login |

Pilot: Star Trek: Lower Decks

2020. 08. 06. 21:20 - Írta: human

13 hozzászólás | kategória: animáció, kritika, pilot-mustra,

Milyen lenne a Family Guy az űrben? Vagy nem is tudom, nyilván a Final Space-hez kéne igazából hasonlítani, ami felnőtt animációs és hasonló környezetben játszódik. Csak ez most a CBS All Access-re érkezett, akik nagyjából a Star Trek All Access-é akarnak válni, és ez a legújabb lépésük az ügyben.

A történet a második találkozást létesítő U.S.S. Cerritos fedélzetén játszódik. Ők azok, akik a legfontosabbnak számító kapcsolatfelvétel, azaz első találkozás után jönnek bebetonozni a helyzetet másodikként, na meg elvégezni a papírmunkát. Sőt, a főszereplők igazából még ennek a hajónak is a leglenézettebbjei, a kezdők, a “gyakornokok” az alsó fedélzeten, akik segítik a fentieket.

Ez tűnik a fő csapásiránynak is: a fentiek elő akarnak lépni a karrierjükben, de túl kicsinyesek hozzá, és a főszereplők pedig szintén felfelé tartanának, az ő helyükre. Szóval megy az áskálódás, miközben mindenféle űrbajba keverednek. Például az első részben amolyan 28 nappal későbbre hasonlító agresszív vírus terjed a hajón, tombol a káosz, és árulkodik mindenki céljairól.

A sorozatot ténylegesen a felnőtt animációsokhoz lehet mérni szerintem, nem a többi Trek-sorozathoz, és ezen a téren… közepes. Ellenben mindenképp megjegyzendő, hogy azok közül sok szintén nem rögtön az elején találta meg a hangját, szóval simán javulhat. Amit tényleg tudni kell, hogy mindenből viccet űznek, ami Star Trek. A nevekből, a fontosságtudatból, a jó érzésből.

Sőt, a pilotban még egy Star Wars-utalás, kacsintás is elfért valami homokról. Ezért is ugrott be Seth McFarlane, bár nem ő csinálja, hanem Mike McMahan (a Rick and Morty egyik írója), mert popkult utalásos anyagról van itt szó, sokszor csak az poén, hogy felidéznek valami másik poént. Mintha a meme-eket lapozgatnák a forgatókönyvírás közben.

Azért igazából az is téma, ha kicsit jobban ránézünk, hogy milyen lenne a Star Trek-univerzum, ha tényleges mostani emberekkel lenne tele? Legalábbis sötétebb a kép, ha innen nézzük. Nyilván a Discovery is próbál darkoskodni, de eskü ez realistább.

Részemről 6/10, az előzetesnél azt láttam, hogy pont a Star Trek rajongóinak nem tetszik, de arról az oldalról is érkezik kritika nemsokára.

13 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2020. 08. 06. 21:45

nem family guy, ennek azért volt íve, még ha nem is sikerült végignéznem:)

nálam a szokásos animációs 1/10, mert igazából, ami vicces lehetett volna benne, az a sok star trek utalás volt, amit nem értettem, a többi meg nagyon nem volt vicces:) de a vélemenyem totál irreleváns, szerintem ez st-ismerőknek készült.

cherockee - 2020. 08. 06. 22:04

Star Trek kedvelőként nekem nem volt olyan sok a kapcsolódás, hogy feldobjon, a humora meg nem fogott meg. Pedig az első pár perces előzetes tetszett, de csak a feléig jutottam az első résznek.

DuracellTomi - 2020. 08. 07. 06:08

Szerintem meg pont, hogy durván tele volt kisebb nagyobb fan service-el, tippre tényleg azok a célcsoport, akik inkább a TNG/DS9/VOY után keresnek hasonló Star Trek sorozatot és akik a Discovery és Picardban ezt nem pont ott és úgy találták meg, ahogy remélték.

Nyilván a fenti “hasonló” kitétel a Lower Decksben az alaphangban jelentősen eltér, hisz itt minden a vicc és paródia célpontja, viszont nekem ez mind bejött. Elég beteg több ponton is, de talán ez az a sorozat, amire a Galaxy Quest óta több Star Trek fan is várt.

Az epizód végi előzetest elnézve itt végre nem kell majd erőltetetten megmagyarázni, miért más a klingonok kinézete, mert ha jól látom, teljesen marad az “old school” megjelenés, a főcímben a romulán war bird is pont úgy néz ki, ahogy egy ős (?) fan megszokta.

Jobban várom ennek a 2. részét, mint pl a Picardnál vártam.

JKJ - 2020. 08. 07. 08:19

Egy rész után közepesen optimista vagyok. Van hova fejlődni, de az alapok stabilak. A humor nem mindig talált be, de sokszor igen. Folytatom és meglátjuk megtalálják-e az egyensúlyt az évad végére.

Neton - 2020. 08. 07. 10:40

Az elején meg a végén hangosan felröhögtem (mikor a batleth-tel belevág az sztem zseni volt), a többi igy mosolygós volt. De pl a Rick & Morty-nál is az első pár rész borzasztó volt kb, szal itt is meg fogják találni az irányt. Igaz mindenre, hogy adjunk kb 3-4 rész esélyt mindennek, kivéve ha már az alapfelállás + szereplők se szimpik. Van ebben potenciál, ha totálisan elborult lesz, még jó is lehet. :)

human - 2020. 08. 08. 04:13

“Igaz mindenre, hogy adjunk kb 3-4 rész esélyt mindennek”

idén már vagy 250 új pilotnál/sorozatnál járunk, szóval durván tolod :) és akkor a korábbról még nézetteket nem is számoljuk az idődbe.

JKJ - 2020. 08. 13. 10:09

A mosdik rész fő szálát nagyon töménynek éreztem. Alapvetően működött a rész, de nem állt jól neki ez a rohanó tempó. Illetve, kicsit leállhatnának azzal, hogy a laza piros ruhás lány MINDENT tapasztalt már, amit meg lehet tapasztalni. Persze kiderülhet, hogy egy tapasztalt idős tiszt volt, csak egy baleset folytán visszafiatalodott a teste és most lazít…

Tyberius - 2020. 08. 19. 00:28

A “laza piros ruhás lány” az a kapitány meg az admirális (első részből) lánya. De erre a visszafiatalodásra én is gondoltam. Főleg, amikor a klingonnal a titkos küldetésekről beszélnek.
Nem szoktam animációt nézni, se gyereket se felnőttet. Nem láttam se a Family Guyt, se egyebet (szerintem valami South Park volt az utolsó, amit láttam, azt is egy évtizede).
Plusz a 25 perces részek se nekem készülnek alapvetően, ezért SE nézek sitcomokat. És a jellege poénjai baromra nem jöttek át a trailer alapján.
Szóval úgy összességében eléggé hátrányból indult a sorozat az egyetlen, ami miatt bele néztem, mert Star Trek.
Nem azt mondom, hogy minden bejön benne. Sajnos pont a főszereplő srác karaktere idegesít, viszont a többiekkel nincs gondom, sőt a “laza piros ruhás lány” elég jól működik.
Két rész után szerintem folytatom… legalábbis egy darabig.

JKJ - 2020. 08. 27. 10:28

Negyedik rész után: Valahogy nem találja a hangját a sorozat. Össze-vissza ugrálnak a karakterek között és látszólag semmilyen fejlődésen nem mennek keresztül, pedig nyilván csak egy mondatos magyarázat is előrevinné a szereplőket.

Azt lehet tudni hány részes az évad?

winnie - 2020. 08. 27. 11:34

10

Tyberius - 2020. 08. 28. 19:56

Nem teljesen értek egyet. Az tényleg zavaró, hogy össze-vissza ugrálnak a karakterek között, viszont a fejlődés hiánya szerintem nem zavaró. Legalábbis nem 4 rész után hiányolom ezt, amikor még csak ismerkedem a szereplőkkel úgy általában.
Ez a negyedik rész nekem is döcögött kicsit, de a “Cool. Well. Live long and prosper!” Marinertől rögtön az elején megmentette nálam a részt…

Annatar - 2020. 08. 29. 19:16

Így a negyedik rész után már nem bánom, hogy kitartottam, pedig a pilotnál erősen rezgett a léc a gusztustalanságok miatt, szerencsére nem az egész sorozat épül testnedvekre :P Kicsit olyan, mint az Orville, az is nehezen tudja eldönteni, hogy mi is legyen, de azért ha az ember megszokja a stílusát, már abszolút élvezhető.

Tyberius - 2020. 10. 08. 23:25

SPOILEREK, ha esetleg valaki még nézné és anélkül jönne ide, hogy látta is az utolsó részt.

Eléggé hullámzó volt az évad, tényleg leginkább az Orville-hez lehetne hasonlítani kb annak a humorát hozza, csak mondjuk az egész jobban össze van tömörítve.
Az utolsó rész eléggé akció dúsra sikeredett és hozta a szokásos cinikus hozzáállást a Starfleettel szemben. Ez egyébként baromira bejön úgy általában, hogy bemutatják az árnyoldalakat is. Amiket itt megfogalmaztak ebben a 28 percben az tök jó volt.
Az egyébként baromi vicces, hogy Mariner mindenkit ismer. Itt pl. a mentori/haveri viszony Rikerrel, korábban a klingonokkal való ismertsége. Nemtom, hogy azzal akarnak e valamit kezdeni, de tök érdekes és nem hiszem, hogy ez amolyan baki lenne, mert ahhoz túl nyilvánvaló és nagyon építenek rá.
Azért volt benne egy-két érdekes kikacsintás (nem csak Riker és Troi visszahozatala, nah meg a Titan). A poén a TOS-érával, ami ugye rajongói körökben meg hivatalos rövidítésben a The Original Series-t takarja itt pedig “Those Old Scientists”-t találták ki neki, és a végén Riker megjegyzése, hogy a holofedélzeten az Enterprise (sorozat) történeteit nézte, ami egyértelmű utalás volt a sokat vitatott és szidott zárására az Enterprise sorozatnak, ami pontosan így zárult, hogy Riker és Troi nézték a történet végét a holofedélzeten.

Nemtom lesz e ennek folytatása, de ha igen, akkor visszatérek rá. Nem váltja meg a világot, de viszont kellemes ellenpontot nyújt a túl komolyan vett régit sorozatokkal szemben.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz