login |

Wynonna Earp: kezdett a 4. évad – írta Frances

2020. 07. 31. 17:50 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika,

Nemrég elstartolt a hazánkban sajnos kevésbé ismert természetfölötti, leegyszerűsítve akár démonvadásznak is titulálható sorozat új szezonja – talán az RTL Spike valóban be fogja mutatni nemsokára vagy kap magyar feliratot a Netflix-en, ahol két szezont találhatunk meg belőle. (A negatív pilotkritika után azért sokkal kedvezőbb vélemények voltak hozzá a blogon: 1. évad, 2. évados premier, 2. évados finálé, 3. évad.)

Kemény két évet kellett várnunk arra, hogy kedvenceinket ismét láthassukfinanszírozási problémák merültek fel az egyik gyártó kiszállása miatt, de végül csatlakozott egy új partner a képregény-adaptációhoz, amit egyébként már másfél éve az 5. évadra is berendeltek.

Azt, hogy megérte-e a várakozás, korai lenne megmondani, de az biztos, hogy aki eddig követte Wynonna és csapata kalandozásait, az most kapott egy jó adag hype-ot. A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Két évvel ezelőtt ott hagytuk abba, hogy hőseinknek sikerült megölniük Bulshar-t, ezzel megtörvén az Earp-átkot. Wynonna és Nedley pedig most azon ügyködnek, hogy kiszabadítsák Waverly-t és Doc-ot az Édenkertből. A rajongóknak tényleg olyan érzés lehetett nézni az első képsorokat, mintha hazaérkeztek volna, Wynonna pimaszsága, badass-sége és beszólásai azonnal visszarántanak a sorozat univerzumába.

A 4×01 hozta, amit elvártunk tőle: az ütős one-linereket, a vagány fő- és mellékkaraktereket, és a Wynonna Earp-féle „szétrúgom mindenki seggét”-hozzáállást. Mellette rengeteg megválaszolatlan kérdést, lehetséges szálat hagyott a levegőben, amerre majd elindulhat a sorozat a későbbiekben, egyelőre még semmi sem tiszta abból, milyen is akar lenni a 4. évad.

A Wynonna Earp-öt a karakterei, a köztük lévő dinamika és a színészei tartják fenn a víz felszínén. Látszik rajta, hogy nem gigaköltségvetésből készül, de az is egyértelmű, hogy a színészek imádják a karaktereiket és egymást is a magánéletükben.

A Wynonna-stáb igazi összetartó csapat, elég csak megnézni a Twitter-bejegyzéseiket és azt, hogyan kommunikálnak kifelé. Nincs sztárkodás, elérhetetlenség, helyette vannak kibeszélők, közös live-ok, meghallhatják a rajongók véleményét, nem csak a színészek, de az írógárda is. (Mellesleg a sorozat kreátora, Emily Andras magyar származású.)

Mindezt azért kellett elmondanom, hogy rámutassak, az a lényeg, hogy a Wynonna Earp tud jóízűt kacagni magán, és nem akarja előadni a nagymenőt. Tisztában van a lehetőségeivel, és azokat igyekszik megfelelően kihasználni. Éppen ezért érzem azt, hogy amennyire családias az alkotóbrigád, pont olyan családias a rajongótábor is.

A sorozatbeli karaktereket nagyon felturbózzák a színészek, szinte mindenki úgy játszik, mintha neki lett volna kitalálva a szerepe. A frontasszonyt játszó Melanie Scrofano olyan, mintha nem is kellene erőlködnie, hogy hozza a formát. Mindenki nagy kedvence, a Dominique Provost-Chalkley által megformált Waverly is telitalálat, de Tim Rozon Doc Holliday-je sem marad le a sorban.

A mellészereplők is büszkén vehetik a stafétabotot a headliner-ektől, például Mercedes (Dani Kind) karakterét felüdülés volt látni, és végre Nedley (Greg Lawson) is kapott rivaldafényt. Nicole-lal (Kat Barrell) sok dolguk van még az alkotóknak.

Kár, hogy a Wynonna Earp kevésbé ismert, hiszen egyike azoknak a szériáknak, amely nem muszájból hozott be LMTBQ-karaktereket a képbe, hogy utána elégedjen meg a néző azzal, hogy ott vannak és pipát kapott a reprezentáció. A sorozatban az a jó, hogy a szereplők tényleg kapnak hátterezést, célokat, sztorit, s mindet egyáltalán nem tolja az ember arcába, aminek köszönhetően reprezentáció terén sokkal-sokkal többet mutatott és adott, mint a legtöbb mostani nagymenő széria.

S hogy jelezzem, hogy nem vagyok elfogult, ideje rátérnem a negatívumokra is. A Wynonna Earp vékony jégre lépett és nagyon remélem, hogy ezzel a készítők is tisztában vannak, mert ha nem, akkor lehet, hogy az a bizonyos kasza újra előkerülhet.

A sorozat rengeteg nehéz szálat megbontott, elég csak felsorolni párat, hogy lássuk, ha nem figyelnek, akkor nagyon elbaltázhatják: Waverly angyal, Doc vámpír, Wynonnánál nincs ott a fegyvere, a Peacemaker, Nicole háttérsztoriját is illene már kibontani, Wynonnának és Doc+nak van egy közös gyermeke, és most kaptunk egy új szereplőt, Rachel-t. Sok a kesze-kuszaság, és az angyal-sztori nem biztos, hogy jó húzás volt, ha nem fogják tudni megfelelően elosztani az erőviszonyokat.

#FightForWynonna ide vagy oda, az évadnyitóból is sütött a gazdaságosság, néhány helyszínt okosan kellett berendezni ahhoz, hogy eltakarhassák vagy lecsalhassák a dolgokat, ilyen például az is, ahol a zombihadsereggel küzdenek a lányok, a világítás, a félhomály, a labornak/raktárnak beállított helyszín is erre játszott rá.

Szóval, félek, hogy mi történik majd az elkövetkezendő részekben, mert dühös lennék, ha a sorozat ismét a szakadék szélére kerülne, mert hiánypótló. Persze, nem olyan, mint az élen vágtázó nagy költségvetésű társai, de pont ez adja a savát-borsát. Emily Andras azt írta Twitteren, hogy az első rész kábé óvodai kiselőadás volt a másodikhoz képest, szóval a stáb nagyon oda akarja tenni magát.

Bízom benned, Wynonna Earp!

13 hozzászólás Ne habozz!

Wanheda - 2020. 07. 31. 18:56

Ahh, én imádom! Nagyon vártam, nagyon szurkoltam, hogy legyen tovább és az 1. rész azt hozta, ami nekem pontosan elég, hogy változatlanul nagyon szeressem a sorozatot. Melanie Scrofano olyan elképesztő színésznő, hogy nem is találok szavakat évek óta. És vicces, még mindig és kedves még mindig. Áhh, jó ez nah.

FP Jones - 2020. 07. 31. 21:16

engem még mindig zavar, amikor a főszereplő csaj sokszor “magában beszél hangosan”, jópofának tűnő valamit akar mondani, de inkább kellemetlen, mint vicces

K. - 2020. 08. 03. 14:29

És tényleg jobb volt a második rész :)
Imádtam minden percét.

sim - 2020. 08. 04. 10:48

Sziasztok!

Jó látni, hogy mások is nézik rajtam kívül magyarok a sorozatot és tetszik is nekik! :D Nagy örömmel olvastam ezt a beszámolót és minden szavával egyetértek.
Van valami ebben a sorozatban, ami hogy is mondjam, “behúz”, amit még nem nagyon tapasztaltam más sorozatokkal kapcsolatban. Lehet a színészgárda kapcsolata, lehet az állandó fordulatok és cliffhangerek, de mindig többre és többre vágyik az ember. :) Én is remélem, hogy nem megy a sorozat kárára ez a sok szál és fordulat, de nagyon bízom benne, hogy Emily és a többi író tudja mit csinál. Nekem az a benyomásom, hogy azért kezükben tartják a gyeplőt. :D
A 4. évad 2. részében én már mondjuk kapkodtam a fejem… :D de imádtam.

Én is nagyon szívesen beszélgetnék másokkal alkalomadtán a sorozatról. :) Kéne valami platformot keresni rá!

Köszi a beszámolót! Remélem lesz még!

Wanheda - 2020. 08. 04. 17:11

Bizony a 2. már sokkal jobb volt. :-) De mondjuk nekem teljesen mindegy már, én annyira szeretem, hogy ha valaki feltűnik akárhol belőle, megindul a szeretetérzet bennem. :-) Az a kanadai-fajta sorozat, hogy van benne lélek, olyan semmilyen, de … Kezdjük az Anne of Green Gable-lel, akkor szembesültem először a kanadai film speciális melengetőségével, aztán van már egy csomó másik, no de ez azért mégis a kedvenc.

Wanheda - 2020. 08. 04. 17:13

Sim.
Amúgy valóban a Con-okon olyan jó látni, hogyan szeretik egymást. Tényleg egy család ez a csapat. Én még sosem láttam ennyire összetartó, egymást szerető színészgárdát.

Frances - 2020. 08. 05. 14:37

Sziasztok!

Köszi a kommenteket és a visszajelzést! Örülök én is, hogy vannak, akik nézik hazánkban is a sorozatot, és annak is, hogy sok dologban egyezik a véleményünk. Bár, ha nem egyezne, azzal sem lenne gond. :D Valóban jó volna egy Wynonna-kibeszélő felület valahol.

winnie - 2020. 08. 05. 14:43

nincs semmi hasonló? ha valaki csinál, akkor szívesen megosztom a facebook követők között, hátha onnan is lenne érdeklődő.

heidfeld - 2020. 08. 06. 19:59

Waverly, egyik legcukibb – helyesebb karakter, úgy kb. mindenben, amit eddig láttam. Nem tudom, Dominique, hogy csinálja, de ide a kést, hogy ösztönös.Első részben kicsit kioltották egymást a beszólások. Páron azért feküdtem..
Wynonna-Nicole “szeretlek, de megöllek” párosa, nem az évszázad ötlete, az biztos. Elég össze-vissza állnak a dolgok, de ez megoldódhat. És – vagy, sok zombinak van sárga kabátja, vagy a többiekhez képest aránytalanul sokat kapott hőseinktől:D
Dani Kind a legtehetségesebb színésznő, itt is. Imádom, a nem túl empatikus beszólásait.
Igen. Sorozat nagy erénye, hogy a színészi gárda nagyon együtt van. Jó ilyet nézni!
Nem mondom, hogy ez az első, amit azonnal nézek, ha jön, de szeretem, és kicsit hiányzott.

Wanheda - 2020. 08. 12. 18:38

Mondjuk olyan kesze-kusza ez az évad, nem nagyon látszik, merre megyünk, de attól én még élvezem. Ez a 3. rész már amolyan Legends of Tomorrow szinten elmebetegség volt. :-D Csak kanadai módon. :-D Látszik, hogy ki rendezte… :-D Ha lenne sok pénzem, felvenném egy napra magamnak Melanie Scrofano-t és csak arra kérném, legyen önmaga … :-D

K. - 2020. 08. 17. 21:51

Na lassan felvesz a történet egy irányt végre úgy tűnik.
Szegény Nicolet már nagyon sajnálom.Olyan mint egy macska aminek 9 élete van,minden évadban elvesznek tőle egyet. :D
Ez is olyan évad lesz…

R - 2020. 08. 18. 19:54

Én is szintén imádom a sorozatot. Igen elég zavaros a szálak miatt de bízom benne, hogy helyére fog kerül minden. Én nagyon kíváncsi lennék Nicole háttérsztorijára vagy Wynonna és Doc babájával mizu. A szereplőgárda nagyon jó talán ezért is vonz annyira a sorozat. Wynonna beszólásai a kedvencem. Az első rész hozta az elvártat viszont a második viszont lényegesen jobb volt. Remélem megkapjuk végre azt a sztorit amit ténylegesen akar a 4. évad, minden esetre én kíváncsian várom.

sim - 2020. 08. 19. 12:17

Nicole és a macska hasonlat K. mennyire igaz! Tényleg olyan…:D szegénybe sorra szállnak bele jobbról balról. Kíváncsi leszek milyen üzletet kötött, amiről ennyire nem akar beszélni. Meg hogy egyáltalán mi történt az egyedül töltött hónapok alatt.
Reméljük meglátjuk majd. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz