login |

Mit néznek a magyar Netflix-előfizetők?

2020. 07. 28. 18:00 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: magyar nézettség, Netflixes nézettség

Na, végre sikerül bepótolni egy régi elmaradásunkat, hiszen amikor a Netflix bejelentette, hogy országokra lebontott sorozatos és filmes napi nézettségi toplistákat fog közölni, akkor elhatároztam, hogy ezekkel foglalkoznom kell, hogy minden lehetséges következtetést levonjak belőlük, ami a hazai ízléseket, nézési szokásokat illeti. Csak épp március közepe óta nem írtam top10-eket, de gond egy szál sem, mert azért folyamatosan követtem a listákat, és most végre írnék is róluk. Havi bontásban, ha pedig utolérjük magunkat, akkor hetiben.

Azt előre jelezném, hogy elvileg nem tudni, hogy mi a módszertana a mérésnek, ami alapján készülnek a listák, összperc, átlagperc, indítás, stb., hogy filmeket és sorozatokat hogy lehet korrekt módon összevetni, illetve, hogy egy sok részes szezon előnyben van-e egy kevés részessel szemben (elvileg nem, hiszen van, hogy filmek vezetnek), hogy mi a helyzet a hetiben érkező sorozatokkal, illetve az is, hogy a listák inkább érdekességek, illetve trendeket mutatnak, nem valós sikereket, hiszen ha valamit mindenki azonnal ledarál, akkor az csak rövid ideig lesz első (de akkor fölényesen), utána eltűnik, míg amit lassan néznek az emberek, az nagyon sokáig élvonalban lehet. De ha valami sokáig élvonalban van, akkor lehet, hogy azért, mert sokan nézik. Szóval értitek.

Ezt a posztot mindenképp linkelném, sok alapinfó van róla arról, hogy miért nem tud a Netflix nézettségi adatokat mérni (a tévével ellentétben ők nem tudják, hogy mit mennyien néznek, hiszen nem látják, hányan ülnek a készülék előtt, míg a Nielsen ezt méri a lineáris nézésnél), hogy amikor számokat közölnek, akkor azok mire vonatkoznak, illetve, hogy a neten közölt “adatokkal” miért kel vigyázni, hogy miért nem valódiak.

És  pár dolog a listákkal kapcsolatban. Az alapokat mindenki tudja értelmezni, a premiersorozatoknál van mindig a legnagyobb rámozdulás, így mindig beszédes, hogy mi kezd azonnal első helyen és mi nem, hogy mi jut egyáltalán top10-be és mi nem, hogy mi halad lassan felfele, és mi halad lassan lefele, illetve, hogy mi zuhan. Hogy nyilván a magyar szinkron és felirat előnyt jelent, de kommentben már utaltam az “örökzöldekre”, amik azok a Netflix-sorozatok, amiket az embereket folyamatosan néznek. Ergó amikor nincs sok menő újdonság, ezek lesznek azok a sorozatok, amik vissza-visszaszivárognak a listákra az újranézőknek, illetve a később érkezőknek köszönhetően. Az elmúlt hónapok alapján ilyen örökzöld, azaz folyton a top10 határán mozgó sorozat itthon a The Witcher, a You, a Stranger Things, a Sex Education és a Narcos, valamint a Baby Boss: Back in Business. Sőt, júliusban a Lucifer és a Friends is be-bekerült a top10-be, bár nem tudok nem arra gondolni, hogy ebben az Index-cikknek is szerepe lehet. (És, ami érdekes, az új szezonok premierje előtt a La Casa de Papel, a Dark és a The Umbrella Academy is listás lett a magukat felhozó nézők miatt.) És ugyancsak érdekes lehet összevetni, hogy mik azok a sorozatok, amik itthon sikeresek, máshol viszont nem, illetve, hogy miben hasonlítunk a régióra, vagy akár Amerikára, és milyen nézési szokásokban térünk el.

Még ma jön az első havi toplistás poszt, csak gondoltam egy ilyen gyorstalpaló bejegyzés jól jön, legalább később linkelhetem.

7 hozzászólás Ne habozz!

Scat - 2020. 07. 28. 18:48

Amennyire láttam, többségében a limonádé sorozatok, filmek tanyáznak az első tízben.

Nyilván, ezt egy premier felkavarhatja, de alapvetően főleg ilyesmik vannak ott. Meg a Floor is Lava, amit csak azért nem értek hogyan kerülhetett oda, mert szerintem rém semmilyen.

winnie - 2020. 07. 28. 19:03

nem, nincs semmi torbvenyszeruseg vagy altalanosithato dolog, max annyi, hogy ami nagy premier, az nezett lesz. de meg az sem mindig. van, hogy kommersz cucc van a legjobbak kozott, van, hogy reteg, van, hogy elismert, van, hogy abszolut gagyinak tartott, van, hogy mashol is siker, van, hogy csak itthon, van, hogy szkriptelt, van, hogy doku, van, hogy reality.

ld. a. ostani emmy jeloltek zome jol szerepelt itthon (ozark, better call saul, dead to me, unorthodox), de nem mind (hollywood). most ugye a cursed az elso, elotte a dark volt, de pl. a 13 reasons why nem lett akkora siker. egyre jobban szerepelnek a dokuk, de ott is, a popcorn mellett az igenyes cuccok is.

winnie - 2020. 07. 28. 19:08

ja, es a floor is lava. ha valami, akkor ez papirforma. nalunk nem lett akkora gigasiker, mint amerikaban, de jol szerepelt, es ha nem elozetes alapjan mondod, akkor meg te is lattad. es ugye a lista nem feltetlenul vegignezesi. de ha ez nem meggyozo, a floor is lava volt az, amit en, aki aztan tenyleg semmi nem szkripteltet nem nez, meg en is megneztem otthon, mert meg akartam mutatni a gyerekeknek, mert sejtettem, hogy tetszene nekik. (ld. a posztot az elozeteshez, ahol sirok, hogy nincs szinkron) engem hidegen hagyott, de nagyon kommersz, sokaknak tetszhet, aki nem verkomoly versenyre vagyik. azota vegre megmutattam nekik az ultimate beastmastert is, ami engem detto nem izgat, de ok tulsagosan szeretik a ninja warrior stilust.

Scat - 2020. 07. 28. 19:41

Most kivételesen nem is akarok erről meggyőzni senkit, winnie. Én így látom, de természetesen megadom a lehetőséget arra, hogy tévedek. Nem nézem naponta a listát, tehát nem is tudhatom halálpontosan a szereplőit.

Viszont ha rápillantok, richtig van benne vígjáték vagy romantikus limonádé, akár film, akár sorozat. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy csakis azok lennének ott.
Mondjuk azt írtam is, hogy a premierek bezavarnak ebbe.

Igen, a Floor is Lavanál olvastam, hogy a gyerekeknek nagyon tetszik, de ez engem nem vigasztal :)

human - 2020. 07. 29. 00:52

pl a filmek között jelenleg 1 komoly látszik a top10ben :)
de amit kitettél sem sok értékkel van tele, de a sorozatos azért színesebb és érdekesebb lista.

winnie - 2020. 07. 29. 08:38

scat: ezért rakjuk ki majd az összeset, hogy le lehessen vonni következtetéseket, de nem igazán van konkrét trend, inkább azt mondanám, hogy nagyon színes. van benne limonádé, naná, de mindnféle más is.

sőt, fel fogjuk tüntetni azokat is, amik kimaradtak, de tippre nem arról lesz szó, hogy valamire azt mondod majd, hogy annak helye lett volna, mert szinte minden felkerül, ami jön, max nem mindegyik fut be akkora ívet.

Zoli - 2022. 02. 06. 20:35

Ezek a spekulációk nem jók semmire. Nem tudjuk hány netflix előfizető van, nem tudjuk hogy kik milyen szolgáltatókat néznek még, hamis lehet a nézettség mert hivatalosan x ember nézi nem hivatalosan torrentrol stb meg 3x. Szóval engem jobban érdekel a Trakt sikerlistája mint ez.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz