login |

The Head: vége az 1. évadnak

2020. 08. 09. 21:35 - Írta: human

3 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika,

Ha jól látom nincs bejelentés a második évadról, és mivel lezárt a történet, így igazából mindegy is mi lesz a sorsa a kritika és ajánlás szempontjából. A lényeg, hogy az HBO Asia sorozata egy remek, néhol kifejezetten izgalmas sarkvidéki krimi lett végül.

A történetet már hosszabban összefoglaltam a kezdés kapcsán, így csak röviden: egy antarktiszi kutatóbázishoz közeledik a tél, és csak a legénység egy része marad ott átvészelni a sok hónapos éjszakát, a többiek lelépnek. Nem sokkal a nyár, vagyis a napsütés beköszöntése előtt minden rádiókapcsolat megszűnik velük.

Amikor visszatérnek akik korábban elmentek, akkor hullákat találnak mindenhol, és egy túlélőt, aki zavarosnak tűnik, de azért kezdi elmondani, hogy mi történt. Már ez a két szál, a flashback és a jelen is jó kis ritmust adott a részeknek, kellő változatosságot, hogy ne legyen olyan unalmas a dolog, és mindkét vonalon derültek ki információk folyamatosan, végig lekötve a krimirajongókat.

Igyekszem nem spoilerezni természetesen, de azért annyit elmondok, hogy az első nagy kaki ventillátorba repülés a 2. rész végén következik be. Innentől válik tisztává az is, hogy “csak” egy whodunnit-it nézük, minden más sugallás eltűnik. Az kerül előtérbe, hogy mi történt, na meg a ki tette kérdés sem túlzottan világos sokáig.

Különösen dicséretes, hogy be merték áldozni az első részeket a lassú építkezésbe, bár nyilván voltak ütős cliffhangerök, amik ott tartottak, hogy később az akció még izgalmasabb legyen. Ahogy kiderül a véres kéznyom és a golyó ütötte lyukak háttere, aközben azért a szék karfát is lehet markolászni, és egyáltalán nem olcsó jumpscare-ek miatt, hanem korrekten felépített, karaktereket veszélyeztető helyzetek miatt, amik mögött ott a rejtély, szóval ha valakinek tudjuk is a sorsát, közben azért érdekes a “mi van/lett vele?” is.

Nyilván jó lenne megveregetnem a vállam, hogy az utolsó 10 percet már részekkel korábban kitaláltam, de basszus, még csak hasonlítani sem akarom filmekhez, mert az lelőné. A lényeg, hogy azért sok krimit olvasott és látott embereknek, ha odafigyelnek, akkor jó pár dolog gyorsan világossá tud válni. Viszont ezek mellett is szórakoztató a végeredmény a hogyan miatt. Jól egyensúlyoztak az írók, bár szerintem a végére túl veregették a válluk. Bár lehet tényleg csak azért éreztem így, mert viszonylag hamar leesett.

Egyszerűen az egészet feldobja a jeges táj, és menekülés reménytelensége a semmi közepén. És igazából az írást és rendezést is ide tudom sorolni. Tényleg az is adott a részekhez, hogy egy hatalmas díszlet volt, főleg az izgalmas részeknél ez kevesebb vágást jelentett az akció közben, nem kellett csak két szoba közötti váltásnál is kizökkenteni a nézőt, jobban ott lehettünk a jelenetben.

Az a helyzet, hogy ilyen fasza krimivel azért nincs tele a padlás, egy kerek sztori 6 részben, aki szereti a zsánert annak kötelező. Aki nem, de jól szórakozott azért egy Knives Outon, az is próbálja ki.

3 hozzászólás Ne habozz!

johndoe4 - 2020. 08. 10. 07:45

Hát, láttam, nem volt rossz, olyan 6/10, de a RIG 45 első évadja sokkal jobban tetszett.

Divide - 2020. 09. 17. 10:58

Nem rossz, nem rossz, én azért 10 percnél többet hagytam volna a végén a megvilágosodásra, és van pár egészségesen fejlett lyuk a sztoriban, de izgalmakban nem volt hiány. A tettes nekem is megvolt elég hamar, a motiváció viszont csak jóval később esett le.
SPOILERES
Tulajdonképpen a végén a Polaris VI-on csak egy áldozat érdemelt sajnálatot (ha Maggie-t leszámítjuk), ez tetszett.
Fekete pont jár viszont az egészen életszerűtlen feltevésért, hogy a “bolygót megmentő” felfedezést egy gyanús haláleset miatt hagynák veszni a szponzorok és az egyetemek.

speranza - 2020. 10. 09. 22:35

Rég láttam olyan jó thrillert, mint ez a “tíz kicsi sarkkutató” volt! Igaz, hogy a tettes motivációja elég hamar kiderült, de azért hagytak egy kis kételyt a nézőben, hogy talán mégis téved. Az új információkat végig nagyon jó ütemben adagolták, így izgalmas tudott maradni, amihez a váltakozó nézőpontok is hozzájárultak. Jöhetne több ilyen! :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz