login |

A mi kis falunk: a 4. évad

2020. 07. 27. 19:50 - Írta: Desmond Wallace

4 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

Te mér’ nem érted, amit nem értesz!?

A 2019/20-as szezonban ismét két részletben (5+13) mutatta be az RTL Klub az ország legnézettebb (4. évados adatok) sorozatát. A 4. szezon a 3. évados cliffhanger feloldásával folytatódott, de túl sok hullámot nem gerjesztett a pajkaszegi tavon az a csók, így hamar visszaállt minden a megszokott kerékvágásba. A 18 részből nem mindegyik sikerült kellőképpen viccesre, de szerencsére túlsúlyban voltak a humoros epizódok. Számomra ez a sorozat továbbra is bőven poénos ahhoz, hogy nézős maradjon, arról nem is beszélve, hogy a karakterek többsége már régen a szívemhez nőtt.

A mi kis falunkat gyakran azzal a kritikával illetik, hogy semmi sem változik benne. Túl sok változásra nincs is igazán szükség, így is több esemény történik Pajkaszegen, mint egy átlagos magyar faluba, de azért az alkotók próbálják felrázni egy-két új szereplővel a település életét.

A szezon során alatt sok mindennek lehettünk szemtanúi (például választás, traffipax, filmforgatás, esküvő), a karakterek azonban végig hűek maradtak önmagukhoz. Néha már túlságosan. Negatívumként ezt tudnám felemlegetni. Időnként túlzásba viszik a figurák egysíkúságát.

Nincs azzal semmi baj, hogy Gyuri egy buta menőcsávó, de ha egy egész epizód az ő hülyeségeire épül, az már valahol sok nekem – erre mondják: néha a kevesebb több. Ilyen epizód volt az is, amikor véletlenül levágta a bajszát, de ez szörnyű “tragédia” volt számára, hiszen éppen új igazolványképre volt szüksége, bajusz nélkül pedig Gyuri nem Gyuri. Szóval leginkább azzal volt gondom, amikor gyenge az adott rész alapötlete és túltolják benne a kreténséget.

A mi kis falunk nem csinál hülyét a falusiakból, de néha kicsit, mint a fenti esetnél is, azért átesnek az írók a ló túloldalára. A tovább mögött még folytatom.

Az a helyzet, hogy ha nincs elég poén 40 percre, akkor jönnek elő a komédia gyengeségei. Egyébként a karakterek továbbra is szerethetőek, az ország szívéhez nőttek, de kellenek azért a poénok is hétről hétre. Gyurin kívül Stoki még az a figura, akit néha erősen túltolnak, és sokszor csak egypoénosként kezelnek, ráadásul a fizikai humor sem kíván az írók részéről annyi kreativitást.

A legtöbb szereplő azonban szerencsére állja a sarat. Nyilván ez szubjektív dolog, de Károly, Szifon, Kati és az idősebbik Janó megnyilvánulásai szinte mindig emlékezetesek. A doki például sok bölcsességet tud belecsempészni a pajkaszegi mindennapokba. Reviczky Gábornak nincs túl sok jelenete az egyes epizódokban, de az a néhány momentuma felejthetetlen. A színészi munka egyébként is profi a sorozatban.

Dicsérhetném még Csuja Imrét is, aki remekül hozza ezt a minden hájjal megkent falusi polgármester, és Károly minden meleg helyzetből kivágja magát. Az újabb figurák közül nagyon bírom Bazsót, aki ritka bolond figura a faluban. Azt sajnálom, hogy a 3. évad végén megjelent ifjú pár nem maradt együtt, mivel Törőcsik Franciska nagyon aranyosan tudott bosszankodni ebben a szerepben.

A fináléban a közmunkások filmpremierre mentek, de a filmes karrierjük gyorsan véget is ért. Az évad egy nagy bulival zárult a “templomban”, de a cliffhanger Erikához köthető, hiszen előfordulhat, hogy anyai örömök elé néz a polgármester jobbkeze. A folytatásból majd kiderül, de Gyuri már eddig is rettegett a “peteizé”-től, most még nagyobb kihívások várhatnak rá.

A fenti sorokból nyilván kiderült, hogy továbbra is közel áll a szívemhez A mi kis falunk. Tévét ritkán nézek, de ez a sorozat hétről hétre el tudja érni, hogy szombat este élőben kövessem az RTL Klubon. Persze vannak hibái, nem minden epizód hozza a 7/10-es átlagot (a 4×17 nagyon gyenge volt), de az összkép még mindig pozitív.

ui.: Ebben az évadban több olyan rész is volt, amikor a stáblista után még láthattunk egy extra jelenetet. Hátha valaki lemaradt róluk.

4 hozzászólás Ne habozz!

hannah - 2020. 07. 27. 21:06

Az Erikát alakító színésznő várandós volt a forgatás alatt. Lehet, hogy beleírták a terhességét a sorozatba.:)

vbalazs91 - 2020. 07. 27. 21:52

Nálam ez a sorozat sokkal jobban működne 20 percben, sokszor érzem, hogy valami csak töltelék. És akkor nem is tudnák így túlhúzni a dolgokat.

Vannak amúgy jó karakterek, Bazsó tényleg az, mert elég egyedi a stílusa. Viszont vannak jó páran, akiket unok, mert mindig ugyanazt a poént sütik el vele.

Összességében elnézegetem, de nálam továbbra is inkább közepes, és a jó pillanatok a ritkábbak.

Ferenc - 2020. 07. 27. 21:59

Nagyon jó sorozat

Aldo - 2020. 07. 28. 13:17

Ez az évad egy igaz üvegtigris találkozó volt, mert a fél szereplőgárda már a faluban van.
Az új párocska behozatala jó volt és az eddigi mellékszereplőket is igyekeznek kiemelni, komplett történetszálakat kapnak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz