login |

Stargirl: vége az 1. évadnak

2020. 08. 12. 15:50 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kritika,

– They call themselves the Injustice Society of America.
– Who came up with these names?
– That’s what I’ve been saying.

Akkor vonhatunk is mérleget a DC Universe (azaz a streaming szolgáltató) élőszereplős képregény-sorozatai között? Most, hogy a Stargirl finálézott, túl vagyunk mindegyik első szezonján, sőt, a Titans és a Doom Patrol már a másodikat is letudta, a Swamp Thing pedig könyvelési hiba áldozata lett…

Lehet, hogy már leírtam egyszer, de én továbbra is ámulok és bámulok, hogy miközben a CW-s DC-sorozatokat jobbra-balra kaszáltam el hol pár rész, hol 1-2 évad után, addig a Titans és a Swamp Thing után a Stargirl is kifejezetten bejött, és a Doom Patrol is izgalmasnak tűnt abban a Titans-epizódban. Szóval ez akkor azt jelenti, hogy jól…, mármint úgyis lehet csinálni ezt a műfajt, hogy egy magamfajta szuperhős-immúnis nézőnek is bejöjjön? – é

Már szuperhősös próbálkozások (pl. The Boys vagy The Umbrella Academy) kapcsán már találgattam, hogy azok miért tetszhetnek, az itteniek esetében is megtehetném, de szerintem a válasz egyszerűen abban keresendő, hogy mindegyik DCU-szériának elég markáns, sajátmagára jellemző a hangvétele (ellentétben a CW-s sorozatok egy részével), ami annak volt köszönhető, hogy az írógárdák sem egy kollektív kreatív emlőn csüngtek (max névleg).

Mondjuk a Stargirl a másik Geoff Johns komolyabb közreműködésével készített sorozathoz, a Titans-hez eléggé hasonlított szerkezetében abból a szempontból, hogy jó pár rész alatt vezették fel a szereplőket, a hősöket és a rosszfiúkat. Ez, hogy nem egyszerre borítanak ránk mindenkit, hogy az egyes új szereplőkre tényleg szánnak egy teljes epizódot, ad egyfajta mélységet az egésznek.

Persze az egészet megette akkor a fene, ha mindez lassan vagy nem túl érdekesen tálalják, de a Stargirl esetében, ahogy a pilotkritikában is kifejtettem, volt valami retrós báj, ártatlanság, tisztaság, pozitív megközelítés, amit a készítő alapanyaghoz való érzelmi viszonya tett végképp megkapóvá.

– Where are you going?
– To help kill these children.

Nem mondom, hogy a teljes évadot ugyanúgy szerettem volna, mert az első 5 rész után volt egy lejtmenet, amikor pár epizód nem nagyon kötött le, de ebből sikerült kilábalni, és egy érdekes, bár helyenként csalódást keltő zárással tettek pontot az idei sztori végére. A folytatás pedig majd a CW-ra érkezik – a kérdés, hogy mikor, hiszen az egy éves ciklust necces lenne tartani, viszont ha ez nem sikerül, akkor marad a 2021. nyár, az ősz vagy a midseason, ami még piszok messze van. (Az már a CW-ra való gyakorlás volt, hogy a kezdeti 50 perces epizódhossz idővel volt, hogy 38 perces lett?)

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

A dupla finálét nem nagyon akarom elemezni, a képregényesek majd megteszik, a szokásos, “bokszolnak a szuperhősök”-fóbiám itt végre előjött, de szerencsére a szezon korábbi részeiben sokkal kreatívabbak voltak a bunyók. Persze itt is megpróbálták epic-re formálni a nagy összecsapást, de ettől még méla unalom szállt meg, amíg a jobbra-balra repkedő szereplőket néztem, és vártam, hogy akkor ki marad állva.

Cserébe viszont a rosszfiúk elpaterolása kifejezetten bejött, nem tököltek velük, nem húzták a harcokat, tök hirtelen hárman is ki lettek söpörve – szeretem az efféle kellemes meglepetéseket. Nyilván lesz, aki vissza fog térni, de Brainwave-et legalább láttuk, ahogy meghal.

És a zárásban fel is vezették a második évadot, egy új gyerekkel, egy eddig nem szereplő, de korábban már emlegetett Injustice Society-taggal, valamint egy Eclipso nevű figurával, akiről lesz, aki tudja, hogy kicsoda, nyilván, aki nem képregényes, annak lövésem sem lesz róla – és nem is nagyon akarom, hogy legyen a 2. évadig, amire persze vissza fogok térni. (Ja, és még a Starman-t alakító Joel McHale is feltűnt, ki tudja, hogy mi járatban van, illetve Wildcat sem fogja simán elfelejteni azt, hogy embert ölt, ez komoly hatással lehet rá.)

A kissé giccses, igazán eléggé hepiendes lezárást kapó évad kapcsán már írtam, hogy kifejezetten bejött a csapatösszeszedős aspektus és, hogy az elejétől kezdve volt tétje annak, ami történt. És volt érzelmi töltete is, elég komolyan kiemelték a családi szálakat, és ez alatt nem csak Courtney-ékra gondolok, hanem arra is, hogy a többieké is kapott némi figyelmet, és ugyebár azt is kiemelték, hogy a szuperhős DNS is családban marad, apákról és anyákról szállt lányokra és fiúkra.

A rosszfiúk és a szuperhős aspektus…, na, ez az, amivel nézés közben annyira nem foglalkoztam, mert lekötött, amit láttam. A “jók” képességei nem feltétlenül voltak tipikusak, habár Dr. Mid-Nite így elég haszontalannak tűnt, de legalább reálisnak mondható. A “Bot” természetesen nagyon kellemes meglepetés volt, hogy ilyen lett, hogy személyiséggel láttak el egy tárgyat, azt viszont sajnáltam (de persze tökéletesen megértettem a kisvárosi helyszín miatt), hogy Pat robotja a kezdeti beetetés után csak minimálisan volt jelen.

Ha már nem volt jelen, akkor a rosszfiúk oldaláról az már kissé esetlen volt, hogy Cindy, amint kimutatta foga fehérjét, és azt, hogy ő is szuperhős, rögtön ki lett vonva a forgalomból (szegény színész, pár részen át bezárva…), bár a végére azért elég komoly szerepet kapott. A két fő, valódi fenyegetést jelentő rosszfiú mellett viszont az kissé furcsa volt, hogy Sportsmaster és Tygress inkább tűnt B-, vagy inkább C-vonalas random valakinek, akik nagyjából csak bokszolnak.

A Solomon Grundy-szál számomra totál érdektelen volt, a brute force-karakterek sosem izgattak, bár el kell ismernem, a harcának a lezárása Hour Man-nel jó volt, az meg végképp nem hatott meg, ahogy az 1×12-ben a gonoszok (akiknek a tervének fő vetülete nem volt gonosz) gombokat nyomkodtak és székekben ültek, ennél nem sok unalmasabbat tudok elképzelni, még akkor sem, ha egy Cerebro-szerűséggel teszik.

Cserébe viszont az általam nyilván abszolút nem ismert hősök behozása nagy öröm volt, sőt, ugye csapatként a 8 tagú Seven Soldiers of Victory is debütált, aminek a röhejes neve biztos, hogy a szuperhősös képregények hajnalának terméke.

Ahogy írtam, a sorozatot a hangvétele adta el leginkább számomra, amibe ugyanúgy beletartozott az, amikor Yolanda számára a Wikipedia-n nézik meg a képességeit, vagy ahogy Brec Bassinger megközelítette a főhős karakterét, egy valódi, érzelmi ingadozásra hajlamos, de egy percig nem irritáló tinédzserként.

I am not Stargirl.

Jó volt, ahogy a kezdeti sikerek után nehézségekbe ütközött Courtney és a csapat, a vívódások és vonakodások viszont sosem mentek át idegesítőbe, érdektelenbe, jól érezték, hogy miből mennyi kell, hogy a szórakoztató faktor mellett valamennyi mélység is jelen legyen. Ahogy haladt előre a sztori, érezhető volt, hogy Anyu és a tesó is be lesz avatva a szuperhősködésbe (utóbbit kicsit sajnáltam is), bár Barbara számomra kissé hamar fogadta el a dolgokat.

Szóval nagyon elégedett vagyok a szezonnal, és mint a Titans esetében, itt is óvatos duhajság kíséretében várom a folytatást – remélem, azért el fogom kezdeni, mert a Titánokra még mindig nem kerítettem sort. És nem, nem a CW-s aspektus zavar (Geoff Johns marad, szóval bízhatunk benne), csak az, hogy túlestünk az eredetsztorin, mostantól kezdve sokkal tipikusabbá válhat a Stargirl. Az pedig (számomra legalábbis) a sorozat halála lenne. De bizakodunk.

ui: Elszoktam a DC-sorozatoktól és lehet, hogy nem mind ilyen, csak a DCU, és ilyesmin sírni elég gáz, de ez a 18 másodperces DC-s “intró” irritálóan hosszú.

8 hozzászólás Ne habozz!

DarkEagle - 2020. 08. 12. 16:48

“mármint úgyis lehet csinálni ezt a műfajt, hogy egy magamfajta szuperhős-immúnis nézőnek is bejöjjön?”

Meg akartam ezt válaszolni de közben megtetted te is magadnak. :D A DCU sorik előnye pont az amit te is írtál hogy egy gárda csinálja nincs váltás évadonként és mindnek saját stílusa van. Ezt nyilván egy országos tévén nem feltétlen lehet megcsinálni mert több a korlát bár ettől még lehetne úgy írni hogy ne egy szobanövény szintjére degradálják a nézőt. :D Egyébként a CW-n talán a Black Lightning meg a Legends az ami tényleg kilóg a sorból. Na azokról simán elhinném hogy DCU sorik.

“a 18 másodperces DC-s “intró””

Ez csak a DCU sorikra vonatkozik. Nekem bejön mind sőt a Stargirl igazából nem is hosszú hisz csak egy logó az egész. A Doom Patrolé meg a Titans ugye az aminek hosszú tipikus HBO vagy Netflix feelinges intrója van. Bár lehet hogy te a DC Comics intróra gondolsz.
Ez? https://www.youtube.com/watch?v=tRLQ-yaLOvE

Egyébként a Sportsmaster-t és Tigress-t jól eltaláltad ők mindig is B kategóriás gonoszok voltak. Igazából a ISA legtöbb tagja ilyen B kategóriás és van 4-5 aki nagyon komoly erővel rendelkezik. Többek közt ugye Cindy alias Shiv vagy az általad említett Eclipso is.

Egyébként én nagyon remélem hogy jövőre látjuk a Seven Soldiers-et is. Fun banda nagyon.

A CW ma adott ki amúgy egy kamu előzetest azzal hogy 2021-ben jön a 2. évad de dátum még nincs. Tippre mid-season-ben jön majd pláne ha tartani akarják a büdzsét meg hát alapból ugye be vannak már táblázva. Meg remélem marad ez a 10-12 részes felállás. A színészek és készítők elmondása szerint minden marad ahogy van csak a csatorna változik szóval egyelőre reménykedek.

Képregényt ismerőként attól sem félek hogy ellaposodna a sztori mert van miből dolgozniuk. Azt erősen kétlem hogy heti ügyes tipikus CW sori lesz belőle valaha is. Részemről ha az író banda marad meg a készítők akkor még azt is elnézném ha a látvány esetleg romlana kicsit. Bár a CW-n sem a látvánnyal van a gond igazából.

Lilith Dark - 2020. 08. 12. 18:04

Érdekes, engem Courtney épphogy kikergetett a világból, annyira irritáló tinédzsernek láttam elég sokszor… Kb. még egyetlen ilyen karakter van számomra a sorozatokban, amiket nézek, az pedig a Black Lightningos Jennifer.
Mindkettejüket legszívesebben fejen csapkodnám összecsavart újsággal, és miattuk gondolkodom a sori(k) kaszáján, pedig amúgy tőlük eltekintve kifejezetten szeretem mindkettőt, csak ezek a kiscsajok ne majmoskodnának ennyit bennük… :D Ez “a felnőttek azt mondják, ne csináljak hülyeséget, de én úgyis jobban tudom, megyek, sz@rba keverem magam és persze másokat, jól rohanhatnak a megmentésemre, szánom-bánom, aztán újra és újra elkövetem ugyanezt az arcoskodó hibát” borzasztóan irritál. ;) Biztos én is ilyen voltam egykor, csak épp mások élete nem rajtam múlott, na. :) :)

Mate4182 - 2020. 08. 12. 21:39

Bár a CW-n sem a látvánnyal van a gond igazából.

Sajnos attol hogy nem azzal van a legnagyobb gond, még mindig gond van vele.
Annyira tetszetr az elso evad hogy szabalyosan féltem a cw mancsaitol…

optimus_prime - 2020. 08. 12. 22:43

Nekem is nagyon bejött ,pedig majdnem ránézésre kaszáltam.közbe meg az év egyik meglepetése legalábbis számomra…XD

miles - 2020. 08. 12. 22:58

Elkezdte, jól indult.
Aztán a 4. rész után ledaráltam a Warrior Nun-t, és utána már nem volt kedvem folytatni a Stargirlt.

Valahogy “ugyanaz” volt, csak nekem jobban tetsző köntösben. És kb. elég is volt ennyi.

winnie - 2020. 08. 13. 07:52

Lilith Dark: á, de akkor te stargirlre célzol. mint szuperhősre, aki renitens, kockáztat (bár később pont, hogy nem). nem, én mint gyerekre gondoltam rá, aki határtalanul kedves, még azokkal is az iskolában, akik nem azok vele. ez a kedvesség és a pozitivitás a karakterben (pedig piszkosul tartottam a főszereplőtől, mert a színészből nem néztem volna ki, nem éreztem jó választásnak) nagyon jól csapódott le bennem.

Adamzz - 2020. 08. 18. 12:19

Abszolút megvett kilóra, végre egy fain kis fun sorozat okkult cuccok, lgbtq+ erőltetés nélkül, tele szívvel és szerintem tök jó csavarokkal.

Casting is adta, mindenki a helyén volt.

10/10 nagyon várom a folytatást:)

Lilith Dark - 2020. 09. 19. 00:32

@winnie: Bocsi, csak most néztem vissza jó hosszú idő után. ;)
Valóban, én nem választom szét fejben szuperhősre és tinire, nekem ő Courtney, aki néha szuperhős ruhában van. :)
Amúgy jogos, az elején épp az emberségessége miatt kedveltem, csak aztán a hülye húzásaiból több lett, mint a kedves pillanatokból, így nálam átbillent kissé, elkezdett irritálni. Persze attól még a törődését elismerem, csak megcsapkodnám időnként. :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz