login |

Vis a Vis: El Oasis – írta Tóthpál Tímea

2020. 08. 01. 14:50 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, , ,

Amikor megtudtam, hogy a Vis a Vis, azaz a Locked Up 4. évadját egy utolsó, mindent lezáró spinoff (az eredeti történettől független sorozat) fogja követni (ami most érkezett meg itthonra is a Netflixre, mint Bebörtönözve 5. évad), határtalan öröm töltött el.

Számomra az első 4 évad minden szempontból meghatározó sorozatélmény volt, gyakorlatilag ennek köszönhetem, hogy azóta is nagyon sok spanyol sorozat foglalkoztat, amiket egyébként szívből ajánlok mindenkinek kipróbálásra, hiszen ahogy itt is sokszor szoktuk emlegetni: Európa is létezik és érdemes nyitott szemmel járnunk.

No, erre a bevezetőre egyébként nem biztos, hogy pont jó példa lesz ez a spinoff, de a miérteket későbbre hagynám.

Az újabb évad ötletének egyébként volt létjogosultsága, mert bár a 4. évad végére a legtöbb szálat elvarrta a sorozat, de a sokak által legtöbbet foglalkoztatott két főkarakter, Macarena (Maggie Civantos) és Zulema (Najwa Nimri) ellenség / partner / barát viszonyára nem sikerült pontot tenni.

Ez annak volt köszönhető, hogy Maggie Civantos a 3. és a 4. évad forgatásának nagy részéről hiányzott, így karakterének sorsát nem tudták továbbvinni. Az El Oasis-t, a sorozat korábbi évadaiért felelősök, Ivan Escobar és Alex Pina vették kezelés alá, ahol a végső 8 rész az alábbi tartalmat kívánta szolgáltatni.

A börtönből kiszabadulva Zulema és Macarena bűnpárosként szövetkeznek. Majdnem 2 évnyi bank és kaszinórablás után, Macarena úgy dönt, hogy új életet szeretne kezdeni és leszámolni addigi életével. A hírt megpecsételve a páros végül egy utolsó nagy dobásra készül, amelynek célja egy gyémánt tiara ellopása, egy igen fontos és befolyásos mexikói kábítószerbanda vezér lányától, méghozzá a nő saját esküvőjén.

A bűnpárosunk munkáját további bandatagok segítik, így: Goya (Itziar Castro), Mónica (Lisi Linder), Triana (Claudia Riera) és Flaca (Isabel Naveira). A rablás után a tettestársak az Oasis Hotelben szállnak meg, ahol a zsákmány elosztására készülnek, azonban a tervük dugába dől és a mexikói banda a nyomukba ered, hogy bosszút álljanak.

Lássuk, mennyi is valósult meg, az amúgy ígéretesnek tűnő tartalomból. (Azt azért jelzem előre, hogy ha rajongó vagy és még nem láttad a részeket, csak abban az esetben vágj bele a sorozatba, ha felkészültél a legrosszabbra és nem félsz attól, hogy a korábbi élményen esetleg csorba eshet.)

A sorozat már a legelső részben sokkolt minket, mikor kiderül, hogy nem kronológiai időrendben halad a cselekménnyel. Ezzel a módszerrel úgy éreztem, hogy a készítők sokat akarnak és ennek a produkciónak kifejezetten nem állt jól az időben való ide-oda ugrálás, több helyen is káosznak éreztem a látottakat. 

A sorozat, az Oasis Hotel 3 szobájában játszódó cselekményeire fókuszált, és próbálta nekünk bemutatni, 3 egymástól független történetet. Az egyik szobában Zulema és bandája rejtőztek, a másikban egy csapat iskolás kölyök szállt meg, a harmadikban pedig egy család, ahol az apuka erős pedofil hajlamokkal rendelkezett.

Mindezeken felül pedig volt egy 4. „mindent látó” központi szoba, ahol a korábbi évadokból jól ismert Sandoval édesanyja, Ama kukkolt mindenkit, amolyan Nagy Testvér szerűen.

Ez már önmagában sok szál és ezek mellett még képbe jöttek a mexikóiak is, akik mindenáron bosszút akartak Zulemáékon állni. Ennek a sok szálnak és szereplőnek az lett a vége, hogy rengeteg játékidőt elvettek a lényeges részektől, magyarán a két főszereplőtől.

Mindezt tetézi, hogy az új karakterek unalmasra és nagyon töltelékre sikeredtek. Volt, hogy 10-20 perceket kellett várni, hogy valamelyik régi karakter ismét feltűnjön a képernyőn és végre érdemi előrelépést kapjunk a történetben. Ez alapvetően egy átlag 45-50 perces résznél elég frusztráló. 

Az akció főbb részeit szolgáltató mexikói csapat arra volt jó, hogy a bűnbandánk egy részét igen hamar megnyirbálja, de itt megint felmerült a kérdés, hogy minek ennyi új mellékszereplő, ha egyszerűen úgyis sorra halnak meg? 

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

A részek alatt kiderül, hogy Macarena elsősorban azért akar új életet kezdeni, mert terhes. Az apuka kiléte végig titok maradt, az évad sosem adott választ arra, hogy kitől és mikor fogant a gyermek. Ezzel egy újabb hiányosság került az évad rovására.

A sorozat ezt követően Zulema végső stádiumú rákos betegségével sokkolt és taszított minket tovább a mélybe, aki ezt ráadásul Macarenának nagyon sokáig nem akarta felfedni. 

Ami azt illeti, a színészi munka sem hozta a szokásosat. Maggie Civantos és Najwa Nimri még mindig nagyon jó, de korábbi energiájukat csak elvétve mentették át. Továbbra is szerethetőek voltak, de valami hiányzott a játékukból. Hiányzott a szufla. A titok nyitja persze lehet az, hogy a két korábban híresen jó kapcsolatot ápoló színésznőnek a forgatás végére teljesen megromlott a viszonya. Mindenesetre a korábbi évadokra jellemző kémia mostanra erősen alábbhagyott.

A legnagyobb csalódás viszont egyértelműen a karakterfejlődések voltak.  A Vis a Vis sikere egyértelműen a főbb és mellékszereplők kapcsolatának folyamatos fejlődésében, változásában rejlett. Itt a mellékszereplőknek esélye sem volt mély nyomott hagyniuk, a gyors halálozások miatt, ráadásul mivel sokan is voltak, így nem igazán lehetett egy igazi karakterívet sem felismerni.

A legnagyobb pofára esést talán a két főszereplőnél észlelhetünk. Zulema korábbi kemény, erőszakos és megosztó karaktere egy érzelmileg labilis, kifejezetten sebezhető emberré változott. Ennek oka elsősorban a betegsége miatt közelgő „halál” érzete miatt lehetett, de sok esetben egyébként is inkább fáradt hatást keltett, ami a korábbi fajsúlyos karakterhez képest bántó volt. 

Macarena karakterét pedig teljesen lenullázták az írók. Olyannyira, hogy a színésznő Twitter fiókját az évadot követően be kellet zárni, mert rengeteg gyűlölködő üzenetet kapott rajta. Ilyen az, amikor egyesek a filmbéli karaktert a színésszel azonosítják, valamint ilyen az, amikor egy népszerű karakterből hirtelen közellenség lesz, csak mert tényleg nem jól írták meg a szerepét.

Macarenából rideg, közönyös karakter lett, melynek köszönhetően a két karakter kapcsolata nem sokat fejlődött, gyakorlatilag a sorozat végére sem lett ez igazán letisztázva, hogy pontosan milyen kapcsolatban is álltak egymással. Partnerek? Ellenségek? Barátok? 

Az újabb sokk Zulema halála volt, de nem ám a rákos betegség vitte el, hanem a mexikói banda sivatagi leszámolása eredményeként kaptuk ezt. Zulema még utolsó mentsvárként Macarenát próbálta védelmezni és egérutat nyerni menekülésük közben.

A jelenet közben egyértelmű volt, hogy ketten együtt nem juthatnak ki a sivatagból, valakinek fel kellett tartóztatnia a mexikóiakat és az írók rátelepedve a rákos betegségére, és Macarena terhességére, úgy döntöttek Zulemát dobják be a mélyvízbe. Abba már inkább nem megyek bele, hogy a népszerű páros búcsúja is mennyire rövidre és érzelemmentesre, ekképp pedig méltatlanra sikeredett.

A spinoff és egyben a sorozat utolsó része a „Kicsoda Zulema Zahir?” címet viselte, ami már csak azért sem volt telitalálat, mert igazából ez nem derült ki. Az utolsó percekben láthattuk, hogy Macarena életet ad gyermekének, magyarán sikerült új életet kezdenie, viszont itt bántóan hiányoltam egy narrációt tőle, ahol fejet hajtva “barátja” emléke előtt tényleg elmondhatta volna, hogy szerinte kicsoda volt Zulema Zahir. 

Hiszen ez kinek a szájából lenne hitelesebb, ha nem attól a személytől, akivel évekig raboskodott, majd utána 2 éven keresztül bűnszövetségessé váltak, majd a végén az életben maradását is neki köszönhette? Azonban nemhogy narráció nem volt, de a sorozat egy nem túl érdekfeszítő Zulema és Saray (Alba Flores) flashback jelenettel zárult. Saray visszatérése egyébként mindenképpen jó pont volt, de az utolsó részt már ő sem tudta megmenteni. 

Mindent összevetve a spinoff sajnos közel sem hozta a régi Vis a Vis-érzést. A fentebb említett hibák mellett még azt is megemlíteném, hogy sok egyéb történetszál nem lett lezárva az évadban. Nagyon sok kérdésre, és jó néhány karakter pontos sorsára sem kaptunk választ. Az évadból hiányoztak a karakterek kapcsolódása, valamint a korábbi évadokra jellemző mély hangvételű dialógusok, a korábbi hangulatos Vis a Vis aláfestő zenékkel együtt.

Komoly potenciál lehetett volna az El Oasis-ban, viszont olyan súlyos hibák és hiányosságok lettek végül benne, amik tényleg csalódásra és rossz szájízre adnak okot. A mérce persze magasan volt, de nemhogy megütni, de még csak megközelíteni sem sikerült. Ettől függetlenül, aki elhivatott a sorozat iránt, az megnézheti, de én, mint rajongó, mostantól inkább félrenézek a spinoff láttán és próbálom az első 4 évadot alapul venni, ha a sorozatról kérdeznek. Mindezeket figyelembe véve, osztályzatot inkább nem szeretnék az évadra adni. 

És hogy ki volt Zulema Zahir?

Nos, bár a sorozatnak nem sikerült méltóképpen elköszönnie tőle, de szerintem ő mindenképpen az egyik legmeghatározóbb „badass” karakterem lesz a sorozatok világában. Habár nekem a személyes kedvencem nem ő volt, de elévülhetetlen érdeme van abban, hogy ez a sorozat egykoron ragyogott.

12 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2020. 08. 01. 15:20

Egy katasztrofális katyvasz volt. Pont. Nem is tudom, minek néztem végig. Ezt inkább jobb lett volna meg sem csinálni. Tényleg csak a két “főszereplő” miatt volt érdekes. Sajnos egyet kell értenem a kritikával, ugyanis nálam ez eléggé lehúzta az összképet. :(

Őszintén szólva én már a FOX-os évadokat sem erőltettem volna a körülmények ismeretében, de azoknak még mindig volt némi értelme, és legalább még élvezhetők voltak.

Az első két évad viszont simán 10/10 volt nekem is.
Sajnálom, hogy a végjáték ilyen silány lett. Ennél sokkal szebb sorsot érdemelt volna a sorozat is és a karakterek is.

heidfeld - 2020. 08. 01. 16:31

Fox-os évadok sem voltak rosszak, csak olyan szinten emelték a tétet/brutalitást, amiket , már nem igazán volt hova fokozni.
Eleve limitált volt az évad. Szabadon kísérleteztek. Mexikóiak, argentinok. Új karakterek között, senki nem volt magával ragadó. Rossz volt ez a koncepció, ahogy időbeli történteket kezelték. Még nagyobb gond, hogy a karakterek fejlődésévével, vagy mi történt, durván 7 év alatt, szinte semmit nem foglalkoztak.
Nagy csodák nincsenek. Más környezetben változnak a viszonyok, a kémia. Egymást utáló embereket, hiába állít egy oldalra élet/írók – Nem működhet. Lásd. Killing Eve 2. évad.
Mélypont, Maca-Zulema, utolsó éjszakája lett.
Egy nagy pozitívum, Vivi alakítója, Paula Gallego. Hihetetlen nagyot játszott, óriási tehetség. És csak 16 éves.
Maggie Civantos-t sajnálom, mert ő tényleg sokat próbált tenni, hogy 2. évad végén, ne legyen kasza. Ugye, volt egy törés a történetben, amikor kiderült, eredeti csatorna döntése. 2 másik átvette volna, de nem tudtak megegyezni. Ciavantos-nak sok ajánlata volt, és várt, hátha folytatódhat. Ej, de megnéztem volna, Bambi puccsát!
3/10

Timi - 2020. 08. 01. 17:18

@heidfeld: ki tudnád fejteni ezt a Maggies dolgot? Miket próbált megtenni a 2. évad végén?

heidfeld - 2020. 08. 01. 17:54

@Timi: Lényegében annyit, hogy elég sokat várt, amíg aláírt másra. Ajánlata, volt bőven.
Majd ezt a 2019-es, Malaka-sorozatát is megnézem, valamikor.

Timi - 2020. 08. 01. 18:02

@heidfeld: Én mindenképpen megnézem, bár sajnálom, hogy Netflixen egyelőre nem elérhető és nem találok hozzá angol feliratot sem. És igen, Maggie nagy vesztese ennek a dolognak, szegény kapott hideget meleget a spin-off után is, a gyengére megirt Maca miatt, Pedig, kiváló színésznő.

Senki - 2020. 08. 02. 00:20

Nekem az első 4 évad nagyon tetszett . Ez az utsó évad nem lett a legjobb ! Ahogyan írták egy katyvasz volt , nnem volt minden érthető stb.
Én is a két színész miatt néztem meg
Najwa Nimri, Maggie Civantos .
Az mondjuk egy kicsit kiborított ,hogy Zulemát “megölték” (feláldozta magát) szerintem sokkal “barátsagosabb ” lett volna ha például vissza kerül örökre a börtönbe! Van egy-két spanyol barátom akivel beszélek és mondták ,hogy egész spanyolország Zulemát szerette a legjobban és ,hogy rohadtul mérgesek ,hogy megölték a sorozatban! Nekem ez az évad egy 10/7 -es

Timi - 2020. 08. 02. 07:54

Én is a két színész miatt néztem meg. Igazából annak sem örültem volna, ha visszaküldik a börtönbe, szerintem Zulema előbb halt volna meg, minthogy újra börtönbe menjen. Egész életében a szabadságot hajszolta. Szerintem korrekt lett volna ha mindkét karaktert életben hagyják és engedik őket új életet kezdeni, talán Zulemanak valami szerepe is lehetett volna Maca családalapításában, hiszen igazi családja sem volt soha, sajnos az egyik legtrabikusabb sorsú volt az egész sorozatban. Nekem mondjuk nem ő, hanem Maca volt a kedvencem, az első 4 évados karakterfejlődése egészen nem evilági volt, és Maggie Civantos is remek volt ebben a szerepben. Zulema nekem konstans “badass” karakter volt, talán a 4. évadban (ahol felbukkan a lánya) és az Oasisben láthattunk tőle több érzelmet és gyengeséget, de alapvetően hasonló vágányon vitte végig a sorozatot. Persze azt is megértem, hogy a többségnek miért ő volt a kedvence, ő volt a leglátványosabb karakter az egész showban, de a bemutatott karakterfejlődés miatt nálam Maca a kedvenc, máskérdés, hogy az Oasisben őt írták meg a leggyengébben és talán pont Maca gyengesége és sokszor indokolatlanul buta viselkedése miatt volt gyenge ez az évad. Akárhogy is nézzük őt jól lenullázták.

Vérnarancs - 2020. 08. 02. 13:37

Mint ahogy írtam másik hírnél, ez tökéletesen leutánozta a Szökés sorozattal történteket. Első két évad zseniális volt, a 3.-4. évad is szórakoztató volt, de már felütötték a fejüket nagyobb logikátlanságok, ez a folytatás pedig szembement mindazzal, ami eddig volt a sorozat. Katyvasz, karakteridegen, összecsapott és érdektelen. Jómagam is csak Maca és Zulema miatt néztem végig.

Steelwolf88 - 2020. 08. 20. 02:48

Megnéztem! Mindent leírtatok már, és kb mindennel egyet is értek! Sajnos.

Milyen cicaharc volt h megromlott a viszonyuk?

Timi - 2020. 08. 21. 15:35

Nem tudni pontosan mi volt a kiváltó ok, de állítólag a karaktereik értelmezésében volt több vita köztük, valamint van egy olyan jelenet amikor Zulema és Maca meglátogatja Fatima sírját és Zulema lekever abban a jelenetben egy nagy pofont Macanak. A hírek szerint a 2 színész megegyezett, hogy a jelenetben nem lesz pofon, de Najwa nem tartotta be és lekevekert egy hatalmasat Maggienak. Állítólag abból is balhé lett… Én nekem mondjuk nem annyira kedvencem Najwa, szóval ezt kinézem belőle. Azért kár értük, mert régebben tényleg jóban voltak.

lali23 - 2020. 12. 22. 17:34

számomra ez túl elfogult írás lett, nem érzem túl relevánsnak a leírtakat..

akela - 2021. 06. 03. 12:56

Akkora különbség van az első 2 évad és az 5. évad között, hogy még ez a kritika sem adja vissza.
Konkrétan nézhetetlen, élvezhetetlen. 2x kezdtem neki és az 5. rész közepén végleg töröltem. Bármi ami fontos alkotóeleme egy filmnek, karakterek, történet, látvány, fordulat, érzelem, dialógusok, izgalom, akár durva, sokkoló részek, stb. mind nagy 0.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz