login |

Pilot: Inhuman Resources / Dérapages

2020. 07. 25. 15:50 - Írta: Necridus

4 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, minisorozat, pilot-mustra,

Márciusban mutatták be tévében az igaz történeten alapuló francia Embertelen erőforrások című könyvadaptációt, a Netflix pedig elég hamar megvette, már áprilisban nézhető is volt a 6, egyenként 50 perces epizódja a minisorozatnak.

A különlegessége lehet egyeseknek, hogy a főszereplője Éric Cantona, Franciaország egyik legsikeresebb focistája, aki már néhány évtizede a filmgyártás irányába fordult, mellette pedig a Vampires-ből ismerhető Suzanne Clément, illetve Alex Lutz játszanak.

A cím első blikkre valami erőszakos, fegyveres, tipikus Vin Diesel-akciófilmre emlékeztet, de egészen más stílusú a sorozat. Nem robbanásokkal megtöltött, bunyós és autóval száguldozós akciójelenetekkel akar lenyűgözni. Ehelyett lassabbra veszi a tempót, és az efféle történetek morális hátterére helyezi a hangsúlyt.

A történet központi figurája Alain, aki feleségével él szerény körülmények között. 25 évig dolgozott egy HR-osztályon igen magas pozícióban, mikor elküldték a kora miatt. Azóta hat év telt el, két lánya kirepült már a családi fészekből, az egyik hamarosan családot alapít. Sínen van mindkét lánya élete, az övé azonban romokban, hiszen már hat éve munkanélküli és megalázva él. Ez pedig magával hozza a depressziót, a dühkezelési problémáit, meg a folyamatos feszültséget.

A főszál a múltban játszódik, ezt foglalja keretbe Alain narrálása, amit néha csak hallunk, néha viszont társul hozzá egy más szakállat viselő főhős, aki rettentő közel áll a kamerához, mintha egy búcsúvideót venne fel, amiben mindent elmesél, hogyan is érezte magát, mi is juttatta el arra a pontra, ahonnan már nincs is visszaút.

I almost felt like a terrorist.

Miután millió meg egy helyre megpróbált jelentkezni, de sehova se vették fel (de még csak be sem hívták), végül kiválasztották egy rejtélyes céghez, ahol egy szerepjátékos teszten kell túljutnia, hogy megkapja az állást. A feladata, hogy túszokból kiszedjen minden információt, amire szüksége van.

A felkészülésre kap is egy kis időt – a pilotban már nincs benne a teszt- , és el is kezd nyomozni a túszok után, hogy a teszten minél több eszközt be tudjon vetni ellenük. Ebben segítségére van egy szinte hajléktalan barátja, aki a lepukkant lakókocsijában lévő laptopjáról meghackeli a céget és megnézi, ki a másik 4 jelölt Alain mellett. Oké.

Nagyjából ennyi is történik az 50 perces pilotban. Nem sok, viszont végig feszült, végig sugallja, hogy a már most lobbanékony természetű Alain éppen megindul a lejtőn, amin haladva meg fog változni körülötte minden. A cég rengeteg embert akar kirúgni, neki azonban lehetősége van munkát kapni tőlük. Kérdés, hogy mennyire engedi a lelkiismerete, hogy ilyen áron is ott dolgozzon.

Szegénység, de tiszta lelkiismerettel vagy a gödörből piszkos módon kikerülés tehát a dilemma, ami felmerül, de Alain rettentő elhivatott (az utolsó percekben rázott is a hideg a narrálása közben, még gyilkolni is képes lenne, olyan érzésem volt), így mind tudhatjuk, hogy az utóbbi felé fog kacsintgatni. Meg egyébként is egy feszült, lehangoló, sötét stílusú szériáról van szó, így egyelőre ahepiendet se tudom elképzelni.

De meglátom majd öt epizóddal később. A pilot 8/10, úgyhogy maradok, ha ezt a szintet hozza a maradék pár epizód, akkor én elégedett leszek úgy, hogy egyébként nem annyira az én világomba tartoznak az ilyen slow burn sorozatok.

4 hozzászólás Ne habozz!

Scat - 2020. 07. 25. 16:47

Manapság főleg átérezhető a főszereplő helyzete. Sőt, én magam is átérzem, bár nem hat éve vagyok munkanélküli meg nem a korom miatt (na vajon épp most mi miatt lehet?), de én is belekerültem ebbe a mókuskerékbe.

Borzasztó amúgy, hogy ez egy öngerjesztő folyamat. Minél tovább vagy munkanélküli, annál nehezebb kikecmeregni belőle. Az ember felemészti önmagát azzal, hogy sehová és senkinek sem kell. Ezt a narráció nagyon jól átadja.

Illetve a családja meg azt, hogy hiába akarnak segíteni, ilyenkor már nem lehet. Ironikus módon pont csak azok tehetnék ezt, akik még válaszra sem méltatják.

Bevallom, nekem a vége amúgy nem igazán tetszett. Csavaros maradt, meg váratlan, a főszereplő meg végig nagyon jól alkalmazkodott és fordította előnyére a szitukat, csak nem ezt vártam. Az elvárásaim miatt volt kissé csalódás.

Amúgy klassz, hogy írtál róla, én is gondolkodtam rajta, de azóta is gondolkodom :D
Most már nem kell.

Erzsebet - 2020. 07. 26. 08:28

Nagyon jo sorozat, csak ajanlani tudom!!!!

Snoopyzit30 - 2020. 07. 26. 19:52

Én is ledaráltam pár hete és volt is egy pár soros ajánló róla itt a blogon (amit most nem találok), de úgy emlékszem oda kommenteltem. Ha lesz időm visszakeresem.

7/10-et adtam rá, ha jól emlékszem.

winnie - 2020. 07. 26. 21:05

szerinrem csak a fent lunkelt poszt volt róla.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz