login |

Norsemen: a 3. évad – írta Shyllard

2020. 08. 12. 21:41 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

A Netflix-en is menetrendszerűen elérhetővé váló rendhagyó norvég komédiának, A norheimi vikingek-nek első évadjáról már született írás az oldalon, viszont a nemrég bemutatott harmadik szezonjának jegyében úgy érzem nem árt kis emlékeztető, ajánlás a sorozatról.

Az eddigi viszonylag rövid futása alatt egy meglehetősen nagy utat járt be a korabeli vikingek mindennapjaival humorosan foglalkozó széria, miközben végig képes volt megőrizni az egyediségét.

A tovább mögött enyhe spoilerekkel (főleg a harmadik évad tekintetében) kifejtem a Norsemen erényeit és gyengeségeit. Hátha valakit érdekel ez a szokatlan körítés.

A sorozat középpontjában egy 8. századi kisebb falu, Norheim és annak lakosainak mindennapjai állnak. Habár évadokon keresztül is átívelő történetvezetésről van szó, mindez csak eszközként szolgál különböző helyzetek és lehetőségek megteremtésére. A folyton mozgásban levő cselekmény részről-részre lehetőséget teremt a készítőknek, hogy ne csak a viking élet különböző aspektusaival, de előzőleg ki nem próbált karakterek kémiájával is kísérletezzenek. 

A Norsemen ereje és legnagyobb gyengesége pedig pont, hogy az utóbbi elemében rejlik. Az első, kísérletező évadot egy meglehetősen biztonsági játékos második követi, ami nagy vonalakban teljesen megismétli elődjét, még a párosítások összeállításában is.

Ennél fogva egy meglehetősen gyenge folytatást kap az egyedi kezdés, ami sok elemében erősen kaszagyanússá teszi a sorozatot, hiába tartja meg számos erényét mindvégig. A történet egy pillanatra sem áll központban, viszont az elején működő, sokszor humoros partnerek egyszerűen irritálóvá válnak a második évadban, s a megismételt történet-vezetésbéli fordulópontok egy perc izgalomra sem adnak okot.

Szerencsére a készítők részéről egy folytonos odafigyelés és fejlődés vehető észre mindvégig, így a meglehetősen gyenge második évadot, egy mindent felborító harmadik követi, amiben egy affajta előzmény-szezonként szabadabb utat engednek nem csak saját maguknak, de karaktereiknek is a kísérletezésre.

Lényegében a mostani folytatásban válik igazán egyedivé a Norsemen, mert az alapozó kezdést és a második évad történéseit is fejben tartva egy olyan zseniális eredetsztorit kapunk, amin már tényleg lehetetlen nem nevetni részenként. Szokatlan és rendkívül egyedi választ kap számos korábban feldobott (és fel nem dobott) kérdés, ami a sorozat összességét észben tartva rendkívül humoros helyzeteket eredményez.

Viszont mivel a történet tényleg másodhegedűs szerepet tölt be, több szót nem is fecsérelnék rá, az igazi fókusz a karaktereken és legfőképpen a humoron van. Utóbbi , mint ahogy mondják szubjektív, így minőségileg nem feltétlenül értékelném, csak stílusára térnék ki. Ahogy a már említett első évados értékelésben is jelezve volt, erősen Monthy Python-os a felütés érzékelhető sok téren, viszont az eddigi 18 rész jegyében már nem teljesen alkalmazható ez az álláspont.

Félreértés ne essék, a még éppen intelligensen idétlen humor mindvégig fennmarad, viszont a klasszikus Python-társulat imitátorainál jóval nagyobb babérokra törnek a humoros vikingek készítői. 

Hiába elemeire bontva lehetetlen letagadni egyértelmű visszautalását, a témakör miatt mégis számtalan sajátosságot tudhat magának a sorozat. A vikingek korának kiválasztása nem véletlen, mert a politikailag korrekt modern nézetek szembeállítása a nevetségen egyszerű és brutális tengerjáró népség szokásaival részről-részre egyre nevetségesebb. 

Eleinte voltak ötletek, amik nem annyira tetszettek, de kibontva, a karakterek árnyalásával, az egyes vonások kigúnyolása idővel túllépi a másik kinevetését, és az együttérzéssel ötvözve nagyon is sajátos és vicces helyzeteket eredményezett. S talán pont ezért is állítom, hogy a harmadik évaddal érték el a készítők az eddigi csúcsukat, ugyanis a szépen elültetett babérjaikat itt tudják igazán learatni.

A már említett, megszokott és megismert karakterek párosításainak összekeverésével új és vágyakozott helyzeteket voltak képesek bemutatni, miközben az ismert történetbeli kifutásokra folytonosan reflektáltak, számomra meglehetősen humoros módon.

S a humorhoz nem csak asszisztálnak, de alapoznak a sorozat karakterei, akik még a minőségileg negatívabbakat is figyelembe véve teljes mértékben kedvelhetőkké és szükségessé váltak a harmadék évadra, annak élvezhetőségének érdekében. A főhős Nils Jørgen Kaalstad Arvid-ja szerethető, könnyű vele szimpatizálni, viszont lassú felfogása és végtelen naivsága számtalan kellemetlen helyzetbe keveri.

Fő ellenlábasa, Kåre Conradi Orm-ja a 3. évadra válik igazán kiforrottá, a pozitív karakterekkel párosítva ő szolgáltatja a legtöbb viccet, s megfelelő környezetben valóban rendkívül humoros. Kiemelendő még Jon Øigarden Jarl Varg-ja, aki szintén a mostani szériában, s abban kapott eredetsztorijával kap teljes képet, bár ő mindvégig remekel, s kígyószerű, ármánykodó viselkedésével kegyetlenkedései egyszerre szörnyűek és nevetségesek.

Rajtuk kívül viszont még rengeteg szereplő kerül előtérbe, személy szerint Øystein Martinsen Kark-ja nőtt nagyon a szívemhez a néhol Stockholm-szindrómás, vagy hospitalizált jellemével. Mellette Mikkel Bratt Silset Ragnarja is remek humorforrás a fiatalos, divatdiktátor hozzászólásaival, illetve Bjørn Myrene érzékeny verőlegény Hund-ját is mindig öröm látni. Rajtuk kívül még számtalan hasonló, kliséket felborító karaktert láthatunk, akik különböző kombinációkban rengeteg váratlan helyzetbe keverednek. 

A különböző párosításokkal való kísérletezgetés pedig az egyik legjobb része a sorozatnak. A második évad, a már kitaposott ösvényt követve ezért is romlik olyan nagyon minőségileg, mert például az említett Orm, hasonszőrűekkel körbe véve néhol elviselhetetlen, s kezdeti Vikingek—féle Rollo-s ármánykodásai elég hamar unalmassá válnak. Viszont mikor ezen viselkedéseire nem pozitívan reagálnak a körülötte levők, valahogy sokkal hitelesebbé, nevetségessé válik a helyzet és a karakter is.

Összefoglalva tehát a Norsemen eddigi három évadja egy változó minőségű komédia, ami még legrosszabb pillanataiban is képes megőrizni a báját. Egyben való ledarálásra nem alkalmas annyira, de elszórva, napi 2-4 résszel hamar végig nézhető, s a sokszor szándékosan fárasztó humor sem égeti ki így teljesen a nézőt.

A fókusz a vicceken van, viszont korántsem paródiáról van szó, mert korhű jelmezek és díszletek között zajló összefüggő történetvezetés néhol meglehetősen valós helyzeteket is eredményez, a készítők pallosa könnyen lesújt főleg mellékkarakterekre, s a halál itt bizony végleges.

Egy nagyon érdekes és egyedi összetételű, visszafogottan, de konstansan humoros sorozatról van tehát szó, ami sok hangosan nevetést nem igen képes kicsikarni a nézőből, de számtalan elmosolyodást annál inkább.

Üde színfolt a nagyrészt sitcomok által uralt műfaj tengerén, ami az első résztől kezdve, megalkuvás nélkül járja a saját útját az intelligensen bugyuta, modern gondolkodású hullákat erőszakoló vikingek mindennapjainak bemutatásával. Arvid és társai nem csak a múlt abszurditásaira reflektálnak a mai szemmel nézve nevetséges helyzetek bemutatásával, de sokszor indokolatlan érzékenységükkel a mostani kor szellemén is képesek élcelődni, így nem csak a múltat, hanem jelent is más szemszögből megvizsgálva.

4 hozzászólás Ne habozz!

Road Lee - 2020. 08. 13. 06:12

Az első évadot nagy várakozással kezdtem el, majd egyre növekvő döbbenettel néztem végig. Az a (bocs, nincs rá jobb jelzőm) prosztó “humor”, amit képvisel, engem végtelenül irritált. Ha a második évad az első “biztonsági ismétlése”, akkor tényleg jobb, ha nem folytattam.
(A Monty Python-nal való párhuzam felvetésén pedig nem tudom, hogy megsértődjek-e John Cleese-ék nevében – vagy elismerően csettintsek, hogy az első évados nyomorhumorból idáig nőhettek. De inkább csak hitetlenkedve csóválom a fejem…)

sleepwalker77 - 2020. 08. 13. 11:57

“a meglehetősen gyenge második évadot, egy mindent felborító harmadik követi”
Nálam ez pont fordítva van, a második évad volt a legjobb eddig, a harmadik pedig az elsőnél is gyengébb lett, de azért meg nézhető.

Shyllard - 2020. 08. 13. 12:41

sleepwalker77: na ez tök érdekes, mondjuk sztem ebben is látszik mennyire szubjektív a humor és, hogy sorozaton belül is váltakozik. Nekem spec baromi vicces volt a 3. Evadbeli foreshadowingok és nem is tudom miért.

Kisviri - 2020. 09. 25. 13:16

A korhu jelmezek megfogalmazas eros, teljes fantasy vonal van ezen a teren :D :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz