login |

A hét dumája

2020. 08. 04. 17:50 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: a hét dumája, video, ,

Akkor mostantól annyi a politikai komédia műfajának? (Ld. még a délutáni The Good Brain-előzetest.) És soha többet nem fogjuk elővenni a Veep-et? Vagy pont fordítva? Tényleg érdekelne, hogy ki miképp éli meg a dolgot, és itt a sorozatos vonatkozás érdekel, az nem pártállás- vagy világnézet-függő.

You can’t do that.

Vagy, ahogy minden idők egyik legjobb filmjében, a This Is Spinal Tap-ben (itthon: A turné) mondják This goes to eleven. Megvan valakinek? Erre a jelenetre gondolok – ikrek.

Nem hittem volna, hogy lesz még poszt a Veep-ről a finálékritikám előtt (gyenge vagyok és nem akartam, hogy mindenki nekem szegezze a kérdést, hogy hol a finálékritika – igen, még nem láttam a 7. évadot, csak a premierjét, de egy nap, ha olyanom lesz, ledarálom, mert mégiscsak minden idők egyik legjobb komédiájáról van szó), de most muszáj írnom róla, mert reggel, amikor láttam az Axios legújabb epizódját, akkor nem tudtam nem a Veep-re gondolni.

Az HBO sorozatáról, az Axios-ról csak egyetlen előzeteses posztunk volt pár éve, nem akarjuk a politikát a blogra keverni (ugye volt az a bizonyos nap, amikor kivételeztünk, de csak a késő esti talkshow-k kapcsán), de hétvégén gondolkodtam, hogy kapjon még egy előzeteses bejegyzést a “visszatérése” (igazából el sem ment), mert akit érdekel a műfaj, annak mégiscsak kötelező az amerikai politikára koncentráló The Circus-szel együtt, ráadásul mindenképp érdekesnek ígérkezett az, hogy az amerikai elnökkel készítettek egy hosszabb interjút. Aminek hatására mostanra a közösségi média trending topikjai között ott van a #veep és a #thisisspinaltap is.

Hogy miért, az a tovább mögött megnézhető egy 3 perces kiragadott, a közösségi szférában ritka nagy kört befutó részlet révén – szerencsére ebben nincs politika, csak vírus és statisztika. (A YouTube-on fent van a teljes interjú is, ha valakit érdekel az ilyesmi – itthon az HBO GO-ra 08.10-én kerül fel a rész magyar felirattal.)

És valóban csak arra használnám fel ezt a posztot, hogy ajánljam a Veep-et (itthon: Az alelnök) azoknak, akik tátották a szájukat ezen a részleten, mert tényleg olyan volt az egész, mintha a Veep-ből metszették volna ki – nem csak tartalom, hanem prezentálás tekintetében is, a vágás, a kameramunka, a ráközelítés, valamint az újságíró alakítása is kísérteties. És valahol a készítő, a The Thick of It-tel is bizonyító Armando Ianucci zsenialitását mutatja, hogy egy 2012-es sorozattal tudott a jövőbe látni.

(Még egyszer: nem azért írtam, mert bármilyen szempontból be akarom hozni a politikát a blogra, egyszerűen csak a sorozatos vonatkozás fogott meg. Maradjunk is így a továbbiakban.)

Itt a vonatkozó This Is Spinal Tap-jelenet.

5 hozzászólás Ne habozz!

cherockee - 2020. 08. 04. 19:10

Esélyes, hogy túlegyszerűsítés, de nem lehet, hogy azok nézik a Veep-et, akik amúgy se szavaznának Trump-ra?

winnie - 2020. 08. 04. 19:15

a sorozat az sorozat, akkor az ember szerintem ki tud kapcsolni (sőt, ki akar) és nem gondol arra, hogy kire szavazna, főleg, hogy olyasmi úgyis csak 4 évenként van. ha valami jó, akkor az meg jó, ha rossz, akkor meg rossz, preferenciáktól függetlenül.

egyébként anno volt kimutatás a tévésorozatok nézettségéről pártállás szempontjából, illetve arról, hogy egyes államokban mi a legnézettebb és összevetették a pártszimpátiákkal, szerintem írtam is erről hírben, de a legszélsőségesebb kilengés sem volt annyira szélsőséges. ahogy a férfi/nő, öreg/fiatal tengelyen is a legszélsőbb értékeket képviselő sorozatoknál is bőven képviselteti magát az ellentétes oldal.

motch - 2020. 08. 04. 20:03

Akkor ez most egy szkeccs vagy mi mert mintha az SNL-ból lenne. Viszont ha ez valódi akkor atya ég…

Shannen - 2020. 08. 04. 20:37

Wow, ezt tényleg mintha egy Veep részből vágták volna ki. Nem tudom mennyire volt ez szándékos, de ahogy winnie is írja, a kameramozgás, a vágás, a riporter, mind-mind hozták a Veep-feelinget. Félelmetes.

Mondjuk nekem az is furcsa, hogy Trump csapata belement egy ilyen interjúba…

MiMi - 2020. 08. 10. 00:24

@Shannen:
Nem Magyarországról van szó, ha nem vállal el egy interjút csak azért, mert a riporter nem baráti, abból akkora felháborodás lesz, hogy a választás is rámehet.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz