login |

Pilot: Stateless

2020. 08. 03. 15:50 - Írta: human

8 hozzászólás | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika, pilot-mustra,

Vajon van esélye még olyan sorozatoknak itthon, amik nem érhetőek el a nagy, ismert helyeken? Azért ez ugrott be, mert hiába a színészek, a bevándorlásos téma nem ragadott meg annyira, hogy tavasszal beszerezzem a Stateless-t, pedig az átlagnál azért sokkal több pilotot próbálok be, és azért olyat is, ami nincs a Netflix-HBO-Amazon trión, bár winnie még nálam is többet, és ő anno látta ezt is, és be is jött neki..

A lényeg, hogy a Netflixre érkezésével végül mégis adtam esélyt a Bevándorlók Ausztráliában magyar címet kapó sorozatnak, és tényleg csak azt tudom ide bökni az elejére, hogy eléggé meglepett a minősége.

A Stateless megtörtént eseményeken alapul. A rövid leírása viszont semmiképp sem árulja el, hogy pontosan miképp épülhet fel a téma, miképp lesz érdekes, és izgalmas is. De hát nyilván erre vannak a pilotkritikák.

Az események egy ausztrál menekülttáborban érnek össze, szóval nem az egész sorozat játszódik ott. A főszereplők sorsa fonódik ott össze, miközben látjuk, hogy a vízumra várókat miképp kezeli az ausztrál kormány, milyen körülmények között tartja őket, és mennyire igyekszik segíteni nekik. Valójában nem akarják őket sehova sem engedni a kerítések közül. Viszont nem csak ezt kapjuk nézőként.

Igazából több ember történetéről van szó, és bemutatják azt is, hogy miképp kerültek ebbe a táborba. Ez rengeteg helyszínt jelent. Mármint nem tudom hogy emeljem ki jobban, hogy nem csak a tábor nyomasztását látjuk, hanem… a világ nyomasztását is, azt ami elől menekültek az emberek.

Az egyikőjük egy nő, akit egy szektába lépése után a családja súlyos szellemi betegként kezel, elveszik az útlevelét meg ilyesmi, és előlük menekül. A másik a családjával a tálibok terrorja elől fut a családjával, és útközben szétválnak, szóval miatta külön izgulhatunk még ezen a vonalon is. A harmadik pedig egy jó ember, aki a megélhetése miatt vállalja az őrködést a táborban, de nyilván ez majd erős törést okoz benne. A negyedik szereplő csak a 2. részben kerül elő.

Igazából az egész sorozat olyan, mint egy nagyobb film. Ezt úgy értem, hogy nem annyira éreztem az epizodikus bontást benne. Nyilván filmként csak az egyik történet lenne középpontban, 6 részben viszont több oldalt is bemutathatnak, ami talán komplexebben is árulkodhat az ottani menekült helyzetről, és a mögötte levő politikai

Miközben nagyon működik benne az érzelmi szál is az előbb említett karakterek vonalán. Mondhatni részemről jól megtalálták az egyensúlyt, pedig nem annyira akartam egy ilyesmi történetben elmerülni mostanában, de mindig van valami fordulat, vagy írói húzás, ami érdekessé teszi a sorozatot, nem csak simán lehúzós “de szar helyzet” kioktatós kalapálás a végeredmény.

Azt még mindenképp ki akartam emelni, hogy Cate Blanchett ide vagy oda, a kezdő részekben dominánsabb Fayssal Bazzi, Jai Courtney, Yvonne Strahovski-trió milyen erős. Főleg a középső név volt meglepetés igazából, de lehet Strahovski is oda sorolható, mert hiába a Handmaid’s Tale, itt még talán annál is jobban kell játszani.

Lehet, hogy a szomorú hangulata miatt nem fogom végignézni a Stateless-t, de valójában a pilotot simán 8/10-re tenném. Azért remélem, a végére nem ereszt le a fogás, és továbbra is sikerül elég mélyre mennie a sorozatnak.

8 hozzászólás Ne habozz!

Neel - 2020. 07. 02. 12:58

Nem rossz sorozat, de nem is kiemelkedő szerintem.

azorka - 2020. 07. 02. 15:28

Egy szerintem gyönyörű és alábecsült sorozat. Ausztráliában a detention center-ek még ma is léteznek 100-val, van ahol évek óta vannak emberek, bár a sajtó keveset tudhat róluk. A trailer kicsit hollywoodi beütésű, de a megvalósítás sokkal összetettebb, lassúbb és elgondolkodtató, szerencsére nem szájbarágós, és mind a két oldal érzelmeit megmutatja, egy ritka jó szereposztásban.

winnie - 2020. 08. 03. 15:58

abszolút nem ilyesmire számítottam, vagy legalábbis strahovski szála nagyon meglepő és zseniálisan eljátszott volt, de maga a kezdés is nagyon erős.

pilota - 2020. 08. 05. 09:05

Megéri megnézni. Szépen bemutatják a menekültek helyzetét Ausztráliában…. Azért az durva, hogy kiskorú gyermekek a családjukkal évekig be lehetnek zárva tanulási lehetőség nélkül….

Jessica Hyde - 2020. 08. 05. 12:59

…és külön felháborító, amikor magukat civilizáltnak, netán kereszténynek tartó országokban történnek ilyenek…
Amúgy nagyon szépen és okosan elkészített film(sorozat), kétszer is végignéztem…

Wanheda - 2020. 08. 16. 14:32

Most néztem meg egyben az egészet. Hát … Nem nagyon találok szavakat. Iszonyatos emberi sorsok. Olyan hiábavalónak tűnik az élet ilyen film megnézése után.
Yvonne Strahovski … A Chuck óta szeretem nagyon. Amit itt művel, egészen egyszerűen káprázatos. Benne van Cate Blanchette is és még csak fel sem tűnik mellette, alig jutott eszembe, hogy játszik benne Strahovski alakítása után. Hogy lehet valaki ilyen tökéletes? Minden díjat Yvonne Strahovskinak!

zagloba - 2020. 09. 10. 21:10

Ez valami borzalmas lett.

A téma nagyon adná magát, de egyáltalán nem sikerült semmit átadni a helyzet tragikumából.
Klisés helyzetek, megfejelve értelmetlen jelenetekkel.
Ez utóbbi alatt főleg Strahovski haluzásait értem, ami kb. a játékidő felét elvitte.
Amikor már az őrök és fogvatartottak táncbetéteinél tartottak /gumibottal!/, komolyan, elröhögtem magam. Ez hogy kerül ide egy ilyen drámai/nak szánt/ sorozatba? Még, ha skizofrén is a szerencsétlen, egy menekültdrámában ezt így kell bemutatni?

Többen dicsérték itt Strahovski játékát. Hát, akkor nem ugyanazt láttuk, mert az egészben kb. annyit csinál, hogy bambán mered az égre, körbe-körbe forog, és/vagy sír. Teljesen komolytalanná tette a sorozatot.

Az egyetlen értelmes történés Amir és családja sorsa volt. Az tényleg kemény volt, kár, hogy teljesen háttérbe szorította a Werner/Hoffmann szál.

Szóval nagy nevek, érdekes alap, mégse adnék 5 pontnál többet az egészre. Ha a 6 résznél hosszabb, tuti kaszálom, így végigszenvedtem, de nem mondhatom, hogy megérte.
Mondjuk az is művészet, hogy egy ilyen témából semmit nem tud kihozni a készítő.

Snoopyzit30 - 2021. 02. 03. 19:52

Szerintem is az afgán család története volt érdekes. Kapargatták a felszínt, nem volt borzalmas a sorozat, de ebből nagyon sokat ki lehetett volna hozni.
Az őrök viselkedése bicskanyitogató volt. Én azért nem hiszem, hogy mindegyik ilyen állat.
Azért sok mindent így is át tudott adni a sorozat. Azt az üres reménytelenséget amiben ott vannak.

Kár érte, lehetett volna jobb is sokkal, viszont én nem bánom, hogy megnéztem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz