login |

17 hozzászólás Ne habozz!

mSO - 2020. 08. 07. 14:59

Akkor ennek nem sok köze lesz Lovecrafthoz…

winnie - 2020. 08. 07. 15:08

lovecrafthez pont, hogy lesz köze, nem véletlen ez a címe – a műveihez kevésbé, de mivel nem ő írta a könyves alapot, ez nem meglepő.

Shyllard - 2020. 08. 07. 15:12

Nagyon kíváncsi vagyok rá, az alapot nem ismerem, de Lovecraft univerzumaba irodalmilag ugye az is a lényeg, hogy bárki hozzányúlhat, azért is lett ilyen népszerű. Ha a horror lényegét jól megfogják, akkor nem lesz ez rossz.

Crow - 2020. 08. 07. 16:45

Ia-ia Shub-niggurath! És a hangok azt mondták, az Ő neve Shub-Niggurath, az Erdők Fekete Kecskéje Ezernyi Fiával, kinek druidák áldoztak a sötét korokban, a termékenység torz istennője az ókori időkben..

Crow - 2020. 08. 07. 16:56

Remélem nem gyalázzák meg Lovecraft örökségét…Az ősi rémekkel (eldritch horror) való találkozást a történeteiben ember ép ésszel nem bírja ki…ha most ezek besupereznek és lepuskázzák a monstereket, csalódni fogok…

winnie - 2020. 08. 07. 17:16

megkaptuk screeneren az első pár részt, terveztem, hogy csekkolom, de nem hiszem, hogy lesz időm, így előzetes nélkül arra tippelnék, hogy nem lesz benne a megőrülős szál, erre írtam fent, hogy nem a műveihez lesz köze, hanem inkább a személyéhez, de passz.

Crow - 2020. 08. 07. 17:31

Az egy szép átfestés lenne mondjuk hogy a rasszista fehérek az őrült szektások… hogy maga az Eldritch horror szítja a feszültséget…Csak ugye ebből se tudnának kibújni ugye mert akkor nem is rossz emberek a rasszisták csak őrültek…én nagyon várom hogy fogják kihozni. Azért elég komoly nevek vannak a producerek között akikből nem nézem ki azért hogy egy lovecraftet is lerasszistáznak és kukázzák a munkásságát szóval nagyon izgat a sztori, főleg ez a pillant most amerikában a túlfűtött raszzellentétekben…baromi jól megcsinálhatják, ami mindenkinek tanulságos, de lehet hogy csak egy propaganda pice lesz, és én azt sajnálnám, mert abból lassan dunát lehet rekeszteni

Crow - 2020. 08. 07. 17:46

Amúgy irigyellek, én már nézném, nekem itt a polcomon a Lovecraft összes keményboritósban, meghatározó volt fiatalon…mindig is jó alapanyagnak tartottam, filmben, comicban, játékban, sok rasszista vonal abban nincs egyébként, ami van is inkább a kínai vonal, ópiumbarlangok, de ugye azt senki se meri piszkálni manapság…És tudom hogy könnyű rápecsételni a nevét dolgokra de ezek tényleg (peele, abrams) művészi emberek szóval többet várok. De belefér az is ha csak egy aktuálpolitikai flick lesz. Viszont ha a Kutult felébresztik, akkor reszeltek mindenkinek bőrszintől függetlenül…és hát amúgy is tudjuk hogy a color of the space is pink (jó volt a nick cages cucc nemrég!).

winnie - 2020. 08. 07. 19:00

amikor lovecraftet olvastam (elég régen, és azóta nem olvastam újra, pedig lehet, hogy érdemes lenne, mert szerettem nagyon), nekem sem rémlik ilyesmi, de lehet, hogy csak nem tűnt fel? nem tudom, de egyébként mindenhol arról van szó, hogy ő keményvonalas rasszista volt (max a történeteibe ez nem szivárgott át), szóval talán erre utalhat a cím (nekem újdonság volt az infó, de persze sosem érdeklődtem iránta, mint ember iránt:). ha azt nézzük, hogy akkor milyen viszonyok voltak, akkor régipolitikai a téma, nem annyira aktuál, de persze áthallások lehetnek, de azért szerencsére ég és föld a különbség a múlt és a ma között. kíváncsi leszek, hogy min mekkora hangsúly lesz, azért remélem a nehéz téma ellenére inkább zsánerdarab lesz, horrorosra faragva. de az biztos, hogy főleg azon a tájon, ahol ez a sorozat játszódik, feketeként esélytelen nem beleütközni a témába.

Crow - 2020. 08. 07. 20:20

Annyira volt rasszista kb. gondolom mint bárki más abban a korban, ahogy mi is sorozat-függők vagyunk ami szánalmas lesz 100 év múlva h nem saját kontentet gyártasz hanem másét fogyasztod, de ettől mi nem vagyunk most zavarban. Lovecraft ópiumos rémálmai a fraudi tudatalatti meg dali festményei, a sötétségben bújó rém, és ehhez amúgy jól passzol a jimcrow féle klukluksz amerika. Bizony az ember nagy genyó, és a külső űr sötétsége lehet bennünk van…de ezt lesarkítani egy rasszra az keményen demagóg lenne, mindenhol vannak jók és rosszak…mindenkiben viaskodik az ösztön és értelem, az állat és az ember, a jin és a jang. De, ettől függetlenül, élvezni fogom ha Kutul bedarálja majd a klukxkulxkánosokat, yeah…megérdemlik az tény. És őt még realative könnyű is megjeleníteni (óriás, csápos pofa), ezért is az “arca” a lovecrafti örökségnek, azért ha beraknak egy yog-shototot/shub-nuggurathot is, hosszabb távon is lehet frencsájz belőle. (A Cthulhu mítosz igen szofisztikált, megelőzte a korát szerintem). Ha már csak namedropolnak egy Nyarlathotep-et, meleg érzés fog majd el.

human - 2020. 08. 07. 20:30

“szánalmas lesz 100 év múlva h nem saját kontentet gyártasz hanem másét fogyasztod”

de hát ha akkor szánalmas lesz fogyasztani, akkor te miért gyártod majd, ha senki nem fogja? nyilván random példát hoztál én meg itt belekötök, csak nagy gáncsolásnak tűnt :)

Crow - 2020. 08. 07. 21:01

Béna példa volt, de mondjuk mindenki egymásét nézi és úgy alakul majd ki a rangsor, mint most kb. a játék streamek, ahol a nagy nézettségűek a sztárok, de ettől még még egyrészt nem a legjobb játékosok, másrészt van sok millio kicsi streamer is aki mind felfelé vágynak.
Közben mindenki aki nézi a streamet játszik is és maga is streamel. Egyszerre gyárt, egyszerre fogyaszt, és a kommuna dönt.
George Lucas mondta állítólag (a mandaloraian hogy-csináltjákban beszéltek róla) hogy egyszer mindenki képes lesz ilyeneket csinálni a saját garázsában, és csak az ötlet meg a kreativitás fog számítani, nem a nagy stúdiók meg lecsó. Maga a mandalorianban amit csináltak ugye, a 360 fokos LED fal, egy olyan szuper tech amire mondta a rendező csaj na ez george garázsa.
Szuer az a rész ahogy elmagyarázzák menyit spórolnak pl. fényekkel…hisz körbe a led fal..és ezért kapott a Mando tükrös sisakot…visszaverődik benne a ledfal lenyugvó fénye…post-effektel azt horror pénz lenne rárakni…és a színészek is ajnározták hogy nem greenscreen, kibújik a tie fighterből körbenéz és sivatag megy le a nap ránéz, és ott van, nem elképzelnie kell…namindegy elkalandoztam…:) De azért ha mindenkinek lenne otthon egy ilyen garázsa, komoly content war alakulna ki, azt szerintem te is belátod…

clegane - 2020. 08. 07. 22:49

a műveiben szerintem egyáltalán nem érhető tetten rasszizmus, ez kb csak a levelezéseiből derült ki utólag… dehát tényleg nem fair mai szemmel megítélni egy XX. század elején élő ember “rasszizmusát”, hiszen akkor még tényleg nagyjából mindenki az volt.

zoliszekely - 2020. 08. 08. 04:33

clegane: a “mindenki az volt”, eléggé sántít. nem csak azért, mert a gyűlölet nem ugyanaz, mint bizonyos fajta történelemben gyökerező vagy államilag táplált előítélet, hanem azért is, mert elég sokan voltak, akik nem csak alkalmazkodtak a több, mint száz év folytán alakuló szituációhoz, hanem tettek is azért, hogy ne legyenek egyenlőtlenségek. példákért nem kell messzire menni, amerika sem arról szólt anno, hogy az emberek tömegesen lettek volna gonoszok.

snl - 2020. 08. 10. 10:00

most olvasom a könyvet, a felénél tartok kb,SPOILER:

abban nincs megőrülős szál eddig, de semmilyen lovecrafti szörny sem került elő még csak emlités szintjén, hogy a főhős ilyeneket olvasott gyerekkorában

Inkább a hangulat és a furcsa történések felé mennek el a szálak. Amugy eddig elég jó.

clegane - 2020. 08. 11. 09:27

zoliszekely: a “rasszizmus” nem csak azt takarja, amikor valaki Ku Klux Klánosként aktívan fel akarja gyújtani a színesbőrűeket, hanem általában a bármilyen negatív előítéletet.
a “ne költözzön a szomszédba színesbőrű”-féle félelmen, tájékozatlanságon alapuló passzív rasszizmus kb minden jámbor háziasszony szájából elhangzott a 60as évekig visszamenőleg.
a rasszizmus egyáltalán nem “gonoszság”, különösen régen nem volt az. egyszerű tájékozatlanság, xenofóbia, korszellem. most képzeld már el hogy még televízió sem létezik, ahol viszont nap mint nap megfordulsz, mindenki azt hangoztatja – sokan magát a Bibliát véve alapul – hogy a feketék vademberek. sok amúgy jófej ember is simán a hatása alá tudott kerülni ennek a tömeges pszichózisnak.
persze voltak kivételek, ezért írtam hogy “nagyjából”.

winnie - 2020. 08. 11. 09:46

a fentiek miatt is érdemes különszedni szerintem a fajgyűlölet és az előítélet fogalomkörét. vagy legalábbis réteget megkülönböztetni, mert ugye nem mindegy, hogy valaki aktívan ártani akar másnak, mert az másképp néz ki, mint ő, ha valaki képtelen elviselni másokat, akik másmilyenek, illetve ha valaki bizonyos általánosításokat végez valaki kapcsán. az ernyő közös lehet, de nagyon nem mindegy, hogy kit miképp minősít az ember, ha valamiért minősíteni akar.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz