login |

Blindspot: vége az 5. évadnak. És a sorozatnak is.

2020. 07. 27. 21:20 - Írta: Necridus

14 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

Nem gondoltam volna, hogy ezt a posztot én írom majd, miután a tragikus negyedik évad után kaszáltam a sorozatot. Mégis a sorozat remek, 2015-ös rajtja és a még jobban a szívemhez nőt második évad után úgy gondoltam, belenézek, merre tart az utolsó etap. Erre kvázi megváltást jelentő szezonnal rukkolnak elő Martin Gero-ék.

A Blindspot ott volt a legerősebb, ahol túllépte az “egyszerű” heti esetes krimiket, rádobott egy igen erős, fordulatos és részletekben gazdag átívelős szálat, miközben igyekezett hű maradni a zsánerhez, és mégis az FBI-ügynökökkel oldatta meg a krimis eseteket. A két stílus ötvözete volt az, amivel kiemelkedhetett – már nem nézettségileg, mert nem produkált túl jó számokat az utóbbi években.

Ezért is voltam olyan pipa, amikor fokozatosan engedték el az átívelést, a rejtvényfejtést, Jane múltjáról egyre kevesebbet meséltek, egyszerűsítették a történetet és kvázi epizodikus nyomozóssá alakult át – ami lehet jó, bőven van a zsánernek képviselője. Mégis a Blindspot sosem csak ezekből állt, és tulajdonképpen elvesztette egy részét a sorozat a negyedik évadban.

Erre jött az S5. Új forma, tökös indítás, folyamatos visszautalgatás és vendégszerepeltetések, és fantasztikus zárás az apróbb hibák mellett. Ennyivel írnám le az évadot. Szinte utáltam az elődjét, ezt azonban egyenesen imádtam, mondhatni telitalálat volt, és méltó befejezése Jamie Alexanderék szériájának.

De hogy az ötödik évadról ne csak azt az egy mondatot írjam, a tovább mögött spoileresen olvasható a Rejtjelek sorozatzárójának kritikája.

Here we are again on a brink of a cataclysmic event that only you can stop?

Az évadot ugye úgy kezdtük, hogy ügynökeink körözött bűnözők, Madeline Burke a markában tartja az FBI-t és kvázi az országot, és terrortámadást készül indítani az ország ellen. Végre nem a monitoroknál kezdtünk, meghallgattuk, mi a probléma, majd kimentünk terepre bőrdzsekiben meg mellényben lövöldözni, aztán hazamentünk a párunknak egy-egy szeretleket elmondani.

Ehelyett egy olyan status quo-t kaptunk, ahol ügynökeink vannak alul, folyamatosan menekülnek, sehol sincsenek biztonságban. Ráadásul lelkileg is kínozták őket, hiszen Reade meghalt, mindenki családja veszélyben van, Zapata pedig ebben a zűrös időben esett teherbe. Hát ez nem király? Végre van tétje a dolgoknak, nem ők a legyőzhetetlen Fügynökök, volt miért izgulni, főleg, miután Reade-et kiírták a sorozatból.

Amit nem is hittem el. Mivel a háttérben voltak a Rogue Agents-nek rejtélyes üzeneteket küldözgető személyek, félő volt, hogy Reade mégsem halt meg (de valójában Boston és Allie segített nekik). De miután Pattersont is úgy látszott, megölték, majd a következő részben halál lazán visszasétált, megnyugodtam, hogy Geroék tényleg meg merik lépni az egyik főszereplő halálát, elvégre csak nem lőtték volna el kétszer a csodás túlélést. És igen, Patterson kell!

Ahogy a többi túlélő is. Patterson (akarom mondani William, mert kiderült végre a neve!) az agy és a humor, főleg Rich-csel társulva, akik ketten remek páros voltak. Zapata a bátor és vakmerő, aki mélyen össze van zuhanva és szállítja az érzelmesebb pillanatokat. Kurt a vezető és családapa, aki a krimis részeket erősítette. És ott van Jane, aki kissé kilóg a sorból. Nagyon szerettem a karakter történetét, főleg a múltját a Sandstorm-mal, rendkívül ötletes, részletes és izgalmas lett, mégis ebben az évadban a háttérbe szorult. Nem is igazán utaltak Romanre (aki simán a legjobb ellenfél volt) vagy az egész Remi-mitológiára. Inkább szólt Pattersonról és Rich-ről az évad, mint róla.

Sokszor inkább csak Weller lelkitámaszaként volt jelen Jane, amikor Kurt lányát és annak anyját vette célba Madeline. Jane mindig mellette állt, ami azt juttatta eszembe, hogy mennyire jól kezelte ezt a szerelmet a sorozat. Nem tolta le a folyamatos nyáladzást a torkunkon, ízlésesen tálalta a szerelmüket, majd végig egy párként kezelte őket, akik nem szó szerint kéz a kézben csinálnak mindent, hanem egymagukban is megállják a helyüket.

Az évad nagyobbik részében tehát karaktereink a bunkerből próbáltak meg segítséget szerezni és Madeline-t lebuktatni és tisztára mosni a nevüket, miközben Weitz és Afreen Madeline háta mögött igyekeztek támogatni barátaikat. Ők voltak, akik többször kapcsolatba léptek Madeline-nal, akit még a negyedik évadban nem igazán tudtam hova tenni, de idén már rendkívül erősnek tartottam. Ennek főleg Mary Elizabeth Mastrantonio az oka, aki kitűnően adta át a megszállott, őrült gonoszt. Kár, hogy a nagy üldözős történet után feladta és öngyilkos lett még a sorozatzáró előtt.

Ez a két héttel ezelőtti dupla epizódban volt, ahol szinte hullottak a karakterek, ahogy Weitz is. Ő az, aki eleinte az egyik legellenszenvesebb figura volt, majd idén igen szerethetővé vált, ahogy folyamatosan Jane csapatán próbált segíteni. Mégis annyira érzelemmentes búcsút kapott. Pattersonék csak nézték, senki nem ejtett egy könnycseppet sem, és elég hamar túllendültek rajta.

Igaz, Madeline volt a főellenség, mégis a legnagyobb probléma az évadban a terve volt, hogy a ZIP-et felhasználva egész New York emlékezetét kitörli. Értem ezalatt, hogy halála után a Dabbur Zann nevű terrorszervezet véghez akarta vinni a ZIP bombák felrobbantását. Az élükön állt Ivy, aki ha nem is volt olyan őrült, legalább annyira veszélyes volt a városra nézve – mégis Zapata (a terhes Zapata) a végjátékban leteperte a Time Square-n, és kész.

Nem számított arra, hogy kereshetik? Nem állított a zsoldosaiból maga mellé valakit? Valóban nem a gonoszok legyőzésében volt erős az évad, mert nem is igazán azon volt a hangsúly, hanem a csapaton, akik már egy családdá váltak.

Az utolsó lett a sorozat 100. része, ami ismét Jane központú lett. Jubileumi és sorozatzáró epizódról van szó, így nyilván rengeteg visszautalást és vendégszereplést várhattunk. És jött ismét a stáb, és Afreen-en kívül mindenkit megjelentetett valamilyen formában. Ha egy karakter kicsit fontosabb szerepet kapott az évadok alatt, itt volt. Én ilyet még nem láttam, hogy ennyi visszatérő figurát vendégszerepeltetnek, pláne egy időben, egy helyen!

Jane, aki az utolsó előtti részben egy nagy adag ZIP felhőt szippantott be, hogy megmentse a várost, ismét hallucinációkkal küzdött és sorban látta a múltjában kulcsszerepet játszó embereket, akik végig beszéltek vele és segítettek Ivy utolsó bombájának megtalálásában. Plusz sok poénos, fanservice jelenet is volt. Jött is egy nagyon látványos egysnittes bunyó jelenet a rengeteg visszatérő figura mellett! Patterson csodaszere – na ja, ez az, amit nem igazán kedvelek, a semmiből jött gyógyszer hirtelen majdnem megoldott minden problémát.

Az utolsó bomba a Time Square-n volt, ahol minden kezdődött. És a másik, amin húztam a szám az évadzárónál: Kurt és Jane az utolsó másodpercben vágja el egyszerre a drótot úgy, hogy közben csókolóznak. Ez too much, ráadásul hogy tudták pont egyszerre elvágni, ha nem is figyeltek oda? Mégis sikerült, és az utolsó küldetésük után nem dolgozhattak többet a kormánynak a tiszta lapért cserébe, így visszavonultak, és mindenki új életet kezdett.

Zapata megszülte a gyermekét és magánnyomozónak állt, Kurt ismét kislányával lehetett, Jane örökbe fogadott kisgyerekeket és Wellerrel maradt, Patterson pedig Rich-csel (aki összeházasodott Bostonnal) kincsvadász lett. Bár volt ott Patterson, Rich és Boston közt a pár másodpercben valami olyasmi sugallás, hogy hárman kezdtek új életet, bár ez a történetvezetésbe nem igazán illene.

Majd miután a valóságokról és egyes események rendkívüli sorsfordító erejéről beszélt Weller, Jane-nek beugrott egy jelenet, ahogy a bombát hatástalanítva összeesik és meghal. Szóval mi az igaz? Meghalt, és a túlvilágon van már a közös vacsora a barátokkal és a családdal? Vagy csak végigfutott az agyán, mi történhetett volna? Nincs egyértelmű magyarázat, a készítő sem árulta el interjúkban, melyiket gondolja igaznak.

És ez fantasztikus zárás! Vagy boldogan élnek, míg meg nem halnak, vagy pedig Jane feláldozza magát milliók életéért cserébe (ugyanis a nagy ZIP-felhő miatt haldoklott, és sürgősen újabb adag gyógyszerre volt szüksége). Így mindenki megkapja azt a befejezést, amire vágyik! Hangulatilag is remekül össze lett rakva, és az egész felvezetése és az utolsó pillanatban a két verzió bemutatása… ááá, én vigyorogva eltoltam egy aztak**át. Így kell blindspotosan zárni a sorozatot. Martin Gero mindig szeretett meglepő fordulatokat és talányokat tenni a sorozatba.

Nem bántam meg, hogy visszatértem az utolsó évadra. Egyszerűen minden képzeletem felül múlta. Igaz, nem lesz életem legjobb évadja, bőven volt benne hiba, mégis remek szórakozást nyújtott, mindig meg tudott lepni, és emiatt boldogan fogok visszaemlékezni a sorozatra – kivéve  a harmadik évad második felére és a negyedik évadra, azokkal nem leszek soha megelégedve.

Mégis a sorozat megmutatta számomra, hogy nem minden FBI ügynökös krimi ugyanolyan, nem kell zsigerből elutasítani a zsánerbe tartozókat, hiszen olyan különlegességekre találhat az ember, mint a Blindspot esetében.

14 hozzászólás Ne habozz!

Cleda - 2020. 07. 27. 23:41

Szerintem is a Sandstorm-os éra volt a tuti, én egyáltalán nem tudtam elviselni Madeline-t. Ahhoz képest, hogy az évad elején még szó szerint unatkoztam, a közepe fele kezdett beindulni és utána már könnyebben lement. Az új terroristák meg Madeline annyira nem mozgattak meg, Madeline öngyilkossága egyenesen anticlimactic volt. Én nem vélekedek ilyen pozitívan a fináléról. Értem, hogy többféleképpen lehet értelmezni, de engem ez rohadtul zavart.

Bernadett - 2020. 07. 28. 10:07

Nekem nagyon bejött az egész sorozat. Végig izgalmas, figyelmét lekötő volt. Jók voltak a szereplők.
Kár, hogy vége.
Még tudták volna belőle kihozni.

Adamzget2 - 2020. 07. 28. 10:27

A 3. évad környékén én is éreztem egy kis visszaesést, de összességében nekem nagyon tetszett a sorozat. Kb az összes főbb karaktert és színészt megkedveltem a sorozat alatt, pedig egyedül Sullivan Stapletont ismertem jobban és miatta is kezdtem bele a sorozatba. Az meg hogy Rich poénkodott az évadzáróban egy Rich/Patterson kincsvadászos Spin-offon. A 4. évad Machu Picchus kincskeresős epizódja óta erről álmodozom, remélem a készítők látnak benne potenciált és valóban megvalósul. Illetve az is elég menő volt, hogy így 2-3 év után Esmer papa szerepet kapott az évadzáróban, még ha csak pár másodpercre is, ha már ő a sorozat “legnagyobb rajongója” :D

Kiss Péter - 2020. 07. 28. 11:15

A Cool nem akarja valamikor folytatni?

Necridus - 2020. 07. 28. 14:17

Amúgy két erős érvet találtam mindkét végkimenetelhez:

1. Jane meghalt: bizonyítja, hogy a túlvilágon vagyunk, hogy Bostonnak megvan minden ujja (Ivynál hagyta az egyiket ugye)
DE lehet, hogy csak baki

viszont

2.Jane nem halt meg: miért hagyná a hullazsákot a Time Square közepén az FBI? Inkább csak elképzelés ez.

Illetve ott vannak a részbeli utalások, hogy utolsó és mi van, ha mindig csak fájdalmat vonz magával. DE közben meg egyszer már feláldozta magát (a bomba) egy résszel előtte, így kétszer ellőni…

Az agyam azt mondja, túlélte, mégis a halál illene jobban a karakterhez. Mindenesetre nagyon bejön, hogy nincs egyértelmű válasz és kvázi a nézőre van bízva, mi történhetett az utolsó percekben.

Andi - 2020. 07. 28. 17:37

Imádtam a sorozatot, nagyon sajnálom, hogy vége lett. Az 5.évad kifejezetten jóra sikerült, izgis volt és voltak meglepik benne. Szerintem lehetett volna még kihozni belőle legalább egy évadot.

Kaktusz - 2020. 07. 28. 22:19

Hat ez az utolso par snitt nagyon odavagos volt :D en azt gondolom, tenyleg meghalt, szepen keretezi a sorozatot, zsakbol jott, zsakban tavozik. Boston ujjait nem figyeltem, de ha tenyleg mindegyik megvolt, akkor bizony eleg eselyes, hogy nem happy enddel zarult a sorozat.

Az evad nekem az elment kategoria volt, Madeleine eszmeletlen gyenge es hiteltelen fogonosz volt szerintem, egy percig se tudtam komolyan venni, hiaba volt egy rakas kegyetlen tette.

A ZIP ellenszerre meg visszaterve, korabban emlitettek, hogy Patterson dolgozik rajta, en mar ott huztam a szamat, hogy mekkora multitalentum ez a csaj… Tobbek kozott ezert is fulladt szamomra kicsit unalomba a sorozat valahol a 3. evad kornyeken (a 4. evad elso felet meg se neztem), mert annyira eletszerutlen dolgokat kezdtek el bejatszani, hogy azt mar az en gyomrom se vette be.

Amin meg ki voltam akadva, hogy egy egesz evadot szenteltek Jane lanyanak, hogy aztan teljesen dobjak a karaktert. Hol volt, amikor Jane visszavaltozott Remyve? Hol volt, amikor a team szamuzetesbe kenyszerult? Oke, ne hozzak vissza a szinesznot, de legalabb egy fel mondatban megemlekezhettek volna rola, ha mar ugy koruljartak mindenki mast, hogy milyen nehez nekik a szeretteiktol tavol.

Osszessegeben egyaltalan nem bantam meg, hogy neztem ezt a sorozatot, de az elso ket (harom?) evadot meg se kozelitette a 4-5. A finale legalabb utosre sikerult.

Florabell - 2020. 07. 29. 15:13

3.évadot leszámítva nagyon jó volt, Mayfair ugyan még 4 évad után is tud hiányozni, de egyébként teljesen élvezhető volt ez a sorozat.Madeline karaktere különösen kedvenc lett a maga ördögi,ám letisztult gonoszságával, és a mindent felülmúló hatalomvágyával. Jó volt, hogy engedték teljesen reménytelenné válni a helyzetet és fordítottak a szerepeken. Jane tényleg kissé háttérbe szorult az utolsó évdadra, viszont Patterson és Rich fergeteges párosa mindenért kárpótolt. Tasha érzelmes jeleneteiért is jár a plusz pont. Egyszóval tényleg kiemelkedő volt ez az utolsó évad és talán jobb is így, hogy még időben lezárták, megtartva a minőséget. A zárójelenet pedig…

Bazsi - 2020. 07. 30. 20:47

Hát ez az 5. évad újra hozta azt amiért az első kettőt nagyon szerettem, és ez a finálé, odab@szott!
De kár h vége van, bár így kerek… kifejezetten jó finlé, és utolsó évad volt!

Niki - 2020. 08. 29. 09:51

Nem szerettem az utolsó évadot… Ez a kedvenc sorozatom, de ez az évad nekem nagyon nem jött be.. Minden részben volt egy ügyük, amit megoldottak, majd kiderült, hogy az ő nyakukba varták az egészet, így a megoldással csak mélyebbre ásták magukat.. Mindig volt valaki, aki egyszer csak megjelent, akkora tudással, hogy akár az egész ügyet megoldhatják, majd kiderült, hogy igazából ellenük dolgozik (pl. Kathy)
Amikor megöltek valakit, akinek köze volt a Dabbur Zannhoz, automatikusan az addig jelentéktelen segítőjére szállt át az egész, és végül kiderült, hogy ő sokkal rosszabb ember (Madeline halála után Ivy, vagy Madeline börtönbe kerülésekor Dominic)

Valahogy a befejezés sem fogott meg, pedig néhány sorozat utolsó részénél elbőgtem magam (bár bevallom, Patterson halálakor elpityeredtem)

Egy szóval a 3. évadig imádtam, nem tudtam abbahagyni a részeket, de az 5. évadnál már mártam, hogy vége legyen.

Májk-rém - 2020. 09. 27. 23:06

Végignéztem… Az elején abszolút lekötött a történet, tetoválás, titkos társaság, rejtvények megfejtése kb. Jane édesanyja haláláig. A tesójával folytatott macska-egér játék inkább csak az érzelmi szálak pengetése miatt fogott meg megtudva több mozaikot Jane életéből. Szerintem a sorozat legerősebb karaktere ő (a testvére) volt. Halála után annyira már nem érdekelt, hogy a megoldhatatlannak tűnő rejtélyeket hogyan oldják meg pillanatok alatt. Sokszor nem is értettem az egymás szavába vágó zsenikék miatt. A negyedik évad kifújt. Jah, akkor azt hittem, hogy ezzel vége is a sorozatnak, de aztán mégsem:) Az ötödik évadot is csak a lezárás miatt néztem végig, nem pedig az egyfolytában rinyáló, pillanatok alatt a célobjektumhoz érkező (nekem 2 órával az indulás előtt a reptéren kell lennem, bocs) és Rich mindig kéznél lévő haverjai miatt (úgy ugrott le vérért, mintha tejért ment volna le a Mókuska éjjel-nappaliba). Az oszták-magyar (!?) térképet már nem is említem. Egy kicsit elgondolkodtam ezen a kétfajta lezáráson az egyik túl hollywood-i, a másik drámai. Kb. 1 percig tartott, de ha Jane azt mondta a végén, hogy “már jól vagyok”, akkor nekem tökmindegy, a fő az, hogy ő jól érezze magát.

Zoli - 2020. 10. 04. 13:59

Alapvetően nem volt rossz, meg szerettem a többi évadot is, és kíváncsi voltam a lezárásra, de nekem kicsit lagymatag lett már. Voltak benne olyan részek, ami sok volt már nekem. Weller családi “hisztijei” abszolút nem profira valló viselkedés. Meg azok a pillanatok, amikor tudod hogy sürget az idő, de még megbeszélnek egy-két dolgot, poénkodnak párat.

Azt a régi Magyarország térképet hogy honnan töltötték le az S05E07-ben 06:36nál, azt nem tudom! És hogy ez senkinek nem tűnt fel… :)

sankovari - 2020. 11. 04. 22:28

Szerintem egy-két év múlva leporolják és az fbi talál egy megmagyarázhatatlan tetkót amit csak a csapat tud megoldani.

Enzo - 2020. 11. 22. 18:54

Na pár hete befejeztem az utolsó évadot is, a 4.-hez hasonlóan akkor epizódonkénti kommentek helyett csak egy-két highlight:

5×01: RIP Reade :( Méltóképpen elbúcsúztatták. :(
Áhá, szóval Weitz szólt nekik, azért élték túl. Afreen milyen fontos szereplő lett az évadban!
Ez az égett arcú faszi (Rafael Pierce) jó karakter, azt hittem feltűnik még. Rich kiszabadítása meg amilyen nehéznek tűnt, annyira simán ment.

5×02: RIP Sho :(
Pattersonnak komolyan William a keresztneve? Ne már, erre vártunk 4 évadon át? :D
Vidám volt a házimunka-szerencsekerék meg Bill Nye vendégszereplése is.
#hétidézete:
“-Also, Archie could use a little art. Tsk.
-Archie?
-That’s what he keeps calling the Bunker. Please make him stop.” :DD

5×03: RIP Briana :(
(I sense a pattern here.)
Azért kb legkésőbb eddigre minden néző eljutott addig, hogy legszívesebben agyonverné Madeline-t egy kanállal.

5×06: A távolság- és időbeli problémák elég nagyvonalúan vannak kezelve a sorozatban :D De legalább Patterson és Rich a szerzetesi ruhában vicces volt.

5×07: Nagy Magyarország-térkép, LOL :D miért??
#hétidézete:
“-I have a dark web contact who’s very good at getting less than legal things into Libya.
-What’s his name? Soft Serve? Milkshake? Sorbet?” :DD

5×08: Kiderült minden (Keaton-Allie-Boston trió segített őket), aztán meg mindenki elfogva, Patterson látszólag halott, egyszerűen semmi módot nem láttam arra, hogy ezt hogy ússza meg a csapat… ja, a Zapata-Patterson noseboop végtelenül cuki jelenet :)

5×09: What The Fuuuu…Patterson él! A “genderbending”-en besírtam :D Illetve jó volt látni, hogy azért vannak még támogatóik az irodában. Megan behozása is ügyes. Ahogy az előző részben minden Madeline kezére játszott, most minden összeomlott körülötte… Továbbá RIP Weitz, de ami igazán szemétség volt, hogy minden nézővel, aki Madeline lassú és fájdalmas halálát kívánta, kitoltak, mert a nő megölte magát. Ez nem ér!

5×10: Kathy is visszatér, elég funky a Three Blind Mice reunion. A technoblabla továbbra sem hiteles, az aknának meg legalább 2x fel kellett volna robbannia (súlypontváltozás, helycsere), nyeh…

5×11: Ez a második megvezetés gyors egymásutánban, Jane se zippelődött, hanem az ellenszer miatt megúszta.
Na és innentől összeraktak egy remek évadzárót, ami méltó megemlékezés és visszatekintés volt – nem tudom, hogy valaha láttam-e ilyet, hogy tényleg szó szerint MINDENKI visszatér valami haluzás vagy egyéb formájában (Avery!). Pluszpont a “kezdet és a vég”-et szimbolizáló Times Square helyszínért meg az egysnittes bunyóért, mínuszpont hogy egy sima bomba hatástalanítása a Nagy Utolsó Feladat (még akkor is, ha ZIP-bomba), meg hogy a drótelvágás előtti másodpercekben még érzelgősködnek meg csókolózva vágják el, lol :D
A vacsorás zárójelenet, és a szándékosan nyitva hagyott plot twist (hogy melyik a valóság – vajon Jane ahogy érkezett, úgy távozna, egy zsákban a Time Square-en?) pedig egyszerre szemét és zseniális, pláne, hogy Martin Gero elmondta az interjúban, hogy nincs “helyes” értelmezés, mindenki maga döntheti el, hogy melyik végjátékot fogadja el.
#hétidézete:
“-Your bomb-maker, Jesse Thomas, has a number of aliases: Craig Blasucci, K.K.Hawkey, Joe Timbur, and, most importantly, Benjamin Paisley Grey.
-Sounds like a really fancy tea.” :DD

Én egészen megkedveltem a Blindspot-ot az évek alatt, szívemhez nőtt a kis csapat, meg néha jó olyan kis félig hetiügyes, félig átívelős nyomozós sorozatot nézni ami nem high concept meg mindfuck, hanem valami egyszerűbb. Jó pár kiváló epizód is a szemünk elé került, komoly WTF-ekkel, és a valóságtól való gyakori elrugaszkodás ellenére szórakoztató maradt végig a sorozat. Ennis Esmer mint Rich Dotcom abszolút vitte a prímet, szívesen látnám még valami másban ezt a karaktert.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz