login |

Manhunt: az 1. évad

2020. 08. 10. 15:50 - Írta: gromit

4 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Ez az angol ITV-n tavaly bemutatott true crime bűnügyi dráma Martin Clunes főszereplésével egy 2004-ben indult hosszas, aprólékos nyomozást mutat be, az ügyön dolgozó fő nyomozó szemszögéből – a sorozat az ő (Colin Sutton) memoárjából készült.

2004 augusztusában súlyos fejsérüléssel találtak rá egy francia diáklányra egy délnyugat-londoni parkban. Kórházba szállítás után már nem tudták megmenteni, az orvosszakértők és a helyszínelők sem találtak a támadó személyére utaló nyomot.

A dátumból látható, hogy nem mai esetről van szó, de addigra már általánossá váltak a mobiltelefonok, sokfelé voltak térfigyelő kamerák, a londoni buszok is be voltak már kamerázva. Így mégiscsak akadt valami, ami segíthetett a nyomozásnak kiindulni valamerre. A körülmények, a mikor és hogyan alapján hamar felmerült egy 18 hónappal korábbi hasonló esettel való kapcsolat, bár eleinte ódzkodtak a sorozatgyilkos szótól (“Linked investigative series? You’d better copyright that”)

It’s not a needle in the haystack. It’s a needle in a stack of needles.

A sorozat(évad) erénye, hogy magára a nyomozói munkára koncentrál. Józanul, realisztikusan mutatja meg, hogy egy egész csapat hosszadalmas, kitartó és aprólékos munkája kellhet a tettes beazonosításához, valamint elegendő bizonyíték gyűjtéséhez. Eközben adminisztratív nehézségekkel és a bulvársajtóval is meg kell küzdeni, ráadásul apró véletleneken is múlhat egy-egy nyomozás sikere.

Martin Clunes jól hozza a szimpatikus, de állhatatos nyomozó karakterét, aki a munkáját, az igazság kiderítését családjánál is előrébb helyezi. Nem nagy spoiler, hogy ez konfliktushoz fog vezetni, de a sorozat nem megy át családi melodrámába, csak annyiban foglalkozik a helyzettel, amennyire az a nyomozást igazából érinti. Két közvetlenebb segítőtársa (Katie Lyons és Stephen Wight – mindkettő Bluestone 42), meg amúgy az egész rendőri csapat jól működik, és a walesi Celyn Jones alakításában nagyon jól átjön a tettes karakterének lényege.

A háromrészes évad története kerek, lezárt, bár volt olyan aspektus, amit még bővebben ki lehetett volna fejteni. Miután a Broadchurch óta nem volt ennyire sikeres új sorozat az ITV-n, keresték és megtalálták a lehetőséget a folytatásra, amire a hírek szerint Martin Clunes is vissza fog térni. És én is.

4 hozzászólás Ne habozz!

rary - 2019. 05. 12. 19:47

Èrdekes és nagyon szép a szereplők kiejtése.

noinipo - 2019. 05. 17. 14:53

megnéztem a sorozatot (három epizód összesen), nem rossz, viszont nagyon angol, minden értelemben
ami nekem bejött, de természetesen vannak benne olyan dolgok, vagy inkább rétegek, amiket kicsit nehezebb ‘átérezni’

winnie - 2020. 08. 10. 16:34

elkezdtem, hogy írjak róla, de még csak az első rész volt meg, nagyon száraz volt nekem. tippre, ha végignézném, nem bánnám, majd még egyszer nekifutok.

gromit - 2020. 08. 10. 18:19

igen, eléggé tárgyilagos, de én nem éreztem száraznak. mondjuk alapból vevő vagyok az angolos dolgokra, és egy-két beszólás is tud fűszerezni (meg Clunest is bírom, bár a személye önmagában még nem elég)

felvettem az idei nyári daralistámba, és ahogy elkezdtem nézni, voltak ismerős motívumok, de hát biztos hallottam az esetről, láttam trailert, meg más krimiben is vannak hasonlók. egy ponton eszembe jutott, h volt egy sorozat, amiben ilyen helyzetben beültek a moziba… hja, hogy az ebben volt?

de a vége nekem se rémlett, gyanítom, hogy elkezdtem tavaly, csak pont rosszkor és akkor félbemaradt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz