login |

Hard Knocks: kezdett a 15. évad

2020. 08. 14. 17:50 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: doku, kritika, ,

Welcome to the new normal.

Azt még nem tudni, hogy mi lesz idén az NFL sorsa, de egyelőre a profi amerikai foci liga arra tart, hogy vírus ide vagy oda, megrendezésre kerül az idén. A főiskolás konferenciák ugyan zömében már bedobták a törölközőt, de a többi kiemelt amerikai profi liga (MLB, NBA, NHL) küzdelmei ismét elkezdődtek – a két “buborékosított” (ld. bubble) bajnokság kvázi minden gond nélkül zajlik, a baseball esetében már akadtak fertőzések.

Az NFL elindításának szándéka pedig azt is jelenti, hogy visszatért az HBO edzőtáboros dokusorozata is – itt nézhető a YouTube-ról. Kvázi minden kimaradt az offseason-ből (OTA-k, minitáborok, előszezon), de edzőtáborra szükség van. Még ha rendhagyóra is. Az alany pedig idén a Los Angeles Rams. És a Los Angeles Chargers lett. Most először ugyanis két csapatot követhetünk.

Hogy erre szükség volt-e, az majd kiderül, de valahogy nem hiszem, hogy a készítőket korábban, egyetlen csapat esetében anyaghiány fenyegette volna, szóval most főleg lehet majd morfondírozni azon, hogy mi maradjon ki, és még kevesebb játékost lehet fókuszba emelni.

Más kérdés, hogy idén nem biztos, hogy a játékosok lesznek a középpontban, ráadásul az előszezonos meccsek nélkül így legalább nem kell attól tartani, hogy a helyükre érkező plusz anyagok a ‘same old, same old’-elv mentén kerülnek be a végső változatba. A tovább mögött folytatom.

Ebben, a remélhetőleg egyszeri, kivételes évben ráadásul kifejezetten érdekes is nézni egyszerre két csapatot, hiszen össze lehet hasonlítani őket. Egyrészt a járvánnyal kapcsolatos körülmények tekintetében, másrészt a csapat és az edzők hozzáállása, megváltozott állapotokhoz való viszonya kapcsán.

(Ez persze azoknak érdekesebb, akik nem követik YouTube-on más csapatok felkészülését kísérő dokuszériákat – idén a Cardinals, a Browns jelentkezik azt hiszem, rendszeresebben, de hozott pár részt a Panthers, Buccaneers és a Washington is – most a tavalyiak közül a Chiefs, a Bills, a Lions, a Chargers, a Jets és a 49ers nem nagyon jelentkezett ilyesmivel, ha minden igaz, bár talán majd most, hogy zajlik a felkészülés, fognak ők is.)

Azt elismerem, hogy kissé repetitív volt, hogy mindkét csapatnál bemutatták az új protokollokat és a tesztelést, de számomra ettől még lenyűgöző volt, hogy láthattam, hogy az egyesületek, mármint franchise-ok hogyan készültek fel erre a nem mindennapi időszakra. Nyilván akadnak apróságok, de alapjába véve hihetetlen profi háttérmunka révén teremtik meg a futballozás lehetőségét. Naná, hatalmas pénz van benne, ez a minimum.

A konkrét edzési folyamatból, a sportmomentumokból nagyon keveset láttunk (akit főleg ez érdekel, az csalódni fog), cserébe akadt bőven a sokak által már pokolra kívánt zoom-os szegmens, kiemelt karakter sem sok volt (a két vezetőedzőt láttunk otthon), bár a sztárokra vagy így (Aaron Donald és a tesztelés), vagy úgy (Jaken Ramsey és az interjú), vagy amúgy (Bosa és a szerződése) sort kerítettek azért, és még pár kisebb nevet is kiemeltek, sőt, öltözői interakciót is mutattak.

Ami különleges volt a kezdésben, az a már most elkezdett keretszűkítés, ugyanis a vírus miatt a 90-es keretet 80-asra kellett szűkíteni, és láthattuk, ahogy a Chragers kipörgeti pár játékost, akik között egy tight end nem igazán viselte jól a dolgokat, de az még ennél is jobban meglepett, hogy Anthony Lynn és Tom Telesco az egészet nem ‘disrespect’-ként fogta fel, hanem a játékos szenvedélyességeként. Ők tudják, de persze valahol jó volt látni, hogy valaki nem az elvárásoknak megfelelően viselkedik.

(Egyébként a vírus tényleg jól kitolt az újoncokkal, nekik piszok nehéz lesz idén első körben a keretbe jutni, inkább a practice squad lehet realitás számukra. Az viszont mindenképp, hiszen több fős lesz idén, plusz bármikor jöhetnek fertőzések.)

És természetesen jó volt megint hallani Liev Schreiber-t, még akkor is, ha a megszokott szóvicces átkötések mintha most kissé nagyon számban lettek volna jelen. A Hard Knocks továbbra is kötelező egy NFL-rajongónak, aki kíváncsi a színfalak mögötti történésekre, még akkor is, ha kevesebb akció fér egy részbe. Most már csak abban kell reménykedni, hogy a szezon is megrendezésre kerül.

4 hozzászólás Ne habozz!

bandrew12 - 2020. 08. 15. 13:42

Már 5-10 éve nézem az nfl-t de a tavalyi évben szintet léptem és heti 5-6 meccset láttam és sokkal többet foglalkoztam a sporttal.
Kérdeznélek winnie, vagy bárki aki olvassa, hogy érdemes a Hard Knocks-ot utólag visszanézni, érdekes és élvezhető vagy ez inkább csak az adott szezon előtt jó felvezető?

winnie - 2020. 08. 15. 15:36

nekem, mint insider kedvelőnek, nagyon érdekes, de ha csak az aktuális dolgok érdekelnek (előszezon eredmény, kirúgások, szerződések), akkor nem. karakterek szempontjából viszont nagyon jó dolgok vannak, nagy kedvencekre találhat az ember játékosok és edzők között. én néztem anno vissza évadokat, de nem mindet, pl. 2001-ig nem terveztem, de szerintem egyszer megnézem a ravens szezont is:)

bandrew12 - 2020. 08. 15. 17:44

Köszi, majd akkor belenézek korábbiakba én is :)

winnie - 2020. 08. 19. 11:26

na, a 2. részben már voltak valódi edzőtáboros momentumok is:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz