az egyetlen tényleges negatívumom a fináléról. Bár a magánügyek kesze-kuszaságába nem rántanak be, de konkrétan élveztem ezt a két részt, és tényleg letudom majd a premiert is, hogy miképp oldják ezt fel. Nyilván nem húzhatják igazán sokáig, hiszen az nem a The Rookie, a járőrökkel foglalkozó sorozat lenne, hanem valami más.

Amúgy ha valaki oda van a járőrös zsarus dolgokért, akkor amíg pihen a sorozat, addig pótolja a Southland-et.

8 hozzászólás Ne habozz!

El-ahrairah - 2020. 07. 23. 22:38

Nagyon szerettem a sorozatot, de szerintem a finálé valami botrányosan gyengére és ostobára sikeredett, el is ment a kedvem a folytatástól.
Ami valamennyire áldás, mert a jelen szituációban ahol a Paw Patrolt is be akarják tiltani sztem nem nagyon van esélye a sorozatnak arra, hogy önmaga maradjon (én még azt is el tudom képzelni, hogy valami indokkal elsuvasztják valahova), de majd meglátjuk.

Én úgy gondolom a Rookie akkor tudott a legjobb lenni, amikor megtalálta a maga kis niche-ét szappan, a dráma és a komédia között, és a finálé ezt teljesen felrúgta, berángatott egy rémesen erőltetett történetszálat aminek a keretében eddig okosnak és kompetensnek megismert karakterek vérforralóan ostoba döntéseket hoztak, csak azért, hogy a nagy cliffhanger megtörténhessen.

Meglesem azért, ha lesz harmadik évad, de nagyon keserű szájízzel áltam fel a vége után, nem sok jóra számítok, pedig a második évad nagy részét felhőtlenül élveztem.

winnie - 2020. 07. 24. 05:13

szerintem nem érdemes összekeverni azt, hogy valaki irreleváns mond vagy akar valamit, azzal, hogy mi lesz, illetve, hogy mit mond, csinál az, aki illetékes és köze is van a dolgokhoz. mármint betiltás kapcsán. volt, van és lesz rookie. lehet, hogy mást is fog mondani másképp, de a lényeg változatlan marad.

dragon1986 - 2020. 07. 24. 08:25

mar a sorozatgyilkos voroshaju no mar utalt ra hogy saros a csavo, ezert nem volt ujdonsag.

BostonCeltics - 2020. 07. 24. 09:22

Nekem kifejezetten tetszett az egész évad. Nem vártam tőle sokat, de azt maradéktalanul teljesítette! Könnyed esti kikapcsolódásnak tökéletes volt. Remélem a következő évad hasonló színvonalon marad, és akkor nem lesz gond!

El-ahrairah - 2020. 07. 24. 09:29

winnie:
“lehet, hogy mást is fog mondani másképp, de a lényeg változatlan marad”

Hát de akkor pont hogy a lényeg nem marad változatlan.
A sorozat egyik alapja volt mindeddig az volt, hogy úgy általánosságban a teljes bemutatott rendőrségi gárda pozitív, altruista figurákból áll, még a félig-meddig antagonista karakterek is ilyenek voltak. Sőt, még a finálére random meggonoszodó karakter is a mindennapi munkáját lelkiismeretesen végezte.
Ezt a hozzáállást lehet naívnak vagy propagandaszerűnek nevezni, de mindenképp hozzátartozott a sorozat hangulatához, amitől tudott könnyed és humoros maradni a felhozott kemény témák ellenére is, aki másféle rendőrökre vágyik azoknak ott van a shield, a southland meg a wire, aki meg ezeknél is irreálisabbakra annak a brooklyn nine nine.
Ha ezt a hozzáállást megváltoztatják, akkor kb. akár el is kaszálhatják a rookie-t.

Az pedig, hogy a kinti közhangulat “irreleváns” a show túlélése szempontjából szvsz több mint naív, főleg annak fényében, hogy a 31 éve futó ‘Cops’-t ripszropsz elkaszálták (más rendőrös sorozatokkal karöltve) a hatására.

winnie - 2020. 07. 24. 09:46

El-ahrairah: arra célzok, hogy a lényeg az, hogy járőrökről szól. az, hogy bemutatnak kényesebb témákat, nem fogják tabuként kezelni a rendőri brutalitást, nem fog sérülni semmi, csak valóságosabb lesz – tippre egy részben lesz jelen a téma és kész. Nem valami tendenciózus irányváltást érzek, csak olyasmit, amiről korábban is beszéltek volna, ha akartak volna, de más témák jobban érdekelték őket, most pedig, mivel aktuális, meg fogják futni ezzel is a kört, de nyilván nem folyton ez lesz a középpontban, hiszen nem arról van szó, hogy most kiderült, hogy a rendőrök rosszak, mert erről szó sincs.

És nem a közhangulat irrelevanciájára gondoltam, mert ahogy azt ez is mutatja, az igenis releváns. Az irreleváns, hogy egy vagy tíz ember azt kiabálja, hogy tíccsukbe. Ezeknek a hangoknak szerintem nem érdemes jelentőséget tulajdonítani, ha már a Paw Patrolt említetted, ami dettó abszurdan hangzik. Az azért teljesen más, ami történt a dokusorozatokkal (amiket nyilván vissza fognak hozni), hiszen a Live PD kapcsán elég komoly, cenzúrázási zűrt is képbe került, de ott ugye a valóságos rendőrökkel kapcsolatos a döntés, nem a fiktívekkel.

El-ahrairah - 2020. 07. 24. 10:12

Kicsit elbeszélünk egymás mellett szerintem, vagy nagyon másként látjuk a sorozat értékeit.

Ha “valóságosabb lesz” a rookie akkor megette a fene, attól jó pont, hogy nem valóságos – pont ugyanúgy mint ahogy a wire meg attól jó hogy a lehetőségekhez képest durván realisztikus.
Ha a Castle valóságosabb lett volna akkor fele ilyen jó sem lett volna, mert sokkal erőteljesebben kijönnének a bugyutaságai.
A rookie is ilyen, Nathan Fillon és a többi kispajtása is irreálisan jó, hősies embereket alakít, ha ez a rész kiveszik a sorozatból akkor nem tud ugyanaz maradni. Márpedig a rendőrök pozitív ábrázolásával nem tíz de mégcsak nem is száz embernek van baja odaát (és nemcsak randomtwitteruser47nek, hanem konkrét politikai/közéleti nagyágyúknak), és ez a típusú népharag messzire elér.
Én nem vagyok optimista a rookie jövőjével kapcsolatban, de aztán lehet, hogy amire a vírushelyzet miatt újra felbukkan már lenyugszanak aa kedélyek és gyorsan maguk mögött tudják hagyni az ügyet.

heidfeld - 2020. 07. 24. 10:29

Human kábeles felvetésével, teljesen egyet tudok érteni. Mondjuk, Legends of Tomorrow, The Resident, ami igazán sokat lendülhetne kábelen!
Elégé ritka eset, hogy minden karaktert kedvelek. Oké. Még a Lucifer volt ilyen.
The Rookie igen kellemes sorozat. Hozza, amit várok, néha kicsit többet. És meg is tudnak lepni. Könnyed és humoros tud maradni, de komolyabb témákat is boncolgatnak. 5 megmaradt országosom egyike.
Nem úgy érzem, veszélyben lenne, közhangulat ellenére. Teljesen kedvelhető, hétköznapi karakterek, humorosan tálalva. 7/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz