login |

Grantchester: a 4. és 5. évad – írta Eloise

2020. 08. 02. 21:45 - Írta: vendegblogger

1 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Sajnos időhiány miatt nem sikerült még a sorozat 4. évadjáról írnom, és közben az 5. is véget ért. Úgyhogy most két szezonról írnék néhány sort pár nappal a 6. évados berendelést követően azok után, hogy az elsőről, másodikról és a harmadikról volt már kritika.

A 4. szezon ugyanis fordulópont volt a sorozat életében, így muszáj beszélnünk róla.

A tovább mögött folytatom.

A negyedik évad elején kapunk egy teljesen tanácstalan és depressziós Sidney-t, aki talán Amanda után sír, talán a munkáját nem élvezi már igazán, talán mindkettő.

Az első rész története pedig napjainkban is igen aktuális. Sidney részt vesz Nathaniel Todd tisztelendő beszédén, aki meghatározó alakja a polgári jogi harcoknak Amerikában. Sidney itt megismeri Violetet a pap lányát, és azonnal erős érzelmei lesznek iránta. Sajnos azonban a beszéd közben zavargás tör ki, és az afroamerikai tisztelendő fia életét veszti.

A rész végén azt hihetjük, hogy a tettes megtalálása után a közös történetük véget ér, de a második részben Violet újra felbukkan. Nekem eléggé olyan érzésem van, mint ha Sidney azt várná Violettől, hogy mentse meg őt vagy, hogy ha vele lesz, akkor minden baja, majd egyszer csak eltűnik. Simán leteszi az alkoholt, megtalálja az élete és a munkája értelmét és még sorolhatnám.

Félreértés ne essék Violet karakterét ezerszer jobban megkedveltem, mint Amandáét, és sokkal-sokkal jobban illik Sidney-hez, de nagyon érdekelne egy rész 2-3 évad múlva, mikor megnéznék, hogy mi is lett ebből az egészből. Most egyelőre az a biztos, hogy Sidney Violettel tart a lány otthonába, mert vele képzeli el az életét tovább. Nyilván könnyes búcsút veszünk tőle, én legalábbis Geordie és Sidney utolsó sakkjátszmáját megkönnyeztem.

Kettős érzésem van a karakter távozása kapcsán, egyrészt kedveltem, és Geordie-val jó páros voltak, másrészt viszont nem tudtak vele az írók mit kezdeni, az Amandával való kapcsolata elképesztően idegesítő volt. Ráadásul mostanában mintha azt éreztem volna, hogy az őt megformáló James Norton se igazán lelkesedik már ezért a sorozatért.

A harmadik részben megismerhettük az új lelkészt, jobban mondva megismerhettük új lelkészként, hiszen a karakter már az első részben is felbukkan. A készítők viszonylag biztosra mentek, hiszen Will Davenport sokban hasonlít Sidney Chambersre, de azért igyekeztek néhány különbséget is megmutatni a két karakter között.

Például elég hamar megismerjük Will családját, akik elég érdekesek. Korábban hatalmas vagyonnal rendelkeztek, de elszegényedtek, amit igyekszenek titokban tartani. A család fontos szerepet kap mind ebben, mind a következő évadban, és Willt folyamatosan dilemmában tartja, hogy feladja-e hivatását, hogy édesanyját segítse. Emellett Will még nagyon lelkes a hivatását illetően. Annak ellenére, hogy nem volt könnyű gyerekkora, még elég idealista. Aztán persze részről részre látjuk, hogy a sok szörnyűség, amivel szembe kerül rajta is nyomot hagy.

A lelkészlakot nem csak az új lakó érkezése dúlja fel, hanem az is, hogy Mrs. C rájön Leonard és Daniel „titkos” viszonyára. Jobban mondva, mivel rajtakapja őket a konyhában, már nem dughatja a homokba a fejét. Nyilván ez magával hoz egy jó nagy konfliktust, ami olyan szempontból nem tetszett, hogy az egészből szinte egy műbalhé lett, amit a két karakter időnként teljesen logikátlan viselkedése még tetőzött.

Közben Geordie-éknál sem áll meg az élet, Cathy egyre többet dolgozik, ami Geordie-nak nem igazán tetszik, hiszen így többet kell a háztartással és a gyerekekkel foglalkoznia. Emellett Cathy-nek szembe kell néznie egy munkahelyi szexuális zaklatási üggyel is. Az évad legtöbb megható jelenetét tartalmazó része azt volt, amelyben egy gyilkosságba érintőlegesen belekeveredik Esme, Geordie lánya és a nyomozónak rá kell jönnie, hogy a kislánya bizony már nem is olyan kicsi. Ahogy lenni szokott a fináléra látszólag rendeződik minden.

Ekkorra már örömmel nyugtázhatjuk, hogy Geordie és Will párosa igazán jól működik. Kapunk érzelmes és vicces jelenteket egyaránt. Látszólag a két színész is szívesen dolgozik együtt. A legjobban az tetszik, amikor Geordie öregurasan arról panaszkodik, hogy már semmi se olyan, mint régen, Will meg vagy tesz egy vicces megjegyzést, vagy csak mosolyog ezen. Úgy tűnik, hogy a Will Davenportot megformáló Tom Brittney igazán lelkes és szívesen bújik Will bőrébe, arról nem is beszélve, hogy igazán tehetséges.

Az ötödik évadban kapunk jó néhány új szereplőt, akik eléggé felkavarják a dolgokat. Itt van például az újságírónő Ellie Harding, aki okos, szarkasztikus és eléggé ambiciózus, de emellett nagyon jól bánik az emberekkel és persze Will érdeklődését is felkelti. Diana, Geordie anyósa sem hozza el azt a nyugalmat, amire Geordie annyira vágyik, és még arra is rá kell jönnie, hogy nem ismeri annyira a felesége gyermekkorát, mint ahogy ő gondolta.

Itt kell megemlítenem, hogy a sorozat nagyon sokat fejlődött a nők ábrázolásában. Sokkal összetettebbek, többfélék és jobban bemutatják, hogy mennyire kiszolgáltatottak, mennyivel nehezebb az életük, mint a férfiaké.

Ha már új szereplőknél járunk, arról is írnom kell, hogy nagyon tetszik, hogy a rendőrségen történtekbe nagyobb betekintést kapunk. Ezt többek között a negyedik évadban csatlakozó pályakezdő rendőr, Larry szemszögéből is megtehetjük. Elég világossá válik, hogy nem mindenkinek tetszik, hogy a nyomozó a helyi lelkésszel old meg ügyeket, és nem a kollégákhoz fordul. De persze amíg az esetek megoldódnak, addig senki nem kifogásolhatja a dolgot.

Az évad során sok minden történt a bűneseteken kívül. Mrs. C. megismeri a férje múltját, Leonard is megtud sok mindent az édesapjáról és Daniellel is szorosabb lesz a kapcsolata, mint korábban. De az évadnak van egy elég erős átívelő szála, ami az ötödik részben csúcsosodott ki.

Mostanában egy bírósági ítélet kapcsán a magyar sajtóban és közéletben több szó esik a pedofíliáról, mint korábban. Ennek a sorozatnak az ötödik évada pedig pont arról szól, hogy hogyan válnak fiatalok egy pedofil férfi áldozatává. Annak ellenére, hogy a témát 12-es karikával mutatják be, mégis megrázó és felkavaró. Azt gondolom, hogy a következő évadban is fogjuk még ennek a történetszálnak a következményeit látni, még akkor is, ha látszólag az utolsó részben kaptunk egy szokásos évad végi lezárást.

Nemrég derült ki, ugye, hogy a Grantchester berendelést kapott a következő évadra. Mondanom sem kell, hogy nagy öröm volt, mert továbbra is szeretem a karaktereket, tetszik, ahogy morális és társadalmi problémákat mutatnak be. És elgondolkodtat.

Most sem volt unalmas, pedig másodjára néztem meg a két évad részeit, hogy részletesebben tudjak róla írni. Szeretem azt is, ahogy a drámát és a humort keveri. És persze a lényegről sem feledkezhetünk meg, izgalmas azon törni a fejem, hogy vajon ki követte el a rejtélyes gyilkosságokat.

1 hozzászólás Ne habozz!

Denisa - 2020. 08. 06. 19:25

Köszi a kritikát! Nagyon szeretem a sorozatot, alig várom, hogy magyar felirattal is lássam, és jöjjön a következő évad.
Számomra Will sokkal jobb lelkész, mint Sidney volt. Geordieval pedig nagyon jó páros :)
Off: Soha nem néztem volna ki Leonardból, hogy kommandós volt a Doomban…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz