login |

America’s Next Top Model: a 19-21. évad – írta Eloise

2020. 08. 11. 15:50 - Írta: vendegblogger

1 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Az első három, a második három, a harmadik három, a negyedik három, az ötödik három és a hatodik három szezon után, jöjjön a következő trió.

A 19. évadban (a premierről volt is kritika a Junkie-n) újra vadonatúj szereplőket kaptunk, viszont ennek az évadnak is volt külön tematikája. A College Edition, az az Főiskolai kiadás alcímet kapta. Ez nyilván azt jelentette, hogy az évadban szereplő modellek mindegyike főiskolás volt. Vagyis nem teljesen, hiszen elég tágan értelmezték a főiskola fogalmát, hiszen a kozmetikus képzésen résztvevők és a szabadegyetemre járók is jelentkezhettek a műsorba.

A valóságshow elég nagy változásokon esett át. Próbálták modernizálni, ami lehet, hogy sikerült is, viszont nekem sokszor inkább a kínos szó jutott eszembe. A változás egyik legszembetűnőbb jele a zsűri szinte egészének lecserélése volt. Nigel Barker angol fényképész, korábbi modell 18 évad után távozott. Ő nagyon hiányzott nekem ebben az évadban, hiszen szakmai hozzászólásai korábban sokat segítettek, valamint vicces volt, ahogy időnként másokkal flörtölt.

Olyan szempontból megértem a döntést, hogy nekem úgy tűnt, hogy az utolsó évadokban már sokkal kevésbé élvezte a műsorban való közreműködést, mint korábban. Nigelt Rob Evans modell váltotta. A fiatal srác valószínűleg kiváló modell, viszont a műsorhoz nem igazán tudott sokat hozzáadni. A vendégzsűritagok helyett Bryan Grey Yambao, más néven Bryanboy lett a negyedik zsűritag. Az újítást egyedül Kelly Cutrone élte túl, aki véleményem szerint nem mindig találta a helyét a megváltozott show-ban.

A kreatív rendezői poszton is változás történt: Jay Manuelt Johnny Wujek váltotta. Véleményem szerint szakmailag semmiképp nem csináltak jó cserét. Wujek nem tudott olyan sokat kihozni a lányokból, mint Jay. Emellett nem is volt olyan színes egyéniség. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

A műsorkészítők azt állították, hogy a közönségnek is nagy szerepe lesz most, abban, hogy ki lesz a nyertes. Valójában ez azonban nem teljesen így alakult. Eleve a közönségszavatok csak töredékét jelentették a teljes pontszámnak, ráadásul voltak arra trükkök, hogy hogyan hozzanak valakit előnyösebb helyzetbe a többiekkel szemben.

Lett még egy újdonság. Ha valakit kiszavaztak az nem jelentette feltétlenül számára a játék végét. A kiesett versenyzők elkészíthették minden héten azokat a fotókat (és így a szavazók számára sem spoilereződött el a kieső személye), amit a többiek, a közönség pedig néhány héttel később szavazhatott, hogy ki térjen vissza a játékba. Aki a legtöbb szavazatot kapta, az egy második esélyben részesült. Erről úgy éreztem, hogy ez egy legvégső kiskapu, hogy ha a zsűri egy versenyzőt szeret, de valamiért mégis kénytelen kiszavazni, akkor vissza tudja juttatni a műsorba.

Ebben az évadban sem kellett nélkülözni a sztárvendégeket. Rögtön az első részben feltűnt Taryn Manning, de egy későbbi részben Alicia Keys is megjelent. Természetesen divattervezőkkel is volt lehetőségük találkozni, több között Lulu Guinness, Charlotte Ronson, Whitney Port és Cecilia Cassini előtt bizonyíthattak a játékosok. A nemzetközi úti cél ezúttal újra Jamaica.

Az évad kedvencem Laura volt, de Leila is nagyon tehetséges volt. Megértem, hogy igyekeztek modernizálni a műsort, de én elég gyakran nagyon kínosnak éreztem például azt, ahogy Tyra próbált fiatalos lenne. Talán, ha nem lett volna ennyire erőltetett?. Ugyanez igaz a műsor készítőire, Ken Mok-ékra is, olyan érzésem volt, mint mikor középkorú emberek próbálnak egy fiataloknak szóló sorozatot lefordítani, és olyan szavakat használnak, amiket a mai fiatalok már biztosan nem. A következő évadban olyat lépnek meg, amit korábban még sose.

A 20. évadban elérkezett a férfiak ideje, hiszen már nem csak női modellek jelentkezhettek a műsorba. Ezzel elég jól felkavarták az állóvizet, ugyanis több lett a balhé, flört és a feszültség. A zsűri viszont maradt, és a játékszabályok is.

A modellek számos ismert „kollégával” találkoztak, többek között Jessica Hart, Alessandra Ambrosio, Caroline D’Amore mesélte el tapasztalatait. Emellett viszont több divattervezőnek, mint például Paul Marciano, Ashton Michael, Jackie Fraser-Swan is megmutathatták a tehetségüket. A versenyzők nemzetközi úti célja ez alkalommal Bali volt.

Az évad kedvencem Jourdan volt, de Nina képei is nagyon szerettem. Ez az évad azért is volt érdekes, mert ritkán találkozni olyan hivatással, ahol a nők egyértelműen előnyben vannak. Ebben az évadban határozottan azt éreztem, hogy időnként a lányoknak sokkal egyszerűbb dolguk van, mint a fiúknak.

A 21. évadban (kritika az évadnyitóról) kicsit visszatértünk a gyökerekhez, miképp a zsűribe is visszatért J. Alexander – Rob Evans és Bryanboy pedig távozott. Emellett új kreatív rendező is érkezett Yu Tsai fényképész személyében. Ez kifejezetten jó csere volt, hiszen kiváló szakemberről és nagyon érdekes személyiségről van szó. Tsai sokszor iszonyatosan kemény volt a játékosokkal, viszont elképesztő dolgokat tudott belőlük kihozni, ha a félelmen felül tudtak kerekedni, és nem blokkolta őket. Meg persze a szigorú külső mögött, időnként komoly együttérzés volt elrejtve.

Ez az évad nagyon gyér volt a vendégszereplők terén. Azért persze volt egy-két említésre méltó vendég, mint például Betsey Johnson, Altaf Maaneshia, Michael Michalsky divattervezők. De találkoztak például Nick Cannonnal és a BtoB nevű dél-koreai K-pop együttessel is. A nemzetközi úti cél Dél-Korea volt.

Én ennél a szezonnál már nagyon azt éreztem, hogy spórolósra vették a dolgot, a korábbi glamournak már most szinte semmilyen jele nem maradt. Összességében leginkább Lenox képei tetszettek, de Willről is azt gondoltam, hogy erre a pályára született. Azt pedig talán mondanom sem kell, hogy nagyon örültem annak, hogy sok minden visszatért a régi kerékvágásba.

Viszont ahogy korábban is írtam ebben az évadban már nagyon próbáltak spórolni, és ez a későbbi kiadásokra még inkább igaz lett. Még több változás közeleg, ha nem is a következő évadban.

1 hozzászólás Ne habozz!

len90 - 2020. 08. 12. 21:07

Nagyon szűkszavúra fogtad, pedig azért ebben a 3 évadban tényleg nagyon sok minden változott.

A pontrendszert például csak érintőlegesen említetted. Anno én nagyon örültem neki, amikor először mondták, hogy lesz, azt gondoltam, hogy sokkal trlanszparensebbek lesznek ettől a kiszavazások, de pont ellenkezőleg, minden sokkal szubjektívebb lett. Pl. a korábbi hetek teljesítménye semmit nem számított, ami szerintem egy ilyen versenyben nem helytálló. Te is említetted, hogy a Comeback series, kb. tényleg ilyen biztonsági háló volt: Leila-nak abszolút nem kellett volna kiesnie, így kérdés sem volt, hogy ő fog visszatérni. Egyébként a pontrendszer legnagyobb hátulütője az volt, hogy nagyon jószívűen kb. 6-10-ig pontoztak csak, így botrányosan rossz képek simán kaptak 6-os pontszámokat a zsűritől, közepesen jók meg 7-t, ami tényleg nem mérvadó különbség úgy hogy még a challenge score és social media score is beleszólt a végső alakulásba. Egyébként azt bírtam még, hogy látszott, hogy a Tyra és a készítők nem jók matekból, mert többször elhangoztak ilyenek a social media score kapcsán, hogy “mindössze fél pont választott el titeket egymástól”, holott egy nagy mintából véve, 1-10-es skálán hatalmas különbség átlagban a 0.5 pont :D

A 20. évad veszett gyenge volt, egyértelműen a sorozat mélypontja. Ennek egyrészt a gyenge cast volt az oka, nekem például érthetetlen volt, hogy míg pl. a 15-16. évadra tudtak találni 13-14 tényleg jó lányt, most, hogy a fele lány – fele fiú formátum miatt csak 8 lány kellett így is gyakorlatilag csak Jourdan nézett ki úgy, mint egy modell. A másik nagy hátránya a sorozatnak a “élőképek” Flixelek erőltetése, ami egyértelmű product placement volt és nagyon megkötötte a kreatív stáb kezét, hogy minden koncepcióba bele kellett erőltetni. Ezért is összességében a leggyengébb fotózásokat szállította ez az évad, a leggazabb a bali-i állatos fotózás volt, na olyan styloingot meg make-upot kb. én is összedobok itthon…

A 21. évad nekem tetszett, a 3 co-ed évad közül szerintem magasan a legértékelhetőbb. Ebben volt Winnie Harlow (Chantelle) versenyző, akiből tényleg topmodell lett (meg egyébként a 19. évados Leila-ból is, kár, hogy győztest választani még mindig nem tanult meg a production team :D), valamint most nagyot nevettem azon, hogy anno (2014-es évadról beszélünk) kedvencemet Matthew-t most a Too Hot To Handle “Jesus guy”-jaként láthattuk viszont (akinek a külsejét tekintve nem vált előnyére a két forgatás között eltelt 5 év).

Kár, hogy egyelőre nincs kilátásban folytatás, sokan mondják, hogy az Instagram kinyírta a szériát, mert ott már könnyebben ki lehet tűnni, mint egy reality-ben, de azért vannak még olyan nemzetközi verziók, ahol sikeres a széria (Germany’s Next Top Model, Poland’s Next Top Model), és a versenyzők a műsor után is kapnak munkát. Amúgy csupán-lány területen szerintem az ausztál változat volt a legerősebb, co-ed sason-okban pedig a már említett lengyel és az osztrák verziók erősködtek, a lengyel műsor 10. évadját pl. jelenleg is forgatják, pedig nem semmi lehetett a castings megszervezni így a korona idejét, pedig rendes casting week-et tartottak, mint anno az amerikai változatban az első részben…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz