login |

Pilot-mustra: Dead Still – 1×01

2020. 07. 31. 15:57 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, Kanada odavág, kritika, pilot-mustra,

Veletek is előfordult az, hogy leültök nézni egy általatok valamennyire várt sorozatot és csak pislogtok, nem értitek, hogy miért látjátok azt, amit, hogy miért unalmas vagy béna a pilot, és csak egy idő után esik le, hogy a sorozat, amit néztek egyáltalán nem az, amire számítottatok, és a felismerésnek köszönhetően hirtelen elkezditek élvezni?

Ennél az ír-kanadai újoncnál ugyanis pont ez fordult velem elő. (Igen, már lement a teljes szezon, tudom, hogy elkéstem a partiról, de most kezdtem el elhozni magam az elmúlt 2-3 hónap pilotjaival.) Azt hittem, hogy ez egy heti ügyes krimisorozat egy halottfotóssal, egy memento mori-kat készítő fényképésszel. És nem is tévedtem sokat, csak annyit, hogy nem heti ügyes a széria, és nem a fényképész nyomoz benne. Mondjuk arra sem számítottam, hogy szinte komédiáról van szó. Feketéről.

DEAD STILL – 1×01 – 6,5/10

Kezdem az elejéről. A főhős egy temetkezés vállalkozóból lett fényképész, aki azzal keresi a kenyerét, hogy az 1880-as évek Írországában elhunytakat fényképez családtagjaik körében, hogy szeretteiknek legyen egy utolsó mementójuk róla. Voltaképp tehát “rendbe hozza” a halottakat, beállítja őket a családtagok körébe, mintha élnének, és kattanhat is a fényképező, utána lehet szaladni előhívni a képet.

Már a kezdése is elég külön volt a pilotnak, nekem pedig fura volt, hogy Brock Blennerhasset nem elég, hogy nem nagyon nyomoz legutóbbi alanya kapcsán, de a haláleset sem tűnt olyannak, amiben vizsgálódnia kéne. Egyetlen furcsaság volt csak: az, hogy a fotólemez, amire lőtte a felvételt, eltűnt. És ennek a szálnak a továbbvitele közben döbbentem rá, hogy ez a meglehetősen morbid sorozat a fotósról és a munkájáról, annak “kihívásairól” fog szólni.

Persze azért a krimit sem kell hanyagolni, legalábbis erre következtetek abból, hogy egy másik szálon felvezettek pár nyomozót, akik egy furcsa gyilkossági ügyre bukkannak, ami párhuzamot mutat egy korábbi esettel, és tippre az itt keletkező, sorozatgyilkosos gyanúk igazolása céljából próbálják majd bevonni a nyomozásba a fotóst, aki közben éli mindennapi életét, amihez időközben egyébként egyik rokona is csatlakozik, majd segédként egy fiatal srácot is alkalmaz.

Ha más nem, akkor az biztos, hogy a Dead Still mellett szólt, hogy egyedi. Nem mondom, hogy maga a sorozatgyilkosos szál felkeltette volna az érdeklődésemet (lesz még idő erre), viszont annyira kuriózum a téma, hogy talán még akkor is maradtam volna, ha nem jött volna be ez a humoros megközelítés. De szerencsére voltak annyira érdekesek a karakterek, valamint interakcióik ebben a számomra elég ismeretlen közegben, hogy rögtön nézzem is a folytatást.

Gond csak akkor lehet, ha a sorozat a folytatásban két szék között a padlóra esik, azaz komédia sem lesz, krimi sem lesz, csak valami korcs. De annak ellenére, hogy rövid az évad, itt lehet, hogy érdemes az első rész után is esélyt adni, hiszen a 19. századi látvány, amit pár modernebb vonással dobnak fel, kifejezetten jól esik a szemnek. És mondom, a téma, a halottfotózás sem fog szerintem más sorozatban előkerülni.

3 hozzászólás Ne habozz!

Florabell - 2020. 06. 09. 16:11

A pilot ne csüggesszen el senkit,utána egyre jobb lesz. A negyedik résznél tartok és mostanra már úgy látszik megtalálta a saját hangját a sorozat.Nyomozás egyébként nem nagyon van benne,szóval kicsit megtévesztő. Főszereplőink mondhatni inkább csak sodródnak az árral furábbnál furább kliensek felé,miközben néha lecsap a sötét gyilkos és egy kétségbeesett nyomozó igyekszik utána járni az esetnek.Szóval inkább egy gótikus kísértet sztorira hajaz, humoros helyzetekkel,amihez persze jól passzol a gyilkosos rejtély egyfajta átívelő szálként.Nekem végül nagyon bejött,a pilotot leszámítva.

Florabell - 2020. 06. 20. 23:57

Hát ez a finálé gyors volt.Éppen megkedveltem és 6 rész után már vége is. A lezárás nem volt túlságosan megalapozva, de végülis egynek jó. Azonban még maradt egy jócskán elvarratlan szál,így nem igazán volt teljes, hiányérzetem maradt. Remélem lesz második évad,mert ez a rejtély egyáltalán nem lett megoldva.

abc - 2020. 08. 01. 12:09

Ez nagyon jo! Nem egy akciosorozat, de viszonylag keves szereplovel, egy nagyon hagulatos, aranyos tortenetet sikerult osszehozni. Imadom! Mar csak a zaro epizod van hatra.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz