login |

Doom Patrol: vége a 2. évadnak

2020. 08. 07. 21:50 - Írta: Necridus

17 hozzászólás | kategória: kritika,

Mindössze másfél hónapig élvezhették a nézők a Doom Patrol második évadját, hiszen össz-vissz kilenc epizódot kaptunk, abból is az első három egyszerre debütált az HBO Maxon, ahova idén átkerült a sorozat. Azt már elöljáróban elmondhatom, hogy míg nekem az első évad too much volt, a nem túltolt humorú folytatását minden hibája ellenére jobban szerettem. 

A tavalyi 15 epizódhoz képest a 9 igen kevés, így egy sokkal koncentráltabb, lendületesebb szezonra számíthattunk. Eközben mégis olyan érzésem van az évadzáró megnézése után, hogy végignéztem 9×40 percet, amiben igen sok minden történt, de azért annyira mégsem. Ezalatt azt értem, hogy ha szigorúan csak a főszálra koncentráltak volna, egy nagyjából 3 részes miniévadba belefértek volna.

Most mondhatnám azt, hogy üres járatokkal töltötték meg az évadot, húzták az időt, túlnyújtották a főszálat. És valahol lenne is benne igazság, de mégis olyan szálakkal sikerült a Doom Patrolnak feltöltenie a 9 epizódot, amik, ha nem is számítottak a történet szempontjából fontosnak, nagyon szórakoztatóra sikerültek.

És ez a legnagyobb erénye a sorozatnak, hogy nem is kell a történettel annyira foglalkoznia, mert a karakterekben és a mellékszálakban rejlő humor bőven elfeledteti velünk az efféle igényeinket, ráadásul rengetegszer rádobnak olyan szívbemarkoló jelenetsorokat, amik meglepően jól működnek egy egyébként elborult humorú sorozatban.

Is anyone gonna say anything about the fact that Ritas G-spot almost ended the fucking world?

Csak aztán… na, a negatívumokra térjünk inkább a tovább mögött spoileresen.

Elég igazságtalanul bánt idén a karaktereivel a sorozat. Itt volt nekünk Cliff, aki a lányával próbált újra összeismerkedni. Rita a szuperhősködés gondolatával játszott, miközben Vic barátnőre talált érzelmi mélypontja közepén. Nilesnak megismerhettük apai oldalát, mert a tavaly sokszor emlegetett Dorothy végre megjelent (és az egyik legérdekesebb figura lett, de még erre visszatérünk később). És Larry, aki nem igazán csinált semmit?

A finálénál is pont azon gondolkoztam, hogy oké, radioaktív test és elektromos felhő, elég tragikus a múltja, de ezeknek igazán nagy jelentősége mint az első évadban volt. Emlékszünk a People Like Us-ra? Amekkora reflektorfényt kapott akkor, most annyira háttérbe került.

Jó, azért nem volt sok időm ezzel foglalkozni, mert Jane érzelmes múltja és a jelen humoros jelenetei nagyon lekötöttek. Minden csapattagnak megjelent az egykori képzeletbeli barátja, akivel meg kellett valamilyen formában küzdenie. Így esett, hogy Cliff a hatalmas szemgolyók közt bújt el Jézus elől, aki előtte pörgő rúgással repítette be az egyik játékba a búcsún. Én pedig hangosan nevettem az egész jeleneten.

Jane-t szándékosan kihagytam az előbbi felsorolásból, mert ő pont a ló másik végére került. Rettentően sokat foglalkoztak vele. Megismertük még több személyiségét, beleláttunk, milyen rendszer is van a 64 perszóna életében, hogyan osztoznak egy testen, milyen is Jane elméje, sőt, most először nem Jane volt a legtöbbet látott személyiség, és még az évadzáró fele is az ő múltjával foglalkozott. Talán a többiekkel is ilyen mélyre menően kellett volna törődni?

Dorothy maradt már csak a felsorolás végére, aki a bemutatása óta az egyik legérdekesebb figura. Nem csak különleges ereje van, erős története, de nagyon jól lehet vele érzelmesebb szálakat is behozni – főleg ugye Niles-szal, aki pedig hozza magával a fantasztikus Kiplinget. Ha szeretnénk évados főgonoszt kinevezni, akkor Dorothy képzeletbeli barátját, Candlemakert kell említenünk, aki pillanatok alatt végzett Jane kettő személyiségével, az évadzáróban pedig mindenkit viasszá alakított és elragadta Dorothyt.

Ezzel pedig véget is ért a második évad. Azért nem mondanám, hogy klasszikus évadzáróval, hiszen a 10. részt nem sikerült a járvány miatt leforgatni márciusban. Egyetlen egy szálat sem zártak le, sőt, hőseink elbuktak, a gonosz pedig elragadta egyiküket. Szóval ez inkább egy klasszikus évadzáró előtti epizód, ami után a maradék 40 percben tényleg lezárnának majdnem mindent.

Visszaemlékszem tavaly ilyenkorra, még bőszen úgy reklámoztam ismerőseimnek a sorozatot, hogy eredettörténete egy nem átlagos hőscsapatnak, de idővel nyilván összekovácsolódnak. A második évad az izolált szálakkal igazolta, hogy tévedtem. Legalábbis egyelőre.

Bár nem is bánom. Ez nem az a csapat, akiket minden epizódban közösen akciózva néznénk, akik magabiztosan, félkézzel leverik a heti gonoszt. Azt se bánnánk, ha a sorozat végéig (ami nem most van, ugye?) ilyen szedettvetett, sosem igazán együttműködő klasszikus Superhero Team-mé váló csapat lennének, hiszen ez is a Doom Patrol egyik legnagyobb különlegessége.

De azért legyen valami vérfrissítés, nem? Kíváncsi lennék például egy új csapattag megjelenésére, hogyan reagálnának rá, hogyan illeszkedne be, milyen lenne a dinamika köztük. A képregényekből tudnak meríteni ihletet, kit adjanak hozzá a Doom Patrolhoz – de nyilván (és talán ez az izgalmasabb vonal) eltérhetnek tőle, és egy teljesen új karakterrel is meglephetnek. Na, hátha a következő évadban megkapjuk.

Már ha kapunk következő évadot.

17 hozzászólás Ne habozz!

JKJ - 2020. 08. 06. 12:30

Baaszus. Azt hittem lezárják az évadot.

DarkEagle - 2020. 08. 07. 14:47

Igazából én is ezt hittem, kicsit “csalódtam” is. Persze érthető mert ha jól tudom már be van rendelve az új évad lehet tévedek, majd Winnie kijavít, most nincs erőm utánanézni.

Ettől függetlenül zseniális finálé volt. A Jézusos résznél szakadtam. :D Nem is vártam kevesebbet Clifftől.

Ami nagyon tetszett még hogy Dorothy végre a kezébe veszi az irányítást. Kíváncsi vagyok a kövi évadban mennyire lesz OP mert tippre ott már irányítani fogja az erejét.

DE amiért jár a HATALMAS pacsi az Jane vagyis Kay sztorija! Azt most hagyjuk hogy mennyire beteg volt az a gruppen jelenet. DE basszus, az idejét se tudom mikor lepett meg képregény sorozat. A büdös életben sem jutott volna eszembe hogy az apja vette fel Miranda alakját. Pedig elég sok logika van benne hiszen sosem ölte meg azt a személyiséget, mert az is egy személyiség ugye akit az 1. évadban láttunk.

Viszont az hogy az “igazi” Miranda halott remélem nem azt jelenti hogy a másik kettő akiket bedobott a kútba szintén halottak. Bár eléggé úgy fest.

Szóval összességében egy újabb remek évadot láthattunk szerintem.

winnie - 2020. 08. 07. 21:57

nem tudok róla, hogy be lenne rendelve. ott van a nêzettek között, kiderül, ez mire elég.

“ Amerikában az HBO Max legnézettebb sorozata a Friends, a 3. legnézettebb pedig a The Big Bang Theory, de a 2. helyezett a Love Life. Mondjuk elég torz a lista lvázi egy saját sorozattal. (Oké, csak idézőjelben “egy”, mert a top25-ben vannak originálok, mint Doom Patrol, Looney Tunes Cartoons, The Not-Too-Late Show, Legendary, Search Party, Close Enough és Expecting Amy, de ezek vagy animációk, vagy nem szkripteltek, vagy máshonnan átvettek.)”

winnie - 2020. 08. 07. 22:21

off, de mégis idevág: most rúgták ki az hbo max főnökét, kevin reilly-t.

DarkEagle - 2020. 08. 07. 22:54

Szerintem a Doom Patrol nézettségét még kér nézni HBO MAX-on tekintve hogy hivatalosan ha jól tudom nem került le a DCU-ról. Mármint utánaolvastam és még nincs berendelve az új évad de nem rémlik hogy lett volna arról szó hogy lekerül a DCU-ról. Meg ugye itt a lényeg hogy mennyi ember nézi a DCU-n és mennyi az HBO MAX-on. Bár ahogy te szoktad mondani nem a mennyi számít hanem hogy mennyi előfizetőt hoz álá Netflix. Vagy valami ilyesmit szoktál mondani. :D Egyébként engem nagyon meglepne ha kaszálnák hiszen messze a legjobb sorozatuk. A Titans is remek de teljesen már kategória és hát Swampy barátunk már nincs. A Stargirl meg CW sorozat lett amiről még nem tudni mennyit romlik a minősége ha romlik.

“Candlemant kell említenünk, aki pillanatok alatt végzett Jane egyik személyiségével, az évadzáróban pedig mindenkit viasszá alakított és elragadta Dorothyt.”

Candlemaker és nem csak az egyik hanem két személyiségével is. Később ugye meg lett erősítve hogy nem csak Baby Dollt hanem a Napocskát is megölte.

“Kíváncsi lennék például egy új csapattag megjelenésére, hogyan reagálnának rá, hogyan illeszkedne be, milyen lenne a dinamika köztük. ”

De hát idén pont ez történt Dorothy-val. :D

Egyébként attól nem kell félned hogy a Doom Patrol valaha is olyan szuperhős csapat lesz mint pl a Titans. A képregényben is pont ugyan ilyen agyalágyult az egész csapat meg a sztori is. eléggé képregényhű egyébként a sorozat. Persze nyilván idővel igazi csapattá alakulnak de sosem lesz belőle komoly csapat akik nagy gonoszokat hajkurásznak mint a Titánok vagy az Igazság Liga.

Csak hát tényleg, rendeljék már be azt az átkozott 3. évadot. :D Nagyon sok sztori lezáratlan maradt.

Necridus - 2020. 08. 07. 23:03

DarkEagle:

Candle koszi, ezt nem tudom, hogy muveltem, de javitva.

Azert Dorothy nem lett igazan csapattag, ot inkabb vedeni szeretnek, mert a gore lanya.

Ismerem a kepregenyes valtozatot, nem is felek, hogy komoly szeria lesz. Mondjuk nem jelent semmit, hogy ott olyanok, mert barmikor leterhetnek errol az utrol, ha ugy erzik helyesnek. Lasd forditott eset: Legends. Ott is vegbement egy nagyobb stilusvaltas.

DarkEagle - 2020. 08. 08. 00:09

Ez mondjuk igaz de valahogy nem tudom elképzelni az írókról hogy hirtelen váltanak egyet és csinálnak belőlük egy sima csapatot. Egyébként Dorothy-val csak eleinte lesz ez hogy védeni akarják bár inkább a világot akarják tőle védeni. Később ő is teljes értékű tag lesz majd. Feltéve ha lesz folytatás ugye. :D

Meg hát ahogy te is írod túl sok szál volt nem is nagyon volt idő mindenre de végül is én már régóta megszoktam ezt az össze-visszaságot ettől a gárdától. 1-2 dolgot kivéve nálam szinte tökéletes a sori.

Edrick - 2020. 08. 08. 03:00

Nem számítottam rá, de alig jött be ez az évad, a várakozásoktól legalábbis mindenképpen elmaradt. Nagyon hiányzott az a fajta epizodikus szerkezet, ami az első évadot folyamatosan vitte előrébb. Egyszer-kétszer volt valami központi probléma (pl. az évad legelső részeiben), utána viszont csak úgy szétfolyt minden. Volt egy chill rész, aminek az utolsó 10-15 percében került elő kötelező jelleggel egy megoldaldó probléma, volt, aminek telezsúfolták a végét (négy vagy öt?) cliffhangerrel, és a szereplőket is úgy mozgatták, hogy alig tudtam elmerülni a felvázolt problémáikban, az érzelmi katarzisoknak pedig pláne ritkán hagytak időt.

Pedig itt volt mondjuk a szülő-gyerek kapcsolat mindenkinél: Larry a fiával és az unokájával, Rita az anyjával, Cliff és Chief a lányaikkal, még Jane és “Miranda” is úgy vitatkoztak Kay fölött, mintha az érte felelős szülők lennének. Ez egy tök jó következő lépcső lett volna a tavalyi, önmaguk hibáztatásán és a saját traumákon való túllépés után. És mégis inkább mind fókuszálatlanul sodródtak a szereplőkkel.

Az sem teljesen tiszta számomra, hogy egyes szálak honnan és hova vezettek volna. Tavaly az volt a “belépő” az évadzáróba, hogy Mr. Nobody mindenkivel elfogadtatta saját magát. Gondolom, ennek az alternatívája volt most az, hogy mindenki szembenézett a képzeletbeli barátjával, de ez számomra nehezen volt megfogható, az évadot elnézve pedig főleg. Pl. Roni tényleg csak arra kellett, hogy Vic átértékeljen magában pár dolgot? Ha Jane legyőzi Kay apját, azzal bizonyít a többi személyiségnek, és engedik majd, hogy segítsen Dorothynak, de hogy jött vissza Kay apja? Rita túllép az anyján, oldalba billenti Candlemakert, és a hirtelen önbizalom-növeléstől igazi szuperhősnek áll? Így leírva annyi minden hangzik egyszerűen, közben pedig mégis nyögvenyelős volt a megvalósítás.

Ha nem kap folytatást, akkor még nehezebb lesz megemészteni. Ha pedig kap, állok elébe, de jelen pillanatban nem kapkodnék érte.

FP Jones - 2020. 08. 08. 08:28

Kalap kaki volt az egész évad. Remélem ennyi volt össz-vissz.

JKJ - 2020. 08. 08. 09:48

Darkeagle! Basszus. Egy spoiler tag jó lett volna…

LasDen - 2020. 08. 08. 17:59

Nem tudom meddig lehet ezt a szétesett emberek próbálják rendbe szedni az életük vonalat? Tök jó és érdekes volt 2 évadon keresztül, de ha lesz folytatás, akkor valami újat kell felmutatni.

humorpalanta - 2020. 08. 08. 21:54

Nekem úgy tűnik, hogy mindegyik évad 1-1 szereplő komolyabb kidolgozása, miközben a többiekből csak csepegtetnek. Az első évad Larryé volt, ez Jane-é.
Jó volt az évad, nagyon várom a folytatást.
Tekintve, hogy Amerika totálisan fertőzi önmagát, az is előfordulhat, hogy leghamarabb csak két év múlva lesz valami vagy még később…

Silver-sama - 2020. 08. 09. 18:59

Is anyone gonna say anything about the fact that Ritas G-spot almost ended the fucking world?

El nem tudom képzelni, hogy ez milyen kontextusban hangzott el :D

Mate4182 - 2020. 08. 20. 10:48

Na, most egy nagyon naiv kerdes… nem lehet hogy a covid kavart be a finalenak? Csak mert egy az egyben olyan erzesem volt hogy lemaradt egy resz…

Es most kb olyasnire szamitok mint a titansnal hogy a kovi evad elso reszerol majd egyontetuen ugy gondolja mindenki hogy az elozo evad finalejanak kellett volna lennie

Na mindegy ettol fuggetlenul az evad nem volt rossz bar az elso jobb volt.kicsit tul lett tolva a Dorothy vonal. Van is egy jelenet a vege fele amikor Cliff kirobban es mintha helyettem is beszelt volna:
Fuck Dorothy! Im Team Jane!

winnie - 2020. 08. 20. 11:09

ld. a kritikában:) “a 10. részt nem sikerült a járvány miatt leforgatni márciusban.”

heidfeld - 2020. 09. 04. 18:40

Bátran állítom, hogy a legjobb DC-sorozat.
Kemény, drámák, rengeteg elszállt-humoros pillanat, kiváló színészek. Nincs túlzsúfolva, mint a LOT, vagy a Titans.
Sajnálom, hogy nem sikerült tervezetten befejezni, illetve pár epizód, még simán elfért volna!
Csak remélni merem, hogy lesz még, sokáig!
Erős 8/10

Cardas - 2020. 09. 16. 19:43

Cliff az egész évadban ilyen hisztis-ordibálós-idegbeteg lesz tovvábra is? Mert ha igen, akkor én kaszálnám, nincs idegzetem hozzá:/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz