login |

The Alienist: kezdett a 2. évad, az Angel of Darkness – írta Shadow

2020. 08. 03. 21:31 - Írta: vendegblogger

14 hozzászólás | kategória: kritika,

Alig kezdődött el a The Alienist második évadja, ráadásul hétvégén már véget is fog érni, kibeszélő meg sehol, szóval egy rövid posztot szerintem megérdemelne a TNT sötét bűnügyi sorozata, mielőtt jövő héten kibeszélnénk a finálét.

A második évad Caleb Carr, A sötétség angyala című könyvét adaptálja. A helyszín még mindig New York, 1897-et írunk és ismét Dr. László Kreizler-nek, John Moore-nak Sarah Howard-nak kell felgöngyölítenie valami gyalázatos tettet. Legalábbis elsőre így tűnik.

Kreizler egy csecsemője meggyilkolásával vádolt (és ezért halálra ítélt) nőnek ígéri meg, hogy megtalálja gyerekét, amiből az előzetes alapján azt hittem, idén valamennyire mellőzve lesz az előző évadban megszokott brutalitás és sötét tónus, de jókorát tévedtem. Ugyan az utcai nyomor és sötétség ábrázolása most nem annyira erős, de a bűneset annál inkább brutálisra sikeredett.

Míg az előző évadban kellett pár rész, míg beszippantott a The Alienist hangulata, addig most ez már rögtön az első epizódban megtörtént. Hőseink külön utakon kezdtek el nyomozgatni, ami remélem a később még változik, mert ők hárman együtt igazán jók, és első nekifutásra külön-külön sajnos ez nem nagyon volt igaz.

Spoilerekkel folytatom a tovább mögött.

I have found that the occasional innocent lie is the greatest ability, Mr Moore.

Alighogy elkönyveltük, hogy egész évadon keresztül egy eltűnt gyereket keresnek majd, kiderült, hogy erről szó sincs, kisvártatva egy spanyol nagykövet felesége is szem elől vesztette a babáját, majd pedig egy ártatlan kislány bukkant rá a halott gyerekre.

Ekkorra bebizonyosodhatott, hogy a 2. szezonban bizony sokkal nyomasztóbb részek várnak ránk. A tempó is egyértelműen gyorsabb volt, mint múltkor. A magánéleti szálak egyelőre nem kavarnak sok vizet, inkább csak ellehetetlenítik a szereplők együtt dolgozását, de talán ez is változni fog a későbbiekben

Man never wastes time, when he is thinking, that’s why the human mind is wonderful.

Szezon előtt én speciel arra számítottam, hogy Sarah és John kapcsolata mélyülni fog, de egyelőre csak a “kipúposodás” jeleit látni, hiszen amellett Sarah a magánnyomozó irodáját vezeti, John jegyesét, Miss Violet-et vezetné talán oltár elé.

De ne rohanjunk előre, összességében nem csalódtam az évadkezdésben, remélem azok sem csalódtak a folytatásban, akik nálam előrébb tartanak. Azok után, hogy az első évad számomra az első 9 epizódban ment dombnak felfele, hogy amikor felért, hirtelen egy rész alatt le is guruljon, csak remélni tudom, hogy idén megússzuk az évadvégi kapkodást, és a kevesebb epizódban is sikerül részletesen és mélyen felvázolni az idei történetszálakat.

14 hozzászólás Ne habozz!

Geza Kovacs - 2020. 08. 04. 00:25

Szépen megcsinálták ezt az évadot is, de meg kell mondjam, a környezet, a díszletek és a korszak annyira szenzációs, hogy a sorozat elpazarlásának érzem, hogy ilyen sima gyilkosságokkal foglalkoznak csak, amikor sokkal komolyabb is lehetne (lásd pl. Sherlock Holmes filmek, és nem az akciókra gondolok), a társasági elit körében játszódó jelenetek legalábbis nekem mindig erre mutatnak. Értem én, hogy erről a krimi témáról szól a könyv, csak nekem nem ez a kedvencem.

Mellesleg sokkal jobban rámentek Dakota Fanningre a címadó kárára, ami nem lenne baj, ha pl. a feminista aktivista vonal kicsit tovább szerepelt volna, kibontják, stb., de sajnos ez 5 részig nem történt meg. Így viszont hiányzik a pszichiáter okoskodása. Szerepelnek alvilági bandák a nyomornegyedben, ami a Peaky Blinders alapján szintén kimeríthetetlen alapanyag, de ebbe az irányba se mozdultak el. Remélem a maradék 3 rész hoz valami csavart.

perelli - 2020. 08. 04. 07:25

Sokkal izgalmasabb, pörgősebb az első évadnál. Konkrétan az első rész alatt f@stam, ami nem mostanában fordult elő. Egyedül a doki kapcsán van hiányérzetem a nyomozás kapcsán.

Alamuszi nyuszi - 2020. 08. 04. 09:45

@Geza Kovacs: vard ki a veget!
Konyvben a masodik meg jobb volt, mint az elso, bunteny, de plane a megoldasa csavarosabb, csak az elejen ott sem lehetett tudni, mire fog kifutni az egesz bunteny.
Az elso evadban is voltak elteresek a konyvtol, de nem akkorak, szerintem, jo lesz ez itt is…

Zitus - 2020. 08. 04. 10:39

Sziasztok!

Kvázi off, mert a cikket nem olvastam (félek a spoilerektől, és binge-re van tervezve), de lehet tudni jön-e Netflixre valamikor, mert akkor nem szenvednék a feliratokkal.
Köszi

winnie - 2020. 08. 04. 10:53

a TNT a héten adja le a finálét amerikában. valamikor utána jönni fog. hogy egy héttel vagy két hónappal a tévés finálé után, azt nem tudom, de lehet, hogy az első évad időrendje segít.

ha lesz dátuma, akkor az be fog rögtön kerülni a premiernaptárunkba: https://www.sorozatjunkie.hu/2020/01/22/2020-as-hazai-sorozatos-premiernaptar/

plusz meg szoktuk írni a közösségi oldalakra is az időpontot, meg reggeli hírekben is.

Zitus - 2020. 08. 04. 11:49

Koszi!

Galgojani - 2020. 08. 06. 20:17

Egy élmény volt szerepelni mindkét évad berendezésében
Viszont látni a munkánkat és az ezért járó elismerést a nézőktől nagyon jólesik!!
Az összes kollegám nevében mondhatom, hogy köszönjük!!
Nagyon sok munkánk volt benne, hogy a második évad ilyen szuper lett és látványos!!
Azt hiszem aki megnézi az összes epizódot nem fog csalódni!!
Mindenkinek jó szórakozást, izgulást kívánok hozzá

winnie - 2020. 08. 07. 15:35

a külsőségek továbbra sem változtak, nagyon jó a hangulata és a kinézete a sorozatnak, a történet is elég mély és karakterizál ezerrel, nem csak felszínes, és használja a mellékszálakat is, de nem fogok a végére érni, ez, az első szezonnal ellentétben annyira nem kötött le. a 3. rész végén inkább kaszáltam. amit sajnálok, de nekem túl lassú volt, de szerintem a többség azért nem fog csalódni.

Divide - 2020. 08. 15. 09:59

Az első évadhoz képest kevésbé tudott lekötni, itt-ott eléggé beleunatkoztam, bár ehhez lehet, hogy annak is volt köze, hogy ezúttal a film előtt olvastam a könyvet (nem mintha olyan szorosan követték volna a történetet). A látványvilág továbbra is lenyűgöző, a hangulat könnyen és gyorsan berántja az embert.

SPOILERES
Az is kiderült, hogy az ördögnél egy fokkal is szebb pasikat menetrendszerűen mind kinyírják, és hogy Sara Howard nem alkuszik. Nekem tetszett, hogy őt és Moore-t illetően nem émelyítő happy endre futott ki a sztori, de a Violet nevű némber hihetetlenül ellenszenves volt (nem tudom, mennyire volt ez cél a castingnál).
Stevie hiányzott, ahhoz képest, hogy a regényt ő narrálja, a sorozatból kb. kifelejtették; Libby karaktere viszont szerintem érdekesebbre sikerült, amihez a színésznőnek (Rosy McEwen) jár a gratuláció.

zoliszekely - 2020. 08. 22. 20:08

Szerintem nagyon korrekt évad volt ez is, ismét 10/8. A történet érdekes volt, a szereplők szálai is, habár John és Sara összejöhetett volna. A vége nekem olyannak tűnt, hogy sajnos nem fognak következő évadot rendezni belőle… :(

winnie - 2020. 08. 22. 20:24

elmondták, hogy várják a következő könyvet, amit már ír caleb carr, szóval az írók szeretnék.

JJ - 2020. 08. 23. 18:59

2016ban jelent meg a Surrender, New York

winnie - 2020. 08. 23. 20:30

igen, csak az a jelenben játszódik, így gondolom, nem került szóba lehetőségként.

ezt nyilatkozta a showrunner: ““We need to wait for Caleb Carr to write a third book. My understanding is that he is writing a third book so you just have to wait and see.”

A The Alienist at Armageddon 15 évvel az Angel of Darkness után zajlik, és emellett készül egy könyv a fiatal Kreizlerről.

Shannen - 2020. 12. 15. 23:49

Nagyon nehezen csúszott le ez az évad. Konkrétan kb. 2 hónapba telt mire a végére értem. Csak azért nem kaszáltam, mert nagyon akartam szeretni, a karakterek is szimpatikusak, és a látvány még mindig remek.

Engem idén az a sztori sajnos nem tudott nagyon lekötni. Kicsit szerencsétlenül jött ki, hogy a Perry Mason is hasonló témával foglalkozott, így, amikor elkedztem az évadot, kicsit ismétlésnek érződött a sztori.

Aztán meg szimplán túl volt csavarva és bár sok minden történt, de mégis egyszerre volt kapkodós és vontatott. Sajnos a Libby karaktere túl volt játszva és engem nagyon zavart. Nem tudom, hogy a színészvezetés volt rossz, vagy a színésznő nem érzett rá, hogy lehet jól eladni egy ilyen megborult személyiséget, mindenesetre nekem kilógott a képből.

Az is fura volt, hogy Laszlo teljesen háttérbe szorult, bár Sara-t eléggé bírom, szóval akár csak vele és a detektívirodájával foglalkozó sorozatot is szívesen megnéznék.

Az utolsó 2 részben voltak jó pillanatok, a Sara-John jelenetek is tetszetek, ahogy a sztoijuk kifutása is, bármennyire is jó volt egy kicsit együtt látni a két karaktert.

Ha egyszer lesz harmadik évad, mindenképp ott leszek, tulajdonképpen csak a sztorin múlik majd megint, hogy mennyire fog tudni lekötni.
Lehet addig is elolvasom a két könyvet, kíváncsi vagyok, hogy azok mennyire jók.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz