login |

Unterleuten

2020. 08. 08. 15:03 - Írta: gromit

7 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, minisorozat,

Hm, ist nicht so einfach mit dem einfachen Leben.
(Nem is olyan egyszerű az az egyszerű élet.)

Ez a német minisorozat Juli Zeh azonos című könyvének adaptációja. Magyar fordítás tudtommal nincs, de a története akár nálunk is játszódhatna.

Unterleuten egy képzeletbeli kis falu nagyjából a semmi közepén Brandenburgban, Berlintől egy-másfél órányi autóútra. A történet szerint 2010 nyarán járunk, tehát már 20 éve megszűnt az NDK, de a falu életét még mindig meghatározzák a korábbi viszonyok.

Seidel polgármester is fontos ember volt a téeszben, viszont az igazi helyi kiskirály a volt téesz-elnök Gombrowski, akinek sikerült az egykori Jóreménység Mgtsz-t átalakítania a falusiaknak továbbra is munkát adó, de nem igazán prosperáló mezőgazdasági vállalkozássá. Nyakukon az aratás, szükség lenne idénymunkásokra, de még pár lengyel vendégmunkást se tudnak megfizetni.

Az utóbbi években a tősgyökeres unterleuteniek mellett természetesen megjelentek új lakók, városiak (még nyugati is van köztük!), akik gyerekkori álmot megvalósítani, vagy egyszerűen csak a város zajától távol, nyugodt életre vágyva költöztek ki egy messzi faluba, ahol persze olcsón lehet ingatlant szerezni.

A falusi idillt – igazából kényes egyensúlyt – hamarosan fel fogja borítani egy befektető cég nagyberuházási terve. Elsőre azt hittem, szupermarketről lesz szó, de persze ki akarna ott kereskedni, ahol néhány helybélin kívül csak a madár jár – utóbbiból viszont vannak védettek is. A búzamezőkön kívül természetvédelmi terület van a falu határában.

A polgármester meglátja a lehetőséget a fejlődésre, talán végre a csatornahálózatot is ki lehet építeni a faluban. A helyieket viszont megosztja a terv. És nem is csak a beruházás támogatása vagy ellenzése lehet vita tárgya, hanem az is hogy hol legyen: kinek a földje alkalmas a beruházásra.

Innentől megindul egy sokszereplős játszma, állandó és alkalmi szövetségesekkel, illetve ellenlábasokkal, kinek mi épp az adott érdeke. Valami olyasmi játszma, mint a Bad Banks igazgatósági tanácsának tagjai is műveltek, de itt Unterleutenben más a lépték, emberközelibb, sokkal követhetőbb és érthetőbb a felállás, a karakterek motivációi. Viszont ahogy az idősebb generációból figyelmeztetnek is páran, itt is eldurvulhatnak a dolgok.

A színészek jók, természetesen hatnak, van köztük sok ismert arc (nemzetközileg is sikeres és elismert német sorozatokból is). A képek szépek, a tálalás kicsit száraz, mint a forró nyár. Nagyon sok a karakter, elég hosszú, komótos, sőt inkább körülményes a felvezetés, de a bő másfél órás első rész végére már körvonalazódik a játszma, és ízelítőt kapunk meglévő, illetve újonnan felmerülő konfliktusokból is. Kell hozzá egy kis türelem, de végig fogom nézni.

(A 3 részes sorozat teljes címe Unterleuten: Das zerrissene Dorf, és bár van már hivatalos angol címe is, Unterleuten: The Torn Village, egyelőre csak filmfesztiválos bemutatót látok, nemzetközi forgalmazást (még?) nem. Németesek viszont most augusztusban simán bepróbálhatják, 09.02-ig még elérhető a ZDF honlapjáról is, mindenféle korlátozás nélkül.)

7 hozzászólás Ne habozz!

Flanker - 2020. 08. 08. 15:30

Ahol a búza aratásához is vendégmunkás kell ott valami nagyon csúnyán el van kefélve :D ;)
Szántóföldi növények esetén csak ott kell ahol nem gépesíthető (hatékonyan) valamelyik fontos folyamat: dohány, borsó

danonino1984 - 2020. 08. 08. 18:32

A Darkból csak az öreg Helgét alakító színész van itt, jól látom?

gromit - 2020. 08. 08. 22:47

Flanker:
az odáig oké, hogy tuti elszúrták a dolgokat, de azért azok a gépek se önjáróak :)

nem vagyok szakértő, de ha mondjuk van 4 kombájnod és 4 alkalmazottad, aki tud kombájnt vezetni, az még csak 1 műszakra lesz elég, nem?

SPOILER
különösen ha még az állandó embereid gondolnak egyet, és nekiállnak sztrájkolni :D

gromit - 2020. 08. 09. 00:21

igen, az öreg Helge a Darkból

a többi főszereplő:
a polgármester (Jörg Schüttauf) a Bad Banksben Lipcse polgármestere volt

a volt tsz-elnök (Thomas Tieme) a Babylon Berlin rendőrfőnöke

a programozó (Jacob Matschenz) is a Babylon Berlinből lehet ismerős, esetleg a Charité s2-ből

a lovas lány (Miriam Stein) az Unsere Mütter, unsere Väter (Generation War) ápolónője és a nemzetközi koprodukciós The Team 1. évados csapatában volt nyomozó

a “madaras” doktor (Ulrich Noethen) az egyik legnagyobb név rengeteg sorozattal (Deutschland 83, Charité s2, Gladbeck, ) és mozifilmmel (pl A bukásban Himmler)

a drámaíró (Bjarne Mädel) a How to Sell Drugs Online (Fast)-ban is szerepelt

a befektető Pilz mint a gomba (Mina Tander) a Berlin Stationben

elég jó gárdát szedtek össze (bár ez önmagában még nem garancia, de az összkép is jó)

Kati néni - 2020. 08. 09. 13:19

Hát ezt nem hiszem el.
Pont mostanában dolgozom egy hasonló jellegű sztorin, de az enyém dramedy és pont elférne az RTL-en.

1. A falu határában nyílt egy hatalmas, modern üzem, ahol ki tudja, hogy milyen kísérletek folynak (azért nem Stranger Things).
2. Építettek egy lakóparkot is a dolgozóknak.
3. Kb. 1000 új ember települt az eddigi 1500 lakos mellé a faluba.
4. A polgármestert látni a nyitójelenetben: kiment az erdőbe és felkötötte magát. Vajon gyilkosság volt? A Szülfelhez hasonlóan ő narrálja a sztorit. Ez az első évad rejtélye.
5. A humor meg a konfliktusok javának forrása a városi “jöttmentek” és az “őslakosok” közötti különbség (életfelfogás pl.).
6. Nem lenne túlságosan alpári azért. Valamivel szofisztikáltabbnak tervezem a Mi kis falunknál.

Flanker - 2020. 08. 09. 15:25

gromit:

Jogos, viszont a tipikus “keleti” mezőgazdasági vendégmunkás nem tud se traktort és főleg nem kombájnt vezetni. Cserébe a kombájn célszerszám, a traktor viszont kora tavasztól késő őszig használatban vna

A probléma viszont valós, már faluhelyen is, kihal/öregszik/betegszik a klasszikus traktoros/kombájnos generáció,a fiatalokat pedig (valahol érthetően) kevésbé vonzza, főleg ha nincsnek megfizetve.

annaaa - 2020. 08. 11. 14:58

Kösz a tippet, már a 2. részt nézem.
Tetszik.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz