login |

How to Sell Drugs Online (Fast): kezdett a 2. évad

2020. 08. 13. 21:30 - Írta: winnie

14 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

He is to MyDrugs what Hawkeye is to the Avengers. It would work just as well without him, but he just showed up and it’s been hard to get rid of him since. And that’s fine.

Terveztem, hogy írok első évadosat is a Hogyan adjunk el drogokat a neten (villámgyorsan)-hoz, ami ugye a Netflix legnézettebb német sorozata, de csak nem jött össze (nem baj, most lesz két írás is!), így az egyetlen véleményem a pilotkritikához fűzött komment volt, amiben azt írtam, hogy “nálam lazán az év eddigi legjobb pilotja volt, 9/10, az ilyen lúzeres felállás mindig is bejött, a piszok kreatív megvalósítással pedig csont nélkül le lehet venni a lábamról”.

A folytatásban persze visszább kellett vegyek a lelkesedésből, bár a sorozatból való kibeszélések (az interjús keret is szuper, de a Netflix-es felületet is használó, “szkippelheted ezt a száraz magyarázatot a drogok mibenlétéről”-szerű, olykor a Big Short-ra hajazó kunsztok zseniálisak) és a kreatív képi megoldások szerencsére nem tűntek el. Sőt, a 2×01 kezdése ki is maxolta ezt.

Még mielőtt az új szezonra térnék, még annyi, hogy az első évad, ami akár egy hosszabb filmként is megnézhető egy hétvégi délután, egy klasszikus alapokra építkező sztori, az általam igencsak kedvelt (ld. Breaking Bad, Complications, Good Girls) “jó emberek a bűn útjára tévednek, és csak úgy lehet felszínen maradni, ha még jobban elmerülnek a veszélyes világban”-alapra épít, illetve annak egy változatára, ahol a főhős előtt megcsillan annak lehetősége, hogy a bűn révén piszok jól meg lehet élni – és magát sérthetetlennek érezve elcsábul.

Gond persze akkor van, ha a főhős (és haverja) nem csak kocka (ami segít, hogy a drogkereskedelem netes alapjait megteremtsék), hanem klasszikus lúzer, de persze ez számunkra pozitív, hiszen így bekerül a sorozatba egy fix humorforrás, még akkor is, ha a zseni geek toposza már eléggé csontig le lett rágva az elmúlt pár évben. (Ezt dobta fel a fent említett, egyedi vizuális megvalósítás.) Arról nem is beszélve, hogy Moritz, olykor pszichopata beütéseket produkáló karaktere tuti, hogy nem lesz mindenki számára szerethető. Ami… nem is baj?

A színtiszta krimikomédiát még a rövid játékideje alatt is karaktermomentumokkal próbálták mélyíteni, ami Moritz és Lenny közti barátság kapcsán működött is, azonban előbbi romantikus szálára már nem biztos, hogy ezt elmondhatom. Persze jó volt őket látni Lisa-val, főleg az S2 elején – kíváncsi vagyok, hogy a titkolózás vagy a beavatás irányába fognak elmenni. (Arról nem is beszélve, hogy már Lenny romantikus élete is saját szálat kapott.)

Az S2 (a zseniális, “Ennyi volt, köszi”-kezdés után) az immáron 3 fősre duzzadt csapatot követte, amely tagjai, annak ellenére, hogy papíron össze kellett volna kovácsolódniuk, még mindig eléggé széttartanak és titkolóznak egymás előtt, így Moritz hazudik, és a többiek arról sem tudnak, hogy a hollandokkal való üzletelés során kvázi az életükkel játszanak. Nem baj, megvan az idei küldetés.

Hiába a kiterjedt üzlet és a netes jelenlét, Moritz-ék még mindig kisstílűeknek tűnnek, szóval a 2×01 után kíváncsi vagyok, hogy merre viszik tovább a sufniboltjuk történetét. Abban meg reménykedek, hogy ezt nem sok magánéleti szenvedés fogja szegélyezni, a nyűglődés helyett jobban örülnék, ha fun-ra vennék a karakterek privát életének ábrázolását. De egyébként jó lesz ez, ha így folytatják, csak már nem annyira zseniális.

ui: Sosem hittem volna, hogy sorozatban fogom hallani a Charlie Lownoise & Mental Theo-féle Wonderful Days-t (egykor a Final Countdown és az Informer mellett minden idők legjobb száma volt nálam), de akkor ezt is kipipálhatom. (Van, aki erre a változatra esküszik.)

14 hozzászólás Ne habozz!

Zsombi2002 - 2020. 08. 14. 04:30

Nagyon vártam s2-t, nem csalódtam. A story lekötött, eszre sem vettwm, hogy vége az évadnak. 😁 Olyan a karik olyan szerencsétlenek, szerethetőek, lehet aggódni értük. 😁 És tele vannak jó poénokkal (tesla, Buba testvérének ikertestvére….. 🤣🤣🤣). Nálam 8/10.

todie - 2020. 08. 14. 06:17

Én erre e változatra: https://youtu.be/dRak8PaBS28

JKJ - 2020. 08. 14. 08:43

Már az előrelépés, hogy kevesebb időt szánnak Moritzra. Hiába Ő a főszereplő, ha nem túl érdekes a karakter.

Dave - 2020. 08. 14. 08:47

todie ez hatalmas. Nekem is anno nagy kedvenc volt ez a dalocska :)

Thomas - 2020. 08. 14. 12:37

Ó, a Wolderful Days nekem is nagy kedvenc volt:) Nem mondanám azért minden idők egyik legjobb számának, de sokat hallgattam akkoriban Charly Lownoise-ékat és még a mai napig is elő szoktam venni a Greatest Hits albumukat:) Stars, Hardcore Feelings, Fantasy World, Your Smile, Party, Girls… végül is, ha úgy veszem, mind ott vannak minden idők legjobbjai közt:)

Flanker - 2020. 08. 14. 14:49

Nem tudom elhallgatni hogy a Wonderful Days-ból ez a magasan legjobb verzió, ami a kiváló Charlottenburg albumon van :) Amit még többször hallgattam ronggyá mint a későbbi On Air-t, igaz azt már meg is vettem eredeti kazettán.

https://www.youtube.com/watch?v=olSduPej-RE

(És nem szabad az egykori legnagyobb kedvenceket elhanyagolni, a Rhythm Is a Dancer nekem 28 éve az ;) )

Thomas - 2020. 08. 14. 16:52

Flanker: Én már nem is emlékeztem, hogy ez a verzió volt az albumon, mert bár a Charlottenburgot is sokat hallgattam, nekem az On Air alapozta meg a rajongásomat, szóval nekem CL & MT igazából a Fantasy Worlddel és a Hardcore Feelingsszel volt egyenlő sokáig:)
De tök igazad van, hogy nem szabad a régi kedvenceket elhanyagolni, erre időnként én is rájövök. Nekem valószínű az RMB-től a Reality volt az a dal, ami Winnie-nek a Wonderful Days, amit máig a legnagyobb kedvenceim közé sorolok, és pont egy pár hete kezdtem el újra RMB-t hallgatni sok év után, és még mindig iszonyatosan szeretem a dalaikat:)

winnie - 2020. 08. 14. 17:41

(nekem nagy csalódás volt egyébként, hogy amikor megvettem egy albumot, akkor ez a változat volt rajta:)

az rmb-nél nekem az első album (redemption, experience és társaik) lehet, hogy all time kedvenc. utána a spring is nagyon bejött, és persze a reality is elég jó, de maga a widescreen album már csak alkalmailag lett hallgatva nálam, a this world is yours maradt az alap.

na, tőlük sem hallottam még sorozatban semmit, nem is nagyon találom, hogy volt-e.

Thomas - 2020. 08. 14. 18:51

Nekem a Widescreen benne van minden idők top 5 albuma között:) Tudom, hogy sokan csalódtak, hogy tele volt remixekkel, de nekem épp azért különleges, mert nem csak egymás után pakolgatott számokból áll, hanem egy komplett zeneművé állnak össze a trackek. Lényegében egy concept album, tele időtlen klasszikusokkal (nekem a Break the Silence, a Shadows és az Everything is azok:)

De akkor hozzád valahogy az RMB is korábban eljutott, mert nekem a Reality volt az első szám, amit hallottam tőlük egy német Bravo Hits válogaatás CD-n, amit a tesómtól kaptam valószínűleg ’96 karácsonyára és totálisan sokkolt:) Akkor még persze csak This World Is Yours albumuk volt kapható, és azt sem volt egyszerű beszerezni, de aztán sikerült, szóval nagyon szeretem azt is, a Redemption és a Passport to Heaven is nagy kedvencek:) Na igen, hatalmas lenne tőlük bármit is hallani sorozatban, de mondjuk a Wonderful Daystől is fülig ért volna a szám, ha csak úgy belefutok:)

Flanker - 2020. 08. 14. 20:54

Nahát, ezt se gondoltam volna, hogy Winnie-vel egy frontra kerülök pont az RMB kapcsán :)

This world is Yours: Nálam is benne van életem Top5 albumában, legszívesebben mindenkivel meghallgattatnám aki szerint az elektronikus zene, a “techno” csak tuctuc. ÉS nemrég végre sikerült kiderítenem hogy a teljesen agyament (az albumról ki is lógó) The Place To Be elején honnan van a szöveg. Az album felét (Experience, No Obediance, Passport To Heaven, Love Is an Ocean, This World is Yours, River’s Edge) bármikor, és a másik felével sincs bajom, sőt.

Widescreen: Nálam is eggyel alacsonyabb polcon van, miközben a Spring és a Reality (főleg a majd 8 perces verzió) az Experience-szel együtt a TOP3 RMB szám, amelyek között karlevágással se tudnék dönteni.

Horizon: Ssjnos már nem adja azt amit az előző kettő. Pont pár hete hallgattam újra, de továbbra se hat úgy

Titkos tipp: Itt megtalálható Rolf Maier Bode mind a 4 szóló albuma, érdemes meghallgatni őket:

https://soundcloud.com/rolf-maier-bode

U.I. pont ma lesz a Beat on the Brat-be a szokásos éves happy rave/hardcore buli, én ott leszek :)

Thomas - 2020. 08. 14. 22:21

Azért a Mission Horizonon is vannak szuper trackek, csak gondolom itt az is számít, hogy ki hol helyezkedik el a techno-rave-trance vonalon. Én ezután trance mániás voltam kb. a 2000-es évek közepéig, szóval nekem bejöttek a lágyabb dallamaik is:) Rolf szóló lemezeit már terveztem, hogy meghallgatom, majd sort kerítek azokra is:)

A The Place to Be azért “lóg ki” annyira az albumról, mert azt Rolf egyedül csinálta még korábban, és változtatás nélkül került rá az albumra, míg mondjuk az Experience átment egy kis ráncfelvarráson:) Á, de imádtam őket, szégyen hogy vagy 10-15 évig nem hallgattam:)

Winnie, bocs, hogy így teleoffoltuk a kritikát, majd szerintem töröld ki ezeket innen:)

delMaar - 2020. 08. 15. 00:38

hát igen, billegtem az “úh ez brutáljó”, és Moritz karakterének világból kikergető, teljesen életszerűtlen szélsőségek között billegő megnyílvánulásain, azoktól aztán tényleg agyf@szt lehetett kapni. ha még csak pszichopata jegyeket mutatott volna, de hát egykét húzásuk…

amúgy közel az első évadhoz konvergáló f@szányos színvonal. tényleg jó.

walaki - 2020. 08. 15. 21:16

Egyetértek abszolút winnie-vel, ez tényleg egy nagyon kellemes meglepetés sorozat. Nem tudtam, hogy a legnézetebb, de teljesen megértem, miért! :-)

Nekem azok a részek jöttek be igazán, amikor Moritz bambán a képernyőbe bámul, és narrátor hangon elkezd mesélni, hogy mi a szitu. Nagyon jó hangulatot ad az egésznek!

Kivételesen technikai oldalról is rendben van, nem hangzik el semmi hülyeség, ami bökte volna a csőröm, ezért hatalmas plusz pont jár! Az írók elvégezték a házi feladatukat, ezt a szinvonalat várnám el máshol is!

A karakterek teljesen hétköznapi emberek, a lehető legjobb értelemben. Szerintem a színészekkel sem volt gond, hihető és hiteles a játékuk, a szituk meg nagyon is átérezhetők. Nekem bejött nagyon a sorozat!

SPOILER
A holland csajszit nagyon sajnáltam, szerintem sokkal szimpibb volt, mint a barátnője.

RaveAir - 2020. 09. 03. 08:55

Az RMB a mai napig a kedvenc formációm. A srácok zseniálisan értettek a muzsika készítéshez. A This World is yours albumuk a kedvencem, de a többit is rengetegszer hallgattam végig. Egy kicsit olyan nekem az RMB diszkográfia, mint a Star Wars filmek, hogy minden évben újra kell nézni és hallgatni. :)

A CL&MT duó szintén nagy kedvenc, sőt a gyermekeimmel is sikerült megszerettetni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz