login |

The Umbrella Academy: az 1. évad – írta Zsuzsi

2020. 07. 24. 21:15 - Írta: vendegblogger

30 hozzászólás | kategória: kritika,

Egy újabb “szuperhősös” képregény-adaptáció. Hú!! Előzetesen nem igazán fogott meg Az Esernyő akadémia, sem a plakát, sem a trailer, sem a szereplők alapján. Nem is néztem meg a premier napján. Sőt. Eltelt több, mint egy év, mire rátaláltam. Még ekkor is szkeptikusan vágtam bele, de winnie, bár kritikát nem írt róla, mindig olyan hívogató címkékkel illette a sorozatot, hogy úgy döntöttem, kipróbálom.

És milyen jól tettem! Most pedig nyakunkon a 2. évad premierje, szóval már csak ezért is az a minimum, hogy legyen egy bejegyzés róla.

Október első napja 1989-ben. Ekkor világszerte 43 nő adott életet a gyermekének déli 12-kor. Ez még nem is lenne szokatlan, azonban ezek a lányok, asszonyok október elsején reggel még nem voltak várandósak. A gyermekek mind különleges képességgel születtek. Sir Reginald Hargreeves, egy különc milliárdos pedig a különös jelenség után úgy döntött, hogy ezek közül a gyerekek közül amennyit csak tud megtalál, és örökbe fogad. Hetet kutatott fel, és vett a szárnyai alá. Ők heten alkották a világ megmentésére létrehozott Esernyő Akadémiát Hargreeves vezetésével.

A széria azonban nem a gyermekek viszontagságos felnevelésével és képességeik megismerésével foglalkozik, hanem azonnal a jelenbe ugrunk, ami már közel sem olyan fényes, mint azt a felvezetésből gondoljuk, ugyanis a csapat már nem az emberiség védelmezésével foglalkozik, gyakorlatilag feloszlottak, sőt egyikük meghalt, másikuk pedig évek óta eltűnt.

Ezzel a felütéssel kezdünk, amikor is Hargreeves váratlan és különös halála a még életben lévő családtagokat összehozza egy igencsak szürreális búcsúztatóra. A ház kiüresedett, ott már csak a milliárdos hű szolgája, egy intelligens csimpánz, Pogo és a gyerekek anyjának létrehozott robot laknak.

Az öt még életben lévő gyermek közül Luther a Holdról tér vissza egy nagyon fontos küldetésről, és ő viseli az egyes számot. A kettes számú tehetséges fiú, Diego, aki a mai napig üldözi a bűnt, igaz már csak a maga módján. A hármas számú akadémista, Allison, aki ünnepelt színésznő lett az évek alatt. A negyedik számú versenyzőnk, aki egyébként személyes kedvencem is egyben, Klaus. Ő az elmúlt évek megpróbáltatásait folyamatos delíriumban akarja elfelejteni. Hetes pedig Vanya, aki egy kicsit kilóg a sorból a többiek közül, ugyanis az ő szuperképessége, hogy… szuperátlagos.

A számok alapján kitalálhattátok, hogy bizony Ötös és Hatos hiányoznak, azonban az elején őket övező misztériumra is fény derül, de ne siessünk annyira előre.

Tulajdonképpen hamar rájövünk, hogy Hargreeves nem volt igazán jó apa, és nem biztos, hogy olyan jó ötlet volt a gyerekeket pólyás koruktól kezdve a világ megmentésére kondicionálni. Ők legalábbis eléggé neheztelnek az apjukra emiatt, és ezért is hullott szét ez a diszfunkcionális család. A szeretet és a tisztelet azért valamennyire megmaradt közöttük, ezért ellátogatnak a temetésre mindnyájan, no meg persze az is érdekli őket, hogy a mindig felkészült és önmagára nagyon vigyázó milliárdos ugyan milyen körülmények között halhatott meg ilyen váratlanul.

A sorozat nemcsak szuperképességekről szól, és arról, hogy most mindenkinek jól odamondanak meg mindenkit levernek, hogy a végén győzzenek, hanem ennél sokkal komplexebb. És nemcsak arra gondolok, hogy az évad nem Hargreeves halála körülményeinek felgöngyölítését veszi végig a fináléban egy főgonosz kiiktatásával, hanem ennél mélyebb témákat is érint, mindezt teszi rettenetesen szórakoztatóan és abszolút váratlan fordulatokkal.

Egyáltalán nem volt kiszámítható, és mindezt megfűszerezték némi időutazással, szóval engem megvettek kilóra, és körülbelül 3 nap alatt ledaráltam a sorozatot, mindezt munka után. Nekem 8/10 volt, és némi spoilerrel, meg a szuperképességekről a fátyol fellebbentésével folytatom a tovább mögött.

Szóval engem abszolút meglepett, hogy az alaptörténet nem az volt, hogy egy nagyon gonosz valaki eltette láb alól a professzort, és fogadott gyermekei megbosszulták halálát. A milliárdos egyáltalán nem volt az örökbe fogadott gyermekei között népszerű, minden traumájukért, és elfuserált életükért őt hibáztatták, ugyan tisztességből eljöttek végső búcsút venni tőle, de halála egyiküket sem rázta meg. Mindenkinek megvolt a maga problémája vele, de leginkább azt bánták, hogy gyermekkorukat feláldozta annak, hogy a világ megmentésére trenírozza őket képességeiket kiaknázva.

A történet azt hiszem, hogy az első rész végével veszi igazán kezdetét, amikor is felbukkan a több évtizede eltűnt Ötös számú gyermek, akinek neve sincs. Hogy ennek mi az oka, nem derül ki, de valahogy azt hiszem, a gyerekek magukat nevezték el egy idő után, és ő addigra már nem volt velük, mire ide eljutottak. De ez csak az én képzeletem szüleménye, viszont kizártnak tartom, hogy Hargreeves nevezte volna el az adoptált gyerekeit, mivel minden flashbackben a számuk szerint szólította őket.

A szezon alatt rövidesen kiderül, hogy Luther szupererős, Diego szuperpontosan céloz, Allison pletykái valósággá válnak, Klaus tud beszélni a halottakkal, Ötös teleportálni tud, Ben vagyis Hatos pedig egy csápos szörnnyel (Védelmező) osztozott testében, ami bárkit elintézett.

Sajnos Hatos halálának körülményeit nem ismerjük meg, de az biztos, hogy mindenki az apjukat teszi felelőssé érte. Vanya sem örvend nagy népszerűségnek a többiek között, ugyanis a képességének hiánya miatti elhanyagoltságát egy az akadémiáról szóló leleplező kötetben próbálta feldolgozni. Alapvetően a testvérek mind neheztelnek egymásra, és lassacskán mindenki történetének egy-egy részletét megismerjük, így a nézeteltérések okait is.

Szóval a kikacsintás után kicsit visszatérve a sztorihoz, Ötös képessége által az időben is tud mozogni, és a jövőből tért vissza, hogy megmentse a világot, ugyanis az pár nap múlva meg fog semmisülni, és ehhez mindegyikük összefogására szükség van, még Vanyáéra is, aki még maga előtt is rejteget néhány meglepetést. Ha ez nem lenne elég, akkor bizony furcsa alakok járnak Ötös nyomában, öltönyben, aktatáskával, hogy megakadályozzák a fiút – merthogy hiába élt le egy emberéletet a jövőben, távozáskori tizenhárom éves testében tért vissza – a terveiben.

A sztori jól kidolgozott, átgondolt, tele fordulatokkal és tényleg nem kiszámítható. Jó, talán Vanya szála azért annyira nem lepett meg, de egyébként jó pár olyan részlet volt, aminek abszolút más véget jósoltam, és ez szuperhősös filmes/sorozatos tapasztalataim alapján igenis meglepő volt. Üdítő. Éreztem ilyesmit nem olyan régen a The Boys kapcsán, de az más jellegű, és nem is feltétlenül a különleges képességű szereplők a főkarakterek.

Az itteni hét főszereplővel teljesen meg voltam elégedve. Robert Sheehant a Végzet ereklyéi filmből ismertem, ez nekem egy teljesen új oldala volt, és minden másodpercét elhittem a betépett különcnek. Ötös is sziporkázott és Ellen Page sem lehetett volna ennél szürkébb kisegér. Azt hiszem, hogy azért az üldözők csapata is kitett magáért, Mary J. Blige Cha-chaja, vagy a társa, Hazel is szórakoztatóak voltak. De igazán csak a bogaras – vagy mondjam inkább madaras – fánkos nő volt, akitől full kész volt minden alkalommal, ha megláttam.

Az évad mindössze pár nap történéseit öleli fel, a csapat vesszőfutását az idővel, – akár felhasználásával, akár kijátszásával – hogy megakadályozzák a világvégét, miközben ellenlábasaik őket próbálják szintén kiiktatni a képletből.

A sorozat akciódús, néhol vicces, néhol szomorú, megrázó, izgalmas és érdekes, abszolút jó egyvelege mindezeknek, és ettől lesz igazán szórakoztató. Persze a finálé sem úgy alakult, ahogy arra számítottam, és nagyon tetszett, hogy végül nem a klisé felé mentek el.

Maradt jó pár megválaszolatlan kérdés, és kíváncsi vagyok, hogy mivel végre újra együtt vannak a testvérek, és most már mindenki szupererejére fény derült, így mihez kezdenek majd egymással és a múltjukkal (;.

30 hozzászólás Ne habozz!

copass - 2019. 02. 22. 18:58

nekem bejött, várom a 2.évadot.

Garru - 2019. 03. 04. 14:26

Srácok, ne adjátok fel, érdemes kitartani és végignézni az első évadot!
Az elején én is úgy voltam vele, hogy kb. háttérzaj, inkább neteztem mellette.
Aztán a közepétől egyre jobban behúzott, a végén pedig már egyenesen lenyűgözött.
Megszerettem a karaktereket egytől egyig (igen, még Hazelt és Cha-Chát is), persze az abszolút kedvenc Klaus és Number Five.
Azóta még kétszer (!) ledaráltam az évadot, és mindig észrevettem valami apróságot, ami az első vagy második alkalommal elkerülte a figyelmemet.
Többen írták, hogy gyermeteg a sori – na én ezt pont ellenkezőleg látom. Nem nagyon magyaráznak túl dolgokat, azt várják, hogy a néző szépen vegye fel a ritmust és jöjjön rá az összefüggésekre.
További erősség a a produkció kiállítása – nagyon igényes, szinte mozifilm minőségűek az effektek, a fényképezés.
Nem is nagyon tudok hibát írni, talán csak Ellen Page lóg ki ebből az egészből. Az ő alakítása kicsit erőtlenre sikeredett.

Frenetic - 2019. 03. 07. 21:05

Nekem tetszett végig.

stargatelost - 2019. 03. 21. 12:38

Letoltam az évadot.

Első percekben már kezdtem dörzsölni a tenyerem, 43 egy napon született? Fasza kis egymással harcolós, többi képességű felkutatásos cucc lesz ez. Nagyobbat nem is tévedhettem. Semmi említés nincs más képességűekről (pedig biztos, hogy az összes ekkor születettnek van valamije), ehelyett kaptunk egy alapparodoxonokra fittyet hányó, időutazásos katyvaszt.

Én nem gyerekesnek mondanám, hanem inkább az volt a baj, nem volt mélysége a dolgoknak. Az meg, hogy azzal megy előre a plot, hogy nem mondanak el egymásnak dolgokat a karakterek tényleg no komment…

Klaus szála is tök hülyeség volt, elugrik tíz hónapra Vietnámi háborúzni, erre amikor visszajön, megint azon szenved, hogy leszokjon a drogokról. Mi van? Abban a tíz hónapban mégis mit csinált? Mert drogokat biztos nem tolt a háborúzásban.

Egynek végül is jó volt, de sajnálom a kihagyott potenciált a többi képességű emberrel, és hogy ennyire erőltették az időutazásos, aktatáskás időszervezetes marhaságokat :(

kriol - 2019. 03. 27. 08:29

Nemrég kezdtem el nézni a sorozatot, de eléggé nehezen csúszott le a pilot. A szereplők furák voltak, nem kommunikáltak egymással, nem jött át az a feszültség ami közöttük volt. De folytattam. A harmadik rész után újra végigpörgettem az első két részt, sokminden világosabbá vált.
Most az 5. rész után azt mondom, hogy túl hosszú az az egy óra részenként, sokszor vontatottá teszi az egészet. A zenék nagyon jók, de valahogy nem illenek az egyes jelenetekhez (bár talán ez is hozzájárul az egyedi hangulathoz).
A harmadik rész után kezdtem el élvezni a sorozatot, így az ötödik rész után pedig már kifejezetten várom, hogy hazaérjek és folytathassam.
Mindent összevetve én ajánlom, érdemes esélyt adni neki a pilot után is! Remélem a második fele sem fog csalódást okozni!

lvjtn - 2020. 02. 20. 09:51

nekem ez a sorozat szinte tökéletesen bejött, 9/10. azt hiszem, aki kalandot, akciót, sztorizást keres, annak ble sem érdemes kezdeni. aki pedig kedveli a darkos disztópiákat, azoknak nagyon ajánlott

len90 - 2020. 07. 09. 11:32

Nekem tetszett az első évad és várom is rendesen folytatást! Nekem idén tényleg ez a legjobban várt nyári premier. :)

JKJ - 2020. 07. 09. 12:15

Anno megnéztem az első évadot. Igazi katyvasz volt és mostanra már alig maradt meg valami. Valószínűleg nem én vagyok a célcsoport.

tumpara - 2020. 07. 24. 22:31

Zseniális volt az első évad, alig várom a másodikat!

Aldo - 2020. 07. 25. 09:44

Garru :

Csakhogy a többség nem fog végigszenvedni fél évadot, hogy majd azután talán jó lesz. Legyen jó az elejétől kezdve. Szerintem luxus az időt olyasvalamire pocsékolni, amit csak nagy szenvedések közepette vagy képes nézni.

binyó - 2020. 07. 25. 11:04

Nekem bejött de én elfogult vagyok Sheehannel (Klaus)
Misfits óta és itt egy hasonló karaktert hoz.

tumpara - 2020. 07. 25. 14:32

stargatelost: Klaus 10 hónap alatt megtalálta azt a valakit, aki mellett nem kellett neki a drog. Aztán visszajött és visszaesett. Egy függőtől, de még egy szimpla embertől is ez tökéletesen érthető.

Turbo - 2020. 07. 25. 15:20

Szörnyű volt. Nyilván nem is érdekel a 2. évad.

Brigante - 2020. 07. 25. 20:13

stargatelost a Vietnami háborúban a katonák jelentős része tolt valamilyen drogot….. olvass utána… vagy csak nézd meg a Jó reggelt Vietnám, Szakasz, stb filmeket.

Biohazard - 2020. 07. 25. 20:15

Nem volt rossz, de azért nem is 8/10.
Hasonló felütéssel(apa-figura terelgeti a szereplők útját) ott a Doom Patrol, ami sokkal hangulatosabb, a karakterek érdekesebbek és a történeteikkel is jobban együtt tudtam érezni. Jah és a teljes éved története is összeállt, míg ez….nagyon döcögött.
The Boyz is zsigeribb élmény, igazán beüt ha elkapja az embert az életérzés. Ebben valahogy túl sok volt a cliche és az arcba tolt bölcsesség. Mondjuk 6.5 :)
Klaus tényleg vicces volt, 7-eske viszont irritált valamiért :o

morty - 2020. 07. 25. 21:58

Klaus a misfitses nosztalgiával vitte a hátán, de igen a Boys rálicitált, de úgy érzem ebben az uborkaszezonban rá fogok úszni a folytatásra.

ender1112 - 2020. 07. 26. 06:12

Egy újabb elcseszett képregény sorozat -vontatott, idegesítő (Klaus), illogikus. Meh.

winnie - 2020. 07. 26. 08:06

összkép szempontjából, tekintve, hogy ekkora siker lett (mennyiség és vélemény szempontból, illetve ha valaki, akkor a képregény készítője piszok elégedett lehet az adaptációval), azért nem nevezhető elcseszettnek. amellett, hogy látni, hogy sokaknak nem jött be ez a stílus. de a készítők mertek, mint korábbi sorozataiknál is, bevállalták, hogy nem középre tartanak, hanem vállalják, hogy nem mindenkinek fog bejönni az, amit csinálnak, és ez szerintem dicséretes.

heidfeld - 2020. 07. 26. 08:08

Ötös, Hazel-Cha-cha pàrosa, időhivatal nagyon jó. Remek zenék, szép fényképezés, jó chi. Végére egész jó lett.
Viszont elég vontatott. Szuperhősös sorozatokban is akad jobb casting. Pàr karakter kicsit sem érdekel.
Zseniàlis biztos nem volt, de egy 7/10 jàrhat rà. Folytatàsa érdekel, és ez is mehet, igényesebb, valóban “original” Netflix sorozatok mellé. ‘Kellemes” besorolàssal.

miles - 2020. 07. 26. 10:33

@stargatelost:

Engem érdekel, hogy mit tartasz az időutazás-alapparadoxonjának?

Enzo - 2020. 07. 26. 22:08

Ó, de örülök, hogy végre lett UA kibeszélő poszt, köszi Zsuzsi! Akkor be is másolom az évadkritikámat – wall of text alert :D

Eléggé felhypeolva indultam neki az évadnak, mert a trailer tetszett, az alapötlet is ígéretesnek hangzott, és a rengeteg kiváló zene már csak a hab volt a tortán. Aztán mindez csak kábé az első részig tudta elvinni a hátán a sorozatot a számomra, utána összességében egy picit csalódás lett, de nem igazán tudom megfogalmazni, hogy miért. Rendkívül lassan és céltalanul indult (a sok különböző sztori miatt, gondolom), és azt vettem észre az évad közepén, hogy nem kifejezetten érdekelnek a karakterek meg a történet se, egyszerűen nem volt meg az az érzés, hogy “most azonnal látni akarom a következő részt”. A végére azért izgalmasabb lett, jött 1-2 csavar, meg egy durva cliffhanger, de ennyi. Talán az zavart a legjobban, hogy egy csomó apró részletig lebontva is megmagyarázandó és misztikus dolgokkal van tele a sorozat, de egyszerűen nem kezdtek vele semmit: például hogy Bennel mi történt (hogy halt meg), miért volt ott a teste Leonard padlásán, aztán hogyan és miért tudott materializálódni… értem, hogy van második évad, de ezekre ki kellett volna térni. Karakterek terén Klaus (Robert Sheehan) abszolút telitalálat, Ötös is jól nyomta, ezen kívül csak Hazel karaktermélyítését tudnám kiemelni. Szóval ilyen felemás lett, na.

Néhány részenkénti gondolatot azért bedobnék, ha már végigjegyzeteltem az évadot.

1×01:
– Tuti lesz valami a maradék 36 gyerekkel is (mert ugye 43 db született így random egyszerre a semmiből)… (UPDATE: hát, eddig nem.)
– Jól felvezették, hogy kit hogy ért a családfő halálhíre.
– A zenék fantasztikusak voltak, Fitz and the Tantrums-tól a The Walker például a bankrablós jelenet alatt, meg ahogy a “We’re Alone Now”-ra mindenki külön táncol a házban, de az abszolút best a fánkboltos harc az Istanbul aláfestéssel, az a teljes évad legjobb jelenete talán.
– Ezt a részt még anno a Captain Marvel környékén néztem, és így felmerült bennem, hogy Ben képessége egy flerken? :D

#hétidézetei:
– I can’t just call Dad in the afterlife and be like, “Dad, could you just stop playing tennis with Hitler for a moment and take a quick call?” :D /Klaus/

“-Jesus!
-You should have locks on your windows.
-I live on the second floor.
-Rapists can climb.” :D /Vanya & Five/

1×02: Elég céltalan az egész, egyedül a szemgolyós rész haladt valahova, ja meg Klaus mint karakter még mindig zseniális. Újabb jó kis zenék a részben: Woodkid – Run Boy Run, Queen – Don’t Stop Me Now :)

1×03:
– Nem sok konkrétumot tudunk a képességekről.
– Na végre harcjelenet…Klaus meg persze közben fürdik, mi más :D
– Hazel-en és Chachán az állatos maszk nem túl szerencsés a periférikus látás szempontjából a harchoz…
– Robot-anyu elég creepy, de jól játssza a színésznő.
– A végén azért Vanya haza is tudott volna menni, lássuk be ;)

#hétidézete:
“Hey! Did I ever tell you guys about the time I waxed my ass with chocolate pudding?” :DD /Klaus/

1×04:
– A rész elején és végén is hangulatosra sikerült a zenés betét.
– A Luther flashback hasznos volt, Hazel és Chacha spanyol zenére betépős felgyújtós jelenete meg vicces :D
– Na, legalább Klaus képességét megtudtuk, ügyes volt, hogy Hazel-ék korábbi áldozataival beszélve húzta az időt meg fordította egymás ellen a két ügynököt.
– Ó, annyira bírtam volna, ha Leonard jófej lenne, de sajnos mégsem az :(
– RIP Eudora :( Klaus igazán szólhatott volna, hogy 2 ügynök van…

1×05:
– Nyilván az ötödik rész Ötösé. És végre legalább kaptunk némi magyarázatot a flashbackek és egyéb időugrások segítségével a Bizottságról és Ötös múltjáról meg az apokalipszisről, nem csak az epizód elején, hanem a végén is, amikor Ötös beszélt a főnöknővel az országúti túszcsere során.
– Volt némi 11/22/63 utánérzésem a Kennedy-gyilkosságos jelenet miatt :)
– Megint király a zenés zárás a Happy Together-rel :)
– Nabazzeg, Leonard padlásán a halott Ben :O és mit titkol Pogo meg anyu, amiről nem tudhatnak a gyerekek?

1×06:
– Most meg Timeless-utánérzésem volt a Hindenburg-katasztrófa emlegetése miatt :)
– Ötös és a főnöknő vécés jelenete teljesen szürreális, miazisten? :D
– Na, már az előző részben is kezdett előjönni Vanya képessége, most meg már lámpaoszlopot hajlítgat, alakul ez.
– Először csak pislogtam a “terminate Hazel” csőpostán, aztán kiderült a turpisság, hogy Ötös küldte őket a központból :O
– Tetszett a montázs a végén: Vanya megtalálja Sir Hargreeves naplóját, anyu majdnem elmeséli a titkot Diegonak, Ötös szétrontja a bizottságot, azaz már majdnem izgalmas dolgok történnének, erre piff, idővisszatekerés! Visszatértünk a családi megbeszbe, és Harold Jenkinst kell megölni. Ööö, oké.

#hétidézete:
“-I’ll…I’ll tie that up. If you tie me up after.
-Come again?” :D /Klaus & Diego/

1×07:
– Luther ivós-drogozós szála ellopta a show-t abszolút :D
– Vanyáék miért vannak egy nyaralóban? Ennek volt előzménye, hogy eljönnek a városból?
– Benről még mindig alig tudunk valamit…
– Na, Klaus legalább a látomásában beszélgetett egyet az apjával.
– A parkolós jelenet durva volt Vanya erőhasználatával :O

1×08:
– Még egy kis adalék: Allison az “I heard a rumor” képességét használta a gyerekén, ezért mentek szét Patrick-kel.
– Harold műszemet kap, szép visszacsatolás az évad elején levő nyomozáshoz.
– Felröhögtem, amikor Allisont csak akkor ismerték fel, mikor levette a napszemüvegét :D
– Vanya tehát hangot alakít energiává, értem.
– A rész vége erős volt, talán a legfeszültebb zárás és a legnagyobb csavar az egész évadban: Allisonnak használnia kellett a képességét Vanyán, amikor az gyerek volt, hogy átlagosnak higyje magát :O De szemét húzás az apjuktól… és Vanya meg véletlenül elvágja Allison torkát :O

1×09:
– Vicces, ahogy az elején kis Vanya “fogyasztja” a dadusokat :D
– WTF, Ben materializálódott?
– Hopp, Leonard lebukott, Vanya meg leszúrta az összes létező késsel egyszerre :O Akkor neki nem lesz szerepe a fináléban…
– Hazel odaadja a fegyvereket, ami egyrészt jó, mert tisztázhatják Diegot, másrészt rossz, mert Chacha közben elkapta a fánkos nénit (Agnes asszem).
– De szomorú volt a jelenet a lenti csendszobában :(
– Hogy Ötös miért vitte vissza Delorest a boltba, azt nem teljesen értettem, de végülis ugyanez elmondható az egész “kapcsolatukról” is :D
– Dark Vanya kiszabadul a végén, ezek szerint ő fogja okozni az apokalipszist…

1×10:
– Ezt a Reginald flashbacket se tudom hova tenni, a rakétákkal meg a fura fényekkel…
– Vanya szétrobbantgatta a házat a gyerekkori sérelmekre emlékezve, de azt nem hittem volna, megöli Pogot is :( (amúgy ez tök normális, hogy léteznek beszélő csimpánzok ebben az univerzumban?)
– Cuki volt a jelenet, amikor Allison megkérte Luthert, hogy “legyen a hangja” a telefonban, így látszólag a kislánynak beszélt Luther, de valójában ott volt a kettős jelentés is, hogy mindezt ő mondja Allisonnak :)
– Hazel hogy kirepítette Chachát az autóból :OOO (ezért kell bekötni magad :D) Aztán teketóriázás nélkül fejbelőtte a főnöknőt is, végre valaki, aki nem kezd el még csevegni, hogy legyen esélye a másiknak megmenekülni.
– Nem csak hogy Ben materializálódni tud, de Klaus ezek szerint random meg tudja idézni ilyen holografikus formában a polipos képességgel együtt… Kicsit olcsó húzás ilyen képességek behozatala az utolsó részben, eh. (meg hogy Ötös csak most próbálja ki a közös teleportálást, és pont működik…)
– Vanya megsüketítése legalább ötletes volt Allisontól, csak sajnos a Hold kapott egy löketet és így mégiscsak világvége van. Önbeteljesítő jóslatok rulez!
– Jé, Hazeléket valaki megmentette, Chacha odaveszett. (Amúgy az egész évad során rohadtul kellett koncentrálni a neveikre, mert nekem annyira pont fordítva lenne logikus…)
– Nem tudom, hogy hova (/mikorra) teleportáltak, de tényleg sanszos, hogy a gyerekkori testükben bukkannak elő.

#hétidézetei:
“Excuse me, it’s my son Kenny’s birthday today, and…uh…wouldn’t your son be happier playing with kids his own age? Assuming it’s okay with your two dads.” :DD (random nőci a biliárdszalonban – amúgy így visszanézve szerintem ugyanő volt a bankrablásnál is az egyik túsz, meg a buszon amikor Klaus szorongatta az aktatáskát…)

“-Who the hell are these guys?
-Maybe they’re here for Kenny’s birthday!” :DDD /Diego & Klaus/

mellesleg - 2020. 07. 27. 14:56

Enzo, Leonard padlásán nem Ben, hanem az első hegedűs csaj holtteste van.

ender1112 - 2020. 07. 30. 05:09

winnie
“tekintve, hogy ekkora siker lett (mennyiség és vélemény szempontból, illetve ha valaki, akkor a képregény készítője piszok elégedett lehet az adaptációval)”
Pénzügyi sikerként lehet, hogy tekinthet rá, de alkotóiként aligha. Olyan ez, mint a Locke&Key, aki nem olvasta a képregényt, arról elhiszem hogy tetszhetett neki a sori, de aki olvasta, arról nem.

winnie - 2020. 07. 30. 08:18

mindkét sorozat kapcsán nálunk is, de szerintem barhol hamar találsz dokuemntált olvasói véleményt, ami pozitív, szóval ez konkréan cáfolható. ez nem úgy működik, hogy létezik csoport, aminek egyik tagja sem “egyéniség”. nyilván triviális, de mindig lesznek, akiknek valami tetszik, es olyanok, akiknek nem.

a pénzügyi siker itt nem definiálható, miképp az hbo-nál sem (gondolom, nêpszerűségre, mennyiségire célzol), de én igazából nem tudom értelmezni azt, hogy valaki egyszémélyben úgy véli, hogy meg tudja határozni, hogy mi alkotói siker. nem, ez nem így működik. ha azt mondod, hogy neked tetszett és így nyilatkozol, akkor hitelesebb lenne, hiszen magad ellen beszélni objektívebbnek tűnik, de ha egybevág a véleményed azzal, amit általánosítasz, úgy elfogultnak tűnhet. ilyenkor épp mások véleményeiből, és főleg a készítőiből kell kiindulni, és szerintem gerard way szavai eléggé magukért beszélnek. de persze az is, hogy executive produceri rangot kapott.

winnie - 2020. 07. 30. 08:22

összességében, ha egy ennyire nem kommersz, elég különc, inkább karakterizáló, mintsem felüleletes sorozat képes ekkorát robbantani, ott valamit jól csináltak alkotóként. lehet persze közönségbarátabb, mint a képregény, de nem hiszem, hogy ez zavarna bárkit is.

emellé, mint adaptació, azt kell megnézni, hogy mennyire sikerültek, sikerültek-e a karakterek (ez sem volt egyzserű), illetve hogy mennyire sikerült a képregény sztorijára valami sajátot építeni.

ender1112 - 2020. 07. 30. 14:11

winnie
De itt a képregény készítőjéről volt szó. Neki miért lenne alkotói siker egy olyan sorozat, ahol elég jelentősen megváltoztatták a karaktereit, a történetet, a hangulatot?
Amúgy nyilván általánosítottam, a saját véleményem alapján, de hát ez van :)

winnie - 2020. 07. 30. 16:21

abból kell kiindulni, hogy ha valami “más”, az nem “jó” vagy “rossz” automatikusan, alkotói “siker” vagy “kudarc”. a “más” az adott.

Nem hiszem, hogy az bármilyen siker lenne, hogy ha egy az egyben valamit átültetnének. Ez egy sorozatos író számára nem kihívás, ráadásul lehet, hogy a formátumba nem is implementálható. Teljesen természetes, hogy másképp kell nekimenni egy sorozatnak, azt saját karakterre formálni – mutogathatnék szinte bármelyikre, a The Boys-ra vagy, ahogy írod, a Locke & Key-re, sőt, ha Locke & Key, akkor a NOS4A2-re, ami ugyan könyv, de ahogy a képregényes, úgy a könyves adaptációkra is ugyanez igaz, hogy senki nem akar egy az egyben adaptálni – egy sorozatkészítő csak akkor fog nekimenni egy adaptációnak, eleve csak akkor fog pilotszkriptet írni hozzá, hogy házaljon vele, ha azt saját szájízre formálhatja. egy kreatív ember halála lenne, ha nem lehetne kreatív. az már persze egyéni döntés, hogy az elindulás után teljesen önálló lesz-e a sorozat, vagy pedig történeteket és/vagy motívumokat azért átvesznek (azért általában az utóbbi a jellemző). a lényeg úgyis a hangulat lesz, és az umbrella academynek a különcsége megmaradt. amit számon lehet kérni joggal, az a karakterek, azonban itt meg muszáj a színészelhez alkalmazkodni. ők megteremtik maguknak a karaktert a leírtak alapján, és később az általuk megteremtetett karaktereket viszik tovább írásban is, így idővel itt is eltérések lehetnek.

szerintem annak csak örülni lehet, hogy a képregény és a tévésorozat a szerkezeti hasonlóságok ellenére azért két külön médium. a sorozatkészítés nem a panelek lefilmezését jelenti, hanem azért annál többet.

Python - 2020. 08. 02. 15:11

Most néztem meg szinkronnal az első évadot a kritika hazására. Megérte, nálam 7,5-8/10 környéke lett. Most jöhet a 2. évad is, de azt majd 1-2 epizódonként a jövőhéten nézem meg. Az viszont biztos, hogy több hype -ot érdemelne ez a sorozat! ;)

Mikulski - 2020. 08. 13. 13:30

Most végeztem az 1.évaddal, és én is inkább a pozitív kritikát írókhoz csatlakozom. Annyi előzményem volt, hogy a Money Heistet néztem közvetlen az UA előtt, és ott nem tetszett a kényszeres feszültség és cliffhanger gyártás. Valahogy itt minden finomabban, okosabban van adagolva, felvállalja a sorozat, hogy eltér a szuperhősös kliséktől. Ettől helyenként tényleg lassúvá válik a történetvezetés, de engem nem bántott ez egyáltalán, mert a kiváló fényképezés és a zenék mellett fel se tűnik, ha pár percig esetleg nem történik valami nagy fordulat vagy látványos esemény.
A szereplők, ha nem is kiemelkedően, de teljesen élvezhető módon hozzák a kötelezőt, lefelé nem lóg ki senki. A casting nagyon jó, minden karakterre találtak illő színészt. Külön kedvenc a Hazelt alakító színész(Cameron Britton), leginkább a beszédstílusa és az orgánuma. Már a Mindhunterben is nagyon tetszett (Edmund Kempert alakította), pedig alapból utálom az amerikai angolt(Peaky Blinders rulez:-)).
Kezdem is a 2.évadot.

Lumiere - 2020. 08. 21. 09:38

Nem tudom eldönteni hogy milyen érzéseim vannak így a vége után. Azt kiemelném hogy a zenéje zseniális! A hideg futkosott a hátamon amikor Vanya ereje kiteljesedik és közben Radiohead megy… Wááá ☺️
A szereplők valahogy persze jók voltak de köztük az összhang nem igazán jött át. Robert S. amúgy mikor még kisfiú volt játszott egy ilyen 3testőrös sorozatban is. ☺️ Ő volt a fiatal Lajos király. Abban is jó volt. De neki csak ilyen szerepei vannak vajon?
Akkor ****SPoiler****

Az öreg Hargreeves akkor valami másik párhuzamos világból jött? Meg akkor csak nem úgy öregedett ha kB a századforduló környékén jelent meg és napjainkban lett öngyilkos?

***spoiler vége****

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz