login |

The Blacklist: vége a 7. évadnak

2020. 07. 24. 19:40 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

She’s not with me.

A Feketelista (ami ugye itthon egy ideje már a Netflix-en látható itthon világpremierként heti epizódokkal, a tévébe nem nagyon érdemes várni) is azon országos sorozatok közé tartozott, amik a járvány miatt nem a valódi fináléjukkal zárultak a tavalyi szezonban, és itt az átívelő szál miatt ez eléggé gyomros lehetett az írók és a rajongók számára is. Mindez csupán azzal tudták kompenzálni, hogy szinte egyedüli sorozatként a forgatás közben leállított 7×19-es epizódjukat befejezték – animációs formában, amihez a digitális képregény stílusát kérték kölcsön.

Ez már csak azért is nagyon derék húzás volt, mert így el tudtak búcsúzni attól a Brian Dennehy-től, aki nem sokkal a munkálatok felfüggesztése után halt meg, így az utolsó leforgatott epizódja nem lett kukázva – majd kiderül, hogy a karakterével mit terveznek, mert mégiscsak jelentős figura a történetben.

Alapból kifejezetten vártam a részt, de amennyire izgatott voltam az animációs aspektus bevonása miatt, akkorát csalódtam – legalábbis az animációban. Alapból ugye némiképp a lehetőségek kibővítésére számítottam, de inkább azt vettem észre, hogy lekorlátozta mindez a készítőket. Természetesen nem csodákat vártam, de helyenként a megvalósítás is döcögött.

A rész elején persze kellemes meglepetés volt a Negyedik Fal ledöntését látni, és azt, hogy a színészek civilben a nézőkhöz szólnak, bármennyire is nem illett a sorozathoz, mégis közvetlenebb így, mint valami disclaimert olvasni. És eleinte még a történetből sem zökkentettek ki a rajzolt figurák (érdekes volt látni, hogy milyen sorrendben forgatták a jeleneteket, mik kerültek sorra, és mik nem), azonban amikor dinamikusabbak lettek a jelenetek, ott más volt a helyzet.

Persze még így is jár a piros pont a stábnak, hogy nem csak lekövették végig az eredeti szkriptet, de a rajzolt jeleneteket is filmszerűen megvalósítva és megvágva tálalták, de például az akciózás esetében biztos, hogy érdekesebb végeredményt vártam volna, így nagyon csak helykitöltő volt a lövöldözés, és valahogy maga a rész is kicsit kapkodónak tűnt a történetvezetését illetően.

Nyilván a The Blacklist-re oly jellemző átverések, egymás túlgondolkodásai ezúttal sem maradtak el, szóval ezen mindenképp élvezkedhettünk (lehet, hogy kiszámítható ez az aspektus, viszont még mindig élvezetes), és szavak nélkül még mindig tud erős montázsokat szállítani a sorozat, bár a Paint It Black-re ez talán másnak is menne, nem?

Kicsit csalódás volt tehát összességében a finálé, és nem csak azért, mert nem finálé volt, de ettől még nem tudom nem elismerni a készítők és a színészek erőfeszítéseit, amit megtettek annak érdekében, hogy eggyel több epizódot tudjanak leszállítani idén.

Maga a szezon? Nem hiszem, hogy annyira komoly meglepetéseket okoztak volna a 7. évad elején behozott új szállal (annál inkább a 7×12 stílusával!), bár a vége felé a “hova áll Elizabeth?”-kérdéskörrel csaló csikicsukizás biztos okozott némi meglepetést (vagy nem). Akárhogy is, a fő vonal kapcsán a mérleget majd csak a 8. évad első pár epizódja után lehet megvonni. Már persze akkor, ha lezárják ezt a sztorit, hiszen az is benne van, hogy elhúzzák a teljes S8-ra, hiszen ha nem kell csúcs/végpontot írni, akkor tovább lehet csócsálni, és abban a The Blacklist azért elég profi.

ui: A stábot jó érzés volt látni. Éljen az emberi aspektus!

2 hozzászólás Ne habozz!

Florabell - 2020. 07. 26. 19:34

Én is kicsit többet vártam ettől az epizódtól, de azért így is le a kalappal a készítők előtt. Nekem valójában, a problémát csak az jelentette, hogy túl szaggatott volt az animáció és a rendes jelenetek váltakozása. Úgy éreztem feldarabolódott az élmény. Ami a lezárás “csócsálását” illeti, hát nagyon remélem, hogy ezúttal nem tervezik elhúzni több évadon keresztül is a múlt felgöngyölítéséről szóló átívelőszálat, hogy mi is történt akkor régen… Ez az egyetlen rossz tulajdonsága ennek a sorozatnak, amúgy változatlanul imádom.

Dark Archon - 2021. 05. 18. 18:56

Örülök, hogy, ha rajzfilmként, de azért megcsinálták. Bizonyára jobb animációra sem idő, sem pénz nem volt, viszont azért mire Resslert a helyére tettem rajzolt formában… csak a hangja segített.

A sztorin viszont nem segít, hogy ugyanaz a szenvedés megy, Katarina kibírhatatlanul ellenszenves. Komolyan felnyerítettem, amikor lekaszálták, kár, hogy nem igaziból. Hogy ki mellé áll Liz? Igazából mindkettő golyót érdemelne: hány ember halt már meg a szarságaik miatt? Liz elegánsan kihagyta a volt pasiját, de majdnem felsorolt mindenkit.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz